joi, 10 iulie 2014

Cuviosul Paisie Aghioritul: "Daca ai o neînțelegere cu o sora, cum poți sa mergi la chilie și sa te liniștești?" Numai atunci vine dumnezeiescul Har, cand omul este impacat cu fratele

"Mai întâi împacă-te"


- Gheronda, dacă fac vreo greșeală din neatenție și nu-mi dau seama ca sa-i cer iertare surorii pe care am mâhnit-o, mai pot comunica cu Dumnezeu în rugăciune?

- Ca sa comunici cu Dumnezeu și să afli odihna, trebuie să fii cu luare-aminte la tine însăți și să ai trezvie, ca să-ți dai seama de greșelile tale, sa te pocăiești și sa ceri iertare. Altfel, chiar dacă veți simți o oarecare bucurie în rugăciune, aceasta nu va fi o bucurie duhovniceasca. Nu vei avea înlăuntrul tău înariparea duhovniceasca care provine din părtășia cu Dumnezeu.

- Gheronda, uneori, când merg sa ma rog, am înlăuntrul meu o neliniște.

- Dacă ai neliniște lăuntrică sau iți simți inima învârtoșată, să știi ca ai mâhnit-o pe vreo sora, nu poți rezolva problemele acestea numai cu rugăciunea, ci trebuie sa mergi, sa-i faci metanie si sa-i ceri iertare. Dacă nu-i vei face metanie surorii, chiar și trei sute de metanii de ai face în chilie, nu-ți folosesc la nimic. Aceste lucruri nu se rezolva altfel. "Mai intai impaca-te cu fratele tau" spune Evanghelia, și după aceea adu darul tău. Numai dacă nu o găsești în acel moment, dacă te-ai căit pentru greșeala ta și ești hotărât ca, de îndată ce o vei întâlni, sa ii ceri iertare, numai atunci rugăciunea ta este primita la Dumnezeu.

- Gheronda, dacă am o neînțelegere cu vreo sora, atunci când merg în chilie, totuși ma liniștesc și ma pot ruga. Insa, după aceea, când o întâlnesc pe sora, simt o răceală fata de ea și s-ar putea chiar s-o și evit.

- Asta n-o înțeleg. Daca ai o neînțelegere cu o sora, cum poți sa mergi la chilie și sa te liniștești? Dacă nu-i faci metanie cum te poți liniști și ruga? Dacă ai fi avut înlăuntrul tău pacea lui Dumnezeu, inima ți s-ar fi înmuiat după rugăciunea pe care ai făcut-o in chilie și, de îndată ce ai fi întâlnit-o pe sora, ai fi socotit aceasta binecuvântare de la Dumnezeu și nu ai fi evitat-o.

- Gheronda, nu cumva îmi îndreptățesc greșeala și din aceasta cauza pot sa ma rog?

- Ce rugăciune este aceasta? Numai atunci vine dumnezeiescul Har și omul poate comunica cu Dumnezeu, când ia greșeala asupra sa și spune "iartă-mă".   

Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti, Vol. VI Despre rugăciune, Editura Evanghelismos, București, 2013   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu