marți, 21 iunie 2016

Jurnalistii se plang de regimul draconic de la "Sfântul si Marele Sinod"



Sub titlul "Sinodul panortodox face viața grea mass-mediei" ziarul La Croix a constatat că printre cei 140 de jurnaliștii acreditați în Creta, să acopere Sinodul panortodox "cu zecile au renunțat, ca urmare a renunțării Patriarhului Moscovei de a veni în Creta, dar, de asemenea, din cauza unei organizații complicate. Fără experiență în acest domeniu, Biserica Ortodoxa a preferat să blocheze la maxim evenimentului, făcând condiții dificile de muncă jurnaliștilor prezenți "

Trimisul special al ziarului din Kolymbari, Samuel Lieven scrie:
Este un cort mare ridicat la poalele Academiei ortodoxe, la 15 metri de un țărm cretan ca într-o carte poștală. Până aici, totul este bine. Dar, în interior, 40 de grade la amiază, cu aerul condiționat care nu merge și sărăcia infrastructurilor au încercat deja nervii jurnaliștilor celor mai convinși să acopere Sinodul "Sfânt și Mare", care are loc din dimineața zilei de 20 iunie până sâmbătă 25 iunie, sub președenția Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu al Constantinopolului. 

Anunțul că Patriarhul Kirill al Moscovei nu va face parte din partidă, a dezumflat deja în mod serios apetitul redactorilor internaționali, care privilegiau o lectură politică a evenimentului.

În ceea ce privește trimișii speciali la Kolymbari, la celălalt capăt al Cretei, unde se găzduiesc ședințele Sinodului, aceștia s-au confruntat încă de la început cu un dispozitiv de securitate ce împiedică orice acces la cei 200 episcopi Mitropoliți care participă la Sinod. Atent escortați în grupuri de zece, jurnaliștii n-au putut să intre decât trei minute în hemiciclu unde Patriarhul Bartolomeu a pronunțat textul său de deschidere, timp abia pentru un selfie, sau pentru a înregistra câteva poze...

"Organizatorii au făcut o greșeală gravă blocând totul" spune Andromaca Nikoulara, jurnalista la televiziunea publică din Grecia, care n-a drămuit resursele, trimițănd  acolo o echipă numeroasă pentru a se asigura transmiterea în direct, timp de cinci ore. Dezamăgire. In afară  de imaginile luate de oficialii Patriarhilor, nici un alt aparat de fotografiat nu a fost admis în cenaclu.

Public nu a fost, de asemeni, la sărbătoarea Rusaliilor, unde Întaistatatorii au fost singuri la Catedrala  Sf. Mina din  Heraklion. "Ce fel de mesaj de comuniune ne trimit asa? Comuniune cu cine?" - A comentat un alt jurnalist grec.

În cauză, o organizație cu contract, cu releu american al Patriarhiei de Constantinopol, incapabilă să asigura ținerea unui astfel de eveniment cu bani proprii, sau sprijinindu-se pe o infrastructură pe care nu o are. 
Traducere: Roman Ortodox în Franta, după Orthodoxie.com, Le concile panorthodoxe mène la vie dure aux médias

 ***

Cuvântul Ortodox, SECRETOMANIE CARE NU ANUNTA NIMIC BUN. Agentia de stiri ROMFEA s-a RETRAS de la SINODUL PANORTODOX din cauza BARAJULUI INFORMATIONAL. “Se transmit fotografii si texte filtrate de zici ca se intalneste vreun club secret”


In toti acesti ani Romfea.gr a sustinut in mod constant organizarea Sfantului si Marelui Sinod. Am acoperit jurnalistic toate incercarile Patriarhiei Ecumenice de a organiza un Siond care sa marturiseasca public unitatea ortodocsilor.  [...]

Totusi, motivele pe care le vom expune mai jos ne-au obligat sa ne retragem intreaga noastra echipa.

In primul rand: masurile de securitate sunt draconice si nu exista posibilitatea de a patrunde in niciuna din locatiile evenimentelor.

Chiar si jurnalistii si fotografii acreditati (precum sunt si eu) singurul lucru pe care pot sa il faca este sa …se plimbe mandrii cu o cartela agatata de gat.

Singurii care au acces sunt fotografii oficiali ai Intai-statatorilor ca si cum noi, ceilalti, ne gasim in Creta pentru a socializa.

In acest fel, cum ar putea fi acoperit journalistic un asemenea eveniment? Doar cu materialele care sunt puse dispozitie pe cale oficiala? Ce informatii putem sa transmitem in acest fel?

Ar fi bine sa inteleaga ca nu am venit in Creta pentru … vacanta.

Chiar si Mitropolitii fara cartele si fara engolpion nu pot sa patrunda intr-o Biserica ca sa aprinda o lumanare. Atunci despre ce acoperire jurnalistica a evenimentului mai putem vorbi in aceste conditii?

In al doilea rand: informatia ne este data doar cu picatura si doar prin canalele oficiale ale organizatorilor.

Fotografii si texte filtrate de zici ca se intalneste vreun club secret si nu ar avea toti ortodocsii dreptul sa fie informati referitor la ce se intampla in Kolibari, Hania[Kolymbari, Chania n.n.].

Zici ca s-au întâlnit puternicii planetei ca sa vorbeasca despre indatorarea statelor la nivel mondial (si astfel sa intelegeti nivelul masurilor de securitate) si nu parintii Ortodoxiei care vor sa vorbeasca despre viitorul acesteia.

Cum vor vorbi inimilor credinciosilor ortodocsi? Cum vor arata ca Ortodoxia este altfel, este Biserica iubirii si a marturisirii lui Hristos si nu un club inchis pentru oameni cu putere si influenta…

Dezamagiti, asadar, ne retragem deoarece nu are sens sa ramanem in Creta.

Doar pentru informarea publicului, Romfea.gr va publica anunturile oficiale care sunt distribuite de catre organizatorii Sfantului si Marelui Sinod.

Emilios Poligenis
Director
Romfea.gr 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu