- Agerpres: Atentate la Paris: Atacuri în șase locuri, de la Stade de France la centrul capitalei franceze
Atentatele teroriste comise vineri seară la Paris și soldate cu cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, dintre care 80 sunt în stare gravă, au avut loc în șase locuri diferite, de la Stade de France, situat în suburbiile nordice ale capitalei franceze, la zona centrală din apropiere de Piața Republicii, unde se află și redacția săptămânalului Charlie Hebdo, scena unui atac sângeros în luna ianuarie, notează sâmbătă AFP.Mai mulți bărbați înarmați au pătruns vineri seară în sala de spectacole Bataclan — unde avea loc un concert al trupei americane 'Eagles of Death Metal' — strigând 'Allah Akbar!', după care au deschis focul de armă automată. Spectatorii au fost ținuți ostatici timp de trei ore. În acest incident au fost ucise cel puțin 82 de persoane.
''Am auzit clar ce le-au spus ostaticilor: 'Este greșeala lui Hollande, este greșeala președintelui vostru, nu trebuia să intervină în Siria'. Au vorbit și despote Irak'', a mărturisit Pierre Janaszak (în vârstă de 35 ani), animator radio și TV care se afla în sala Bataclan.
Asaltul forțelor de poliție a fost lansat vineri noaptea puțin înainte de ora locală 00:30 (23:30 GMT) și s-a încheiat spre ora 01:00 (sâmbătă 00:00 GMT). Cei patru autori ai luării de ostatici au fost lichidați.
O primă explozie s-a produs în jurul orei 21:20 (20:20 GMT) în apropiere de Stade de France, unde avea loc un meci amical de fotbal între selecționatele Franței și Germaniei, stadionul care va găzdui finala Campionatului European de Fotbal în iulie anul viitor.
Președintele francez François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate. În total trei explozii au avut loc la Stade de France, pierzându-și viața un civil și cei trei atacatori-kamikaze.
În estul Parisului, pe strada Charonne, 18 persoane au murit într-o scenă de război. Un martor a declarat că a auzit rafale de armă automată timp de 2-3 minute. 'Am văzut multe corpuri pe jos, pline de sânge', a spus el. Țintele atacului au fost o cafenea și un restaurant japonez.
Puțin mai la nord, pe strada Alibert, un atac asupra terasei restaurantului 'Le Petit Cambodge' s-a soldat cu cel puțin 12 morți.
Alte cel puțin cinci persoane au fost ucise pe terasa pizzeriei 'La Casa Nostra', la câteva sute de metri de sala de spectacole Bataclan. 'Erau cel puțin cinci morți în jurul meu, alții erau pe stradă. Am avut mult noroc', a spus Mathieu (35 de ani), martor la sângerosul atac.
Al șaselea atentat a avut loc pe bulevardul Voltaire, nu departe de sala Bataclan, atacatorul-kamikaze și încă o persoană pierzându-și viața.
La nici un an de la atentatul asupra redacției „Charlie Hebdo”, Parisul retrăiește coșmarul terorismului, de data aceasta într-un atac fără precedent. Vineri seara au avut loc mai multe atacuri armate, aparent coordonate, explozii în apropiere de Stade de France, unde se desfășura meciul amical Franța-Germania, și o luare de ostatici într-o sală de spectacole. Președintele Francois Hollande, prezent la meciul de fotbal, a fost evacuat și ulterior a declanșat starea de urgență.
ACTUALIZARE 14.00
MAE a anunțat decesul a doi cetățeni români în atacurile de ieri de la Paris.
Anunțul Ministerului Afacerilor Externe al României:
„Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capital Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară.
Aşa cum MAE a informat anterior, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.
Totodată, MAE reiterează că cetăţeanul român Andrei Marian Mihai nu a fost rănit în atacurile de la Paris. Acesta a confirmat direct unui reprezentant MAE că informaţiile apărute pe contul său de Facebook au fost postate de alte persoane şi nu sunt veridice.
Până la această oră, la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris. MAE menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente”.
MESAJUL AMBASADEI ROMÂNIEI ÎN FRANȚA: Rugăm cetățenii români aflați în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranță transmise de autoritățile franceze și să evite orice deplasare. Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris la numerele +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau la adresa de e-mail paris.consul@mae.ro.
ACTUALIZARE 13.20. Statul Islamic revendică atentatele din Franța.
„Într-un atac binecuvântat de Allah un grup de soldați credincioși Califatului a luat la țintă capitala nelegiuirilor și perversiunilor, Parisul.
Opt frați purtând centuri cu explozibil și puști de asalt au luat la țintă locuri alese minuțios din capitala Franței – stadionul pe care se disputa un meci între Franța și Germania, la care asista imbecilul Franței, Francois Hollande, Bataclan, umplut de persoane adunate pentru a venera perversitatea și în alte locuri din arondismentele(n.red. sectoarele) 10 și 11. Parisul a tremurat sub picioarele lor și străzile lui au devenit prea strâmte pentru ei. Bilanțul atacurilor este de cel puțin 200 de morți și încă pe atâția răniți, meritul fiind al lui Allah.
Franța și cei care urmează calea Franței trebuie să știe că rămân ținta principală a Statului Islamic și vor continua să simtă mirosul morții pentru că au îndrăznit să insulte numele Profetului. Acest atac este doar începutul furtunii și un avertisment pentru cei care vor să mediteze și să tragă învățăminte”, se arată într-un comunicat oficial al Statului Islamic.
[...]
- Adevarul: Atentate la Paris. Cine sunt cei doi români care au murit în atentatele teroriste din Paris
Atentate la Paris. Doi români au fost ucişi în atentatele de la Paris. Din primele informaţii rezultă că ar fi vorba despre un cuplu. Este vorba despre un tânăr din Tulcea, care lucra ca tehnician ascensoare şi o fată din Baia Mare, chelneriţă, care au un copil de aproape trei ani.
Cei doi tineri ar fi fost în barul La Belle Equipe, situat în arondismentul 11 al Parisului. Localul a fost atacat de terorişti sinucigaşi, la ora 21.38. 18 persoane care se aflau în bar au murit. Cunoscuţii spun că cei doi români se aflau la o aniversare şi au căzut sub ploaia de gloanţe. Copilul era acasă, cu bunica din partea mamei.
„Este vorba despre Ciprian Calciu şi Lăcrămioara Pop, el din Tulcea şi ea din Baia Mare. Părinţi ai un copilaş de 2-3 anişori. Aceştia sunt tinerii români care au murit sub ploaia de gloanţe în barul atacat de Kamikaze. Zilele următoare poate ne mobilizăm şi ajutăm cu ceva banuţi familiile să le repatrieze trupurile neînsufleţite ale celor doi tineri”, a declarat Ramona, o braşoveancă stabilită la Paris în urmă cu câţiva ani, care face parte din cercul lor de prieteni.
Prefectul de Maramureş, Anton Rohian, a declarat că se fac demersuri pentru aducerea trupurilor în ţară. ”Putem confirma că este vorba despre o tânără din Maramureş, de 29 de ani. Ministerul Afacerilor Externe se va ocupa de aducerea ei în ţară. Familia a fost deja anunţată”, a precizat el.
Tânăra Lăcrămioara Pop era din localitatea Coaş, a absolvit Liceul Anghel Saligny şi era mama a doi copii: unul de 11 ani dintr-o căsătorie anterioară şi un băieţel de un an şi jumătate. În satul Coaş mai avea doar un unchi şi o mătuşă. Tatăl ei era decedat, iar mama se afla cu ei în Franţa,unde avea grijă de băieţelul celor doi.
Vizibil tulburat, presedintele Francois Hollande a confirmat cel mai negru scenariu.Francois Hollande, presedintele Frantei: "Dragi compatrioti, chiar in aceste momente, atacuri teroriste fara precedent lovesc Parisul. Este oribil. Am mobilizat toate fortele disponibile pentru a-i neutraliza pe teroristi si pentru a securiza toate zonele. Am cerut intariri militare. Au ajuns deja in capitala si in imprejurimi, pentru a contracara orice potentiala amenintare."
Presedintele a anuntat mobilizarea suplimentara a 1500 de soldati, dar si alte cateva decizii care au fost apoi aprobate in sedinta de urgenta a cabinetului francez.Francois Hollande, presedintele Frantei: "Stare de urgenta va fi decretata in toata Franta. In al doilea rand, granitele tarii vor fi inchise. Trebuie sa ne asiguram ca nimeni nu intra pentru a comite un nou atac. Totodata, trebuie sa ne asiguram ca cei vinovati pentru atentatele din Paris vor fi prinsi daca incearca sa paraseasca tara."Ministerul francez de Externe a precizat ulterior ca vor fi efectuate controale la punctele de trecere a frontierei rutiere, feroviare, maritime si aeroportuare. Dar si ca zborurile si traficul feroviar nu vor fi afectate de aceste masuri. Belgia a decis si ea sa impuna controale la frontiera cu Franta.Procedura de decretare a starii de urgenta a fost folosita pentru prima data in Franta in 1955, la debutul razboiului pentru independenta Algeriei, si apoi in timpul revoltelor urbane din 2005. Legea la permite autoritatilor sa impuna restrictii de circulatie a persoanelor sau a mijloacelor de transport, sa institue zone de securitate sau sa inchida provizoriu salile de spectacol. Starea de urgenta ii ingaduie, de asemenea, ministrului de interne sa aresteze la domiciliu orice persoana "a carei activitate se dovedeste periculoasa pentru securitatea si ordinea publica".In plus, autoritatile franceze au decis ca toate scolile si universitatile din regiunea Parisului sa ramana inchise astazi. Totodata, in cursul zilei vor ramane inchise si toate liniile de metrou.
- MetroNews: Attentats à Paris : François Hollande annonce l'état d'urgence et la fermeture des frontières
C'est un Président manifestement affecté qui a pris la parole depuis l'Elysée quelques minutes avant minuit. François Hollande a annoncé ce vendredi 13 novembre que le Conseil des ministres exceptionnel qui se réunirait à minuit à la suite des attaques qui ont frappé Paris dans la soirée décréterait l'état d'urgence "sur tout le territoire". Il a également annoncé le rétablissement immédiat des contrôles aux frontières.
"C'est une horreur"
"C'est une horreur", a réagi François Hollande, la voix cassée. "Des attaques sans précédent sont en cours, des dizaines de tués, beaucoup de blessés (...) Nous avons mobilisé toutes les forces possibles pour qu'il y ait neutralisation des terroristes et la mise en sécurité des quartiers concernés. J'ai demandé des renforts militaires pour l'agglomération parisienne", a-t-il développé. "Ce que les terroristes veulent, c'est nous saisir d'effroi, nous faire peur. Il y a, face à l'effroi, une nation qui saura battre les terroristes", a encore déclaré le chef de l'Etat.
A 1h30 du matin, un communiqué de l'Elysée rendant compte du Conseil des ministres spécial est venu préciser les mesures prises par l'exécutif: "Un décret déclarant l’Etat d’urgence a été adopté. Il prend effet immédiatement sur l’ensemble du territoire métropolitain et en Corse. Il permet notamment d’interdire la circulation des personnes et d’instituer des zones de protection et de sécurité".
Fermeture provisoire des salles de spectacles
Par ailleurs, indique le communiqué, "un second décret a également été adopté pour mettre en œuvre des mesures renforcées dans l’ensemble des communes d’Ile-de-France. Ces dispositions permettent l’assignation à résidence de toute personne dont l’activité est dangereuse, la fermeture provisoire des salles de spectacles et des lieux de réunion, la remise des armes et la possibilité de procéder à des perquisitions administratives".
Enfin, l'Elysée annonce trois mesures :
- "Les écoles, lycées et établissements scolaires et universitaires seront fermés ce samedi en Ile-de-France et les voyages scolaires annulés."
- "Les hôpitaux ont été mobilisés. Le plan blanc a été déclenché. La cellule d’aide aux victimes des ministères des affaires étrangères, de la justice et de la santé, en lien avec la Préfecture de police, a été activée.
- "D’ores et déjà 1500 militaires supplémentaires ont été mobilisés."
François Hollande s'est rendu dans la nuit, avec Manuel Valls et les ministres de l'Intérieur et de la Justice, au Bataclan, salle de spectacle où s'est déroulée l'attaque la plus meurtrière de la soirée. Un conseil de défense a été convoqué ce samedi à 9 heures, et le chef de l'Etat a annulé sa participation au G20 dimanche.
- Le Monde: Manuel Valls : « Nous devons anéantir les ennemis de la République »
Près de vingt-quatre heures après les fusillades qui ont fait au moins 129 morts à Paris, le premier ministre, Manuel Valls, s’est exprimé. «Ce que je veux dire aux Français, c’est que nous sommes en guerre», a-t-il martelé samedi soir, invité du journal de TF1.
«Et parce que nous sommes en guerre, nous prenons des mesures exceptionnelles et nous frapperons cet ennemi pour le détruire, ici en France, en Europe, mais aussi en Syrie et en Irak.»
«Nous faisons face à un acte de guerre organisé méthodiquement par une armée terroriste, djihadiste, qui avait déjà organisé planifié des attentats. Nous avons toujours dit qu’il n’y avait pas de risque zéro. »
Le premier ministre s’exprimera prochainement devant le Parlement au sujet de l’action de la France en Syrie contre l’organisation Etat islamique, alors que les premières frappes aériennes françaises ont eu lieu à la fin de septembre.
«Nous devons nous attendre à d’autres répliques, mais nous répliquerons coup pour coup pour détruire Daech, pour détruire cette armée terroriste.»
Atentate la Paris. Atentatele teroriste din Paris au şocat şi comunitatea română din Franţa. Preotul timişean Constantin Târiziu, preot paroh la Catedrala Mitropolitană Română din Paris, a declarat pentru „Adevărul” că în opinia sa atacurile teroriste nu se vor opri. Aflat în România, preotul a declarat că a vorbit deja cu colegii lui de la Paris pentru solicitarea sporirii măsurilor de securitate la slujbele de duminică.
Paroh al Catedralei Mitropolitane din Paris, preotul Constantin Târziu a fost timp de 25 de ani omul în care mii de români stabiliţi în Franţa şi-au găsit alinarea. Căsătorit cu o franţuzoaică, preotul Târziu este stabilit acum în localitatea timişeană Belinţ, dar merge frecvent în Franţa, fiind în continuare conectat la lucrarea bisericii româneşti din Paris. În timpul atentatului de vineri seara din Paris se uita, pe televiziunea franceză, la meciul amical Germania – Franţa. A auzit două bubuituri şi chiar s-a mirat că huliganii au putut pătrunde cu petarde pe stadion. Mai târziu avea să afle că e vorba de o adevărată tragedie. Unul dintre atentatele produse în Paris şi în care au murit cinci oameni a avut loc la aproximativ doi kilometri de biserica ortodoxă română din Paris.
„Dacă intrau cei opt în stadion era un carnagiu. Mă uitam şi eu la meci şi am auzit două explozii. Chiar m-am mirat că îi lasă să intre cu petarde pe stadion. Ceea ce este important este că unul dintre ei a fost împuşcat şi o să se vadă cine este. Europa şi lumea întreagă sunt terorizate. Franţa se aşteaptă la astfel de chestiuni. Lumea se întreabă cum se poate să avem atâţia sateliţi cu care se vede orice mişcare şi nu reuşesc ca să îi lichideze. Invazia aceasta a refugiaţilor a fost gândită şi foarte bine realizată pentru că oamenii din partea talibanilor au primit bani ca să plece şi să invadeze Europa Occidentală. Probabil li s-a spus să intre cu zecile de mii. Printre ei cu siguranţă sunt şi oameni din aceştia care au fost crescuţi de grupările teroriste de mici copii şi nu ezită să apese pe buton şi să explodeze”, a declarat preotul Constantin Târziu.
Preotul a mai spus că „trăim vremuri grele şi trebuie să rămânem fermi şi hotărâţi”. „Nu trebuie să cădem într-o frică să ne temem şi de umbra noastră, dar din 1955 s-a dat pentru prima dată acest decret prin care li se spune oamenilor să rămână la domiciliu şi să evite să iasă din casă. Acum o să stea liniştiţi o vreme (n.r. teroriştii) şi o să înceapă iar. O să vină Austria, Germania, Polonia, Ungaria, poate Rusia. America şi Canada nu vor scăpa pentru că aceste persoane sunt pe teritoriul ţărilor respective deja integraţi”, a mai spus preotul în opinia cărora cei care au comis atentatele din Paris nu erau musulmani veniţi cu ultimul val de refugiaţi, fiind cel mai probail persoane integrate deja.
„Sunt şi francezi care au trecut la musulmani, fete din părinţi francezi devin musulmane. S-au făcut percheziţii şi nu au găsit niciodată explozibil la grupările la care au făcut percheziţii. Undeva ele sunt pregătite după care sunt anumite persoane care ştiu unde se găsesc şi sunt aduse în perioada respectivă. Este o dramă ce se întâmplă”, a mai spus preotul Târziu, care le-a transmis românilor să încerce să fie vigilenţi şi să îşi ia măsuri de preacuţie. „Noi, românii, avem un spirit de observaţie dezvoltat. Oamenii trebuie să fie atenţi la cel din stânga, la cel din dreapta la metrou şi, dacă văd o persoană care nu îi inspiră încredere, mai bine să ia un alt metrou sau să se dea jos din autobuz sau tramvai”, a spus preotul.
Parohul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Române din Paris crede că, în perioada următoare, creştinii vor fi potenţiale ţinte ale teroriştilor. „Este o problemă foarte mare pentru noi creştinii. Am dat telefon azi dimineaţă şi am rugat să ne asigure duminica o prezenţă sau măcar să se plimbe poliţişti în zonă. Suntem şi noi o ţintă a acestor neoameni care au intrat într-o mare discotecă şi au reuşit să omoare atâţia oameni. Sunt mulţi români care lucrează pentru musulmani în Franţa. Şi ei (n.r. musulmanii) condamnă sistemul acesta taliban. Nu sunt toţi nişte criminali, dar aceste lucruri sunt nişte bombe cu explozie tardivă şi într-o zi, la un apel al unui şef taliban, mulţi se pot transforma din oameni în neoameni”, a mai spus preotul Târziu.
Ziarul Lumina: Mesaj de compasiune şi solidaritate cu poporul francez
Cu multă durere şi întristare în suflet, ne rugăm pentru victimele cumplitelor atentate teroriste de la Paris din seara zilei de 13 noiembrie 2015.
Preamilostivul Dumnezeu să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi, să consoleze familiile îndoliate şi să dăruiască sănătate celor răniţi!
Totodată, în numele Patriarhiei Române, exprimăm profunde sentimente de compasiune şi solidaritate cu poporul francez greu încercat.
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“
Citeste mai mult: adev.ro/nxsbit
Citeste mai mult: adev.ro/nxsbit
Atentate teroriste în Paris. Vaticanul condamnă cu vehemenţă evenimentele sângeroase care au zguduit, vineri seară, Franţa, în urma cărora cel puţin 140 de oameni şi-au pierdut viaţa.
„Acesta este un atac la pacea întregii umanităţi şi necesită un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră, a tuturor, în timp ce contracarăm răspândirea urii ucigaşe în toate formele sale“, se arată în comunicatul emis de Vatican.
„Aici, în Vatican, urmărim teribilele evenimente din Paris. Suntem şocaţi de aceste acte teroriste, violente şi de ură, pe care le condamnăm ferm, împreună cu Papa şi cu toţi cei care iubesc pacea. Ne rugăm pentru victime şi pentru răniţi, precum şi pentru întregul popor francez“, se mai precizează în comunicat.
Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris. Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului "Stade de France", în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.
Atacurile de vineri seară de la Paris, soldate cu moartea a cel puţin 150 de persoane şi care au determinat decretarea stării de urgenţă în Franţa, sunt ultimele dintr-un lung şir de atentate teroriste.2015- 14 noiembrie Preşedintele Francois Hollande decretează stare de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei şi decide închiderea temporară a frontierelor, după trei explozii comise de terorişti sinucigaşi și o luare de ostatici în sala de concerte din zona Bataclan.- 11 noiembrie Autorităţile franceze au anunţat dejucarea unui atentat care urma să fie comis la cea mai mare bază a Marinei militare franceze, cea de la Toulon.Serviciile speciale franceze au arestat în urmă cu o săptămână şi jumătate un bărbat de 25 de ani cu cetăţenie franceză, numit Hakim. El a mărturisit că voia să plece în Siria, dar nu a putut pentru că i-a fost confiscat paşaportul. Atunci, a decis să comită un atentat împotriva marinei. Era supravegheat de un an si a fost arestat când încerca să procure explozibili.- 22 august Un militant islamist, Ayoub El-Khazzani, a încercat să deschidă focul într-un tren Thalys care circula pe ruta Amsterdam - Paris. Teroristul a rănit trei persoane, înainte de a fi imobilizat de doi militari americani care erau pasageri în tren. În 26 august, preşedintele Francois Hollande avertiza că Franţa riscă să fie vizată de noi atacuri islamiste.- 26 iunie Atacatori care au afirmat că fac parte din gruparea teroristă Stat Islamic au comis un atentat la uzina chimică Air Products din Saint-Quentin-Fallavier, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor două. Un bărbat a fost decapitat în curtea uzinei. Capul acestuia a fost găsit la câţiva metri distanţă de corp, agăţat de gard şi acoperit cu inscripţii în limba arabă.- 22 aprilie Un student cu dublă cetăţenie, franceză şi algeriană, a fost arestat la Paris în timp ce pregătea, potrivit poliţiei, un atentat "iminent" împotriva unor biserici. El avea armament de război asupra sa şi era cunoscut faptul că voia să plece să se alăture jihadiştilor, în Siria.- 3 februarie Trei militari aflaţi în faţa unui centru comunitar evreiesc din Nisa au fost atacaţi cu un cuţit. Bărbatul arestat în acest caz, Moussa Coulibaly, şi-a exprimat ura faţă de Franţa, poliţie, militari şi evrei.- 8 ianuarie Amédy Coulibaly a ucis o poliţistă municipală şi a rănit un agent municipal la Montrouge (Hauts-de-Seine), după care, o zi mai târziu, a luat mai multe persoane ostatice, într-un magazin alimentar kasher de la Porte de Vincennes, în arondismentul al XX-lea din Paris. El a ucis patru persoane şi a fost împuşcat într-un asalt RAID, în 9 ianuarie.- 7 ianuarie Doi militanţi islamişti - fraţii Chérif şi Saïd Kouachi - au luat cu asalt redacţia săptămânalui satiric Charlie Hebdo. Cei doi atacatori, mascaţi şi înarmaţi, au pătruns în birourile editoriale şi au început să tragă cu arme automate, iar 12 oameni - zece jurnalişti şi doi poliţişti - au fost ucişi, în timp ce alţi 11 au fost răniţi. Atentatul terorist a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.2014- 20 decembrie Un bărbat de 20 de ani a atacat poliţişti, cu un cuţit, strigând "Allah Akbar", la comisariatul din Joué-lès-Tours (Indre-et-Loire), după care a fost împuşcat.2013- 25 mai Un tânăr militar aflat în post a fost agresat cu un cutter, în La Défense (Hauts-de-Seine), de către un tânăr convertit la islam. Acesta din urmă, arestat câteva zile mai târziu, a recunoscut că a acţionat din motive islamiste.2012- 11-19 martie Mohamed Merah, un delincvent care reclama legături cu Al-Qaida, a ucis prin împuşcare trei militari, în 11 şi 15 martie, la Toulouse şi Montauban, iar în 19 martie a ucis trei copii şi un cadru didactic, la un colegiu evreiesc de la Toulouse. El a fost împuşcat mortal într-o intervenţie a Poliţiei, în 22 martie.În perioada 1995-1996, o campanie de atentate lansată din Algeria de către fostul "emir" al Grupului islamic armat (GIA) Djamel Zitouni s-a soldat, în Franţa, cu 12 morţi şi aproape 200 de răniţi.
UPDATE 15 noiembrie:
Atentate la Paris. Ciprian Calciu (32 ani), românul ucis în atentatele teroriste din capitala Franţei alături de partenera sa de viaţă, Lăcrămioara Pop (28 de ani), face parte din familia celebrului duhovnic ortodox Gheorghe Calciu-Dumitreasa.
La Mahmudia, aşezarea de pe canalul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, este tristeţe mare. Unul dintre copiii care au crescut sub ochii localnicilor era Ciprian Calciu, tânărul în vârstă de 32 ani care a pierit în atentatele de la Paris din seara de 13 noiembrie, împreună cu partenera sa Lăcrămioara Pop (28 ani). Cei doi aveau un băieţel, Kevin, de doar un an şi jumătate. Bilanţul atentatelor de la Paris, în acest moment, este de 129 morţi şi 352 răniţi.
În satul dobrogean, numele Calciu are o semnificaţie aparte. Din neamul Calciu s-a ivit un mare duhovnic al poporului român: Gheorghe Calciu-Dumitreasa. Preotul născut în 1925 şi trecut la cele veşnice în 2006 era mezinul familiei unui plugar cu 11 copii. Iar Ciprian era nepot de-al preotului. „Bunicul nostru Tănase era frate cu părintele. Taţii noştri, al meu şi-al lui Ciprian, au fost fraţi“, explică Ancuţa Calciu, verişoara primară a lui Ciprian. Femeia este tulburată de sfârşitul năprasnic al verilor ei. „Ce tineri, ce copii buni, ce nevinovaţi! Nu pot să înţeleg ce se întâmplă cu noi în ultimul timp, este teribil! Suntem şocaţi şi bulversaţi, parcă nu se mai termină relele“, este îndurerată Ancuţa Calciu.
În loc de nuntă, înmormântări
Familia se pregătea de sărbătoare în acest an, căci Alexandru (26 ani), unul dintre fraţii gemeni ai lui Ciprian, urma să se însoare. Dar la 28 iunie, tatăl lor a decedat, astfel că toate planurile de nuntă au fost amânate. Cei trei băieţi, Ciprian şi gemenii Mircea şi Alexandru, aflaţi toţi la Paris împreună cu mama lor, s-au întors în ţară să-şi îngroape tatăl. Atunci s-au strâns cu toţii ultima dată, la Tulcea.
Cum doliul ar fi trebuit să ţină un an pentru rudele apropiate, cununia fusese lăsată pentru 2016, dar după nici jumătate de an moartea a lovit din nou. În seara de 13 noiembrie, Ciprian şi Lăcrămioara erau într-un grup de prieteni la terasa La Belle Equipe din Paris, unde o colegă de-a ei, ospătăriţa tunisiancă Houda Saadi, mamă a doi copii mici, serba împlinirea a 35 ani. O maşină neagră a oprit lângă terasă, iar teroriştii au deschis focul. Toţi trei au fost seceraţi de rafalele care au ucis-o şi pe Halima (36 ani), sora Houdei, şi pe alţi 15 oameni, iar pe alţi 9 i-au rănit extrem de grav. Martorii au descris grozăvia: victimele nici n-au apucat să realizeze ce li se întâmplă. Mulţi au murit la mese, aşa cum i-a surprins tirul mitralierei. „Ca şi cum ar fi adormit brusc“, au relatat aceştia.
Cel care a identificat cadavrele a fost chiar viitorul mire, Alexandru. Trauma a fost atât de mare, încât tânărul n-a putut comunica rudelor din ţară ce se va întâmpla cu Ciprian şi Lăcrămioara, dacă vor fi aduşi în ţară sau dacă vor rămâne la Paris.
Luni, familiile trebuia să recupereze de la morgă trupurile lor neînsufleţite. În capitala Franţei au rămas fraţii şi mama lui Ciprian, mama Lăcrămioarei şi cei doi copii: micuţul Kevin şi fata de 11 ani dintr-o relaţie anterioară a Lăcrămioarei. Tatăl tinerei s-a stins şi el din viaţă, în urmă cu câteva luni. „Ar fi trebuit să avem nuntă în familie, nu aşa tragedie“, spune Ancuţa Calciu.
România i-a gonit de două ori
Ciprian Calciu plecase de 10 ani în Franţa şi acolo o cunoscuse pe Lăcrămioara. El avea o echipă de reparaţii pentru ascensoare, ea era barmaniţă. La un moment, tinerii au vrut să revină în ţară, sătui de străinătatea unde viaţa era grea. Cu banii munciţi afară, au cumpărat un apartament în Bucureşti şi o casă în Tulcea, apoi au încercat să-şi deschidă o mică afacere. Dar n-au reuşit să răzbească. Au vândut tot şi au plecat din nou în Franţa. De data asta, definitiv. [...]
UPDATE 17 noiembrie:
Franţa este în stare de război, a spus preşedintele Francois Hollande în faţa celor două camere ale Parlamentului, reunite la Versailles. Tocmai de aceea, el vrea să ia măsuri excepţionale după atentatele de vineri. Cea mai importantă: schimbarea Constituţiei, pentru a menţine trei luni starea de urgenţă şi pentru cere ajutorul aliaţilor pentru o operaţiune militară de proporţii împotriva teroriştilor din gruparea Stat Islamic. Aviaţia franceză a bombardat din nou în această noapte capitala autoproclamată a Statului Islamic, Rakka, distrugând un centru de comandament şi unul de antrenament al organizaţiei teroriste.
„Vom distruge terorismul, pentru că francezii vor să continue să trăiască împreună fără să se teamă. Vom distruge terorismul, pentru că noi credem în libertate”, a declarat Francois Hollande.
A fost mesajul tranşant al preşedintelui francez după sângeroasele atacuri comise vineri, în inima Parisului, de adepţi ai grupării Stat Islamic. Francois Hollande a promis că va creşte fondurile pentru securitatea naţională, va suplimenta numărul forţelor de ordine cu cinci mii de poliţişti şi o mie de grăniceri, iar pe cel al personalului din justiţie cu 2.500 de oameni. În plus, liderul francez va consolida legislaţia antiteroristă şi controalele la frontiere.
„Dacă Europa nu îşi controlează frontierele exterioare, atunci asta înseamnă întoarcerea la frontierele naţionale şi nu vorbim despre gardurile şi sârma ghimpată care au fost anunţate. Acest lucru înseamnă dezintegrarea Uniunii Europene”, a subliniat liderul de la Elysee.
Nu în ultimul rând, Francois Hollande vrea şi schimbarea Constituţiei, pentru ca ţara să se adapteze situaţiei actuale.
„Suntem în război. Dar, în acest război avem de-a face cu un adversar nou, care cere un regim constituţional ce permite gestionarea stării de criză”, a spus președintele.
În timp ce Francois Hollande se adresa parlamentului reunit la palatul Versailles, Barack Obama, aflat în Turcia la reuniunea G20, se pronunţa pentru intensificarea campaniei contra Statului Islamic. Preşedintele Statelor Unite a exclus însă trimiterea de trupe terestre în regiune.
„Am putea asista la o repetare a ceea ce am mai văzut înainte. Adică dacă populația locală nu se va implica în actul de guvernare, atunci elementele radicale vor reveni, exceptând situația în care am ocupa permanent aceste ţări”, a avertizat Vladimir Putin.
Tot la reuniunea G20, Vladimir Putin şi Barack Obama au căzut de acord că e nevoie de o tranziţie politică în Siria: ambii şefi de stat au cerut începerea negocierilor între opoziţia siriană şi regimul Bashar al-Assad, sub medierea ONU.
„Se pare că toată lumea a înţeles că doar dacă luptăm împreună putem ajunge la un rezultat. Noi nu am închis niciodată uşa unei asemenea cooperări. Credem că o asemenea cooperare poate fi stabilită pe criterii politice şi la nivel de servicii de informaţii, care ar trebui să lucreze împreună, să facă schimb de informaţii”, a subliniat Vladimir Putin.
Ce spune presa
Presa internaţională remarcă tonul marţial al discursului de ieri al lui Francois Hollande, după atentatele de la Paris. Însă unele publicaţii franceze au îndoieli că Hollande va reuşi să obţină schimbarea Constituţiei, în timp ce presa britanică nu se fereşte nici de ironii. Rămâne de văzut cât succes va avea Hollande şi pe plan internaţional, în încercarea de a-şi convinge aliaţii să-şi intensifice atacurile împotriva ISIS.
„Hollande în faţa provocării de a da o ripostă”, titrează Le Figaro, în timp ce Liberation scrie că Franţa a intrat în „era războiului”. Cotidianul de stânga apreciază intenţia preşedintelui francez de modificare a Constituţiei drept un pariu enorm şi adaugă că dreapta se va opune, iar Hollande ar putea fi nevoit să convoace un referendum. Le Monde remarcă tonul marţial al preşedintelui, care şi-a propus nu să slăbească, ci să distrugă organizaţia teroristă Statul Islamic.
Financial Times scrie că Francois Hollande promite război, dar Obama exclude implicarea de trupe terestre în operaţiunea împotriva organizaţiei. The Independent foloseşte un vers din Marseilleză, „La arme, cetățeni!”, pe post de titlu pentru prima pagină, în timp ce The Guardian îşi permite o ironie la adresa preşedintelui francez: „Hollande şi-a încheiat transformarea din mămăligă în lider războinic”. Pe un ton mai serios, cotidianul britanic adaugă că atacurile de la Paris l-au forţat pe taciturnul lider francez să-şi regândească drastic politica.
Peste ocean, The New York Times scrie că discursul lui Hollande a fost o adevărată chemare la arme către propriul popor, dar şi către lumea occidentală, care trebuie să se apere de extremism. Însă analiştii sunt asceptici cu privire la rezultate.
„Reacţia lui Hollande a fost bună. Război, apelul la NATO, aşa cum am făcut şi noi după atentatele de la 11 septembrie. Însă nu a primit un răspuns puternic din partea noastră, a americanilor. I-am promis solidaritatea noastră şi că vom face totul, dar l-aţi auzit pe preşedinte. Nu are de gând să trimită trupe la sol”, a subliniat James Jeffrey, analist la Washington Institute.
John Kerry, primit azi la Elysee de președintele Hollande
Secretarul de stat american John Kerry a sosit aseară la Paris, într-o vizită care nu fusese anunţată dinainte din motive de securitate. Kerry va fi primit în această dimineaţă de preşedintele francez, Francois Hollande.
„Nu avem puterea de a-i aduce înapoi pe morţi, aşa că trebuie să facem ceea ce ne stă în puteri, începând cu o solidaritate neînfricată printre oamenii buni şi decenţi din toată lumea şi cu promisiunea că nu ne vom lăsa intimidaţi de terorişti. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că lumina încă străluceşte în Oraşul Luminilor şi că întunericul nu va reuşi niciodată să o învingă”, a spus șeful diplomației americane.
Declarația a fost făcută luni seară, în faţa ambasadei americane de la Paris, luminată în culorile Franţei. Șeful diplomaţiei americane a promis că cele două ţări vor lupta şi vor învinge împreună Statul Islamic, care a revendicat atentatele de vineri.UPDATE 18 noiembrie:
Une opération menée par la sous-direction antiterroriste de la police judiciaire et le RAID est en cours mercredi 18 novembre sur deux sites à Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), selon le parquet de Paris. Elle viserait notamment l’organisateur présumé des attentats, Abdelhamid Abaaoud. La BRI (Brigade de recherche et d’intervention) est également sur place.
L’opération aurait fait trois morts et trois personnes auraient été interpellées, selon nos informations. Une femme kamikaze se serait fait exploser. Selon une source proche de l’enquête citée par l’AFP, des policiers ont également été blessés au cours de l’assaut. Les policiers auraient été surpris par le nombre de personnes présentes lors de l’assaut.
La préfecture a recommandé aux habitants de rester chez eux. Les écoles et les collèges de la ville seront fermés mercredi.
Cuvantul Ortodox:
Video:
- Ati vorbit adeseori de un al treilea razboi mondial pe mici bucati.
Papa Francosc: - Da, aceasta este o bucata, dar nu este o justificare pentru aceste fapte, si mai ales o justificare religioasa. Religioasa si umana!
Atentatele din Franta seamna tot mai mult cu atentatele din septembrie 2001, de la americani. Daca prin acele atentate SUA au castigat invazia "justificata" in Afganistan si Irak, acum trebuie sa ne intrebam ce va castiga Franta: intrarea masiva in Siria, inchiderea granitelor in fata "migranitlor", si mai ce?
RăspundețiȘtergere