vineri, 16 februarie 2018

Un Patriarh la înmormântarea unui cerșetor. PF Neofit a spus că Dobri Dobrev a fost numit "Sfântul din Bailevo" nu doar pentru donaţiile sale, ci şi pentru viaţa trăită în credinţa ortodoxă


Basilica: „Sfântul din Bailevo”, Dobri Dobrev a fost înmormântat | PF Neofit prezent la funeralii

Dobri Dobrev a fost înmormântat joi în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, aşa cum i-a fost dorinţa încă din timpul vieţii. La funeraliile sale a participat Patriarhul Neofit care a venit să-i aducă un ultim omagiu celui supranumit „cerșetorul pentru Hristos”, trecut în veşnicie la vârsta de 103 ani.


În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericirea Sa a făcut referire la faptul că bunicul Dobri Dobrev este unul dintre cei mai importanţi ctitori ai catedralei „Alexander Nevsky” din Sofia, precum şi al altor biserici din Bulgaria.
Potrivit orthochristian.com, Dobri Dobrev a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.
Preafericirea Sa a evidenţiat faptul că oamenii „l-au numit Sfântul din Bailevo nu doar pentru donaţiile sale”, ci şi pentru viaţa trăită în credinţa ortodoxă. Patriarhul Neofit a apreciat statornicia sa faţă de Biserică şi a spus că bunicul Dobri aîmplinit poruncile lui Dumnezeu fără a altera măcar o literă din Scriptură şi Tradiţie”,  a fost fidel Bisericii şi patriei sale, „neobosit în bunătatea sa”.

Dobri Dimitrov Dobrev s-a născut în 20 iulie 1914. A donat toate proprietăţile și locuia într-o anexă modestă de lângă biserica din Bailovo; a început să străbată zilnic 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pe treptele catedralelor pentru a ajuta la construirea și restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Bulgaria.
Pentru actele de caritate pe care le-a făcut și viața simplă pe care a dus-o, Bunciul Dobri a fost unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria.
A trecut la cele veşnice în 13 februarie 2018.



[...]De obicei, batranul rugator statea langa Catedrala Sfantul Alexandru Nevski sau langa Biserica Sfintii Chiril si Metodie, ambele aflate in centrul Sofiei, tinand in mana o cutie de tabla sau un pahar de plastic, in care aduna mila trecatorilor.
Iesind din tacere, batranul ctitor saluta pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: „Bucurati-va, intru Domnul!” 

In smerenia lui, batranul saruta adesea mana celor care ii daruiau un banut. Atat dupa infatisare, cat si dupa viata lui practica, fara greseala il putem asemana pe batranul bulgar cu un sfant „nebun pentru Hristos”, care de mult nu mai traia pentru sine si pentru aceasta lume, ci pentru semenii sai si pentru Imparatia lui Hristos.

Astfel, toti banii pe care ii primea drept milostenie, batranul ii dona bisericilor nevoiase, pentru reparatii, sau semenilor sai cuprinsi de saracie si nevoi.

Preasfintitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor in Catedrala Sfantul Alexandru Nevski, marturiseste: 
„Nu mi-a venit sa cred cand am vazut chitanta, caci este greu de crezut, ca cel mai mare ctitor al catedralei este batranul Dobre, cel pe care toata lumea il cunoaste, cersetorul imbracat in costum national. Astfel, intr-un singur an, acest batran a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro). Potrivit documentelor de inregistrare a donatiilor facute catedralei, de zeci de ani nu a mai existat un ctitor atat de mare.”
Poate parea greu de crezut ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, catedrala patriarhala a Bulgariei, in care se aduna lunar toti mitropolitii tarii, a primit un asemenea dar tocmai de la un batran cersetor. Privind chiar si numai spre donatiile facute de acest batran catedralei din Sofia, ne putem intreba, cu durere: In ce situatie a ajuns lumea noastra, daca cel mai mare donator dintre noi este un batran oarecare, ba inca si sarac?




Fotografii din timpul vieții










Fotografii după adormire




LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu