vineri, 9 noiembrie 2012

Despre viata, minunile si moastele Sfantului Nectarie de Eghina

Viata si minunile Sfantului Nectarie din Eghina



MOASTELE SFANTULUI NECTARIE 


       "La scurta vreme de la adormirea lui, negraita bunamireasma s-a raspandit din cinstitul lui trup neinsufletit, umpland incaperea unde se afla, spre mirarea tuturor celor ce se gaseau in spital, vadindu-se si asa sfintenia Cuviosului Parinte. Din incaperea aceea l-au mutat apoi in biserica spitalului, iar de acolo cu automobilul la Pireu, in biserica Sfintei Treimi, unde multi au venit sa-i dea sarutarea de pe urma si, cu uimire, au vazut mir binemirositor izvorandu-i de pe fata, datorita caruia parul si barba ii erau cu totul ude. De acolo l-au dus in aceeasi zi in Eghina, unde credinciosii l-au intampinat "cu plans si cu tanguire" si cu multa evlavie, tragand clopotele tuturor bisericilor de pe insula. Si purtandu-i-se sicriul pe maini din port pana la manastire, si trupul raspandind tot drumul cereasca mireasma, iar Sfantul parand ca doarme, umbrind asupra lui Harul Mangaietorului, au ajuns, in sfarsit, la manastirea lui, unde l-au intampinat monahiile, plangandu-l. Si cantandu-se slujba inmormantarii, l-au ingropat in curtea dinafara a manastirii, langa pinul de acolo.
       
Dupa trecerea a cinci luni, au vrut sa faca Sfantului cavou de marmura, astfel ca trebuia ca mormantul sa fie deschis si mortul sa fie mutat pentru putina vreme. Deschizand deci mormantul, au gasit sfantul lui trup nevatamat si intreg dimpreuna cu toate odajdiile arhieresti, raspandind negraita bunamireasma; iar dumnezeiescul Parinte parea ca doarme, nici o stricaciune neintamplandu-i-se, ci avand toate semnele sfinteniei. Atunci l-au dus si l-au asezat chiar in chilia lui, unde a ramas doua zile intregi, pana au sfarsit lucrul la mormantul de marmura, cand monahiile, imbracandu-i trupul cu vesminte noi, l-au pus iarasi in mormant.

         Trupul acesta sfant al Sfantului Nectarie a ramas mai bine de douazeci de ani nevatamat si nestricat, raspandind mireasma sfinteniei, care se facea simtita spre marea mirare a credinciosilor. Trupul acesta a fost vazut in mormant de o multime de crestini, minunandu-se foarte, vazandu-l pe Sfantul - mort de atatia ani - ca si cand ar dormi. Si arhierei si preoti si oameni de stiinta si oameni simpli au vazut minunea aceasta mai-presus-de-fire a nestricaciunii si slavei sfintelor moaste si s-au minunat si au marturisit cu tarie sfintenia Cuviosului Parinte si marea lui indraznire catre Dumnezeu. Dar mai apoi trupul s-a dezlegat si s-a risipit, dupa judecati de Dumnezeu stiute, asa cum s-au dezlegat multime de astfel de trupuri ale sfintilor, precum cel al Sfantului Gheorghe, al Sfantului Nicolae, al Sfantului Dimitrie izvoratorul-de-mir, al Sfantului Apostol Andrei; insa minunile savarsite de osemintele Sfantului Nectarie sunt fara numar, iar bunamireasma lor, imbelsugata si preadulce.

         Pe 2 septembrie 1963 s-a facut mutarea cinstitelor si de-mir-izvoratoarelor lui moaste, de catre mitropolitul Hydrei, Spetsei si Eghinei. De fata stand oameni de vaza ai Bisericii si ai tarii, cu evlavie a fost deschis mormantul din care a iesit negraita bunamireasma "mai presus de toate miresmele", iar sfintele lui oseminte, de culoarea cerii curate, adunate "de maini cuvioase", au fost puse astfel: sfantul cap intr-un chivot aurit, in chipul mitrei arhieresti, facut din ofrandele aduse de credinciosi si dintr-alte daruri, iar celelalte sfinte oseminte intr-un chivot de argint, asezat in paraclisul Sfantului.
       
Sfintele lui moaste raspandesc neincetat negraita mireasma cereasca, marturisind harul pe care Sfantul l-a luat de la Domnul pentru curatia vietii lui. Bunamireasma aceasta, care a inceput sa-i izvorasca din sfintele lui moaste numaidecat dupa cuvioasa adormire, nicicand nu s-a departat de la ele, si nici se va departa. Caci si stand atatia ani trupul lui in mormant nu a incetat a o izvori; si, risipindu-i-se mai apoi trupul, aceeasi bunamireasma, inca mai intetita, izvoraste din cinstitele oseminte, bucurand inimile credinciosilor. Pe langa aceasta, cum s-a spus, inca si mir a izvorat sfantul lui trup, cand a fost adus din Atena in Eghina. Asadar, minunatul Parintele nostru Nectarie nu este doar facator-de-minuni, ci si izvorator-de-mir, "ca o bunamireasma a lui Hristos"."

Sursa: Blog Sfantul Nectarie - Moastele

Moastele Sfantului Nectarie in Romania

Crestinii se pot inchina moastelor Sfantului Nectarie la:

- Manastirea Radu Voda din Bucuresti (particele din moastele sale sunt prezente aici din anul 2002);


- Biserica "Sfinţii Doctori Cosma şi Damian" din cadrul Spitalului Fundeni, Bucureşti

- Capela cu hramul "Împăraţii Constantin şi Elena", din cadrul Spitalului Parhon, Bucureşti

- Manastirea Putna (in Sf. Altar);

- Manastirea Halmyris din comuna Murighiol, judetul Tulcea;

- Manastirea Ramet, jud. Alba (in naos);

- Manastirea Sfintei Cruci, Oradea;

- Schitul "Sfintii Ioan si Nectarie" din Bradetu, judetul Arges (in naosul paraclisului);

- Paraclisul Manastirii "Maica Domnului - Bucuria neasteptata" din Manastirea rupestra Sinca Veche, judetul Brasov (moastele au fost daruite de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos);


 - Catedrala din Sibiu;

- Biserica Spitalului TBC din Sibiu;

- Catedrala arhiepiscopala din Galati;

- Capela "Sfantul Andrei" din cadrul Spitalului Judetean Galati;

- Biserica Memoriala "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.

- Biserica "Sfantul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, din Iasi (in anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iasi, Inalt Preasfintitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a daruit pe 15 octombrie, o particica din moastele sfantului acestei biserici)

- Biserica "Sfintii Voievozi" din satul Ghimicesti, comuna Fitionesti, judetul Vrancea;

- Biserica "Sfanta Treime" din localitatea Bucium, judetul Brasov;

- Biserica "Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Visarion de Larisa" din Braşov, cartierul Craiter

- Biserica "Sfantul Ierarh Nicolae" si "Izvorul Tamaduirii" a Spitalului Judetean "Sfantul Ioan cel Nou" din Suceava;

- Biserica "Sfânta Parascheva", din Timişoara

- Biserica "Sfântul Gheorghe" din Slobozia, jud. Ialomiţa

Moastele Sfantului Nectarie in afara tarii noastre

- In manastirea din Insula Eghina (Grecia), sunt prezente moaste ale Sfantului Nectarie;

- Biserica Manastirii Aghia Triada, locul unde “odihneste” capul Sfantului Nectarie

- In catoliconul Manastirii Marea Lavra din Sfantul Munte Athos se afla mana stanga a vindecatorului de cancer, iar

- In Biserica "Sfantul Nectarie" din Charlotte, Carolina de Nord se gasesc particele din moastele sfantului.

- Părticele din moaştele Sfântului se mai găsesc la Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nectarie din Coslada (Madrid),

- Biserica Sfantul Gheorghe din Toronto - Canada,

- The Orthodox Community of Agios Nectarios - Londra,

- Manastirea Rakovica din Belgrad - Serbia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu