miercuri, 16 iulie 2014

Rugaciunea cu intrebuintarea Psalmilor, pentru diferite "cazuri", notate de Sfântul Arsenie Capadocianul


Rugaciunea cu "cazurile" Sfântului Arsenie


- Gheronda, cum ati inceput sa va rugati cu Psaltirea folosind "cazurile" Sfântului Arsenie?

- Sfantul Arsenie, deoarece nu avea in Molitfelnic rugaciunile corespunzatoare pentru toate cazurile în care oamenii ii cereau ajutor, folosea și Psalmii. A scris într-un caiet împrejurarea pentru care folosea fiecare psalm. Când acest caiet a ajuns în mâinile mele, am început sa citesc Psaltirea, făcând rugăciune pentru situația în care se citea fiecare psalm. Imi spune gândul ca în rugăciunea cu Psaltirea mult ajuta și Sfântul Arsenie.

- Gheronda, Sfântul Arsenie mijlocește mai mult la Dumnezeu, deoarece vede ca ne rugam în felul în care se ruga și el?

- Da, desigur. Am in vedere niste imprejurari.

- Gheronda, cum sa citesc Psalmii și sa ma rog pentru o anumita problema?

- Tu cum ii citesti?

- Eu citesc mai întâi împrejurarea și după aceea Psalmul.

- Nu! La început trebuie sa faci o buna expunere. Sfântul Arsenie era Sfânt și pentru el era suficient să citească numai Psalmul. Noi sa nu spunem la început un "Miluiește-mă, Dumnezeule"? Si, după ce citim Psalmul, sa nu rostim Doxologia? Sa nu facem și câteva metanii? Așadar, mai întâi sa spui Psalmul 50 și sa ceri cu smerenie mila lui Dumnezeu. Apoi sa spui troparul: "Sub milostivirea ta scăpam Născătoare de Dumnezeu" și troparul Sfântului Arsenie, ca sa invoci milostivirea Maicii Domnului si a Sfântului. Apoi sa citești împrejurarea pentru care se rostește Psalmul si in continuare Psalmul. La sfarsit sa spui: "Slava... Si acum...", "Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeule" de trei ori, iar la sfarsit Doxologia ca mulțumire lui Hristos și "Cuvine-se cu adevarat", ca multumire Maicii Domnului. Sa faci și metanii cate poți.

- Gheronda, uneori ma străduiesc sa aflu dacă Psalmul are legătură cu împrejurarea pentru care îl folosea Sfântul.

- Împrejurările au mai multă sau mai putină legătură cu noima Psalmului. Însa pe Sfântul Arsenie îl interesa mai mult să se roage, iar nu dacă conținutul Psalmului avea vreo legătură cu împrejurarea pentru care se ruga.

- Gheronda, pot sa citesc la început mai multe situații și după aceea sa citesc și Psalmii care se rostesc pentru situațiile respective?

- Daca citești mai multe împrejurări deodată, le vei uita. Mai bine să citești fiecare împrejurare înainte de Psalm, pentru a-ți mișca inima. Atunci cand se roaga cineva pentru o anumita problema, aceasta ajuta mai mult la rugaciunea facuta din inima.

- Gheronda, la slujba îmi vine greu sa urmăresc Psaltirea.

- Poti vedea la chilie care sunt situațiile care corespund Psalmilor care se vor citi la slujba bisericii, iar când auzi Psalmii, sa te rogi pentru ele. Iar dacă în biserica nu-ți aduci aminte situațiile, atunci sa spui "Dumnezeul meu, ajuta în situația la care se refera Psalmul", iar apoi sa rostești "Doamne Iisuse".

Să ne rugam și pentru alte situații


- Gheronda, cand merg la chilie, dupa ascultare, de obicei fac rugaciune pentru diferite imprejurari. Oare ma va ajuta sa citesc si unii Psalmi care se rostesc pentru împrejurări asemănătoare?

- Dacă vrei, incearcă! Te va ajuta. Mai întâi să citești împrejurarea pentru care se rostește Psalmul, apoi sa faci rugăciune pentru împrejurarea concretă si dupa aceea sa citesti Psalmul. Psaltirea ajută mult la rugăciunea inimii. Tu singura iti vei da seama mai târziu. Eu, dupa ce citesc cazul respectiv, fac rugăciunea inimii și nu menționez numai un caz, ci multe. Adică, pornind de la "cazurile" Sfântului Arsenie ma rog și pentru alte cazuri. Si pe toate le abordez și duhovnicește și material. La Psalmul 1, pe care Sfântul Arsenie il citea pentru rodirea pomilor sau a vitei-de-vie ce se plantau, eu mai întâi spun: "Tot ceea ce se plantează, sa se prindă". Apoi ma rog și pentru fiecare început. Si spun: "Copilașii care se nasc, să fie binecuvântați, să facă pricopseala. Orice cuvânt duhovnicesc care se seamănă și orice lucru duhovnicesc care se începe, să rodească". La Psalmul 105, care este pentru luminarea dumnezeiasca, ma rog și pentru cei orbi. La Psalmul 122, care este pentru cei orbi, ma rog și pentru ca Dumnezeu sa lumineze toată lumea. Fiecare, pornind de la cazul pe care îl menționează Sfantul Arsenie, poate afla și alte cazuri și sa se roage. Si tu, dacă vrei să începi o lucrare duhovniceasca, sa iei Psaltirea la rand si toate "cazurile" Sfântului Arsenie sa le tâlcuiești și duhovnicește și să te rogi cu inima. Pornind de la un caz al Sfântului Arsenie, poti sa-mi spui si pentru ce altceva te-ai ruga?

- Cu ceva vreme mai înainte, Gheronda, am avut probleme cu urechile și am citit Psalmul 95, pe care Sfantul Arsenie îl citea ca Dumnezeu sa dea auzire surzilor. Ma rugam și pentru toți surzii, dar și pentru copii, ca sa-i asculte pe părintii lor, precum și pentru ucenicim ca sa facă ascultare.

- Vezi, deoarece ai trecut prin această situație și ai suferit, lesne ai putut sa te gândești și la ceilalți care suferă. Sa te străduiești să te doară pentru toată lumea, chiar dacă tu nu treci prin stările grele prin care trec oamenii. Si astfel, încet-încet, te va durea pentru toți oamenii de pretutindeni și vei face pentru ei rugăciune din inima. Te va durea inima și din durere va țâșni rugăciunea.

- Gheronda, se scurge mult timp și atunci când citesc cazul pentru care se rostește un Psalm și încerc sa mă gândesc și la alte cazuri asemănătoare.

- Nu este nevoie să te gândești să găsești un caz nou, caci aceste cazuri se ivesc dintr-o data în inima, într-o clipeala de ochi. In situația aceasta eu sunt avantajat pentru ca am în vedere durerea lumii, starea în care se afla ea, și de aceea mă doare. De fiecare dată, potrivit cu situațiile, găsesc altele noi. De la cazul unui Psalm mă duc la o persoană cunoscută și apoi la toți cei necunoscuți care au aceeași problemă. Dar nici voi sa nu trăiți cu indiferentă, ci să vă gândiți cât de mult suferă lumea, ca să vă rugați din inimă. Totul este ca inima să lucreze.   


Randuiala de rugăciune folosind cazurile Psalmilor Sfântului Arsenie


PSALMUL 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta Şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte intru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.

A PREASFINTEI NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU


Sub milostivirea ta scăpând, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea, ci din primejdii ne slobozește pe noi, una Curata, una binecuvântată.

TROPARUL Sfântului Arsenie Capadocianul


Viata placuta lui Dumnezeu petrecand si vas cinstit Mangaietorului facandu-te, purtatorule de Dumnezeu Arsenie, te-ai aratat si primitor al darului facerii de minuni, tuturor dandu-le grabnic ajutor; Parinte Cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

Citim cazul pentru care voim sa ne rugam si in continuare Psalmul corespunzator.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeule (X3).
Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.
Slava Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Si acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

DOXOLOGIA


Tie slava se cuvine, Doamne Dumnezeul nostru, și Tie slava înălțăm Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum și pururea si in vecii vecilor. Amin.
Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire. 
Lăudămu-Te, bine Te cuvântăm, închinămu-ne Ţie, slăvimu-Te, mulţumim Ţie pentru slava Ta cea mare.
Doamne, Împărate ceresc, Dumnezeule, Părinte Atotţiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Născut, Iisuse Hristoase şi Duhule Sfinte. 
Doamne Dumnezeule, Mieluşelul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui, Cel ce ridici păcatul lumii, miluieşte ne pe noi, Cel ce ridici păcatele lumii. 
Primeşte rugăciunea noastră, Cel ce şezi de-a dreapta Tatălui, şi ne miluieşte pe noi. 
Că Tu eşti Unul Sfânt, Tu eşti Unul Domn Iisus Hristos, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl. Amin. 
În toate zilele bine Te voi cuvânta şi voi lăuda numele Tău în veac şi în veacul veacului.
Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă în neam şi în neam. 
Eu am zis: Doamne, miluieşte-mă, vindecă sufletul meu, că am greşit Ţie. 
Doamne, la Tine am scăpat, învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. 
Că la Tine este izvorul vieţii, întru lumina Ta vom vedea lumină. 
Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.
Învredniceşte-ne, Doamne, în ziua aceasta fără de păcat să ne păzim noi. 
Bine eşti cuvântat, Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri, şi lăudat şi preaslăvit este numele Tău în veci. Amin.
Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit întru Tine. 
Bine eşti cuvântat, Doamne, învaţă-mă îndreptările Tale. (de 3 ori)
Doamne, mila Ta este in veac, lucrurile mainilor Tale nu le trece cu vederea.
Tie se cuvine lauda, Tie se cuvine cantare, Tie slava se cuvine, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se cu adevarat


Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. 

 DIFERITE CAZURI IN CARE SE CITESC PSALMII


Psalmul 1: Atunci cand se planteaza pomi sau vita-de-vie, ca sa rodeasca.
Psalmul 2: Pentru ca Dumnezeu sa-i lumineze pe cei care merg la congrese.
Psalmul 3: Pentru ca sa se depărteze răutatea de la oameni; pentru ca sa nu-i chinuiască si sa-i mâhnească pe nedrept pe semenii lor.
Psalmul 4: Pentru ca Dumnezeu sa-i vindece pe oamenii sensibili, care s-au imbolnavit de melancolie din pricina purtarii oamenilor nemilosi.
Psalmul 5: Pentru ca Dumnezeu sa vindece ochii răniți, loviți de omul rau.
Psalmul 6: Pentru ca Dumnezeu sa-l slobozească pe omul căruia i s-au făcut farmece.
Psalmul 7: Pentru cei care au pătimit de frica, de înfricoșările si de amenințările oamenilor rai.
Psalmul 8: Pentru cei care au pătimit rău de la demoni sau de la oamenii vicleni.
Psalmul 9: Pentru ca sa înceteze sa te mai înfricoșeze demonii în somn sau cu închipuiri in timpul zilei.
Psalmul 10: Pentru sotii cu inima împietrită care se cearta și se despart. (Cand il chinuieste pe nedrept cel aspru sau cea aspra pe cel sensibil)

Psalmul 11: Pentru cei nebuni care au și răutate și fac rău oamenilor.
Psalmul 12: Pentru cei care suferă de ficat.
Psalmul 13: Pentru (izgonirea) demonului înfricoșător (De trei ori pe zi, trei zile)
Psalmul 14: Pentru ca hoții să-și schimbe gândul și sa se întoarcă fără izbândă si pocaiti.
Psalmul 15: Ca sa se afle cheia când s-a pierdut.
Psalmul 16: Pentru mare clevetire (De trei ori pe zi, trei zile)
Psalmul 17: Atunci cand se face cutremur sau calamitate, potop de ape și trăsnete.
Psalmul 18: Pentru ca mamele sa se slobozească la nașterea lor.
Psalmul 19: Pentru sotii care nu fac copii datorita unei infirmitati, pentru ca sa-i vindece Dumnezeu și sa nu se despartă.
Psalmul 20: Pentru ca Dumnezeu să înmoaie inimile bogaților, pentru a face milostenie celor săraci.

Psalmul 21: Pentru ca Dumnezeu să împiedice incendiile, pentru ca sa nu se facă rău.
Psalmul 22: Pentru ca Dumnezeu sa îmblânzească copiii neastâmpărați și neascultători, care ii mâhnesc pe părintii lor.
Psalmul 23: Pentru ca să se deschidă ușa, atunci când se pierde cheia.
Psalmul 24: Pentru oamenii pe care ii pizmuiește mult diavolul și le aduce mereu piedici în viata lor, ca sa cârtească.
Psalmul 25: Atunci cand cere cineva ceva bun de la Dumnezeu, pentru ca sa i-l dea fără sa-l vatăme.
Psalmul 26: Pentru ca Dumnezeu sa-i păzească pe săteni de oștirile vrăjmașe, ca să nu facă rău oamenilor și jafuri în gospodăriile lor.
Psalmul 27: Pentru ca Dumnezeu să-i vindece pe cei bolnavi de neurastenie și pe toți cei care suferă de nervi.
Psalmul 28: Pentru cei care suferă de rău de mare și se tem când este furtuna mare.
Psalmul 29: Pentru cei care se primejduiesc departe, printre popoarele barbare si necredincioase, ca sa-i păzească Dumnezeu pe ei, iar pe aceia sa-i lumineze si sa-i îmblânzească ca sa-L cunoască pe Dumnezeu.
Psalmul 30: Pentru ca Dumnezeu sa dea belșug semănaturilor și roadelor din pomi, atunci când vremea nu este prielnica.

Psalmul 31: Pentru ca sa afle călătorii drumul, atunci când se rătăcesc și se chinuie.
Psalmul 32: Pentru ca Dumnezeu sa descopere adevărul în privința celor închiși pe nedrept, ca sa fie eliberați.
Psalmul 33: Pentru cei care se afla în agonia morții, când sunt chinuiți de demoni în ceasul morții sau pentru oștirile vrăjmașe, atunci când amenință să calce hotarele ca să facă rău.
Psalmul 34: Pentru ca Dumnezeu sa-i slobozească pe oamenii plini de bunătate de cursele oamenilor vicleni, care își bat joc de oamenii lui Dumnezeu.
Psalmul 35: Pentru a se șterge cu desăvârșire vrăjmășia de după certuri sau neînțelegeri.
Psalmul 36: Pentru oamenii răniți profund de crimele făcătorilor de rele.
Psalmul 37: Când te dor maxilarele din pricina dinților stricați.
Psalmul 38: Pentru ca oamenii cei părăsiți și nefericiți sa găsească de lucru, ca sa nu se întristeze.
Psalmul 39: Pentru ca sa revină dragostea intre șefi și funcționări, atunci când se creează neînțelegeri.
Psalmul 40: Pentru ca mamele sa se slobozească la naștere, când au naștere prematură.

Psalmul 41: Pentru tineri când se îmbolnăvesc de dragoste, când este rănită o persoană și se întristează.
Psalmul 42: Pentru ca sa fie sloboziți cei robiți din temnițele neamului vrăjmaș.
Psalmul 43: Pentru ca Dumnezeu sa descopere adevărul soților care nu se înțeleg, ca să se împace.
Psalmul 44: Pentru oamenii care suferă de inima sau de rinichi.
Psalmul 45: Pentru tinerii pe care vrăjmașul ii împiedică sa facă familie (sa se căsătorească).
Psalmul 46: Pentru a se liniști slujitorul sau robul când fuge rănit sufletește de la stăpânul său și să afle de lucru.
Psalmul 47: Atunci cand se fac mari catastrofe și jafuri de către cete de pirați barbari. (Sa se citească continuu 40 de zile)
Psalmul 48: Pentru cei care fac munci primejdioase.
Psalmul 49: Pentru ca oamenii rătăciți să se pocăiască și să se întoarcă la Dumnezeu, ca să se mântuiască.
Psalmul 50: Atunci cand din pricina păcatelor noastre vine mania pedagogica a lui Dumnezeu (epidemie de boala și de moarte la oameni sau la animale).

Psalmul 51: Pentru ca stăpânitorii împietriți la inima sa se pocăiască și sa se facă milostivi, ca sa nu chinuiască poporul.
Psalmul 52: Pentru ca Dumnezeu sa binecuvinteze mrejele ca sa se umple de peste.
Psalmul 53: Pentru ca Dumnezeu sa-i lumineze pe cei bogați care au robi cumpărați, ca sa-i slobozească.
Psalmul 54: Pentru ca sa se restabilească numele cel bun al familiei care a fost clevetita.
Psalmul 55: Pentru cei sensibili care au fost răniți sufletește de semenii lor.
Psalmul 56: Pentru oamenii care suferă de durere de cap din pricina multei mâhniri.
Psalmul 57: Pentru ca sa se îndrepte spre bine lucrurile cele care lucrează pentru bine, să împiedice Dumnezeu orice lucrare vicleană a demonilor sau a oamenilor pizmași.
Psalmul 58: Pentru muti, ca Dumnezeu sa le dea grai.
Psalmul 59: Pentru ca Dumnezeu sa descopere adevărul, când este clevetita o mulțime de oameni.
Psalmul 60: Pentru cei care se îngreuiază la lucru, fie din trândăvie, fie din frica.

Psalmul 61: Pentru ca Dumnezeu sa slobozească din încercări pe omul slab la suflet, care nu are răbdare si cârtește.
Psalmul 62: Pentru a rodi ogoarele și pomii, când este lipsa de apa.
Psalmul 63: Când este muscat omul de lup sau de câine turbat. ( Sfântul le dădea sa bea și din apa binecuvântată)
Psalmul 64: Pentru ca negustorii sa aibă binecuvântare, ca sa nu palavragească și să nedreptățească pe oamenii simpli.
Psalmul 65: Pentru ca cel viclean să nu aducă ghinioane în case și  să mâhnească familiile.
Psalmul 66: Pentru ca sa se binecuvinteze pasările (crescătoriile de pasări)
Psalmul 67: Sa se slobozească maicile care se îngreuiază sa lepede, atunci când pătimesc ceva rău.
Psalmul 68: Atunci când se fac catastrofe iar râurile se revarsă luând case și oameni.
Psalmul 69: Pentru oamenii sensibili care se mâhnesc pentru cel mai mic lucru și se deznădăjduiesc, ca sa-i întărească Dumnezeu.
Psalmul 70: Pentru oamenii părăsiți care devin împovărați din invidia diavolului și ajung la deznădejde, ca sa afle ajutor și ocrotire de la Dumnezeu.

Psalmul 71: Pentru ca Dumnezeu sa binecuvinteze noua recolta, pe care țăranii au adus-o în casele lor.
Psalmul 72: Pentru ca să se pocăiască oamenii făcători de rele.
Psalmul 73: Pentru ca Dumnezeu sa-i păzească pe țăranii care lucrează pe ogoarele lor, atunci când vrăjmașii au înconjurat satul.
Psalmul 74: Pentru ca să se îmblânzească stăpânul barbar, și sa nu-i chinuiască pe semenii lui, pe lucrători.
Psalmul 75: Pentru mama care se teme la naștere, ca s-o întărească și s-o păzească Dumnezeu.
Psalmul 76: Atunci când nu exista înțelegere intre părinti și copii, pentru a-i lumina Dumnezeu, ca sa asculte copiii pe părinti, iar părinții sa arate dragoste.
Psalmul 77: Pentru ca Dumnezeu sa-i lumineze pe cei care împrumută, ca sa nu-i silească pe semenii lor pentru datoria lor și sa fie milostivi.
Psalmul 78: Pentru ca să păzească Dumnezeu satele de jafuri și catastrofe din partea armatelor vrăjmașe.
Psalmul 79: Pentru ca să-l vindece Dumnezeu pe om, atunci când i se umfla fata și-l doare tot capul.
Psalmul 80: Pentru ca Dumnezeu să aibă grija de cei săraci, care sunt lipsiți și se mâhnesc din pricina lipsei și se amărăsc.

Psalmul 81: Pentru ca oamenii să cumpere produsele țăranilor, pentru ca aceștia sa nu se întristeze și amărască.
Psalmul 82: Pentru ca Dumnezeu să-i împiedice pe oamenii rai care vor sa facă ucideri.
Psalmul 83: Pentru ca Dumnezeu să păstreze bine toate bunurile casei, animalele și produsele producătorilor.
Psalmul 84: Pentru ca Dumnezeu să-i vindece pe oamenii care au fost răniți de tălhari și au pătimit și din pricina fricii.
Psalmul 85: Pentru ca Dumnezeu să izbăvească lumea atunci când vine holera și mor oameni.
Psalmul 86: Pentru ca Dumnezeu să prelungească viata familiștilor care mai au obligații familiale.
Psalmul 87: Pentru ca Dumnezeu să ocrotească pe toți oamenii fără ocrotire, care sunt chinuiți de semenii lor nemilostivi.
Psalmul 88: Pentru ca Dumnezeu să-i întărească pe oamenii cei bolnăvicioși și neputincioși pentru a putea lucra, fără să se obosească și să se mâhnească.
Psalmul 89: Pentru ca Dumnezeu să dea ploaie atunci când este seceta sau seaca fântânile, sa scoată apa.
Psalmul 90: Pentru ca să piară diavolul atunci când se arată omului și-l înfricoșează.

Psalmul 91: Pentru ca Dumnezeu să dea ințelepciune oamenilor ca sa sporească duhovnicește.
Psalmul 92: Pentru ca Dumnezeu să păzească corabia când se primejduiește de furtuna puternica pe mare (Aruncă și apa sfințită în cele patru parți ale corabiei)
Psalmul 93: Pentru ca Dumnezeu să-i lumineze pe oamenii cei fără rânduiala, care pricinuiesc probleme neamului și tulbura poporul, chinuindu-l cu neorânduieli și vrăjmașii.
Psalmul 94: Pentru a nu se apropia vrăjile de cei căsătoriți și a crea probleme și neînțelegeri.
Psalmul 95: Pentru ca Dumnezeu sa dea auz celor surzi.
Psalmul 96: Pentru a se depărta vrăjile de la oameni.
Psalmul 97: Pentru ca Dumnezeu să dea mângâiere oamenilor întristați, ca sa nu se mâhnească peste măsură.
Psalmul 98: Pentru ca Dumnezeu să-i binecuvinteze și sa-i umple de Har pe tinerii care vor sa se afierosească Lui.
Psalmul 99: Pentru ca Dumnezeu să binecuvinteze și sa împlinească dorințele dumnezeiești ale oamenilor.
Psalmul 100: Pentru ca Dumnezeu să dea harisme oamenilor făcători de bine, ca să-i ajute pe semenii lor.

Psalmul 101: Pentru ca Dumnezeu să-i binecuvinteze pe oamenii cu funcții înalte, ca sa ajute lumea cu bunătate și înțelegere.
Psalmul 102: Pentru a veni ciclul (la femei) când întârzie.
Psalmul 103: Pentru ca Dumnezeu sa binecuvinteze bunurile oamenilor, ca sa nu fie lipsiți și sa se mâhnească, ci sa slăvească pe Dumnezeu.
Psalmul 104: Pentru ca oamenii sa se pocăiască și să-și mărturisească păcatele
Psalmul 105: Pentru ca Dumnezeu sa-i lumineze pe oameni, ca sa nu se abata din calea mântuirii.
Psalmul 106: Pentru ca Dumnezeu sa ridice sterpăciunea femeilor.
Psalmul 107: Pentru ca Dumnezeu sa-i smerească pe vrăjmași, ca să-și schimbe intențiile lor cele rele (De 7 ori pe zi, 7 zile)
Psalmul 108: Pentru ca Dumnezeu sa-i vindece pe lunateci sau sa-i miluiască pe martorii mincinoși, ca sa se pocăiască.
Psalmul 109: Pentru ca cei mai tineri sa aibă respect fata de cei mai mari.
Psalmul 110: Pentru ca să se pocăiască judecătorii cei nedrepți și sa judece cu dreptate poporul lui Dumnezeu.

Psalmul 111: Pentru ca Dumnezeu să-i păzească pe soldați, atunci când merg la război.
Psalmul 112: Pentru ca Dumnezeu sa dea binecuvântare văduvei sărace, ca să-și plătească datoriile și sa scape de închisoare (De 3 ori pe zi, 3 zile)
Psalmul 113: Pentru ca Dumnezeu sa vindece copii întârziați mintal și cu mongolism.
Psalmul 114: Pentru ca Dumnezeu sa dea binecuvântare și mângâiere nefericiților copii săraci, ca sa nu fie disprețuiți de copiii celor bogați și sa se mâhnească.
Psalmul 115: Pentru ca Dumnezeu sa vindece înfricoșătoarea patima a minciunii.
Psalmul 116: Pentru ca familiile sa păstreze dragostea și armonia intre ele și sa-L slăvească pe Dumnezeu.
Psalmul 117: Pentru ca Dumnezeu sa-i smerească pe barbari când înconjoară satul și-l amenință, și sa întoarcă intențiile lor cele rele (De 3 ori pe zi, șapte zile)
Psalmul 118: Pentru ca Dumnezeu sa-i lovească pe barbari și sa smerească mândria lor, atunci când junghie femeile și copiii nevinovați (De 3 ori pe zi, 7 zile)
Psalmul 119: Pentru ca Dumnezeu sa dea răbdare și îngăduință oamenilor care sunt nevoiți sa fie împreună cu oameni vicleni și nedrepți.
Psalmul 120: Pentru ca Dumnezeu să-i păzească pe robi de mâini vrăjmașe, ca să nu le facă rău pană ce se vor slobozi.

Psalmul 121: Pentru ca Dumnezeu să-i vindece pe oamenii ce suferă de deochi.
Psalmul 122: Pentru ca Dumnezeu să dea lumina orbilor și sa vindece ochii bolnavi.
Psalmul 123: Pentru ca Dumnezeu să-i păzească pe oameni de șerpi, ca sa nu-i muște.
Psalmul 124: Pentru ca Dumnezeu să păzească proprietățile oamenilor drepți de oameni rai.
Psalmul 125: Pentru ca Dumnezeu să vindece pe oamenii care suferă mereu de dureri de cap.
Psalmul 126: Pentru ca Dumnezeu să liniștească familia, atunci când se cerata.
Psalmul 127: Pentru ca să nu se apropie răutatea vrăjmașului niciodată de case și să se mențină pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu în familie
Psalmul 128: Pentru ca Dumnezeu să-i vindece pe oamenii care suferă de migrena, de dureri de cap și sa-i miluiască pe oamenii cei împietriți la inima și lipsiți de discernământ, care ii mâhnesc pe cei sensibili.
Psalmul 129: Pentru ca Dumnezeu să dea curaj și nădejde începătorilor, ca să nu se îngreuieze în munca lor.
Psalmul 130: Pentru ca Dumnezeu să dea oamenilor pocăință și mângâiere cu nădejde, ca să se mântuiască.
Psalmul 131: Pentru ca sa I se facă mila lui Dumnezeu de lume, atunci când din pricina păcatelor noastre se fac mereu războaie.
Psalmul 132: Pentru ca Dumnezeu să lumineze neamurile să se împrietenească și sa se liniștească oamenii.
Psalmul 133: Pentru ca Dumnezeu să-i păzească pe oameni de orice primejdie.
Psalmul 134: Pentru ca oamenii să se adune în vremea rugăciunii și sa se unească mintea lor cu Dumnezeu.
Psalmul 135: Pentru ca Dumnezeu să-i ocrotească pe refugiați, când își părăsesc casele lor și pleacă sa se izbaveasca de barbari.
Psalmul 136: Pentru ca Dumnezeu să-l întărească pe omul care are un caracter nestatornic.
Psalmul 137: Pentru ca Dumnezeu să-i lumineze pe mai-marii locului, ca oamenii să afle înțelegere pentru cererile lor.
Psalmul 138: Pentru ca diavolul să înceteze sa-i mai ispitească pe oamenii sensibil cu gânduri hulitoare.
Psalmul 139: Pentru ca Dumnezeu să îmblânzească pe familistul certăreț, care chinuiește toată familia.
Psalmul 140: Pentru ca Dumnezeu să îmblânzească pe conducătorul barbar al locului, care ii chinuiește pe semenii lui.

Psalmul 141: Pentru ca Dumnezeu să-l îmblânzească pe răzvrătitul care face rău. Si kurd de ar fi se face miel.
Psalmul 142: Pentru ca Dumnezeu s-o păzească pe mama în vremea sarcinii, ca sa nu lepede.
Psalmul 143: Pentru ca Dumnezeu să liniștească pe poporul tulburat, ca sa nu se facă război civil.
Psalmul 144: Pentru ca Dumnezeu să binecuvinteze lucrările oamenilor, ca sa fie bineplăcute lui Dumnezeu.
Psalmul 145: Pentru ca Dumnezeu să oprească hemoragiile oamenilor.
Psalmul 146: Pentru ca Dumnezeu să-i vindece pe oamenii care au fost loviți și răniți la maxilare de către oameni rai.
Psalmul 147: Pentru ca Dumnezeu să îmblânzească animalele sălbatice din munte, ca sa nu facă rău oamenilor și pagube în semănaturi.
Psalmul 148: Pentru ca Dumnezeu să facă vreme prielnică, ca oamenii sa aibă belșug de roade și sa-L slăvească pe Dumnezeu.

Sfarsitul cazurilor Sfântului Arsenie

Psalmul 149: Ca recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu pentru marile lui faceri de bine și pentru multa Sa dragoste, care nu are hotare și ne rabdă (Starețul Paisie Aghioritul)
Psalmul 150: Pentru ca Dumnezeu sa dea bucurie și mângâiere fraților noștri înstrăinați, care se afla în străinătate, și fraților noștri adormiți, care se afla într-o străinătate mai îndepărtată. Amin. (Starețul Paisie Aghioritul)


6 comentarii:

  1. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply in your visitors?
    Is gonna be again regularly in order to check up on new posts

    RăspundețiȘtergere
  2. https://doxologia.ro/intreaba-preotul/ce-psalmi-se-citesc-pentru-diferite-cazuri-situatii-dupa-randuiala-sf-arsenie

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ajuta! Doamne,
    dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba,
    curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb,
    şi înţelepciunea de a şti să le deosebesc.
    valerian.liviu@yahoo.com
    valerian.liviu23@gmail.com

    Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere