duminică, 3 decembrie 2017

Ziua Marii Uniri la Târgu Secuiesc sărbătorită cu români veniți din toată țara


Tot mai mulţi români din toată ţara se strâng an de an, de ziua națională la Târgu Secuiesc în semn de respect și recunoștință față de românii din oraș și din împrejurimi, care-și păstrează credința ortodoxă și limba română. Anul acesta au fost la depunerea de coroane de la biserica ortodoxă aproape 2000 de oameni și, mai apoi, la marșul de câțiva km prin oraș 500 de oameni.

O mie de steaguri tricolore și-a propus Asociația „Calea Neamului” să dăruiască românilor din orașul Târgu Secuiesc și din împrejurimi, de Ziua Națională.

Vom sărbători Ziua Națională la Târgu Secuiesc prin o mie de steaguri tricolore pe care le vom dărui tuturor românilor din oraș și din împrejurimi ce se vor aduna aici de 1 Decembrie. Aceste drapele vin de la oameni din toate colțurile țării care doresc să-și exprime dragostea frățească și solidaritatea față de românii din Covasna.”- a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, care a precizat că asociația a derulat și alte acțiuni de donare, în Târgu Secuiesc, în anii anteriori.

„Nu este pentru prima dată când mergem la Târgu Secuiesc. Pe 1 Decembrie 2015 am dăruit 500 de steaguri tricolore românilor din oraș, atunci fiind una din cele mai mari manifestări prilejuite de Ziua Națională petrecute în acest oraș, după spusele mai multor locuitori. A venit foarte multă lume, atât din acest municipiu cât și din împrejurimi. Totul a decurs într-un cadru solemn, atmosfera fiind una de mare sărbătoare. De-a lungul timpului am dăruit românilor din Târgu Secuiesc și copiilor zeci de costume naționale, câteva sute de icoane ortodoxe, de Sfântul Apostol Andrei, premii pentru elevii care au participat la un concurs de istorie pe tema Unirii din 24 ianuarie, constând în bani și cărți de literatură română. Toate acestea au fost făcute în semn de adâncă prețuire și recunoștință față de acești oameni care-și păstrează limba română și credința ortodoxă, care țin aici România vie. Țin să transmit pe această cale toată admirația mea doamnelor Mihaela Aionesei și Mihaela Raicea, celor doi preoți ortodocși precum și tuturor enoriașilor Sfințiilor lor, care la fiecare acțiune a noastră ne-au fost aproape și ne-au susținut.”- a spus președintele Asociației „Calea Neamului”.

În ceea ce privește acțiunea din acest an, de a dărui 1000 de steaguri tricolore, medicul Mihai Tîrnoveanu a declarat că Asociația este susținută de numeroși prieteni – membri ai unor organizații, reprezentanți ai diverse entități sau persoane fizice din țară și din diaspora și că, până în prezent, s-au strâns 350 de steaguri.

Revenind la acțiunea din acest an, subliniem faptul că o facem împreună cu Frăția Ortodoxă Sf.Mare Mucenic Gheorghe, condusă de domnul Dan Ciprian Grăjdeanu, Asociațiunea Astra-Despărțământul Covasna-Harghita, cu implicarea directă a doamnei Maria Crețu-Graur, directoarea și cu Asociația de tineret condusă de doamna Florentina Teacă. Până acum avem 350 de steaguri, nădăjduind ca până de 1 Decembrie să le strângem pe toate 1000. Participarea acestor organizații precum și sprijinul venit de la atât de mulți oameni de pe întreg cuprinsul țării dovedește încă odată că românii se pot uni în jurul idealului național, în jurul unor acțiuni concrete a căror menire este să transmită tuturor următorul mesaj: românii din Covasna și Harghita sunt o sută de mii, dar au douăzeci de milioane de frați și surori. Cu ajutorul Lui Dumnezeu vom afirma întotdeauna cu tărie identitatea românească, valorile moșilor și strămoșilor noștri, păstrate în datină, având mereu în suflet exemplul de luptă și jertfă a eroilor, martirilor și voievozilor acestui pământ cu relief de Sfinte Moaște!”- a declarat Mihai Tîrnoveanu.[...]

Peste 450 de români din toate provinciile istorice ale Țării au venit aici de Ziua Națională pentru a înălța steagurile triumfătoare ale Neamului alături de frații lor din Târgu-Secuiesc, Zăbala, Mărtănuș, Brețcu, Zagon, Ojdula, Păpăuți, Miercurea-Ciuc, Voinești Covasna si Sf.Gheorghe. Am fost, suntem și vom fi Oștirea lui Hristos în slujba României.

Într-o ordine și disciplină exemplară au venit aici românii din Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, condusă de Dan Ciprian Grajdeanu, grupul de la Iași condus de Dan Bors și Corneliu Ciucanu, grupul de la Botoșani în frunte cu Bogdan Cărăuşu, grupuri de români din București, Deva, Dorohoi, Slatina, Craiova, Piatra Neamț, Bacău, Brașov, Buzău, Galați și Asociația Calea Neamului. Noi toți am sărbătorit Ziua Națională la Târgu-Secuiesc în semn de respect și recunoștință față de românii din oraș și din împrejurimi care-și păstrează credința ortodoxă și limba română. Transmitem și de această dată, așa cum am mai făcut-o de atâtea ori că suntem umăr lângă umăr cu frații și surorile noastre din Inima Țării care ne sunt exemplu de rezistență identitară și la bine, în zi de Sărbătoare, dar și la greu. Acești români nu sunt și nu vor fi niciodată singuri. Acești români au douăzeci de milioane de frați și de surori. Împreună suntem aceeași familie, bucuria și lacrima lor, ale noastre sunt. Suntem pe același drum al Demnității românești.








Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!"

de Radu Gyr


Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tăpşane
o claie de zări şi-o căciulă de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zarzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies înainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!





2 comentarii:

  1. Adevărat! Am fost acolo si ceea ce a fost acolo a fost ca o sfințire a locurilor acelora! A fost Hristos intre noi ca un Stăpân Atotputernic Care asa cum ne-a spus cu 2000 de ani in urma, "Unde sunt 2 sau 3 frati adunați în numele Meu, acolo sunt si Eu cu ei!" Mărturisesc că Hristos a fost acolo! De la mic la mare, cântecul patriotic impreuna cu rugăciunea au sfințit toate străzile românesti din mun. tg. Secuiesc. Orasul a vibrat toata ziua de sutele de suflete romanesti care s-au adunat acolo pt a fi langa fratii nostri români care s-au bucurat ca nu au ramas uitați precum au patit-o de la politicienii "români". Slavă Bunului Dumnezeu pt acea zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Ovidiu pentru această mărturie a ta! Slava Domnului că se mai poate și asa, se mai poate să se sfințească locul acolo unde se strâng frații împreună.

      Am căutat prin presa noastră, cea de toate zilele, să găsesc vreo relatare despre acest eveniment, dar cu greu s-a găsit și ce am pus aici, pe blog. Ai zice că acei români de acolo sunt dați uitării de oficialități, sau poate că nu se mai obosesc pentru ei, deoarece nu sunt relevanți din punct de vedere statistic. Dar, noi, frații lor de pretutindeni, avem un mesaj pentru ei: "nu te teme turmă mică!", Domnul vine în mijlocul vostru.

      Toată cinstea celor care au înfruntat ploaia și frigul și s-au alăturat celor de-un neam cu ei în zi de sărbătoare. Binecuvântarea Domnului peste toți!

      Ștergere