joi, 4 iunie 2009

Conferinţa “Realismul duhovnicesc – prin dezamăgire la viaţa cea nouă” – PS Siluan Span

Conferinţa 'Realismul duhovnicesc - prin dezamăgire la viaţa cea nouă' - Preasfinţitul Siluan Span, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, 17.03.2009, ASCOR Iaşi

http://video.google.com/videoplay?docid=-1663030312180236815

3 comentarii:

 1. E din ce in ce mai greu sa gasesti un preot duhovnicesc.
  Cuiere de haine preotesti !
  Si ala e bun, si allalt, nu e nicio problema, se rezolva, dormiti, fratilor si iar dormiti !
  Asta e noua tendinta a "inaltilor"- modernismul, de parca invataturile de credinta, ca sunt de 2-6-7 sute sau 1000 de ani nu mai sunt adevarate.Hristos e altul acum, nu ?!

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga Marius, nu stiu daca in comentariul tau te referi doar la o anumita parte din ceea ce PS Siluan a spus in aceasta conferinta, sau este viziunea ta de ansamblu asupra ei.

  Ceea ce ar fi bine de stiut este ca PS este un episcop pentru romanii care au plecat din tara si ca, poate ceea ce spune este mult mai de inteles pentru ei. Acolo unde sunt, trebui ca si ei sa-si traiasca credinta in conditiile in care sunt, destul de vitrege fata de ce este in tara. De exemplu slujbele nu stiu cati pot sa le tina intr-o biserica ortodoxa, asa cum ne-am obisnuit noi sa avem una la fiecare colt de strada in tara. S-au adaptat locurile si chiar oamenii pentru a putea duce mai departe credinta ortodoxa in care ne-am nascut.

  Sigur ca ne-am obisnuit cu un tipar al ortodoxiei care il gasim in tara, dar iesind din acest cerc, v-om vedea ca ajungem intr-un fel precum crestinii din primele secole care s-au luptat cu putinul pe care il aveau pentru a face ca credinta lor sa dainuiasca.

  A te impartasi mai des decat in cele 4 mari posturi, pentru mine de exemplu, nu este o nota de modernism in credinta ortodoxa, sau cum spun unii o copiere a ceea ce fac catolicii. A te impartasi des, presupune a avea o viata intr-o "tensiune" crestina, o grija mult mai mare in ceea ce faci si cum faci stiind ca te vei impartasesti cu Hristos.

  Intr-adevar, si daca nu ma insel, parintele Arsenie Boca spunea ca mai sunt si "cuiere de haine preotesti" dar asta presupune judecata unui om dupa nenumarate fapte. Iar de judecata trebuie sa ne ferim pe cat putem. Nici Dumnezeu nu pedepseste omul imediat dupa ce a gresit ci ii mai lasa un rastimp pentru pocainta. Si noua ne pare rau cand vedem ca gresim si atunci cand ne dam seama parca am vrea sa dam timpul inapoi sa reparam gresala. De aceia trebuie sa avem si noi rabdare cu semeni nostri, izvorata din iubirea catre aproapele, asa cum ne-a poruncit Dumnezeu.

  Sigur ca am vrea sa gasim pe cineva care sa ne calauzeasca direct la Adevar, si de aceia putem fi dezamagiti de unii si de altii. Dar Dumnezeu ne-a spus ca trebuie sa ascultam pe Dumnezeu mai mult decat pe oameni. Si atunci e logic ca daca vrem sa ajungem la Adevar atunci trebuie sa stim ca Adevarul este o persoana, Adevarul este Hristos, iar noi la Hristos trebuie sa ajungem, prin Hristos, caci El este si Calea. La Hristos nu ajungem printr-o terta persoana. La Hristos ajungem facandu-ne una cu Hristos, care ni S-a dat pe Sine insusi si care va fi cu noi pana la sfarsitul veacurilor. Amin.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am gresut, ai dreptate, dar nu ma refeream in mod special la Preasfintitul Siluan.
  Eu am ascultat primele 5 minute si n-am inteles ce vrea sa spuna pentru ca vorbea niste generalitati si n-am inteles cat o tine asa, pana a exprima o idee.
  Oricum, ceea ce am observat este ca pe undeva se misca si se exprima teologal in mod asemanator parintelui Rafael Noica.
  Am mai spicuit pe alocuri, pentru ca n-am avut rabdare sa ascult 3 ore si a iesit ce a iesit...
  Am gresit cand m-am pronuntat si iti multumesc pentru cele spuse de tine mai sus. Am inteles si pe viitor am sa fiu mai atent.
  E mare lucrare ce face PS Siluan, sa-i ajute Dumnezea ca sa-I tina turma nerisipita.
  In ceea ce priveste omul duhovnicesc...e un lucru minunat cand il gasesti in zilele de azi.
  Doamne ajuta !

  RăspundețiȘtergere