marți, 18 mai 2010

Descoperirea a doua icoane in zidurile Kremlinului

La sfarsitul lunii aprilie au fost descoperite doua icoane ce au fost acoperite de catre bolsevici in zidurile turnurilor din Kremlin. Vechi de peste sase sute de ani, icoanele care au fost descoperite vor fi restaurate. Mai intai stratul gros ce dateaza din 1937 va fi inlaturat si mai apoi se verifica ipoteza ca ele au fost pictate in ulei.

Prima icoana il reprezinta pe Hristos Mantuitorul pe un fond aurit cu doi sfinti calugari rusi la picioarele Sale: sfantul Serghie de Radonege si sfantul Barlaam de Khoutyne (Novgorod). Icoana se gaseste deasupra intrarii portii " Spasskaïa " (" a Mantuitorului "), poarta de intrare solemna a principalul turn al Kremlinului, chiar in fata bisericii Sfantul Vasile, in Piata Rosie. Cea de-a doua icoana orneaza turnul " Nikolskaïa " (" al lui Nicolae), mai spre nord, tot in Piata Rosie si il reprezinta pe Sfantul Nicolae al Mirei (sec. al IV-lea), in mod particular venerat de catre credinciosii ortodocsi rusi.

Dupa marturia istoricilor icoanele erau inca vizibile in primele luni ale anului 1918. Mai apoi ele au fost disimulate de o plasa de sarma iar in 1937 cand un nou val de campanii antireligioase erau in toi, ele au fost acoperite cu tencuiala. Descoperite de-abia la sfarsitul lunii aprilie, primele analize vor permite specialistilor sa afirme daca icoana Sfantului Nicolae dateaza de la inceputul secolului XV, ceea ce ar confirma marturiile restauratorilor care au intervenit asupra iconei in 1918. Icoana Sfantului Nicolae fusese destul de puternic afectata de catre focurile de arme in timpul asaltului Kremlinului de catre bolsevici in noiembrie 1917.

Articole
In franceza:
http://www.orthodoxpress.com/index.php?group=display&action=info&page=550
http://www.5-tv.ru/news/28988/
http://www.egliserusse.eu/blogdiscussion/La-decouverte-des-icones-sur-les-tours-du-Kremlin-est-un-signe-du-Ciel_a948.html

In romaneste:
http://www.doxologia.ro/ultima-ora/doua-icoane-vechi-de-patru-secole-au-fost-descoperite-la-kremlin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu