Catholicos-Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea, consideră că situația complexă creată în jurul Patriarhatul nu este doar o problemă a Bisericii ci și a Statului. Chestiunea confruntării care a apărut în sânul Patriarhiei a început să fie discutată deja la sfârșitul anului trecut. Pentru a rezolva conflictul din sânul Bisericii, în decembrie 2016, a fost convocată ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene, dar nu s-a ajuns la un consens.
Arestarea Protopopului Gheorghe Mamaladze a provocat un nou val de confruntări și de acuzații reciproce în sânul clerului georgian și a personalităților înalt poziționate din Patriarhia Georgiei. Observatorii menționează că scandalul din jurul Patriarhiei câștigă teren și se poate transforma într-o serioasă criză politică în Georgia.
După un tratament medical și o operație în Germania, Patriarhul Ilia al II-lea a revenit la Tbilisi. El a spus că Patriarhia va studiat cazul Mamaladze cu autoritățile georgiene. Parchetul georgian a promis anterior că, după revenirea Patriarhului, dovada vinei clericului arestat va fi publicată. Cu toate acestea, Parchetul s-a abținut până acum să dezvăluie detaliile.
"În aceste ultime două săptămâni, starea sănătății mele a rămas încă foarte complexă. Am fost nevoit să merg în Germania și să mă tratez. Am suferit o operație destul de complicată. În acest moment s-a creat o situație foarte bizară și Biserica georgiană nu-și amintește un caz similar. Această problemă nu este numai a Bisericii ci, de asemenea, este problema poporului și a Statului. De asemenea, autoritățile trebuie să se implice activ în examinarea acestei chestiuni",a spus Patriarhul Georgiei.
Această declarație a Patriarhului a fost făcută după întâlnirea cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene. Aceștia, la inițiativa Patriarhului, au făcut o reuniune, a cărei temă principală a fost cazul Mamaladze, în prezența Președintelui georgian Giorgi Margvelashvili.
"Sunt deja ecouri venite din străinătate, suntem întrebați ce se întâmplă în Georgia. Nu avem nici o poziție definită [a Parchetului], și nici chiar rezultatele preliminare ale anchetei, motiv pentru care autoritățile trebuie să ajute. Ancheta comună a Statului și a Bisericii trebuie să fie făcută, iar noi trebuie să dăm un răspuns poporului, care este îngrijorat. Cred că totul va fi clar, dar fiecare eveniment trebuie să fie numit după numele său, pentru liniștea publică",a subliniat Patriarhul Ilia al II-lea.
"În Georgia este încălcată prezumția de nevinovăție",a declarat de partea lui, Președintele Margvelachvili, comentând cazul protopopului Gheorghe Mamaladze, care este acuzat de a fi pus la cale asasinarea unui înalt reprezentant al Patriarhiei.
În conformitate cu interesele anchetei, cu apărarea lui Mamaladze, s-a interzis să se vorbească despre detaliile cazului, pe când, în același timp, acuzarea face periodic declarații în mass-media. Avocații Protopopului s-au adresat deja de două ori Parchetului principal al Georgiei, pentru a cere ridicarea interdicției existente.
a spus Președintele."Trebuie să dăm tuturor părților posibilitatea de a demonstra adevărul lor, versiunea adevărului lor cu privire la acest subiect. Trebuie să dăm posibilitatea structurilor de apărare a drepturilor omului să-și facă treaba fără interferențe politice. Vreau să reamintesc tuturor că astăzi în Georgia, prezumția de nevinovăție este încălcată. Posibilitatea trebuie să fie acordată Părintelui Gheorghe și avocaților lui pentru a face cunoscut opiniei publice adevărul lor cu privire la acest caz",
Președintele Giorgi Margvelashvili (în prim plan)
Șeful statului s-a întâlnit cu Catholicos-Patriarhul Ilia al II-lea și membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene. Tema principală a întâlnirii organizate la inițiativa Patriarhului a fost cazul Protopopului Mamaladze.
"Am participat la o discuție foarte interesantă și deschisă despre evenimente cu privire la evenimentele care se derulează în jurul Bisericii. Patriarhul a condus această întâlnire foarte importantă. Patriarhul și episcopii vorbesc deschis despre dificultățile esențiale",a declarat Presedintele Margvelachvili.
Protopopul Gheorghe Mamaladze |
Avocații lui Mamaladze au comunicat anterior că "reprezentantul înalt plasat al Patriarhiei" menționat în rechizitoriu este secretara administrativă a Patriarhului, Shorena Tetruashvili. În conformitate cu noul avocat al Protopopului Mamaladze, Mihail Ramishvili, care a subliniat faptul că el nu a semnat declarația de nedivulgare, Părintele Gheorghe Mamalidze va da în curând o mărturie completă, adică va rupe tăcerea. Conform avocatului, informațiile de care dispune Protopopul Gheorghe Mamaladze vor pune la îndoială legalitatea acuzațiilor împotriva lui.
"Noi considerăm că Părintele Gheorghe nu este vinovat, el are o anumită bază de informații care pun la îndoială legalitatea a ceea ce îi este atribuit",a conchis Ramishvili.
Traducere de Român Ortodox în Franța după Orthodoxie.com, Le patriarche de Géorgie: «La vérité sur l’affaire de l’archiprêtre Georges Mamaladzé doit être connue du peuple»
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu