sâmbătă, 2 februarie 2019

Arhimandritul Efrem, starețul mănăstirii athonite Vatopedi, a făcut infarct în Ucraina unde, împreună cu Starețul Alexie al Mănăstirii Xenofont, urma să participe la întronizarea Mitropolitului Epifanie, Întâistătătorul noii Biserici a Ucrainei. UPDATE: Vizita Arhimandritului Efrem de către "Mitropolitul" Epifanie Dumenko


Arhimandritul Efrem, starețul mănăstirii athonite Vatopedi, a fost internat într-o clinică din Kiev, în urma unui infarct survenit în după-amiaza zilei de vineri, 1 februarie.

Arhimandritul Efrem este în Ucraina cu delegația Patriarhiei Constantinopolului, în care a fost desemnat ca membru de Patriarhul Bartolomeu pentru a participa la întronizarea Mitropolitului Epifanie, Întâistătătorul noii Biserici a Ucrainei. 

După sosirea avionului de la Istanbul la Kiev, Arhimandritul Efrem s-a simțit foarte rău. Imediat după sosirea sa și, ca urmare a agravării stării sale, el a fost transferat la o clinică din Kiev, unde medicii au diagnosticat un infarct. I-a fost acordat primul ajutor și a fost spitalizat imediat. 

Din cauza gravelor sale probleme cardiace din trecut și a diabetului, îngrijorarea este mare, mai ales că recent a suferit  o intervenție prin care i s-a pus un stent cardiac. În prezent este sub urmărirea atentă a medicilor.


***


Doi binecunoscuți Părinți din mănăstirile Muntelui Athos însoțesc delegația Patriarhiei Ecumenice la întronizarea Mitropolitului Epifanie (Dumenko), conducătorul noii structuri ecleziale care a fost stabilită de Constantinopol în Ucraina, și care va avea loc pe 3 februarie la Kiev. Patriarhul Bartolomeu nu va merge personal la Kiev, ci va planifica o vizită mai târziu.

Astăzi [31 ianuarie n.tr.], site-ul grecesc Romfea a spus că ei sunt Starețul Efrem Vatopedinul și Starețul Alexie al Mănăstirii Xenofont. Conform informațiilor primite de la Constantinopol, Patriarhul Bartolomeu le-a cerut să se alăture delegației sale care se va deplasa la Kiev, pentru a atenua impresia creată de decizia Sfântului Munte, ca întreg, de a nu trimite o delegație. În timpul unei reuniuni speciale care a avut loc pe 28 ianuarie, Sfânta Chinotită a Sf. Munte Athos, compusă din reprezentanții celor 20 de mănăstiri, s-a pronunțat în majoritate împotriva trimiterii unei delegații și doar cinci mănăstiri, Iviron, Stavronikita, Xenofont, Cutlumuș și Pantocrator au fost pentru. Între timp, alte mănăstiri precum  Mănăstirile Filoteu  și Caracalu, au declarat că dacă Mitropolitul Epifanie ar veni la Muntele Athos i-ar închide porțile.

Mai mult decât atât, un ieromonah și caligraf al Mănăstirii Xenofont  a scris Tomosul de autocefalie pe care Patriarhul Bartolomeu l-a dat noii structuri ecleziale, cu binecuvântarea starețului, Arhimandritul Alexie.

Este interesant de notat că Mănăstirea Vatoped nu a fost printre mănăstirile care au votat pentru a trimite o delegație, dar acum Starețul ei participă în calitate de membru al delegației Patriarhiei Constantinopolului. În plus, în trecut, părintele Efrem a vorbit cu putere împotriva schismaticilor ucrainieni și a cerut ucrainienilor să rămână credincioși Bisericii canonice.

În martie 2015, atunci când Mitropolitul Onufrie al Kievului și Întregii Ucraine, Primat al Bisericii canonice Ucrainiene, a vizitat Muntele Athos, Părintele Efrem  a spus: 
Am inima grea din cauza stării actuale din Ucraina și cer poporului ucrainean să rămână credincios Bisericii canonice, Întâistătătorului canonic și Sinodul canonic. Dorim ca poporul ucrainean să susțină Biserica canonică. Este important pentru mântuirea lui să se supună Bisericii canonice". 
Și, într-un discurs adresat poporului ucrainean în 2017, Arhimandritul Efrem a remarcat faptul că această problemă afectează de asemenea Muntele Athos, spunând că Sfântul Munte este foarte tulburat de schisma Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Potrivit Egumenului, schisma taie ca o foarfecă, și cel care a intrat în schismă trebuie să înțeleagă că este în afara staulului Bisericii. 
"Dacă cineva este în afara Bisericii ... nu poate atinge sfințenia", 
a spus el.

UPDATE: 


"Mitropolitul" Epifanie Dumenko, conducătorul grupului schismatic ucrainean, l-a vizitat astăzi [2 feb. 2019 n.tr.] pe Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedi din Muntele Athos - care a suferit un atac de cord ieri -, la clinica privată din Kiev după cum anunță site-ul ucrainian lb.ua, care a fost acolo pentru a face fotografii.[...]

Interesant este că Patriarhul Bartolomeu nu va participa la întronizarea [lui Epifanie Dumenko n.tr.] după cum Patriarhatul a spus site-ului grec Romfea, deoarece nu participă niciodată la întronizarea Întaistătătorilor ortodocși. Cu toate acestea, el a participat la înscăunarea papală a Papei Francisc în 2013.

"Mitropolitul" Epifanie, care vorbește fluent limba greacă, și-a exprimat bucuria de a se întâlni cu Starețul faimoasei mănăstiri Athonite și îngrijorarea pentru sănătatea lui, dorindu-i o recuperare rapidă și mulți ani.

Potrivit lui lb.ua, Arhimandritul Efrem l-a felicitat apoi pe Epifanie pentru alegerea și viitoarea lui întronizare și i-a urat o lucrare cu succes ca Întaistătător al "Bisericii Ortodoxe a Ucrainei".[...]



Un comentariu: