miercuri, 3 iunie 2009

CARTI de citit:Fericiti cei prigoniti
Autor Marin Matei
Editura Bonifaciu
Pret carte 70.00 Ron
Format: 31 x 22 cm
Pagini: 250
Coperta: cartonata si supracoperta
ISBN: 978-973-88575-0-6
Data aparitiei: 06.12.2008

De la Nero la Stalin, prigoana anticrestina a facut milioane de mucenici in toate laturile pamantului. "Superioritatea" comunismului a constat insa in aceea ca n-a urmarit numai sa ucida pe crestini (caci uciderea elibereaza de tortura si face martiri), cat sa ucida insasi credinta din mintea si inima lor, pentru a pune in loc, prin teroare, uraciunea pustiirii materialiste. Planul s-a aplicat sistematic si pe termen lung, la nivel de individ si popoare.

Cand in Rusia revolutia bolsevica era in plin avant, in Romania s-a ridicat o generatie care a inteles, cu un ceas mai devreme decat toti, ca sub masca egalitarismului si a progresului, bolsevizarea era defapt satanizare si a hotarat sa-si puna viata pentru apararea credintei si sufletului romanesc. Aceasta avea sa fie generatia martirizata de comunisti dupa instapanirea lor deplina in Romania.

Aruncati zeci de ani in temnite ucigase, impuscati in munti sau deportati in lagarele mortii din Siberia, romanii au patimit pentru credinta in Dumnezeu si in rostul crestin al acestui neam. Lupta lor n-a fost una politica. Ea nu s-a purtat, in ultima instanta, cu ighemonii acestui veac, ci cu insasi puterile, incepatoriile si stapaniile intunericului. Si patimirile lor i-au invrednicit de har, caci "suferintele de pe cruce, celor rastigniti li se prefac in izvor de daruri neajunse pentru altii" (Arhim. Sofronie Saharov). Ei sunt noii martiri ai pamantului romanesc, infranti in duh cu marturisitorii din toate celelalte state foste comuniste.

Am socotit deci ca "o carte cu ranile si mormintele" prigoanei comuniste din tara ar putea aduce folos sufletesc si intarire in aceste timpuri de noi incercari. Albumul de fata pune alaturi imagini, franturi de intamplari si farame de cuvant care traseaza doar liniile mari ale martirologiei romanesti sub comunisti. Acum, cand e nevoie mai mult ca oricand de modele, cand comunitarismul preia din ce in ce mai mult pricipiile comunismului internationalist, marturisitorii romani din temnite pot constitui repere de demnitate crestina si nationala. "O cetate - scrie parintele Dimitrie Bejan - se mantuieste daca are cel putin zece drepti intre zidurile ei. Dar pentru un neam intreg, cati drepti ne trebuie? Cine poate sa socoteasca?"...

Despre autor:

Marin Matei a intrat in temnita la varsta de 17 ani. Vreme de sapte ani a cunoscut inchisorile politice cu suferintele si chinurile lor, dar si cu oamneii minunati pe care i-a gasit in ele, care i-au fost adevarati dascali pe calea cea stramta a demnitatii si virtutilor crestinesti. A stat impreuna cu I.P.S Bartolomeu Anania, cu parintele Iustin Parvu, parintele Nicolae Steinhart, Parintele Ilie Lacatusu, Zaharaia Marineasa si multi altii. Pentru varsta lui tanara, "veteranii" Aiudului ii aratau multa afectiune, numindu-l cu alint "Motu". Asa i-a ramas numele pana astazi, la varsta caruntetelor, caci sufletul nu imbatraneste niciodata.
Avand adunate in inima atatea amintiri de nesters din vremea inchisorii, a socotit sa adune intr-un album chipuri si amintiri - crampeie de lumina ale unui trecut nu prea indepartat. Cu migala si dragoste a strans fototgrafii, mai vechi si mai noi, ale celor ce au patimit, cu rugamintea de a-l ajuta sa le tipareasca.
Asa s-a nascut Fericiti cei prigoniti - o carte pentru tinerii de azi si de maine.

Fragment din carte:
Reeducarea

"In septembrie 1951 am fost transportati de la inchisoarea Pitesti la inchisoarea Gherla. Cum am intrat in inchisoare, ceva neobisnuit si inexplicabil mi-a cuprins intreaga fiinta. Eram ca intr-un cleste puternic din care nu se mai putea scapa. Pentru prima data in viata am avut atunci senzatia mortii iminente.
Imensitatea acestei inchisori, privita prin plasele de sarma, precum si linistea perfecta care domnea in cladire iti dadeau senzatia ca aici nu zac oameni, ci stapaneste moartea.
Am fost identificati potrivit dosarelor care ne insoteau si repartizati la etajul trei, la ultima camera pe partea de nord. La un moment dat s-a deschis usa si a intrat Turcanu. Dupa ce s-a intretinut cu colaboratorii sai, ni s-a adresat noua:
- Banditilor, demascarile nu au incetat o data cu Pitesti si cu plecarea voastra de acolo. Ele vor continua si la Gherla sau in alta parte, pana ce vom ucide in voi ultima farama de ligionarism si de credinta in Dumnezeu!
A doua sau a treia zi am fost luati cate cinci - sase si dusi in camerele mari de tortura de pe partea celulelor. Cei torturati erau intinsi pe dusumea. Pareau niste morti pusi unul langa altul, cu capetele umflate si fete vinete si desfigurate. Nu stiam insa ce putea fi pe trupurile lor, caci stateau nemiscati si inveliti.
Efectul acestei navete isi atinsese scopul, pentru ca, dupa cateva zile, retinuti in aceasta camera de teroare si purtati prin ea ca sa-i vedem pe cei intinsi pe dusumea ca morti, nu mai aveam nici o indoiala despre ce ne astepta.
Nu ar fi fost de o mie de ori mai buna moartea la Pitesti, in locul acestui infern?!... Ne blestemam slabiciunea ca nu am avut taria, credinta si curajul celor ce au fost ucisi ca martiri la Pitesti."
(Dumitru Bordeianu, Marturisiri din mlastina disperarii)

***

Detinutul profet
de Ioan Ianolide


Confruntarea apocaliptică nu trebuie văzută ca un război propriu zis, deşi are acest aspect, ci ca tentativă de a stăpâni lumea din toate punctele de vedere: spiritual, politic, economic, cultural, social, ştiinţific şi militar. Fiara vrea integral omul şi omenirea, cu toate cele spirituale ale ei, cât şi cu cele materiale, pentru toată viaţa şi pentru eternitate.
Există deci o încleştare apocaliptică pe plan politic, pe plan economic, pe plan artistic, în gândirea filozofică, în formele ştiinţifice, în orânduirile sociale, cât şi în conflictele militare.
Biruinţa lui Hristos şi deci a creştinătăţii trebuie să fie deplină în toate laturile şi domeniile vieţii omeneşti.
Omenirea se materializează, se mecanizează. Creştinii au pierdut dimensiunea mesianică, în timp ce evreii pompează ateismul pentru a dizolva toată cultura creştină.
Nu mai avem Dumnezeu, nu mai avem spernţa vieţii eterne, nu mai avem nădejdea vieţii veşnice.
Lumea e în mâinile lui Dumnezeu, dar ne întrebăm, cutremuraţi de răspunderi, ce fac oamenii ? Vin ei în întâmpinarea lui Hristos ? Mântuirea lumii trece prin credinţa oamenilor. În această perspectivă credem în misiunea noului Israel şi respingem iudaismul ca ateism antihristic. Fiara apocaliptică ucide pe cei care spun adevărul. Cu toată gravitatea situaţiei, cu toate riscurile vom mărturisi adevărul, chiar de vom fi ucişi, căci răstigniţi suntem de multă vreme.
Când forţele satanice ajung să cucerească puterea în lume, ele îşi fac oştiri ca să le apere, legi care să le orgnizeze, ideologii care să le justifice şi chiar religii care să-i înşele pe oameni. Creştinii nu trebuie să lase forţele satanice să cucerească puterea; iar dacă au cucerit-o, ei trebuie să-şi organizeze forţele şi să o învingă în numele lui Hristos.
Creştinismul e veghea şi puterea sfântă care răspunde de mântuirea lumii. Şi vai de creştinii ce nu corespund sfintei misiuni ce le este încredinţată, căci Dumnezeu va ridica şi din pietre pe alţi aleşi ai Săi, care să-I zidească Împărăţia.
Antihrist este un om, şi anume un om politic ce va stăpâni lumea descreştinând-o, satanizând-o şi pierzând-o.
Creştinii participă cu Hristos la mântuirea lumii, după cum antihrist participă cu fiii întunericului la pierzania lumii. Creştinii să nu uite că adesea fiii întunericului sunt mai înţelepţi, mai viguroşi şi mai puternici decât fiii luminii. Creştinii să înţeleagă că neprihănirea lor, energia şi puterea lor trebuie să depăşească şi să învingă şi pe a fiilor întunericului.
Creştinătatea va triumfa prin Hristos. El vine să desăvârşească şi să facă posibilă mântuirea lumii căzută în păcat.
Antihrist va fi biruit de Hristos.
Dintre forţele antihritice se distinge atitudinea evreilor, care poartă pe conştiinţă vărsarea sângelui nevinovat şi care în mod evident, printr-o îndrăcită patimă, luptă împotriva lui Hristos. Istoria ultimilor două mii de ani a poporului evreu este o concentrare antihristică.
Poporul evreu trăieşte în Hristos printr-o rămăşiţă. Apostolul Pavel crede că se va mântui întreg poporul evreu. Acesta este un eveniment pe care omenirea îl aşteaptă, dar care nu se poate produce decât prin sinceră pocăinţă şi smerită slujire.
A spune adevărul despre evrei nu este antisemitism, ci noi, creştinii, plini de iubirea ce L-a mistuit pe Hristos şi repetând-o în aceste vremuri tulburi, noi iubim cu adevărat poporul evreu şi ştim că numai prin Hristos este mântuirea lor. Tragedia evreilor este catastrofală prin solidaritatea întregului popor evreu cu Ana şi Caiafa. Strigăm deci tuturor evreilor în care mijeşte lumina credinţei, să părăsească satanismul, minciuna şi materialismul iudaic, să se încreştineze şi să se împace cu oamenii. Aşa după cum este evident din toată istoria antică şi modernă că neamurile nu pot tolera să fie stăpânite de evrei, aşa le spunem şi noi : să se integreze în omenire. Dacă râvna şi energiile antologice de care dispun vor fi orientate în sensul sacru al revelaţiilor divine, atunci poporul evreu ar fi fericit, cerurile se vor bucura şi oamenii îi vor iubi. Rasismul lor este absolut, materialismul lor le este în fire, minciuna este centrul gândirii lor pocite şi cu cât vor insista mai mult pe aceste coordonate, pe atât dezastrul lor va fi mai crud. Omenirea nu poate accepta nici tirania rasială a iudeilor, nici materialismul grosolan şi nici răstălmăcirea mentală a iudaismului. Prin decizia divină şi prin voinţa oamenilor, ei sunt sortiţi eşecului. Pieirea ta prin tine, Israele !
Deţinutul simte că într-un viitor previzibil puterea comunistă va fi anihilată. Şi totuşi el e trist şi îngrijorat.Trist este pentru că vede că aceia care au avut puterea comunizării ţării se profilează ca stăpâni şi ai lumii ce va veni.

Este îngrijorat pentru că înţelege că se deschid perspectivele unei tiranii mondiale fără oponenţi şi fără precedent. Viţelul de aur, zeul străvechi se arată azi ca o uzină atotputernică în spiritul omenirii. Lumea se închină maşinii. E o pseudo-religie a dogmelor materiale, a sensului material şi a finalităţii neantice. Statul care va avea monopolul armelor sofisticate, al ingineriei genetice şi al tehnicii de determinare a conştiinţelor va fi atotputernic şi va nimici omenirea. Nimeni nu garantează libertatea oamenilor în această civilizaţie, nimeni nu poate guverna forţele tehnologice în această civilizaţie.

De aceea omenirea trăieşte pe culmile disperării. Toate problemele lumii se află în Crucea lui Hristos şi a creştinilor, câte ori vom rătăci drumul, ori vom lenevi pe cale, să ne înapoiem la Evanghelie şi la Duhul Sfânt. Suferinţele ce ni se pricinuiesc au menirea biciuiască lenea noastră şi să ne lumineze minţile.

***
Intoarcerea la Hristos - Document pentru o lume noua
Ioan Ianolide 30,00RON 22,00RON
14,5 x 20,5 cm
540 p.

"Intoarcerea la Hristos" este cea mai buna carte scrisa de un fost detinut politic despre experienta claustrarii în timpul comunismului.

Prefata alcatuita pentru cartea Întoarcea la Hristos, de Ioan Ianolide, este ultimul text scris de Parintele Gheorghe Calciu. Dincolo de menirea sa de prezentare a unei opere, acest demers este încarcat de valoarea de marturie si de testament al Parintelui Calciu. Oprindu-se asupra volumului semnat de Ianolide, Parintele Calciu marturiseste despre lupta, idealurile si suferintele generatiei sale. Pe de alta parte, Parintele Calciu le sugereaza cititorilor care este calea de urmat.

Despre cartea lui Ion Ianolide stiam foarte putine lucruri. Am citit câteva fragmente pe internet si doua capitole în revista crestina "Orthodox Word", scoasa de Fratia Sf. Herman, a manastirii cu acelasi nume din Platina, California.

Sunt fragmente zguduitoare, pe care Ioan Ianolide – Dumnezeu sa-l odihneasca cu sfintii Lui! – le scoate din comoara inimii sale sfinte de ucenic si prieten al lui Gafencu – sfântul închisorilor, cum l-am numit toti cei care l-am cunoscut, numire care a fost institutionalizata de Parintele Nicolae Steinhardt.

În ultimele luni mi-au parvenit, de la manastirea Diaconesti – Bacau, manuscrisele (dactilografiate de manastire) memoriilor lui Ianolide, intitulata Întoarcerea la Hristos (Ed. Christiana, Bucuresti, 2006) – o adevarata odisee a spiritului, o introspectie abisala facuta cu umilinta si finete, pe care numai un om trecut prin chinurile iadului si iesit curat pe malul înalt al sfintirii le-a putut primi de la îngerul care l-a vegheat pe toata calea încercarilor.

Manuscrisele, cu multe alte hârtii au fost aduse de cineva, dupa moartea autorului, puse într-un sac, fara nici o ordine, fara numerotare, încât maicile au avut mult de lucru pâna ce le-au putut încropi în cele doua volume, orientând-se dupa titluri si urmarind evenimentele descrise în concordanta cu istoria închisorilor prin care Ianolide si alti eroi ai memoriilor au trecut.

Aceste rânduri pe care le scriu sunt fade si conventionale. Din tot ce s-a scris despre închisori, din toata investigatia psihologica pe care autorii, toti înzestrati cu duhul marturisirilor, cea mai adânc duhovniceasca este cartea aceasta, cea mai patrunzatoare, care poate sa înteleaga împreuna cu toti sfintii ce este latimea si lungimea, adâncimea si înaltimea, sa cunoasca iubirea lui Hristos cea mai presus de cunoastere si sa se umple de toata plinatatea lui Dumnezeu (cf. Efeseni 3: 18-19). Daca ai îndoieli asupra mântuirii, asupra jertfei sau asupra biruintii vrajmasului vazut si nevazut prin puterea credintei si a rugaciunii, daca te îndoiesti de iubirea lui Hristos si de eficienta pocaintei, aceasta carte, acest document duhovnicesc te va convinge.

***
Viata parintelui Gheorghe Calciu - dupa marturiile sale si ale altora 30,00RON; 23,00RON
17 x 24 cm, 360 p.

Un exemplu atipic de rezistenta anticomunista, Parintele Gheorghe Calciu, al unsprezecelea copil al unei familii din Delta, mai exact Mahmudia, arestat de doua ori, prigonit si exilat, a fost mai intai in iad cu sufletul, dar l-a biruit in Hristos si s-a facut partas la Inviere.

"Sunt cuvinte care nu cuvanta/sunt taceri ce pot sa spuna tot", scrie Demostene Andronescu, unul dintre "colegii" de celula al Parintelui Gh. Calciu la un an de la adormirea sa.

"Gandul unei carti despre viata Parintelui Calciu s-a ivit imediat dupa mutarea sa la Domnul", spun ingrijitorii editiei de la Manastirea Diaconesti (comuna Agas, judetul Bacau), "cand am socotit ca toate cele traite de noi langa sfintia sa, in rastimpul ultimelor saptamani de viata petrecute la Spitalul Militar din Bucuresti, trebuie cunoscute".

Cercetand fondul de manuscrise al Arhivelor CNSAS, obstea Manastirii Diaconesti a gasit si fragmente ale Parintelui Calciu, confiscate in 1979, inainte de a doua arestare, cuprinzand relatari din prima detentie, selectate si adnotate de Monahul Moise.

Cartea "Viata Parintelui Gheorghe Calciu" - aparuta la editura Christiana prin Fundatia Filantropica Medicala cu acelasi nume, a fost lansata oficial in ziua de 2 noiembrie 2007 la sala "Dalles" din Bucuresti, in prezenta unui numeros public, a cunoscutului om de cultura Dan Puric, a parintelui Amfilohie Branza de la Manastirea Diaconesti, impreuna cu iubita lui obste, ceata cea duhovniceasca a maicilor lui Dumnezeu, "ceata" care a scos de sub tipar si volumul lui Ioan Ianolide "Intoarcerea la Hristos" (document pentru o lume noua) cu o prefata scrisa chiar de Parintele Calciu, in ultima sa zi de spitalizare in Bucuresti.

"Dupa ce voi muri, prea Cuvioase Maici, si daca Parintele Iustin imi va da binecuvantare sa fiu ingropat in cimitirul manastirii (Petru Voda - n.a.), sa veniti cateodata la mormantul meu sa-mi cantati din pricesnele Aiudului, fiind convins ca «n-am rade azi, de n-am fi plans aseara...», iar "drumul meu care duce catre o asa zisa moarte" mi-a fost inlaturat de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, care a spus cu voce joasa «Moartea nu exista!»".
"Despre toate patimirile Parintelui Gh. Calciu, spre a fi partasi la viata lui, Manastirea Diaconesti a ingrijit aparitia volumului sus mentionat, a carei lansare va avea loc si la Tulcea, un al doilea volum - daca va binecuvanta Domnul - va cuprinde cuvinte de folos duhovnicesc ale Parintelui Calciu, material primit, in mare parte din America, precum si de la Institutul Roman din Freiburg", ne-a relatat, telefonic, parintele Amfilohie Branza, preotul manastirii ingrijitoare de aparitie.

Pentru ca volumul "Viata Parintelui Gheorghe Calciu" este dedicat unei personalitati tulcene ne-am permis sa evocam aceasta aparitie cu certitudinea ca, la momentul potrivit, si generatiile care vin trebuie sa stie lucrarile prin care unii semeni de-ai nostri s-au apropiat de Dumnezeu.
***
Din temnite spre sinaxare 
15,00RON
Format 21x13,300 pagini

Acest secol a dat noian de sfinţi şi de martiri, numai că nu-i cunoaştem. Hristos este prezent în lumea de azi prin sfinţi, martiri, mărturisitori şi eroi. Dar lumea de azi nu e solidară cu sfinţii ei, căci nu le poate urma exemplul. Dacă sfinţii de acum ar fi fost la începuturile creştinismului, toată suflarea creştină ar fi trăit cu ei, prin ei, către ei. Noi nu suntem creştini şi de aceea nu ne cunoaştem sfinţii.
Noul mucenic Valeriu Gafencu

Avem aceasta perioada in istorie cu care ne putem duce in fata lui Dumnezeu cu icoanele acestor martiri din tot cuprinsul tarii, din toate puscariile, martiri care implinesc toate conditiile canonice necesare unei canonizari.
Părintele Justin Pârvu

Cuprins:
Nota editorului 1. Dan Puric: Să ieşim din păcatul uitării şi să ne vedem sfinţii
2. Părintele Justin Pârvu:Aiudul, jertfă şi sfinţenie
3. Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa: Ei toţi erau pentru noi sfinţi
4. Ieromonahul Augustin de la Mănăstirea Aiud: Când oasele vorbesc. Minuni ale sfinţilor martiri din Aiud
5. Părintele Ioan Negruţiu – răstignit lângă Hristos
6. Răzvan Codrescu : Jertfelnicia ortodoxă în anii comunismului
Prejudecăţi şi mistificări curente
Adevărul probat documentar
Memorialistica mărturisitoare
7. Danion Vasile: Criteriile canonizării Sfinţilor închisorilor
8. Părintele Moise de la Oaşa: Despre eroismul de durată al noilor mărturisitori
9. Danion Vasile: Despre curajul mărturisitorilor
10. Teolog Vasilică Militaru: Biserica din temniţă
Temniţa ca loc de purificare şi întâlnire cu Hristos
1. Trăiri creştine în temniţe
2. Postul şi rugăciunea
3. Ajutorul şi milostenia în temniţă
4. Minuni petrecute în închisori
5. Învierea în temniţe
Mărturisire, martiriu şi sfinţenie în temniţe
1. Mărturisiri de credinţă ortodoxă în temniţe
2. Martiraje în temniţe
3. Chipuri de sfinţi în temniţele comuniste
Bibliografie
11. Anexe: Programul campaniei „Din temniţe spre Sinaxare”
12.Părintele Augustin de la Aiud: Pelerinaj la temniţa prigoniţilor
13. Sfinţi din închisori – Părintele Ilie Lăcătuşu
Mărturia Părintelui Ioan de la Rarău
Mărturia Părintelui Justin Pârvu
14. Părintele Mihai Andrei Aldea: O arătare minunată a părintelui Sofian de la Antim
15. Părintele Mihail Pomazanski: Proslăvirea Sfinţilor
16. Silviu Aroneţ: Stareţul Daniil Tudor - Floarea de foc a Ortodoxiei
17. Părintele Tudor Demian: Viaţa părintelui Ilarion Felea Mărturisitorul
Preot Ioan Bărdaş: O înmormântare la Aiud
18. Părintele Gheorghe Drăgulin: Viaţa lui Valeriu Gafencu
19. Părintele Gheorghe Drăgulin: Victimele puşcăriilor comuniste şi ale revoluţiei în atenţia aghiografului contemporan
20. Ne vorbeşte Valeriu Gafencu…
21. Din poezia închisorilor…
22. Danion Vasile: In memoriam
23. De ce nu canonizăm martirii anticomunişti?
24. Acatistul noului mucenic Valeriu Gafencu, Sfântul închisorilor
***
PARINTELE IUSTIN PARVU- Viata si invataturile unui marturisitor
de Gratia Lungu-Constantineanu 40,00RON
editia a III-a
Editura Haritina,Iaşi, 2008,
Format A5,650 pagini
Această carte pune înaintea cititorului întreaga viaţă a Părintelui Iustin, prin propriile sale cuvinte, pornind de la copilărie, cu un accent aparte pe educaţia primită în familie, rolul foarte important al mamei în creşterea copiilor prin propria sa trăire, relaţiile dintre membrii familiei şi dintre membrii comunităţii săteşti. Tot mama este cea care, prin faptele ei, formează şi cultivă în familie iubirea de Dumnezeu prin rugăciuni şi prezenţa la sfânta Biserică. Înalta moralitate a mamei l-a susţinut sufleteşte pe Părintele în închisoare.
În chinurile şi torturile aplicate în închisori de-a lungul a 16 ani, se întăreşte credinţa în Dumnezeu, ca singură susţinere şi singurul sens al vieţii. Tot suferinţele din închisoare i-au format şi întărit iubirea de oameni, pe care îi încurajează şi acum de dimineaţă şi până după ora 2 noaptea.
Fiecare capitol are un motto care prezintă esenţa acestuia. Părintele ne arată bunătatea lui Dumnezeu, Care a dat oamenilor libertatea de a alege calea acestei vieţi pământeşti, de care atârnă întreaga veşnicie a noastră şi a urmaşilor: Orice păcat trebuie răscumpărat!
Concluzia pe care o lasă Părintele este: Să ne iubim unii pe alţii, ca într-un glas să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi-n vecii vecilor. Amin!
***
Staretii despre vremurile din urma
19,00RON, Format 14 x 21 cm, 500 pag.

Din cuprins:
Adevaratii stareti - cine sunt ei?
Sfantul Sfintit Ierarh Ignatie Briancianinov despre viata duhovniceasca dupa sfat
Exista oare problema codurilor de identificare?
Nu va impreunati cu duhul acestui veac
Americanii despre antihrist: cu el suntem mai norocosi
Cuviosul Lavrentie al Cernigovului despre vremurile de pe urma
Din invataturile si prorocirile Sfantului Serafim de Virita
Prorociile schimonahiei Nila
Proiectul L.U.C.I.D.
Declaratia Adunarii Extraordinare Speciale a Sfantului Munte - 26 august 1997
***
Trezire duhovniceasca
Paisie Aghioritul, cuv.
Editura Evanghelismos
Pret: 20.00 lei
13 x 20 cm
400 p.
Coperti cartonate
Cuvinte duhovnicesti, volumul al II-lea.


***
Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfant
Staniloae, Dumitru, pr.
Editura Deisis
Pret: 10.00 lei
Pagini: 156
Format: 11×18 cm

Cuvânt-înainte: arhim. Gheorghios Grigoriatul
Prefaţă: Olivier Clément

Părintele Dumitru Stăniloae este cu siguranţă cel mai mare teolog ortodox al sfârşitului secolului XX. Vastă şi profundă, opera sa exprimă în acelaşi timp sensibilitatea mistică şi rigoarea dogmatică a Ortodoxiei patristice, cât şi geniul specific al Ortodoxiei româneşti. Apărute acum pentru prima dată în româneşte, textele reunite în acest volum reprezintă câteva conferinţe ţinute de părintele profesor Dumitru Stăniloae în Occident în anii ’70. Ele transcriu în termeni simpli, accesibili cititorului modern nespecializat, reflecţia sa personală asupra specificului spiritualităţii ortodoxe. Experienţa duhovnicească a Bisericii întrupată în sfinţenie şi rugăciune apare aici ca manifestare plină de fineţe a „delicateţii” şi gingăşiei umanului transfigurat în a cărei „transparenţă” licăreşte taina supremă a Iubirii Sfintei Treimi. Deschizând umanul spre orizontul Infinitului divin, mistica ortodoxă întemeiază astfel autenticitatea tuturor expresiilor şi dimensiunilor existenţei omului, dovedindu şi relevanţa nedepăşită. „Traducerea şi editarea acestor texte ale părintelui Stăniloae reprezintă o mare binecuvântare pe care o va înţelege fiecare cititor. Părintele Stăniloae reprezintă un dar preţios al lui Dumnezeu făcut Bisericii noastre şi umanităţii: «Să mulţumim Domnului!»” (arhim. Gheorghios Grigoriatul)

***
Sfantul inchisorilor
Adunate de monahul Moise Iorgovan - Manastirea Oasa
************************************************************************************

************************************************************************************

2 comentarii:

 1. http://www.scribd.com/doc/65970574/Despre-Familia-Ortodoxa-Parintele-Calistrat-Chifan-Barnova-Vladiceni-Interviu-Gratia-Lungu

  Ma numesc Gratia Lungu Constantineanu, initiatoarea acestui volum de interviuri cu parintele Calistrat.
  Am incercat ca aceasta lucrare sa cuprinda cat mai multe informatii pregatind cat mai multe intrebari
  relevante pentru familia crestina din zilele noastre. Cuvantul "interviuri" este pretentios, mai degraba
  am transcris, fara slefuiri sau corecturi ulterioare, o discutie intre un credincios de rand si un duhovnic al crestinatatii. Evident, pe acest taram duhovnicesc, nu vorbim de probleme lumesti ca pretentii financiare sau "drepturi de copyright" (parintele a zambit cand l-am intrebat de asa ceva...)si de aceea am decis sa o postez pe internet.

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest anunt este fals, este scris in numele Gratiei Lungu Constantineanu, dar nu are absolut nici o legatura cu autoarea.

  RăspundețiȘtergere