sâmbătă, 29 aprilie 2017

Rugaciune ecumenista in Cairo cu Papa Francisc, Papa Tawadros II, Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Alexandriei (video)


  Rugăciunea ecumenistă din 28 aprilie 2017, 

  în complexul catedralei ortodoxe copte din Cairo, Egipt


condusa de:
Papa Francisc, al Bisericii Romano-Catolice;
Papa Tawadros II, al Bisericii Copte-Ortodoxe;
Patriarhul Sidrak, al Bisericii Copte-Catolice;
Patriarhul Laham, al Bisericii Greco-Catolice Melchite;
Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu;
Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi.

VIDEO :




FOTO :




Moment de rugăciune ecumenistă (1)

Moment de rugăciune ecumenistă (2)





Rugaciunea Papei (min 22.51)

Sarutul... (min 26.13)

Si alte sărutări... (min 25.54)


Rugăciunea Tatal Nostru (min 27.16)

UPDATE (1):

Conferința de presă a Papei Francisc, la întoarcere din Cairo



(min 11.22): Unitatea botezului avanseaza. Problema botezului este una istorica, caci la primele Sinoade era acelasi lucru. Coptii botezau copiii in altar si cand vroiau sa se casatoreasca veneau la noi, pentru a se casatori cu un catolic. Si le ceream sa marturiseasca credinta, caci consideram ca nu au. Faceam botezul cu conditii. Noi am inceput. Nu ei. Astazi o poarta s-a deschis si suntem pe calea cea buna pentru a depasi aceasta problema. Ultimul paragraf din declaratia comuna vorbeste despre asta.

Ortodocsii rusi recunosc botezul nostru, si noi il recunoastem pe al lor. Si este acelasi lucru cu georgienii. Patriarhul lor este un om al lui Dumnezeu. Elias II este un mistic si noi, catolicii trebuie sa invatam din aceasta traditie mistica a Bisericilor Ortodoxe.

In timpul acestui voiaj am avut aceasta intalnire ecumenica. A fost Patriarhul Bartolomeu, Arhiepiscopul Grec-Ortodox (?), au fost alti crestini, anglicani, secretarul Uniunii Bisericilor de Geneva... Tot ceea ce ecumenismul face, se face mergand impreuna. Ecumenismul se face pe cale, prin opere de caritate, prin faptul de a face lucruri impreuna, cand aceasta este posibil. Nu exista ecumenism static. De fapt, teologii trebuie sa studieze si sa se acorde, dar aceasta nu poate sa-si atinga scopul daca nu mergem impreuna. Ce putem face impreuna? Putem sa ne rugam impreuna, sa lucram impreuna, sa infaptuim opere de caritate impreuna. Asta inseamna sa avansam!

Raporturile cu Patriarhul Kirill sunt bune. IPS Hilarion a venit sa-mi vorbeasca de mai multe ori. Avem relatii bune. Cu Statul rus? Stiu ca Statul rus vorbeste despre apararea crestinilor din Orientul Mijlociu. Stiu asta, si cred ca este un lucru bun. Sa lupti impotriva persecutiilor si sa vorbesti de ele. Astazi sunt mai multi martiri decat in primele secole. In Orientul Mijlociu, in particular.

UPDATE (2):

Rugăciune ecumenică la Assisi 

cu Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu, 

20 sept 2016




(Radio Vatican) Entretien - Trente ans après la rencontre interreligieuse d’Assise convoquée par Jean-Paul II, la communauté de Sant’Egidio, le diocèse d’Assise et les Familles franciscaines d’Assise organisent une prière internationale des religions mondiales. Parmi les participants, le patriarche œcuménique de Constantinople, Bartholomée Ier. En tout, une centaine de participants, chefs religieux, mais aussi représentants du monde de la culture et des institutions ainsi que des citoyens venus de toute l’Europe, se retrouveront du 18 au 20 septembre dans la ville de Saint-François.



LEGATURI:


2 comentarii:

  1. Imi place asta cu "ortodocsii rusi recunosc botezul nostru, si noi il recunoastem pe al lor. Si este acelasi lucru cu georgienii".

    Probabil ca Papa se gandea la fostul sau consilier iezuit si confrate, Parintele Constantin Simon, ocupat se pare chiar cu promovarea unitatii crestine la Vatican. Probabil a inteles ca e o singura cale a unirii catolicilor cu ortodocşii: cea a convertirii catolicilor la Ortodoxie.
    (http://journeytoorthodoxy.com/2016/05/vatican-ex-advisor-converts-to-orthodoxy-becomes-monk-moscow-monastery/)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, catolicii au mai pierdut - daca putem spune asa- dintre ai lor, care s-au apucat serios sa vada cum sta treaba cu Ortodoxia. Si tot ar mai pierde daca nu li s-ar arunca praf in ochi cu ecumenismul.

    Problema cu recunoasterea Tainelor e mult mai grava decat pare la prima vedere. E de ajuns sa se recunoasca una, pentru ca mai apoi, dupa ce dai un deget, sa fi tras de toata mana.

    Sfintele Taine, asa cum sunt vazute in Biserica Ortodoxa, sunt strans legate intre ele, si nu trebuie vazute despartite, intr-o optica scolastica. Sfantul Duh lucreaza in Taina Botezului, Sfantul Duh lucreaza in Taina Cununiei, Sfantul Duh lucreaza in toate Tainele. Si ce inseamna: "recunoastem Taina Botezului", daca nu "recunoastem lucrarea Sfantului Duh in Taina Botezului"?! Pai, cum recunoastem lucrarea Duhului Sfant in Taina Botezului si nu o recunoastem in Taina Cununiei? Si, mai apoi, Dumnezeu face treaba bine numai intr-o parte si in alta asa, mai cu jumatate de masura?

    Pe de alta parte, nu intamplator a pomenit Papa de rusi si de georgieni. Adica tocmai cei care nu au fost la Sinodul din Creta. Prin prezenta Patriarhului Ecumenic la rugaciunile si intalnirile ecumenice se vede o prezenta a tuturor Bisericilor care au participat la Sinod, iar prin pomenirea rusilor si a georgienilor si pe cei care nu au fost. Adica, intr-un cuvant, toata Ortodoxia. Toata Ortodoxia ar consimti ecumenismul asta in opinia Papei sau, mai corect, cam asta ar vrea el sa se creada...

    RăspundețiȘtergere