sâmbătă, 14 august 2010

Biserica athonita Protaton si "Axion estin"

Biserica Protaton 



Biserica Protaton este o biserica greceasca aflata in capitala administrativa a Sfantului Munte Athos, Careia - Karyes. Biserica, aleasa drept resedinta administrativa athonita inca din secolul al X-lea, a fost construita si a functionat initial ca schit, mai tarziu insa, avandu-se in vedere locul unde se afla, cu sfatul intregului Sfant Munte, s-a hotarat a fi socotita Catedrala orasului Careia.

In Biserica Protaton s-au tinut mai toate sinoadele si dezbaterile athonite. Astfel, Sinodul Sfantului Munte se aduna aici, anual, la data de 15 august, odata cu praznuirea Adormirii Maicii Domnului. Tot aici s-au dezbatut si mai toate neintelegerile dintre manastirile athonite, in mare parte privind teritoriile si atributiunile fiecareia dintre ele.

Biserica Protaton este cea mai importanta cladire din Careia, fiind totodata si cea mai veche biserica din Sfantul Munte Athos. Biserica este intretinuta financiar si material de catre celelalte manastiri mari ale Athosului. Chiliile fostului schit sunt folosite de catre ieromonahii slujitori ai administratiei centrale a Sfantului Munte.

Biserica Protaton - scurt istoric


Biserica Protaton, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ctitorita de Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). In anul 361, pe vremea patriarhului arian Eudoxiu, Biserica Protaton a fost incendiata, urmand a fi rezidita de catre imparatii bizantini.

Biserica actuala dateaza din secolul al X-lea, aceasta fiind doar reparata in decursul timpului. Cea mai importanta reparatie a bisericii a avut loc sub imparatul Andronik al II-lea Palaeologul (1282-1328). In vechime, acesteia i-a fost inchinata Manastirea Cotroceni din Bucuresti si Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.

Biserica Protaton pastreaza cu mare evlavie mormintele sfintilor martiri ucisi de Ioan Vecos in anul 1204, cand cei ucisi s-au opus latinizarii Sfantului Munte, adica a unirii cu Roma. Mormintele calugarilor ce au marturisit dreapta credinta se afla in tinda bisericii, deasupra mormantului acestora arzand tot timpul patru candele mari.

Inchinata Adormirii Maicii Domnului, Biserica Protaton este singura biserica athonita cu trei abside si doua pronaosuri, cel nordic fiind un simplu portal. Clopotnita, ridicata la mica distanta de biserica, este zidita in anul 1534 de catre calugarul Seraphim.

Iconostasul de marmura dateaza din secolul al X-lea. Acesta a fost restaurat in anul 1955, fiind printre putinele care nu respecta intru totul tipicul bizantin, care este pe baza de lemn. Icoanele de pe acesta au fost pictate de catre Teofanes pe la mijlocul secolului al XVI-lea, ramanand pana astazi unele dintre cele mai reusite lucrari ale Scolii de Pictura Cretane.

Biserica Protaton a fost pictata de catre Manuel Panselinos. Picturile de pe peretii bisericii, datate in jurul anului 1300, au fost atribuite zugravului Panselinos, un artist ce a ridicat valoarea artistica a Bisericii Protaton printre cele mai apreciale monumente ale lumii.

Abundenta extraordinara de fresce, total lipsite de elementele artistice ce se vor infiltra de-a lungul timpului in arta bizantina, ofera un bogat material artistic si duhovnicesc al vremii sale. Frescele din Protaton sunt considerate a fi cele mai bune exemple de arta iesita din Scoala Macedoneana, reprezentand si o marturie a artei bizantine a paleologilor.

Icoana Maicii Domnului "Axion Estin"


Icoana Maicii Domnului numita "Axion Estin", ceea ce inseamna "Vrednica Esti", este una dintre cele mai renumite si iubite icoane din Biserica Ortodoxa. Icoana este pastrata in Biserica Protaton, biserica centrala din Careia si cea mai veche din intreg Sfantul Munte Athos. Aceasta icoana este legata de o minune petrecuta in chilia unui calugar, numita astazi "Chilia Axion Estin".

Istoria icoanei Axion Estin a fost scrisa in anul 1548, de catre "calugarul Serafim". Inaintea acestei icoane ne-a fost daruita rugaciunea "Cuvine-se cu adevarat...". Astazi, scena descoperirii rugaciunii, calugarului nevoitor, s-a zugravit si ea intr-o icoana aparte, numita "Descoperirea rugaciunii catre Maica Domnului".

Minunea a avut loc intr-o chilie din apropiere de Careia, in anul 980. In aceasta chilie vietuia un parinte, impreuna cu ucenicul sau. Sambata seara, parintele a mers in Careia, la privegherea de rand, iar ucenicului i-a spus sa cante singur laudele si slujba de noapte. Ucenicul a facut intocmai cele spuse de batran. 

El se ruga in fata icoanei cu rugaciunea "Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim."

In acel moment apare Sfantul Arhanghel Gavriil, in chipul unui calugar pelerin. Ucenicul il pofteste in chilie si incep amandoi sa savarseasca randuiala Utreniei. Ajungand la cantarea a noua a Canoanelor, ucenicul cand simplu "Ceea ce esti mai cinstita", cantare pastrata de la Sfantul Cosma Melodul. Calugarul a cantat astfel cantarea: "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si maica Dumnezeului nostru", la care a adauge rugaciunea pe care deja o stia si ucenicul "Ceea ce esti mai cinstita".

Ucenicul i-a cerut calugarului sa ii scrie si lui aceasta noua cantare, fiindu-i teama ca nu cumva sa nu o retina. Ingerul i-a zis: "Adu-mi cerneala si hartie, pentru a scrie imnul." Ucenicul insa i-a zis: "Nu am nici cerneala, nici hartie." Apoi, ingerul i-a zis: "Adu-mi o lespede." Atunci, calugarul inger a luat tigla de piatra, de genul celor de pe acoperis, si a scris cu degetul intreaga rugaciune. In acel moment, ucenicul si-a dat seama ca acela nu era un om, ci un inger, anume Arhanghelul Gavriil. Tot atunci, ingerul a disparut.

Parintii athoniti au luat lespedea de piatra si au mers cu ea la Imparat si la Patriarh, in timp ce icoana cu pricina, in fata careia s-a rugat calugarul, a fost mutata in Biserica Protaton. Aceasta piatra se pastreaza pana in zilele noastre.

AXION ESTIN






Grecește:

Αξιον εστίν ως αληθώς
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον
και μητέρα του Θεού ημών.
Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και
ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ
την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν,
την όντως Θεοτόκον, Σε μεγαλύνομεν

Transliterat:
Axion estIN os aliTHOS
MakaRIzien se tin TheoTOkon
tin ayimaKAriston kai panaMOmiton
kai miTEra tou theOU imON
Tin timioTEran ton heruVIM
kai endoksoTEran asinGRItos ton seraFIM
tin adifthORos, theON logON tekOUsan
tin ONtos theoTOkon, se megaLInomen.

In limba româna:

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe Tine născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru, ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu cuvântul L-ai născut, pe tine cea adevărată născătoare de Dumnezeu te mărim!









PAGINI WEB:

http://www.crestinortodox.ro/diverse/maica-domnului-icoanele-facatoare-minuni-sfantul-munte-athos-88348.html
http://www.crestinortodox.ro/liturgica/pictura/icoana-maicii-domnului-axion-estin-la-protaton-120101.html
http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-protaton-67743.html
http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-cleopa/cantarea-axionului-axion-estin-81178.html
http://doarortodox.wordpress.com/2010/06/12/axion-estin/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu