joi, 3 iulie 2014

Impărtașanie sub focuri de arme la Catedrala Sf. Alexandru Nevsky din Slaveansk, după declarația de încetare a focului a președintelui ucrainian Poroșenko


Pe 29 iunie, în ciuda acordului de încetare a focului, armata ucraineană a început să bombardeze zonele rezidențiale Slaveansk (regiunea Donetsk). Din nou, catedrala a fost subiectul tirurilor de artilerie, care au început în timpul Liturghiei. Următoarele detalii sunt date de către protopopul din Slaveansk și paroh al catedralei, Părintele Nikolai Fomenko: 

Tragerile de foc au început de la ora zece dimineața, în timpul Liturghiei. Credincioșii tocmai incepuseră să cânte "Tatăl nostru", atunci când prima salva a rezonat dinspre muntele Karachun. Au mai fost apoi câteva salve, și unul din obuze a căzut pe brutăria care este la câțiva metri de catedrală și care a fost complet distrusă. Vânzătoarea, după ce a auzit prima salvă, a fugit și a fost astfel salvată.
În acel moment, se gaseau mai multe persoane la biserică, circa o mie. În biserică erau mulți credincioși care au venit la slujbă, iar in curte s-au adunat cei care așteptau ajutor umanitar. După începerea tragerilor, cu toții s-au refugiat în biserică, care a devenit plină. Oamenii îngenuncheau, si se rugau lui Dumnezeu cu lacrimi în ochi. Datorită exploziei, unele ferestre ale domului au căzut în interiorul clădirii și aceasta a provocat în rândul credincioșilor o rugăciune mai fierbinte.
Tragerile de arme s-au auzit aproximativ o jumătate de oră. Cartierul "Artiom" și Piața Centrală au fost, de asemenea, obiectul tragerilor. Spre sfârșit, s-au auzit trageri de arme dinspre oraș, ca raspuns. Pe teritoriul catedralei nimeni nu a fost lovit și clădirea a rămas întreagă. Oamenii au fost salvati de urmarile exploziei magazinului atins, refugiindu-se în biserică. Dar în cartierul Artiom, mai multe persoane au murit, locuitori pașnici din oraș, dintre care doi au fost deja îngropati astăzi. Părintele Tihon, a fost cel care a slujit la înmormântare. Morga si-a încetat activitatea pentru că nu mai este curent în oraș, și oamenii sunt forțați, din cauza căldurii care predomină, să îi îngroape imediat pe cei dragi ai lor. O femeie care a fost îngropată, a fost aproape decapitată. Acest lucru este oribil ... 

Când prima lovitura de armă a răsunat țineam în mână trupul lui Hristos. Este o situație atât de tensionată, ținem împărtașania și apoi se întâmplă un astfel de lucru. Omul nu este niciodată obișnuit la asa ceva, dar aș remarca: reacțiile noastre sunt deja oarecum tocite. Asta nu este frică, ci un fel de indignare care oprimă sufletul foarte mult.

În ciuda începerii tragerilor, nu am oprit slujba. În timpul bombardarilor intensive noi, preoții, ne împărtășim în altar. Ne-am grăbit să ne împărtășim și să dam împărtășania credincioșilor care au fost numeroși să se pregăteasca pentru împărtășanie. Corul a cântat cu lacrimi. Credincioșii erau în genunchi, rugându-se, de asemenea, cu lacrimi în ochi

Spre sfârșitul slujbei, totul s-a calmat. Apoi am ieșit afară și a început să dăm ajutor umanitar. Am cerut oamenilor să facă coada pe stradă, în grupuri mici, pentru că am observat că o mare adunare de oameni provoca tragerile. De fapt, se trage acolo unde există multă lume. Astăzi a fost biserica noastră, Piața Centrală, dar în cartierul Artiom este, de asemenea, piata "Lesna" și acolo au avut loc, de asemenea, trageri de foc. O casă cu două etaje s-a prăbușit, au murit oameni, și se pare că chiar și un copil. Este dificil a înțelege cum pot  oamenii dintr-o țară să facă acest lucru. Chiar și naziștii nu au tras în ai lor. Dar aici... Cum speră ei să se justifice în fața lui Dumnezeu? Mi-e greu să îmi imaginez. 

Sa ne amintim că aceasta este a șaptea oară când forțele de la Kiev trag în  bisericile din Slaveansk. Pe 26 mai, în timpul bombardamentului din cartierul  Artiom de către garda națională ucraineană, o femeie, care se găsea aproape de biseric dedicată icoanei Maicii Domnului "Derjavnaia", a fost ucisă de explozia unui proiectil. Această biserică a fost deteriorată. Ferestrele au fost spulberate de explozie, o parte a fațadei a fost deteriorată și gardul bisericii a fost distrus. La sărbătoarea Rusaliilor, Biserica dedicată Duhului Sfânt, situata în centrul orasului, a fost țina tragerilor. În noaptea din 16 iunie, a fost cazul bisericii Sf. Serafim de Sarov, situată la Tcherevkovka. Căsuța portarului și sala de mese au fost complet distruse. În seara aceleiași zile, Catedrala Sf. Alexandru Nevsky  și teritoriul adiacent au fost bombardate. Pe 19 iunie, tinta a fost Biserica Învierii, construită în secolul al XVIII-lea. Portarul a fost ucis. Pe 21 iunie, după declarația de încetare a focului a președintelui ucrainian Poroșenko, catedrala a fost din nou tinta focurilor de arme. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu