duminică, 27 aprilie 2025

Cunoașterea științifică și cunoașterea duhovnicească: între rațiune și vedere


Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8)

Între marile frământări ale lumii contemporane se află și tensiunea – adesea tăcută, alteori declarată – dintre cunoașterea științifică și cunoașterea duhovnicească. Într-un univers în care rațiunea este adesea proclamată ca singura instanță validă a adevărului, iar știința ca singura cale legitimă spre realitate, se cuvine să ne întrebăm: există o altă formă de cunoaștere, mai adâncă, care nu se opune rațiunii, dar o depășește? Și dacă da, care este locul ei în viața omului, în viața Bisericii, în destinul cunoașterii?

Conștiința eclezială și duhul lumesc, prefigurate într-un episod biblic


Ahab și Izabela – imaginea căderii cugetului eclezial


Scriptura ne oferă adesea chei simbolice de înțelegere a realităților duhovnicești. Una dintre acestea este episodul dramatic al apostaziei lui Ahab, regele Samariei, care, în vremea Prorocului Ilie, aduce în inima poporului lui Dumnezeu închinarea la Baal. Ahab, spune Cartea a III-a a Regilor, „a făcut rele înaintea Domnului, mai mult decât toți cei ce au fost înaintea lui (III Regi 16,30). Însă, momentul decisiv al rătăcirii lui nu este doar căderea personală, ci alianța spirituală: Ahab o ia de soție pe Izabela, fiica lui Etbaal, regele Sidonului – un act cu semnificație adâncă. Numele Ahab înseamnă „fratele tatălui” – o expresie a apropierii, a înrudirii cu voia lui Dumnezeu. Putem vedea în Ahab simbolul conștiinței ecleziale, al unui cuget întemeiat în tradiția revelată. Izabela, în schimb, nu este fiică a Israelului, ci a Sidonului, popor păgân, și al lui Etbaal – „cel împreună cu Baal”. Etimologia numelui Izabela – „Baal este soțul meu” sau „Baal este preamărit” – ne indică o înțelepciune străină, o spiritualitate idolatră, închinată „stăpânului acestei lumi” (cf. Ioan 12, 31). Căsătoria lui Ahab cu Izabela poate fi înțeleasă, în plan simbolic, ca unirea dintre cugetul Bisericii și duhul lumesc. Atunci când gândirea eclezială, întemeiată pe revelație și pe comuniunea cu Dumnezeu, se însoțește cu înțelepciunea seculară, care îl preamărește pe Baal – adică pe dumnezeul acestei lumi raționale, autonome, idolatre –, apare un conflict a două lumi ce nu pot sta astfel împreună și se produce o ruptură profundă. Izabela, odată ce s-a căsătorit, "a ucis pe proorocii Domnului" (III Regi 18, 4). Cugetul lumesc începe să decimeze pe cei care mai susțin adevăratul cuget bisericesc, viziunea autentică asupra lumii, cea duhovnicească. Cuvântul profetic dispare, Duhul tace, iar poporul lui Dumnezeu intră într-o secetă cumplită: nu mai plouă, nici în cer, nici în suflet

Prorocii ascunși și seceta duhovnicească


În acest context, apare figura lui Abdiu (Obadia), iconomul temător de Dumnezeu, care salvează o sută de proroci ai Domnului, ascunzându-i „cincizeci într-o peșteră și cincizeci în alta” (III Regi 18, 4). Imaginea este grăitoare: chiar și în vremuri de apostazie și confuzie spirituală, există oameni – preoți, monahi, credincioși – care păstrează vie flacăra cunoașterii duhovnicești. Dar aceștia sunt „ascunși”, retrași, nevăzuți. Nu domină scena publică, nu răspund cerințelor ideologice ale lumii. Trăiesc în discreția peșterii, hrăniți de harul și adevărul lui Dumnezeu.

Această stare de secetă nu este doar o criză de inspirație religioasă, ci o criză de viziune. Se pierde discernământul între ce este de sus și ce este de jos, între cunoașterea care naște comuniune și cunoașterea care izolează. Lumea întoarce spatele nu doar lui Dumnezeu, ci și duhului, și în locul prorocilor – oameni ai vederii lăuntrice – apar profeții lui Baal: oameni care manipulează noțiunile, dar fără să aducă foc din cer, fără să împărtășească harul.

Profeția și știința – două paradigme ale cunoașterii


În relatarea biblică, momentul culminant al confruntării are loc pe Muntele Carmel. Ilie cheamă poporul și prorocii lui Baal la judecata cea dreaptă: Până când veți șchiopăta de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, urmați-L pe El, iar dacă este Baal, urmați-l pe acesta” (III Regi 18,21). Întrebarea nu este doar retorică. Este o mustrare adâncă adusă unei conștiințe care vrea să țină împreună cele de sus și cele de jos, să slujească deopotrivă lui Dumnezeu și idolilor, să amestece cunoașterea care vine din har cu aceea care se bazează doar pe simțuri și pe calcul. Si, am putea recunoaște, în acest cuvânt al Prorocului Ilie, o mustrare față de duhul secularismului, care își face tot mai mult simțită prezența în vremurile noastre.

După cum vedem în cuvântul Scripturii, poporul nu renunțase la Dumnezeu, dar, coborându-L pe același nivel cu Baal – adică cu ordinea făpturii –, Îl aborda în mod formal. Astfel se produce o amăgire gravă: cele două tipuri de cunoaștere – cea duhovnicească și cea rațională – sunt puse pe același plan, ca două drumuri paralele, ambele valide, între care omul ar putea alege după gust sau interes. Dar nu pot coexista în egalitate, pentru că ele pornesc din izvoare diferite și duc în direcții contrare. Una este întemeiată pe smerenie și deschidere către harul necreat, iar cealaltă – pe autonomie și pe puterea minții căzute.

Ilie nu doar întreabă, ci și propune o probă concretă:Dumnezeul Care va răspunde cu foc, Acela este Dumnezeu” (v. 24). Focul – simbolul prezenței dumnezeiești, al harului arzător, al recunoașterii cerești – va confirma care jertfă este primită, care metodă de cunoaștere este adevărată. Așadar, nu e vorba doar de o dispută între idei, ci de o încercare a inimii și a realității: care cunoaștere aduce pogorârea lui Dumnezeu? Care deschide cerul?

Vițelul, altarul și simbolul omului căzut


Prorocii lui Baal aduc vițelul și îl pregătesc, strigă din zori și până la amiază, se roagă, se lovesc, fac jertfa – dar nu se pogoară niciun foc. Ce înseamnă aceasta? Vițelul adus ca jertfă este imaginea omului după cădere, îmbrăcat „în haine de piele(Facere 3,21), simbol al animalității, al stării trupești în care se află ființa umană despărțită de har. În această viziune, omul este analizat, disecat, măsurat, dar nu este înălțat. Este redus la biologie, la chimie, la funcții și comportamente – o sumă de reacții, dar nu o ființă chemată la asemănare cu Dumnezeu.

Ritualul prorocilor lui Baal este, în esență, unul raționalist și tehnic. Ei iau jertfa, o taie, o pregătesc, invocă cu stăruință forțele pe care le socotesc superioare. Se taie cu cuțitele – imagine a analizei, a rațiunii care fragmentează, care descompune pentru a înțelege. Este, de fapt, expresia metodei științifice moderne, care separă, disecă, clasifică. Dar această metodă, fără prezența harului, rămâne stearpă. Nimic nu se aprinde, nimic nu se înalță.

Aritmologia simbolică – cifrele cunoașterii căzute


Un detaliu aparent secundar din relatarea biblică ne oferă o cheie prețioasă: numărul prorocilor lui Baal și ai Așerei. Scriptura vorbește de 450 și 400 – cifre care nu sunt întâmplătoare. În tradiția patristică, aritmologia – adică simbolismul numeric – nu era o speculație, ci o metodă de pătrundere a sensului tainic al lucrurilor. Cifra 4, în viziunea antică, desemnează lumea celor patru elemente – pământ, apă, aer și foc –, iar cifra 5 corespunde celor cinci simțuri trupești. Așadar, profeții idolatri sunt, în esență, slujitori ai cunoașterii întemeiate exclusiv pe cele văzute, gustate, pipăite, auzite, mirosite. O știință fără cer, închisă în orizontul făpturii. Este o cunoaștere care împarte, disecă, explică, dar nu pătrunde niciodată în taină. O cunoaștere care, în numele adevărului, strivește misterul. În fața acestei atitudini, se cuvine să opunem altceva – o smerenie a minții, o recunoaștere a nevăzutului care susține văzutul. „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/ și nu ucid/ cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc”, scria poetul Lucian Blaga – o frază care, în acest context, capătă o neașteptată profunzime teologică. Pentru că acolo unde ochiul trupesc se oprește la fenomen, ochiul inimii vede minunea, prezența tainică a Celui nevăzut în făptură.

Calea adevăratei cunoașteri


Ilie, în schimb, reconstruiește altarul Domnului din douăsprezece pietre, simbol al celor douăsprezece seminții ale lui Israel, dar și al celor doisprezece Apostoli – semn că toată Biserica este întemeiată pe învățătura Prorocilor și a Apostolilor. Apoi așează pe altar lemnele preînchipuire a crucii și semn al răstignirii, al lepădarii de sine , și aduce jertfa, nu ca simplă carne, ci ca semn al unei vieți care se dăruiește în întregime. Apoi, în chip paradoxal, toarnă apă peste jertfă de trei ori – imagine a Botezului, a curățirii, a pregătirii pentru har. Și abia atunci se pogoară focul, mistuind nu doar jertfa, ci și lemnele, pietrele, chiar și apa. Totul este transfigurat. Această aducere de jertfă arată calea adevăratei cunoașteri: nu prin disecare, ci prin închinare; nu prin analiză, ci prin ardere; nu prin separare, ci prin unire. Adevărata cunoaștere nu desparte omul de Dumnezeu, ci îl ridică, îl mistuie, îl înalță.


Cunoașterea prin rațiune și cunoașterea prin inimă


Sunt două căi prin care omul caută să înțeleagă lumea și să se înțeleagă pe sine: una este calea minții raționale; cealaltă, calea inimii duhovnicești. Prima este orientată spre exterior, spre ceea ce poate fi măsurat, observat, experimentat. A doua este o coborâre în adâncul ființei, o deschidere către Dumnezeu și către taina vieții. 

Sfântul Siluan Athonitul
spune cu simplitate, dar cu putere: 
Cu mintea nu putem cunoaște nici măcar cum este făcut soarele – deși oamenii de știință zic că știu. Si când  cerem lui Dumnezeu: «spune-mi cum ai făcut Tu soarele», auzim limpede în suflet răspunsul: «Smerește-te, și vei cunoaște nu numai soarele, ci și pe Făcătorul lui».” 
Cuvintele acestea ascund un adevăr de o profunzime cutremurătoare, pe care Sfântul Sofronie, ucenicul Sfântului Siluan, le tâlcuiește astfel:
Aici, într-o formă aproape naivă a expresiei, se ascunde o învățătură despre două chipuri diferite ale cunoașterii ființării. Obișnuita și tuturor cunoscuta cale către cunoaștere este puterea duhului omului de a cunoaște atunci când, întorcându-se către cele din afară, întâlnește nenumărata felurime a fenomenelor, a înfățișărilor, a formelor, și nesfârșta fărâmițare a tot ce se petrece, drept care cunoașterea niciodată nu atinge nici deplinătatea, nici adevărata unime. Prin acest chip al cunoașterii mintea, stăruitor căutând unimea, se folosește de sinteză, lucru care totdeauna și neapărat va fi artificial; iar unimea la care ajunge pe această cale nu este ceva real și existând obiectiv, ci doar forma caracteristică a gândirii sale abstracte.  (Cuv. Sofronie Athonitul, Cuv. Siluan Athonitul, Essex, 2023, pag. 108)
Așadar, rațiunea, prin natura ei, funcționează în registrul fragmentar, analitic, abstract. Ea observă, separă, clasifică, apoi încearcă să reconstruiască o imagine coerentă a realității. Dar această reconstrucție este o aproximație, un efort de interpolare – așa cum, în matematică, o funcție este definită de câteva puncte cunoscute, iar restul liniei este dedus prin calcul. Cu cât aceste puncte sunt mai rare, cu atât traiectoria este mai inexactă. Așa funcționează și teoriile științifice: ele cuprind o parte de adevăr, dar și o doză considerabilă de ipoteză, imaginație sau interpretare.

Pe de altă parte, cunoașterea duhovnicească nu este o construcție, ci o descoperire în Dumnezeu. Este lumină primită, nu imagine fabricată. De aceea, în Biserică nu vorbim despre un Dumnezeu dedus, ci despre un Dumnezeu văzut. Așa cum mărturisesc prorocii și sfinții: „Am văzut pe Domnul” (cf. Isaia 6,1), „Am văzut lumina cea adevărată” (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur). Nu este o figură de stil, ci o realitate vie, experimentabilă.

Sfântul Sofronie, tâlcuind mai departe cuvântul Sfântului Siluan, spune despre această cale a cunoașterii prin inimă:
„Cealaltă cale spre a cunaoște ființarea este prin întoarcerea duhului omului înlăuntrul său iar apoi către Dumnezeu. Astfel se produce ceva contrar celor ce am văzut în primul chip al cunoașterii: mintea se îndepărtează de nesfârșita felurime și fărâmițare a lumii văzute, și din toată puterea se întoarce către Dumnezeu; și petrecând în Dumnezeu, se vede și pe sine, și întreaga lume.

Creatul și necreatul


În tradiția ortodoxă, există o distincție esențială între cele două realități fundamentale: creatul și necreatul. Iar tot ceea ce este creat – fie material, fie spiritual – se află la o distanță incomparabilă față de Dumnezeu. Această învățătură nu este o simplă abstracție teologică, ci o conștiință vie a Părinților Bisericii. Sf. Ioan Damaschin, Sf. Nectarie de Eghina, au subliniat explicit faptul că până și îngerii, și mintea omului, au o anumită „materialitate” – o formă subtilă, dar creată, care nu poate fi confundată cu ființa necreată a lui Dumnezeu. Iar această înțelegere nu este rezervată doar teologilor erudiți. O mărturisea, cu simplitate și adâncă pătrundere duhovnicească, și Gherondissa Galactia – o femeie simplă, dar luminată de har, care a înțeles cu inima că tot ceea ce este făptură, chiar și cele mai înalte duhuri, sunt cu totul deosebite de Dumnezeu. Ea spunea, fără să fi citit tratate teologice, ci din propria-i experiență: „Îngerii nu au trupuri ca noi, dar au totuși...ceva”.

Așadar, omul nu-L poate cunoaște pe Dumnezeu prin rațiunea sa, oricât de înaltă ar fi. Nu pentru aceasta i-a fost dăruită. Funcția rațiunii este să înțeleagă lumea creată, nu și Creatorul. Aici se află greșeala fundamentală a gândirii post-patristice: încercarea de a dovedi existența lui Dumnezeu prin argumente logice. Însă, cum spunea Sfântul Maxim, nu există argument irefutabil în această privință. Dumnezeu nu se deduce. Dumnezeu se cunoaște prin har, adică printr-o lumină care vine din El, și care luminează ochiul potrivit acestei lumini.

Cum poate, așadar, omul să-L cunoască pe Dumnezeu?
Rațiunea, deși prețioasă în ordinea ei, nu are această capacitate. Poate să observe, să deducă, să compare, dar nu poate vedea. În ea însăși, nu poate pătrunde în taina Ființei dumnezeiești. Pentru aceasta, omul are un alt organ, unul aproape uitat, atrofiat prin cădere, dar care poate fi trezit prin har: inima — nu în sens sentimental, ci ca centru duhovnicesc al ființei, nucleul adânc din care iradiază toate celelalte puteri ale sufletului. În limbajul Părinților, acest organ este numit și „nous”, sau „mintea duhovnicească”, uneori „duhul omului”, alteori „ochiul inimii”. Denumirea poate varia, dar realitatea rămâne aceeași: există în om un loc adânc, creat anume pentru a primi vederea lui Dumnezeu.

Scriptura nu spune „Fericiți cei curați cu mintea”, ci: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Mt. 5,8). Vederea nu vine prin inteligență, ci prin curăție. Și chiar acest organ, inima, nu are putere în sine de a vedea — ci doar atunci când este luminat de har. „Întru lumina Ta vom vedea lumina (Ps. 35,10). Cunoașterea lui Dumnezeu nu este posibilă pentru o creatură prin propriile sale mijloace. Doar când Dumnezeu Se face cunoscut, atunci și omul poate vedea. Sfântul Maxim Mărturisitorul arată că rațiunea, în cele mai înalte forme ale ei, poate intui că există o altă Ființă, dar nu poate pătrunde în acea Ființă. Grecii, în noblețea căutării lor, au așezat un altar „Dumnezeului necunoscut” (Fa. 17,23). Era acolo o presimțire, o așteptare, o formă de cunoaștere — dar nu vederea propriu-zisă. Între intuiție și vedere este o distanță pe care numai harul o poate acoperi.

Singurul pod între creatură și Dumnezeu


Singurul pod între creatură și Dumnezeu este omul îndumnezeit – nu o teorie, nu un principiu, ci o persoană vie care a văzut, a auzit și a mărturisit. Așa a crezut Israel: pentru că Dumnezeu i-a vorbit lui Moise, iar Moise L-a văzut. Ceilalți au văzut doar tunete și fum – dar vederea unuia a fost temelia credinței tuturor. Credința noastră nu se sprijină nici pe rațiune, nici pe simțuri, nici pe judecăți logice – care, de altfel, sunt adesea aberante. Ea se sprijină pe mărturia celor care L-au văzut pe Dumnezeu, pe ceea ce Biserica numește „credința Părinților noștri”. Nu este o idee transmisă, ci o experiență împărtășită, o vedere care devine tradiție vie. 

În acest sens, Gheronda Emilianos Simonopetritul, tâlcuind un cuvânt al Avvei Isaia, spune:
Ascultă pe Acela care te-a chemat, pe Care nu-L știi și nu L-ai văzut, pe Care nu-L înțelegi și pe Care probabil Îl rănești, călcându-I poruncile, dar Care este criteriul meu, al Starețului pe care îl urmezi, și pe care mă urmezi pentru El.
Această urmare nu e simbolică. Ea are sens atâta vreme cât conduce spre întâlnire, spre o atingere reală. De aceea Gheronda adaugă — și aici cuvântul capătă o greutate aparte: 
Această legătură are însemnătate pentru mine când, într-adevăr, mă conduce către Dumnezeu. Nici iubirea mea, nici iubirea ta, nici osteneala mea, nici osteneala ta, nici dorințele noastre, nici asceza noastră, nici virtuțile noastre nu au însemnătate. Singurul lucru care are însemnătate este legătura mea cu Starețul, ca să mă conducă în cele din urmă la un anume Dumnezeu, pe Care trebuie să-L pipăi și să-I spun: «Domnul meu și Dumnezeul meu!» Când? Când vrea dumnezeiescul har.”
Acesta este locul de unde începe credința: dintr-un drum făcut împreună, sub ascultarea celui care poartă în sine semnul întâlnirii, semnul vederii. Adevărata credință în Dumnezeu se naște în inima omului care întâlnește, fie și prin altul, prezența Celui Viu. În Biserică, această vedere devine tradiție vie, nu ca o moștenire de idei, ci ca prelungire a unei Lumini care s-a dat mai departe.

Rațiunea transformă realitatea vie într-un obiect


Rațiunea, în schimb, funcționează altfel. Prin însăși structura ei, are un mod reducționist de a înțelege
. Analizează, fragmentează, clasifică. Ce face, de fapt, astfel? Reifică – adică transformă realitatea vie într-un obiect. Orice atinge, devine lucru, obiect de studiu. Se pierde prezența, se pierde vederea personală.

Filozoful evreu Martin Buber a formulat limpede această diferență: există două moduri de a te raporta la lume – Ich-es („Eu și asta”) și Ich-Du („Eu și Tu”). În prima, celălalt devine obiect: „asta”. În a doua, celălalt este întâlnit în comuniune. 
Rațiunea modernă trăiește exclusiv în regimul Eu și asta – totul devine ceva, niciodată cineva. Rațiunea întreabă ce este adevărul?, nu Cine este Adevărul?. Ea lucrează în domeniul lui ce, sau eventual a lui cine abordat tot prin prisma lui ceȘi, întotdeauna tipul acesta de raportare, reducționist, practic omoară realitatea la care se raportează. O impersonalizează. Când se uită chiar și la Dumnezeu, vede în El o ființă impersonală, o idee generală, o abstracțiune. Pentru că rațiunea lucrează cu concepte – și conceptele, prin ele însele, sunt moarte. Dumnezeu nu este un concept. Este o Persoană vie, Care vine și Se dăruiește. Dar rațiunea, în starea căzută, nu poate percepe Persoana – ci doar ideea despre Persoană. 

De aceea, Sfinții Părinți au spus că rațiunea, când funcționează ruptă de inimă, este o minte bolnavă. Un aparat deformat. Ea nu doar că nu cunoaște taina – dar nu știe că nu cunoaște. Este ca o lentilă curbată: deformează tot ce vede. Sau ca niște ochelari de cal: limitează câmpul vizual. Iar când un astfel de om se uită la realitate, vede doar ce încape în aparatul lui. Și atunci apare întrebarea: cum poți să-i spui unui om că este în eroare, dacă el nu are alt reper? Cum să-i spui că aparatul prin care privește este stricat, dacă el n-a văzut niciodată cu ochiul curat? Dacă nu cunoaște altceva, cum să înțeleagă că greșește nu în ce vede, ci în felul în care vede?

Rugăciunea – intrare în lucrarea lui Dumnezeu


În rugăciune mintea se vede pe sine și întreaga lume


Există însă o cunoaștere care nu mai este discursivă, analitică, ci văzătoare.
Una care nu mai disecă, nu mai separă, ci pătrunde și unește. O cunoaștere care nu se naște din raționament, ci din rugăciune. Când mintea rămâne în rugăciune, ea nu mai construiește, nu mai explică, nu mai analizează. Se lasă pătrunsă. Se liniștește. Și atunci, începe să vadă. Aceasta este vederea integrală – vederea cu care Dumnezeu cunoaște lumea. În această lucrare lăuntrică, mintea se retrage din risipirea exterioară și coboară în inimă — locul întâlnirii cu Dumnezeu. Acolo, în rugăciune, spune Sf. Sofronie, începe un proces cu totul neașteptat: mintea se integrează în actul creator al lui Dumnezeu. Căci harul necreat, același care a adus toate la ființă și nu este supus timpului, acesta vine nu „din afară”, ci pătrunde adâncul sufletului și îl scoate din succesiunea de momente. Când omul intră în această lucrare, vede cu alți ochi – ochii duhului – și lumea se deschide dintr-o altă perspectivă. Mintea ajunge să se vadă pe sine și, odată cu sine, întregul univers. Nu printr-o analiză, nu prin comparație sau introspecție, ci printr-o luminare care vine de sus, pe care Avva Evagrie o descrie într-un limbaj de o finețe neobișnuită: 
Curăția minții este o călătorie în înălțime a gândurilor și ea se ia la întrecere cu culoarea cerească în care strălucește în vremea rugăciunii lumina Sfintei Treimi.” 
Dumnezeu vede totul dintr-o dată, într-un act deplin, într-o singură clipă, într-o singură privire, în lumina Sa veșnică. Iar omul, când se unește cu această energie dumnezeiască, începe și el să privească lumea din această lumină – nu în locul lui Dumnezeu, ci în Dumnezeu, vede nu trăgând concluzii, ci prin experiența comuniunii. Aceasta este cunoașterea autentică.

Iar această vedere aduce cu sine și o cunoaștere de sine – dar nu una psihologică sau introspectivă, nu un rezultat al autoanalizei, ci o cunoaștere care se naște din har. Aici se vădește o limită importantă a psihologiei moderne: ea poate descrie mecanismele, dar nu poate pătrunde în adâncul tainic al persoanei. Sufletul are o adâncime care nu poate fi cuprinsă de metodele sale. Aici se înțelege și natura adevăratei spovedanii, care nu este o introspecție morală sau o analiză de sine transpusă în cuvinte. La început, omul poate porni astfel – și este firesc –, dar duhul spovedaniei este altul: o deschidere a inimii în fața lui Hristos, în lumina harului. Nu judecata de sine mântuiește, ci prezența Celui Căruia mărturisești.

Materia nu se opunea Duhului, ci îl revela...


Și în această luminare, se vede nu doar pe sine, ci și lumea. Universul nu mai este un ansamblu de lucruri, nu mai este o realitate neutră, ci un dar personal. O persoană, dăruită de o Persoană. Lumea este un cuvânt rostit de Dumnezeu către om. Un dialog. O chemare. Omul nu se mai află în fața unui obiect, ci în fața unei alte Persoane. Chiar și în fața universului, el simte o prezență, o adresare. Și atunci, cunoașterea nu mai este obiectivă, ci personală. Nu mai este de tipul „Eu și asta” (Ich-es, cum spune Martin Buber), ci „Eu și Tu” – un răspuns, o întâlnire, o comuniune.

Această viziune – că lumea nu este o materie inertă, ci o prezență vie – este exprimată limpede și în icoana Pogorârii Duhului Sfânt. Acolo, în partea de jos, sub chipurile Apostolilor, se află o figură tainică: un bătrân înveșmântat împărătește, cu o coroană pe cap și o pânză albă în mâini, pe care se află douăsprezece filactere, ce simbolizează propovăduirea Apostolilor, care au luminat lumea întreagă cu învățătura lor. Este „Cosmosul” – personificarea lumii întregi, care primește propovăduirea Bisericii și o așteaptă cu sete. Nu este un detaliu decorativ, ci o mărturisire vizuală: lumea întreagă este o persoană care ascultă, care se deschide, care dăruiește și se dăruiește. Creația nu este „ceva” – este un „cineva”. Cunoașterea adevărată nu mai este o stăpânire asupra lucrurilor, ci o părtășie între persoane. Și în această lumină, universul însuși devine liturgic: purtător al harului și deschis către Duhul.

Aceasta era, de altfel, starea primordială a lui Adam în Rai. El nu gusta din creație ca să se hrănească, ci ca să se împărtășească. Pentru el, totul era dar și chemare: zidirea nu-i apărea ca o realitate opacă, de sine stătătoare, ci o theofanie neîntreruptă, o icoană vie a Dăruitorului. Cunoașterea nu era o activitate izolată a minții, ci o lucrare a întregii ființe, în care vederea (θεωρία) era nedespărțită de rugăciune (προσευχή), iar înțelegerea devenea slavoslovie (δοξολογία).

Cunoașterea în tradițiile religioase și cultura modernă 


Când rațiunea tăcea în fața tainei


Noi suntem foarte fascinați de cunoașterea modernă. Însă e demn de remarcat că în niciuna dintre marile tradiții religioase ale lumii nu găsim ideea că omul ar putea cunoaște totul. Fie că vorbim despre hinduismul vedic, despre taoism, despre cosmologiile antice sau despre filosofia greacă precreștină, toate păstrează, în formele lor originare, o conștiință vie a limitei. Nu este vorba de adevăr dogmatic, ci de un simț existențial al depășirii: o intuiție că dincolo de văzut se află Nevăzutul, iar dincolo de rațiune – o realitate care nu poate fi cuprinsă în cuvânt.

Indienii vechi vorbeau despre Brahman ca despre o realitate absolută care „nu poate fi văzută, nu poate fi auzită, nu poate fi gândită” (Kena Upanishad). Definirea Lui se face prin negație: neti, neti – „nu acesta, nu acesta”. Înțelepciunea se măsura nu în cunoaștere exhaustivă, ci în recunoașterea misterului.

În gândirea chineză, Tao-ul este „calea” cea de nepătruns. Încă din primul vers al Tao Te Ching, se afirmă limpede: „Tao care poate fi rostit nu este Tao cel veșnic.” Ceea ce poate fi spus, definit, conceptualizat – nu este adevărul ultim. Adevărul scapă rațiunii tocmai pentru că este viu și necuprins. De aceea, în aceste tradiții, înțeleptul nu este cel care explică, ci cel care tace.

Islam-ul - mai ales în filonul său sufit -, păstrează același duh al discreției lăuntrice. Înțeleptul nu este cel care stăpânește conceptele, ci cel care, pătruns de prezență, recunoaște că adevărul nu încape în formulări. Pentru Ibn ʿArabī, marele metafizician al islamului, „El nu poate fi cunoscut prin rațiune, căci orice lucru pe care rațiunea îl poate cuprinde este o creatură ca oricare alta.” În viziunea sa, inteligența discursivă nu este poartă spre absolut, ci doar unul dintre vălurile care îl ascund. Iar adevărata cunoaștere se face în tăcere – o tăcere în care mintea încetează să definească și începe să contemple.

Până și în gândirea filosofiei grecești, în faza ei clasică, întâlnim o formă de respect față de limitele intelectului. Platon, în Phedru, face distincție între δόξα (părerea) și επιστήμη (cunoașterea adevărată), dar lasă deschisă taina binelui suprem ca fiind „dincolo de ființă”. Aristotel însuși recunoaște că mintea nu poate cunoaște esența primului principiu – doar efectele și ordinea Lui

În toate aceste tradiții, omul se așază înaintea tainei, nu deasupra ei.

Este remarcabil că această luciditate a fost păstrată în spațiile religioase, în vreme ce modernitatea — deși pretinde o deschidere nelimitată către cunoaștere — operează adesea într-un cadru reducționist, care recunoaște doar ceea ce poate fi măsurat, reprodus și demonstrat. De aceea, toate aceste tradiții, chiar și în versiunile lor necreștine, resping ideea unei cunoașteri pur raționale ca fiind ultimă sau suficientă. 

A fost nevoie ca oamenii de știință moderni să prindă în mâinile lor o parte din puterea ascunsă a firii – energia, atomul, codul genetic – ca să realizeze, în cele din urmă, că nu înțeleg cu adevărat ceea ce țin în mână. Fizicieni ca Heisenberg, Schrödinger sau Einstein, la apogeul descoperirilor lor, au început să mărturisească, fiecare în felul său, că în spatele oricărei legi a firii se află o taină, iar în fața realității ultime, rațiunea tace. Dar până la această smerenie târzie, omenirea a trecut prin secole de trufie intelectuală, în care a fost învățată să creadă că totul este explicabil și că omul este măsura tuturor lucrurilor.

Când cunoașterea era lumină și moralitate...


Cupa lui Pitagora
În Antichitate
, cunoașterea nu era separată de viață morală. Adevărul nu era teoretic, ci etico-mistic.
 A cunoaște însemna a te armoniza cu ordinea cosmosului. Etica nu era un cod de interdicții, ci o adecvare interioară la o realitate văzută și asumată. Un exemplu fascinant este Pitagora, împreună cu școala sa: aici, pentru prima dată, știința și spiritualitatea au coexistat în complementaritate deplină. Pentru pitagoricieni (și, mai târziu, pentru Platon), geometria și matematica aveau un rol purificator. Matematica nu era un instrument, ci o cale: o treaptă între văzut și nevăzut, o disciplină a minții care pregătea vederea celor inteligibile. Prin ea, mintea se curăța, devenea capabilă să iasă din starea brută, animalică, și să se înalțe spre înțelegerea tainelor. 

Astăzi, știința nu mai purifică. Ea produce, aplică, consumă. Ceea ce odinioară era cale spre lumină, a devenit instrument pentru confort. Și de aceea, nu doar adevărul s-a pierdut, ci și ideea că adevărul trebuie să transforme. În această logică, cunoașterea nu mai este căutare de adevăr, ci producere de instrumente. Orice întrebare care nu are aplicație practică este considerată o pierdere de timp. Iar omul – chip al lui Dumnezeu – devine el însuși un element funcțional într-un sistem care nu mai are centru.

Ruptura între gândirea tradițională și cea modernă


O analiză profundă a rupturii între gândirea tradițională și cea modernă se regăsește în lucrarea lui René Guénon, Criza lumii moderne. Autorul descrie un mod de cunoaștere „modern”, bazat exclusiv pe rațiune discursivă, în contrast cu ceea ce numește intuiție intelectualănu în sens sentimental sau psihologic, cum o înțeleg filozofii contemporani, ci în sensul clasic: intuiție a adevărului printr-un organ spiritual al omului, o inteligență pură, suprarațională, care nu se adresează creierului, ci inimii lăuntrice. Aceasta este apropiată de ceea ce Părinții numesc nous – ochiul inimii. Pentru înțelepții din Orient sau din lumea antică, adevărul nu trebuia întotdeauna probat, ci trăit. Adevărata intuiție — aceea care naște cunoașterea metafizică — este, în viziunea tradițională, o luminare lăuntrică, o vedere în duh. Ea nu este „anti-rațională”, ci supra-rațională. Și tocmai aceasta este ceea ce lipsește gândirii moderne: recunoașterea că mintea nu este ultimul organ al cunoașterii, ci doar un instrument între altele — și nu cel mai adânc.


Dar, pe măsură ce rațiunea s-a izolat de viața lăuntrică, a apărut cultura modernă, care a rupt această tradiție a sfielii în fața tainei. Mintea nu mai tace în fața tainei, nu se mai pleacă, nu mai primește. Omul a pierdut conștiința acestui organ interior – a inimii, a duhului – prin care poate cunoaște altfel
. Pentru prima oară în istorie, a apărut un tip de gândire care afirmă că nimic nu este de neatins pentru rațiune. Din acel moment, cunoașterea a devenit mecanică, obiectivistă, amorală. Iar ceea ce numim azi „revoluție științifică” – de la Galilei la Kepler și Copernic – nu este, în esență, o descoperire, ci o redescoperire trunchiată. Ideea heliocentrică, de pildă, nu le aparține: ea fusese formulată deja, cu două milenii înainte, de Aristarh din Samos. Dar fiindcă nu servea sistemului gândirii dominante, a fost ignorată. Asta face mintea căzută: nu recunoaște ceea ce nu-i folosește.

Așadar, aici s-a produs ruptura: nu între păgânism și creștinism, ci între orice conștiință religioasă și gândirea secularizată, care s-a născut nu dintr-o căutare a lui Dumnezeu, ci din uitarea Lui. Modernitatea nu a înlocuit idolii cu Dumnezeul cel viu, ci L-a înlocuit pe Dumnezeu cu rațiunea absolutizată. Astfel apare fractura, prin înlocuirea tainicului cu explicabilul, a prezenței cu reprezentarea, a Persoanei cu abstractul. Cunoașterea este o expresie a acumularii de informații, nu a comuniunii; este folosită pentru a stăpâni și pentru a controla omul, nu ca închinare și aducere de mulțumire față de Creator. Știința se transformă în magie fără suflet. Iar omul, în cel mai bun caz, într-un inginer al unui univers mut.

Cunoașterea care izolează și cunoașterea care naște comuniune 


În vechime, omul care dorea să cunoască începea printr-o lucrare lăuntrică. Se oprea din agitație, intra în tăcere, își curăța inima prin nevoință și ascultare. Nu pornea cu întrebări despre lume, ci cu o cercetare de sine: este vrednic să primească adevărul? Cunoașterea era strâns legată de o schimbare a vieții, iar înțelepciunea se arăta acolo unde ființa se limpezise îndelung.

Astăzi, interesul se îndreaptă mai ales spre utilitate. Omul vânează rezultate, soluții, eficiență, iar în acest proces, adevărul a fost redus la ceea ce poate fi analizat și exploatat. Tot ceea ce scapă raționalizării pare suspect sau inutil. Știința a fost despărțită de întrebările esențiale, iar rațiunea rămâne adesea fără repere vii. Tot mai mulți oameni trăiesc, însă, o neliniște care nu se mai lasă domolită prin informație. Și, în ciuda faptului că oamenii trăiesc într-un ocean informațional, ei ajung din ce în ce mai singuri. Golul pe care îl resimt nu provine, însă, din lipsa de date, ci din absența unei prezențe care să adune, să lumineze și să odihnească. Întoarcerea spre inimă apare nu ca un refugiu, ci ca o nevoie de întregire. Acolo, în adâncul tăcut al ființei, toate lucrurile își regăsesc rostul. Cunoașterea își recapătă demnitatea când se lasă așezată într-un orizont viu, pătruns de lumină. Nu din acumulare se naște vederea, ci dintr-o întâlnire vie, dintr-un spațiu lăuntric în care omul rămâne în ascultare și simplitate. Rațiunea își are rolul ei, dar fără o inimă luminată, drumul rămâne incomplet. Când ochiul lăuntric se deschide și începe să cuprindă sensul ascuns al lucrurilor, tot ce părea fragmentat începe să se lege. Lumea devine locul unei adresări, iar omul, martor al unui dialog tainic.

Adevărul nu mai apare ca un concept de cucerit, ci ca o realitate care se apropie și se lasă descoperită celor pregătiți să o întâmpine cu smerenie. În această întâlnire, omul se reconfigurează interior, regăsind chipul său originar. Iar cel care s-a curățit devine lumină pentru alții, nu prin cuvinte, ci prin prezență. Trăiește ceea ce lumea a uitat că poate fi trăit — și, fără a demonstra nimic, amintește că nu totul se sfârșește în cuvânt. Uneori, cuvântul este doar începutul unei vederi.

Adevărata cunoaștere nu închide înțelesuri, ci lasă loc pentru uimire. Și poate că nu vom găsi un răspuns care să încapă într-o definiție. Dar în această taină păstrată în Biserică, omul nu e lăsat singur. Se poate apropia. Poate primi. Și, în lumina care nu se impune, poate începe să vadă.

tw



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu