duminică, 30 octombrie 2016

IPS Justinian Chira a trecut la cele veșnice, in ziua de 30 octombire 2016. "Voi sta la Poarta Raiului și voi aștepta ca să sosiți toți acolo"

(se va actualiza)

Basilica: IPS Justinian a trecut la cele veșnice


Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice astăzi, 30 octombrie 2016. În seara zilei de sâmbătă, 29 octombrie 2016, Înaltpreasfinția Sa a suferit un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Baia Mare.

Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934).

Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942). La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 este încorporat, în ciuda hainei clericale în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei. În zorii în care această speranță devenea o certitudine, este numit stareț la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaș, aproape 30 de ani; una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.

Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului. În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala  Sfânta Treime din Baia Mare.




***


Basilica: Trupul neînsufleţit al IPS Justinian depus la Catedrala din Baia Mare. IPS Andrei: Arhiepiscopul Justinian a fost un neobosit păstor de suflete


Trupul neînsuflețit al Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian Chira a fost depus luni, 31 octombrie 2016, în jurul orei 14:00, în Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare.


Înainte de a fi depus la Catedrala din Baia Mare, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost transportat, la orele amiezii, la Centrul Eparhial şi aşezat pe un catafalc, în curte. Toţi ostenitorii Centrului Eparhial, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, i-au adus un ultim omagiu. Alături de ei s-au aflat preoţi din municipiu şi din ţară, monahi şi monahii, stareţi şi stareţe, precum şi numeroşi credincioşi.

De asemenea, la Centrul Eparhial, a venit să se roage pentru sufletul ierarhului trecut la cele veşnice Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Panihida Mică.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup coral al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. prof. Andrei Baboşan.

Apoi, sicriul a părăsit curtea purtat de consilierii eparhiali. Trupul neînsufleţit al Arhiepiscopului Justinian a fost transportat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde îl aşteptau o mulţime de credincioşi din cuprinsul Eparhiei.

După ce a fost aşezat pe catafalc, în catedrala din Baia Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul au oficiat Panihida. La slujbă au participat peste 100 de preoţi şi sute de credincioşi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. drd. Andrei Baboşan, şi de corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Departamentului de Teologie Ortodoxă de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan.

Voievodul spiritual al Maramureşului


În cuvântul său, ÎPS Andrei a vorbit despre virtuţile care au împodobit personalitatea deosebită a Arhiepiscopului Justinian:
Justinian Arhiepiscopul a fost voievodul spiritual al Maramureşului şi al întregii Transilvanii. Şi cum Dumnezeu rostuieşte toate lucrurile, având grijă ca să se petreacă perfect, tare îi plăcea Înaltpreasfinţitului Justinian să ne povestească că a fost chemat la viaţă într-o zi de Rusalii, când se oficia Sfânta Liturghie. Şi iată că şi plecarea lui a fost tot într-o zi de duminică în timp ce se oficia Sfânta Liturghie. E greu să rezumăm ce a însemnat Înaltpreasfinţitul Justinian, Arhiepiscopul nostru, pentru noi şi pentru toţi cei ce l-au cunoscut. Au fost multe virtuţile care l-au împodobit. Ctitor de lăcaşuri sfinte, şi-a pus sufletul pentru ctitoria de la Mănăstirea Rohia. A fost un păstor neobosit care a cercetat credincioşii din Eparhiei învăţând, mângâind, îmbărbătând. Pe lângă toate aceste virtuţi, şi multe altele, pe cea de „părinte” trebuie să o subliniem. A fost un părinte spiritual extraordinar. Şi ca părinte spiritual i-a primit pe toţi, oricum au fost ei: credincioşi şi mai puţin credincioşi, tineri şi bătrâni. I-a primit pe toţi în inima lui mare. Şi după ce i-a primit pe toţi, i-a iubit pe toţi. Avea o iubire care se revărsa în afară peste toţi şi peste toate. Şi după ce i-a primit pe toţi, după ce ne-a iubit pe toţi, s-a rugat pentru noi, pentru toţi. Şi apoi a purtat sarcinile spirituale ale tuturor. În momente de restrişte, de necaz, mulţi dintre credincioşii noştri au căpătat îmbărbătare, consolare, întărire prin cuvântul vlădicului Justinian. Inclusiv eu. Pentru că vlădicul Justinian a fost vlădicul tinereţilor mele.
Am dat cinstea care i se cuvine în ceea ce înseamnă petrecerea pe ultimul drum a unui mare Ierarh al Bisericii. Şi-a dorit mult să nu plece până nu va fi pusă crucea pe Catedrală. I s-a împlinit dorinţa. Dumnezeu l-a iubit şi ne-a ajutat să punem Crucea şi a fost împăcat din toate punctele de vedere. Acum, l-am aşezat aici spre cinstire şi priveghere, a spus PS Iustin Sigheteanul.
Arhiepiscopul Justinian Chira a trecut la cele veşnice duminică, 30 octombrie 2016, la ora 10:30, în urma unui infarct miocardic acut, după 95 de ani de viață pământească.


***


 Basilica: Sfânta Liturghie şi Panihida Mică pentru IPS Justinian


Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat miercuri, 2 noiembrie 2016, cu începere de la ora 8:00, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, unde se află depus sicriul cu trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, notează site-ul oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Din sobor au făcut parte: preoţii din Permanenţa Eparhială, precum şi slujitori ai Catedralei Episcopale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi seminarişti, conduşi de părinții Petrică Covaciu şi Andrei Baboşan, profesori de muzică la Seminarul Teologic Liceal Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat că Liturghia oficiată în catedrala din Baia Mare reprezintă un omagiu adus Înaltpreasfințitului Părinte Justinian.
S-a oficiat această Sfântă Liturghie ca un omagiu şi pomenire aduse Înaltpreasfinţiei Sale, care a iubit foarte mult liturghisirea, şi pe care a practicat-o cu mare trăire lăuntrică, atât cât puterile l-au slujit. De asemenea, s-a mai oficiat această Sfântă Liturghie în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, pentru că a fost Catedrala Sa de suflet şi faţă de care Dumnezeu l-a învrednicit să o vadă ridicată şi cu Sfânta Cruce aşezată în vârful turlei, la 85 metri înălţime, străjuind şi binecuvântând oraşul, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a punctat că Înaltpreasfinția Sa a fost un păstor care era mereu prezent în mijlocul credincioșilor săi.
N-a fost un ierarh de catedrală, a fost un ierarh de misiune. A fost un ierarh de pastoraţie, un ierarh părintesc şi pastoral. N-a slujit la Catedrală, aşa cum se întâmplă în Eparhia noastră, fiind foarte multe solicitări, decât de Paşti, de Crăciun şi de sărbătorile foarte importante. În rest, tot timpul a fost în teritoriu: la sfinţiri,  la resfinţiri, la hramurile mari de mănăstiri, pentru că ştia şi simţea că poporul îl aşteaptă şi are nevoie binecuvântarea, slujirea şi cuvântul Înaltpreasfinţiei sale. A fost un ierarh unic, mult rugător şi jertfelnic, slujitor timp de 75 de ani al Bisericii noastre Ortodoxe şi al poporului nostru românesc, cel iubitor de Dumnezeu, a precizat ierarhul.
La momentul liturgic dedicat celor trecuţi la Domnul, Preasfințitul Părinte Iustin împreună cu soborul de preoți prezenți la slujbă au făcut pomenirea, după rânduială, lângă sicriul înconjurat de monahi şi monahii, preoţi de mir şi foarte, foarte mulţi credincioşi, care au venit la Catedrală din întreaga Episcopie ca să-i aducă un ultim omagiu.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a oficiat Slujba Panihidei Mici, în prezenţa mulțimii de credincioşilor prezenți la slujbă.

Înmormântarea Înaltpreasfințitului Părinte Justinian va avea loc joi, 3 noiembrie 2016.


*** 




*** 




Un comentariu: