Doxologia: Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos
Părintele nostru Sfântul Dionisie s-a născut în anul 1547, în Insula Zakynthos de pe Marea Ionică. Provenea dintr-o familie nobilă şi a fost educat de călugări, reuşind să înveţe limbile greacă, italiană şi latină. A excelat în teologie şi a primit hirotonia ca preot, cu numele Daniel, în anul 1570. Mai târziu, a devenit ieromonah în Mitropolia din Zakynthos şi Strofades. În 1577 a fost ales episcop în Insula Eghina. După un an de vieţuire pe insulă, s-a întors în Zakynthos, unde a fost numit episcop şi preşedinte. În 1622 s-a retras şi în 17 decembrie a adormit întru Domnul şi a fost înmormântat. Trupul lui a fost descoperit intact şi emanând bun miros de flori şi de tămâie. De aceea, el este cinstit şi a fost proclamat sfânt de către Patriarhia de Constantinopol. Este sărbătorit în 17 decembrie, iar în 24 august Biserica serbează mutarea sfintelor sale moaşte.
Sfânt al iertării
Sfântul Dionisie este pildă pentru noi pentru iertarea semenilor noştri, dar şi pentru dragostea faţă de ei. În viaţa sfântului se relatează că un om a venit la chilia lui şi l-a implorat să îl ascundă de urmăritorii lui. Sfântul l-a întrebat de ce este urmărit şi a aflat că acesta omorâse un călugăr. Acel călugăr era chiar fratele după trup al sfântului. Sfântul a fost foarte îndurerat, dar l-a ascuns pe bărbat şi nu l-a predat nici celor care îl căutau, nici justiţiei. Mai târziu, ucigaşul s-a pocăit şi a devenit monah la rândul lui. De aceea, sfântul este model de iertare pentru noi faţă de cele mai grave greşeli pe care le-ar face cineva împotriva noastră.
Sfânt făcător de minuni
Sfântul revarsă blagoslovenii tuturor credincioşilor care îl cheamă în ajutor. De asemenea, înfăptuieşte minuni nenumărate. Cea mai recentă minune s-a petrecut în timpul evenimentului din 11 septembrie 2001, când biserica ortodoxă greacă „Sfântul Gheorghe”, situată chiar lângă World Trade Center, în New York, a fost distrusă. Doar două lucruri au fost descoperite intacte: o cruce şi o icoană din hârtie a Sfântului Dionisie.
Sfânt care părăsește racla și umblă
Moaştele sfântului se află în biserica ce îi poartă numele din oraşul Zakynthos şi, uneori, este imposibil ca racla să fie deschisă. Se pare că acest lucru se întâmplă atunci când sfântul iese afară şi înfăptuieşte minuni. După ce racla se poate deschide, pe picioarele lui se găsesc alge marine, iar hainele lui sunt uzate. De fapt, papucii lui trebuie să fie înlocuiţi încontinuu, deoarece sunt purtaţi foarte des. Deseori, el este văzut umblând pe străzi.
Doxologia: Moaştele Sfântului Dionisie din Zakynthos
Sfântul Dionisie din Zakynthos şi-a dat sufletul în mâinile Domnului pe 17 decembrie 1622, la vârsta de 75 de ani. Ultima sa dorinţă a fost să fie înmormântat în Mănăstirea Strofadelor, unde a fost tuns în monahism.
După 3 ani, rămăşiţele sale au fost dezgropate, iar trupul a fost găsit neputrezit şi răspândind bună mireasmă. Atunci moaştele sale au fost aşezate într-o raclă.
Deşi nu fusese canonizat oficial de Biserică, credincioşii îl cinsteau ca pe un sfânt datorită minunilor săvârşite zilnic. Tocmai datorită numărului mare de minuni, Biserica Ortodoxă a hotărât canonizarea sa în anul 1703, printr-un document semnat de 10 episcopi ai Patriarhiei Ecumenice.
În războiul turco-veneţian din anul 1716, după ce turcii au suferit înfrângerea şi au început să se retragă, o corabie a venit la Mânăstirea Strofadelor, unde se aflau moaştele Sfântului Dionisie, pentru a o jefui. Cu toate că monahii ascunseseră într-o peşteră tezaurul mănăstirii dimpreună cu moaştele sfântului, turcii au descoperit locul. Monahii care au încercat să se opună jafului au fost omorâţi, iar trupurile lor arse. Moaştele Sfântului au fost lăsate acolo, cu excepţia mâinilor care au fost împărţite în 4 părţi de membrii creştini ai echipajului.
Căpitanul vasului, martor la scena împărţirii, a luat sfintele moaşte din mâinile creştinilor, crezând că sunt valoroase; mai târziu, el le-a vândut Episcopului Agatanghel de Chios. Astăzi, o parte din ele se păstrează la Mănăstirea Panahrantos din Andros.
Ulterior, 5 monahi au luat moaştele sfântului şi le-au adus la Zakynthos pe 22 august 1717. Comunitatea creştină a insulei l-a proclamat pe Sfântul Dionisie drept ocrotitorul insulei şi s-a ales ziua de 22 august pentru pomenirea mutării moaştelor sale. Iar din anul 1901, are loc procesiunea cu moaştele Sfântului Dionisie prin oraş.
Astăzi, moaştele Sfântului Dionisie se află în katholikonul Mănăstirii Strofadelor, biserică zidită în anul 1948.
Procesiune cu sfintele moaște
Tropar, glasul 1
Mlădiţă a Zakynthos-ului şi episcop al Eghinei, apărător al Mânăstirii Strofades, Sfântul Dionisie cel dreptslăvitor, acum toţi credincioşii să-l cinstim şi să strigăm către el: prin rugăciunile tale fierbinţi mântuieşte-ne pe noi, cei care prăznuim pomenirea ta şi strigăm: slavă Celui ce te-a preamărit pe tine, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce te-a dat nouă mijlocitor neobosit.
Condac, glasul 3
Astăzi Zakynthos-ul îi cheamă pe toţi credincioşii laolaltă, îndemnându-i să aducă laude în cântări şi imne de mulţumire apărătorului nostru mare şi fierbinte în nevoi şi mâhniri, care-i salvează pe cei aflaţi în primejdii. Şi tot Zakynthos-ul îl cinsteşte, strigând: Bucură-te, Dionisie, lauda credincioşilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu