miercuri, 5 iulie 2017

Moaștele Sfântului Antonie cel Mare au ajuns pentru prima dată în România, la biserica Sfântul Anton – Curtea Veche din București


Basilica: Sfințirea raclei moaștelor Sfântului Antonie cel Mare | O biserică ce are aceste moaște este un liman de liniște în mijlocul orașului, a spus Patriarhul Daniel


Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat în această seară slujba de sfințire a raclei în care a fost depus un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Mare. Aceasta va fi așezată spre închinare în Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, paraclis patriarhal din București.

La evenimentul din 4 iulie 2017 au fost prezenți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-au întrunit astăzi în ședință de lucru, și Pr. Gheorghe Zaharia, parohul bisericii Sfântul Anton.

Patriarhul Daniel a amintit că sfintele moaște au fost aduse de la o biserică din Franța, aproape de Grenoble, prin mijlocirea IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Printr-un studiu al Pr. Prof. Pătuleanu de la Facultatea de Teologie din București s-a aflat că aceste moaște erau cunoscute din timpul Împăratului Justinian (secolul VI) și o parte din ele au ajuns în Occident. Iată noi am primit aceste moaște ca o binecuvântare și ca un îndemn la rugăciune mai multă, a adăugat Preafericirea Sa conform Radio Trinitas.

Patriarhul României a subliniat faptul că unii sfinți români, precum Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea și Sfântul Ioan Casian, au făcut vizite în Egipt la urmașii Sfântului Antonie și au scris despre monahismul egiptean, care a fost unul eroic, foarte aspru din punct de vedere al viețuirii.

În continuare, Patriarhul a punctat aspecte din viața Sfântului Antonie și a evidențiat faptul că acesta primise de la Dumnezeu darul vederii înainte, înțelepciune practică și o bunătate sufletească deosebită.

Preafericirea Sa a vorbit și despre istoricul Bisericii care va adăposti sfintele moaște și a apreciat activitățile parohului și ale comunității ocrotite de Sfântul Antonie cel Mare.

În mijlocul orașului, o biserică ce are aceste moaște este un liman de liniște, de pacificare, de sfințire, de consolare în necazuri și încercări, a spus Părintele Patriarh.

La final, Pr. Gheorghe Zaharia a mulțumit lui Dumnezeu pentru acest dar, precum și celor care au sprijinit și binecuvântat demersurile obținerii lui: PF Daniel și IPS Iosif. Părintele paroh a spus că sfintele moaște alături de icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie care se află în tezaurul parohiei, reprezintă o împlinire duhovnicească.

Racla cu moaștele Sfântului Antonie va fi dusă în această seară de IPS Iosif în biserica parohiei Sfântul Anton – Curtea Veche.***


Basilica: Moment istoric pentru Biserica bucureșteană Sfântul Anton – Curtea Veche: a primit moaștele ocrotitorului ei spiritual


Sute de bucureșteni au participat în această seară la un moment istoric pentru Parohia Sfântul Anton – Curtea Veche, paraclis patriarhal: primirea moaștelor Sfântului Antonie cel Mare.

Racla ce adăpostește sfintele moaște a fost adusă în această seară de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu un sobor de preoți la Biserica Sfântul Anton, după ce a fost sfințită de Patriarhul României la Reședința patriarhală.

Sosirea moaștelor a fost așteptată de credincioși în rugăciune, pe scena amenajată în curtea locașului de cult fiind oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare. După aducerea sfintelor moaște, IPS Iosif a rostit un cuvânt de învățătură.

Ierarhul a subliniat faptul că aceste moaște sunt un mare dar și o binecuvântare atât pentru parohie și Capitală, cât și pentru întreaga țară.

Sfântul Antonie cel Mare era considerat sfânt încă din timpul vieții, a explicat Înaltpreasfinția Sa. De aceea, din smerenie el a poruncit ucenicilor să-i ascundă trupul după moarte pentru a nu fi venerat.

În continuare, ierarhul a evocat istoria descoperirii moaștelor și aducerea lor în Europa.

Trupul Sfântului Antonie a fost descoperit printr-o minune, în anul 561, și pus într-o biserică din Alexandria. În anii 630-640 au venit arabii și moaștele lui au fost mutate la Constantinopol, unde au rămas până în 1070, când Împăratul Roman al IV-lea Diogene le-a dăruit Nobilului francez Jocelin, fiul lui Guillaume, pentru ajutorul oferit în campaniile militare împotriva arabilor și astfel au ajuns în Occident.

Astăzi marele pustnic, „Patriarhul monahilor”, cum a fost numit Sfântul Antonie, vine să locuiască în mijlocul cetății, a spus IPS Iosif conform Radio Trinitas.

Din pustia Egiptului din dreapta fluviului Nil, din pustia schitului, trecând prin Alexandria, prin Constantinopol, prin Franța, Sfântul Antonie ajunge și la noi, după 1650 ani de la trecerea lui la Domnul, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În finalul cuvântului rostit, ierarhul a îndemnat pe credincioși să se roage și pentru românii din afara țării, care, a subliniat Părintele Mitropolit, nu se leapădă de credința creștină, ci se întăresc în ea, râvnind cu dor la frații lor, la mănăstirile și la bisericile din țară.

Pr. Paroh Gheorghe Zugravu a spus că aducerea moaștelor Sfântului Antonie este un moment istoric pentru comunitatea păstorită. Părintele a prezentat demersurile făcute pentru împlinirea acestei dorințe.

În iulie 2016, în urma unei informații cum că moaștele Sfântului Antonie ar exista și s-ar afla într-o biserică din Franța, lângă Grenoble, părintele Zugravu a făcut o adresă către Patriarhul României.

Ca urmare, Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din București a efectuat un studiu amplu pentru a avea certitudinea autenticității informațiilor. Apoi, cu sprijinul IPS Iosif, care a mediat discuțiile cu Episcopul de Grenoble, a fost obținut fragmentul din moaștele Sfântului Antonie cel Mare și adus în București în urmă cu câteva săptămâni.

La final, pentru întocmirea studiului istoric și patristic cu privire la viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare Părintelui Constantin Pătuleanu i-a fost oferit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru clerici.

 ***

Biserica Domnească a primit moaștele Sfântului Antonie cel MareCuvântul IPS Iosif despre Sf. Antonie cel Mare de la min 1:08:20
Un comentariu:

  1. Cartea Sfântului Antonie cel Mare
    https://www.youtube.com/watch?v=dzTXAiLsMFk

    RăspundețiȘtergere