vineri, 10 iunie 2016

Sinodul Bisericii Ortodoxe a Albaniei considera că "anularea convocării Sfântului și Marelui Sinod nu poate avea loc fără o nouă decizie a aceluiași organism care a decis aceasta convocare. El nu poate fi anulat în ultimul moment, prin declarații și mesaje ale diferitelor părți"


Cu privire la discuțiile care s-au intensificat în ultimele zile, în ceea ce privește viitorul Sfânt și Mare Sinod al Ortodoxiei, este de datoria noastră să subliniem următoarele:

1. Convocarea Sinodului sus-menționat a fost decisă la ultimele două Sinaxe ale Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale de la Constantinopol în 2014 și Chambésy (Geneva) în 2016. Decizia luată la Constantinopol nu a fost semnată de o singură Biserică și, cu toate acestea, a fost adoptată de majoritatea covârșitoare. Același lucru s-a întâmplat și la Sinaxa din 2016 de la Chambésy. Anularea convocării Sfântului și Marelui Sinod nu poate avea loc fără o nouă decizie a aceluiași organism care a decis convocarea. Nu poate fi anulată în ultimul moment, prin declarații și mesaje ale diferitelor părți. 

2. Principiul consensului(simfonie, unanimitate) prevalează atunci când membrii Bisericii se întâlnesc, studiază problemele și iau decizii împreună. Înțelesul consensului a fost clarificat de către Preafericirea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, în 2016, la Chambésy în timpul declarației sale de deschidere și nu s-au adus obiecții. Consens nu înseamnă (drept de) veto. Mai mult, în general, nu putem ignora tradiția bisericească de douăzeci de secole, mai ales atunci când se iau decizii în cadrul Sinodului. 

3. Evident, problemele existente sunt numeroase. Tocmai de aceea este necesar să aibă loc Sfântul și Marele Sinod. Este imposibil să se rezolve toate problemele, dar cel puțin vor fi abordate unele dintre ele. Mai bine mai puține decât nimic. Problemele rămase pot fi abordate într-un Sinod ulterior. Amânarea Sfântului și Marelui Sinod, care a fost programat va răni ortodocșii din întreaga lume și va submina autoritatea morală a Ortodoxiei pe plan internațional. 

4. În cele din urmă, un apel de urgență este adresat Secretariatului General al Sinodului Panortodox (Regulamentul de organizare și procedural nr 6.7, alin. 7), care se va întâlni mâine [9 iunie n.n.] în Creta, în scopul de a lua ultimele decizii: Să se depună toate eforturile în vederea participării tuturor membrilor Sinodului în Sfânta Liturghie solemnă din ziua deschiderii, de Rusalii și Slujba Vecerniei Duhului Sfânt. Este vorba de un simbol fundamental al unității. Deplasare atâtor mulți oameni, veniți de foarte departe fac să crească cheltuielile, energia, situațiile neprevăzute dar, de asemenea și pericolele potențiale. Să fie sacrificate ambițiile și oportunismul. Ceea ce contează cel mai mult este desfășurarea liberă și pașnică a reuniunilor Sfântului și Marelui Sinod. "Iar Celui ce poate să facă, prin puterea cea lucrătoare în noi, cu mult mai presus decât toate câte cerem sau pricepem noi, Lui fie slava în Biserică şi întru Hristos Iisus în toate neamurile veacului veacurilor. Amin!"(Efeseni 3: 20-21). 

Tirana 08 iunie 2016, Odovania Praznicului Învierii Domnului

Sfântul Sinod al Bisericii Autocefale Ortodoxe a Albaniei 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu