luni, 15 octombrie 2018

Moaștele Sfântului Sava cel Sfințit au fost așezate într-o raclă nouă

Sfântul Sava cel Sfințit


Moaștele Cuviosului Sava cel Sfințit (439-532) au fost mutate din relicvariul în care au fost aduse la Ierusalim din Veneția în anul 1965 într-o nouă raclă de argint.

Ceremonia a avut loc sâmbătă seara, 13 octombrie 2018, în prezența Preafericitului Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, în contextul împlinirii a 53 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Sava din Veneția.

Un dar pentru rugăciunile Sfântului

Noua raclă a fost realizată la inițiativa Mitropolitului Nicolae de Mesogaia, cu eforturile financiare ale familiei Charalambos și Chariklea Mylonas.
Acest gest este un minim dar oferit în schimb Sfântului Sava, pentru toate rugăciunile și vindecările oferite prin moaștele sale nestricăcioase pentru părinții Lavrei și pentru obștea Sfântului Mormânt, pentru credincioși și pentru întreaga lume,
se menționează pe site-ul Patriarhiei Ierusalimului.

Liturghie la Lavra Sfântului Sava

Sâmbătă dimineață, Patriarhul Ierusalimului a prezidat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântului Sava.

La liturghie au concelebrat Mitropolitul Nicolae de Mesogaia și Lavreotiki, Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, Arhiepiscopul Filumen de Pella, Mitropolitul Ioachim de Helenoupolis.

Lavra Sfântului Sava

A se vedea și alte poze AICI

Sfânta şi cinstita Lavră a Sfântului Părinte Sava cel Sfinţit, aflată în Pustiul Iudeii, a fost întemeiată de Sfântul Sava cel Sfinţit în anul 483.

Fiind cea mai veche şi mai impunătoare mănăstire din Ţara Sfântă, metoc al Patriarhiei Ierusalimului, loc de odihnă veşnică a patriarhilor, s-a bucurat dintotdeauna de o atenţie deosebită din partea credincioşilor celorlalte Biserici ortodoxe, inclusiv din partea românilor.

Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit în data de 5 decembrie.

***

Moaștele Sfântului Sava cel Sfințit au fost readuse din Veneția în Țara Sfântă în data de 12 octombrie 1965. Moaștele Sfântului au fost luate de cruciați în timpul primei cruciade (1096-1099) și așezate în Biserica Sfântul Antonie din Veneția.
Încă din timpul vieţii sale, Sfântul Sava a profeţit ucenicilor săi că trupul său neputrezit va fi luat din mănăstire şi se va întoarce doar după mult timp în lăcaşul pe care l-a întemeiat.

Profeţia s-a împlinit atunci când, în Prima Cruciadă (1096-1099), moaștele Sfântului Sava şi multe alte sfinte odoare au fost luate de cruciaţi și duse la Veneţia. Sfintele moaşte au stat aproape opt veacuri într-o biserică închinată Sfântului Antonie.

Prilejul rânduit de Dumnezeu pentru o înțelegere asupra întoarcerii acasă a moaştelor Sfântului Sava a fost întâlnirea patriarhului ecumenic Athenagora cu papa Paul VI, în timpul vizitei acestuia din urmă în Ţara Sfântă, petrecută în anul 1963. Părintele Serafim, la acea vreme stareţ al Lavrei Sfântului Sava, povestea că însuşi Sfântul Sava s-a arătat de mai multe ori papei Ioan XXIII, cât şi succesorului sau, Paul VI, cerând întoarcerea acasă.

Pe 10 octombrie 1965, o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului şi a mănăstirii a mers la Veneţia. În momentul în care ortodocşii au ajuns la biserica Sfântului Antonie din Veneţia, părintele Serafim a cercetat trupul şi a descoperit că îi lipsea un ochi. Şi-a amintit că monofiziţii îi scoseseră un ochi sfântului când era în viaţă, după cum se menţionează în biografia sa, şi s-a astfel încredinţat că acestea sunt într-adevăr moaştele Sfântului.

Întoarcerea sfintelor moaşte ale Sfântului Sava la mănăstirea sa, după multe secole de absenţă, este o mare binecuvântare pentru obşte, pentru Patriarhia Ierusalimului şi pentru toţi creştinii ortodocşi care merg în pelerinaj în Ţara Sfântă.

Astăzi, moaştele Sfântului Sava sunt aşezate într-o raclă de sticlă în naosul bisericii mari, iar trupul Sfântului este îmbrăcat în veşminte monahale şi preoţeşti. Drept mărturie pentru izbăvirea din boli sau patimi, mulţi pelerini au lăsat mici obiecte preţioase la căpătâiul sfântului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu