vineri, 28 septembrie 2018

Unde puteți vota la Referendumul din 6-7 octombrie dacă nu sunteți pe teritoriul României?


Ministerul Afacerilor Externe informează că, prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1874/2018, a fost stabilită lista cu sediile secţiilor de votare din străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018.

MAE va organiza 377 de secţii de votare în străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Lista secțiilor de votare din străinătate este disponibilă AICI.

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii.

Din cele 377 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare.

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

Ministerul Afacerilor Externe a început, totodată, distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale din străinătate, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia birourilor secţiilor de votare din străinătate.

La referendumul pentru definirea căsătoriei ce va avea loc pe 6-7 octombrie, vor avea drept de vot și românii care se vor afla în acel moment în afara granițelor.

ActiveNews vă prezintă lista secțiilor de votare, așa cum se vor organiza pe fiecare țară în parte, pentru Referendum. De asemenea, trebuie precizat că românii aflați în țară, dar care nu se vor găsi în localitatea de domiciliu, vor putea vota pe liste suplimentare acolo unde se află.

Reamintim că întrebarea de pe buletinele de vot va fi: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Singura lege de revizuire a Constituției adoptată de Parlament este cea care modifică articolul referitor la căsătorie, astfel încât cei care doresc căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie votează DA, iar ceilalți, NU.
Lista secțiilor de votare organizate în afara României este accesibilă AICI.

Exemplu de anunț al unui Consulat unde se poate vota pentru Referendum

Consulatul General al României la Lyon va organiza la sediul său din Rue de Bonnel, numărul 29, Lyon-69003, secția de votare pentru Referendumul național privind revizuirea Constituției. La referendum, cetățenii României vor răspunde cu „DA" sau „NU" la întrebarea „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament ? ” 

Demersul are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns 2,8 milioane de semnături care au condus la inițierea unui proiect de lege constituțională, sprijinit activ și de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului. Constituţia României, la art. 150 alin (1), prevede că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, iar la alin (3) stabileşte că revizuirea Constituţiei este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Potrivit legii, 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale trebuie să participe la referendum pentru a-l valida, iar eventuala redefinire a familiei va trece dacă jumătate plus unu dintre cei prezenți la urne vor vota „pentru”, cu condiția suplimentară ca numărul lor să reprezinte 25% dintre cei cu drept de vot.

Inițiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie” și „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți» (...) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de «familie». Curtea Constituțională a avizat propunerea de modificare a Constituției, subliniind că ea nu aduce nicio ingerință vreunui drept individual.

Alegătorii sunt chemați să își exprime voința pe parcursul a două zile, după cum urmează :
  • sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00 (ore locale)
  • duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00 (ore locale)
Dreptul de vot în străinătate poate fi exercitat de toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniţi inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul/reşedinţa în România, aflaţi la momentul referendumului în străinătate.
Se poate vota la orice secție de votare din străinătate, cu unul din următoarele acte în curs de valabilitate:
  • pașaportul diplomatic,
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pașaportul simplu;
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar;
  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • cartea electronică de identitate;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu. 
Consulatul General al României la Lyon va anunța constant și cu celeritate informațiile necesare unei bune desfășurări a referendumului național cu privire la revizuirea Constituției.

SECȚII DE VOTARE ÎN FRANTA


106 Paris 1
Ambasada României, 123, Rue Saint-Dominique, 75007 Paris

107 Paris 2
Ambasada României, 123, Rue Saint-Dominique, 75007 Paris

108 Paris 3
Institutul Cultural Român, 3, Rue de l'Exposition, 75007 Paris

109 Paris 4
Secția Consulară a Ambasadei României, 3, Rue de l'Exposition, 75007 Paris

110 Pantin
L'Auberge du Cheval Noir, 2, Route de Noisy, 93500 Pantin

111 Montrouge
MERCURE PARIS PORTE D’ORLEANS, 13, rue François Ory 92120 Montrouge

112 Lille
Chambre de Commerce et de l'Industrie Lille - 299, Boulevard de Leeds 59000, Lille

113 Bordeaux
193, Cours de la Marne, 33800 Bordeaux

114 Saint Herblain
MJC de la Bouvardière, avenue Alain Gerbault, 44800 Saint Herblain

115 Lyon
Consulatul General al României, 29, Rue de Bonnel, 69003, Lyon

116 Marsilia
Consulatul General al României, 157 Boulevard Michelet, 13009 Marseillle

117 Nisa
7, Rue Auber, Nice

118 Toulouse
Consulat Honoraire, 80, avenue de Lombez, 31300 Toulouse

119 Strasbourg 1
Consulatul General al României, 41 Rue Schweighaeuser, 67000 Strasbourg

120 Strasbourg 2
Consulatul General al României, 41 Rue Schweighaeuser, 67000 Strasbourg




LEGĂTURI: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu