joi, 1 aprilie 2010

Pastele ...deja o sarbatoare ecumenica!

Sursa: Orthodoxie.com
Anul acesta Pastele sarbatorit de catolici cat si de ortodocsi cade la aceiasi data, pe 4 aprilie. Pentru aceasta o "mare adunare ecumenica" este organizata duminica dimineata in mai multe orase. La Paris, la fel ca in 2007, se vor reuni catolici, ortodocsi, protestanti, pentru a spune impreuna "Hristos a inviat!". La fel se intampla si in alte orase precum Lyon, Bordeaux, Saint Etienne, Orleans.

ARTICOLE PE ACEASTA TEMA
http://www.temoignagechretien.fr/articles/article.aspx?Clef_ARTICLES=1686&Clef_RUBRIQUES_EDITORIALES=4 (fr. si tradus mai jos:)
In acest an crestinii occidentali si orientali (ortodocsi) vor sarbatori Pastele in aceiasi zi, pe 4 aprilie. Profitand de fericita coincidenta, o duzina de reprezentanti ai Bisericilor din Ile de France organizeaza o intrunire comuna la Défense : "Paste 2010". Nu pleaca insa de la zero - intariti de o prima experienta reusita in 2007 cand 2500 de crestini din Haute de Seine s-au reunit la Paris pentru Paste – acum vor sa largeasca aceasta in toata regiunea. Astfel cele 7 dioceze catolice din regiune vor participa activ la intrunire, la fel ca si protestantii si ortodocsii.

"Ideia este de a proclama impreuna ce avem in comun" rezuma Christine Roberge, delegata pentru ecumenism din dioceza de la Nanterre, si organizatoare pentru "Paste 2010". "S-a terminat epoca unde ne tratam ca eretici", continua aceasta profesoara de istorie si geografie pensionata de curand, si titulara unei licente in teologie. "Este de asemeni un fel de a fi fidel Consiliului Vatican II : ecumenismul nu mai este o simpla optiune. Trebuie sa avem o privire pozitiva asupra celorlalti crestini."

Biserica universala. Mii de crestini vor fi invitati sa participe la un fel de a marturisi credinta, inspirata din ajunul pastelui catolic. Adunarea va fi invitata sa spuna "Noi credem", invocand cele trei persoane: Tatal, Fiul si Sfantul-Duh, precum si in "Sfanta Biserica universala [ in loc de "catolica", N.D.L.R.], la comuniunea sfintilor, iertarea pacatelor, invierea trupurilor si Viata vesnica".

Adunarea va asculta mai multe lecturi in jurul temei "Iisus ne intalneste". Mgr Gérard Daucourt, episcop [catolic n.t.] de Nanterre, va pronunta un cuvant de deschidere si Mgr Andreé Vingt-Trois, arhiepiscopul
[catolic n.t.] din Paris, este solicitat sa raspunda. Mai multi protestanti si ortodocsi vor lua apoi cuvantul, astfel pastorul Marie-France Robert, responsabil al Bisericii luterane din Paris, si IPS Emmanuel, mitropolitul grec-ortodox din Franta. Laurent Grzybowski va dirija cantecele, printre care si "Adevarat a inviat", "Slava Tie" si gospel "Oh, Happy Day".

Evanghelizarea. "De Paste noi spunem ca Hristos a inviat. Mergem spre ceilalti. Ori e important sa ne gandim la lumea care ne vede si sa aratam ca putem sa fim uniti si ca esentialul este Hristos", explica pastorul baptist Georges Mary, unul dintre stalpii proiectului. Pentru acesta "Pastele 2010" este o ocazie naturala sa propovaduim evanghelia. O brosura ce explica fundamentele credintei crestine a fost scoasa in 70 000 exemplare, la fel si ca Evanghelia Sfantului Ioan. Sambata 3 aprilie, aceasta evanghelie va fi propusa celor care trec prin locul La Défense [ la Paris n.t.]. "
Distribuirea Evangheliei in strada? nu m-as fi gandit, asta este sigur" spune christine Roberge. "Imi spuneam ca este specific baptistilor. Dar o sa o fac. De ce sa nu partajam vestea cea buna a lui Hristos?"

Membrii grupului care se ocupa cu organizarea au acordat timp sa se cunoasca. Toti crestinii nu utilizeaza cuvinte precum "post" si "catehism", toti nu fac semnul crucii, nici nu pronunta rugaciunile obisnuite, si mai ales pentru Maica Domnului. "Pentru responsabilii cu organizarea este "o adevarata cunoastere a celuilalt", estima Christine Roberge.

Acelasi Domn. Intrunirea vizeaza sa includa atatea curente crestine cat este posibil. In afara de integristi , pentru care ecumenismul este ceva abominabil, mai ales la anumiti evanghelisti intalnim mai des o neincredere pentru astfel de initiative. Le este frica sa fie confundati cu crestini care nu citesc Biblia in acelasi fel ca ei. "Si eu am fost asa" admite Georges Mary. "Dar am inteles ca avem acelasi Domn si aceleasi fundamente ale credintei. Ceilalti crestini sunt deci fratii nostrii". Mai multe Biserici evangheliste -baptisti, libristi, pentacostali -vor participa totusi. Un semn foarte pozitiv.


ALTE LEGATURI (in franceza):
http://www.temoignagechretien.fr/articles/article.aspx?Clef_ARTICLES=1695&Clef_RUBRIQUES_EDITORIALES=4

http://paques2010.blogspot.com/

Din "succesul" anului 2007:
http://www.flickr.com/photos/orthodoxe/sets/72157600057997209/
http://cdo-lyon.cef.fr/spip.php?article1015


Pâques oecuménique 2007 à la Défense




LA PARIS



Un comentariu:

  1. Poate ca nu sunt cele mai sugestive poze, ca din astea parca ar fi niste maimutoi si nu oameni duhovnicesti.

    RăspundețiȘtergere