Stire prezentata la Antana 1
O ceremonie impresionanta a fost celebrata in Catedrala Mantuitorului din Moscova unde au fost depuse moastele Sfantului Nicolae. Racla Sfantului, adapostita de o biserica din Italia se va afla timp de aproape 2 luni in Rusia, dupa un acord incheiat de Papa cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Sfantul Nicolae se numara printre cei mai venerati de catre credinciosii Bisericii Ortodoxe Ruse. Acestia sunt convinsi ca rugaciunile adrestate Sfantului sunt mai bine auzite in ceruri. Racala cu moastele sale este, insa, pastrata in Sudul Italiei, in catedrala ce-i poarta numele in Bari. Acum, insa, racla a fost adusa la Moscova, iar in luna viitoare va ajunge la Sankt Petersburg, spre bucuria credinciosilor rusi.
Moastele Sfantului Nicolae au ajuns in Rusia dupa prima intalnire dintre un suveran pontif si un Patriarh al Moscoviei, cea de anul trecut, de la Havana. Papa Francisc a implinit cu bucurie dorinta inaltului ierarh rus, ca o expresie de apropiere intre cele doua mari ramuri ale crestinismului, catolicii si ortodocsii, iar Patriahul spera ca se va ajunge chiar la uniunea celor doua Biserici, despartite de aproape o mie de ani:
Patriarhul Kirill: "Noi credem ca Sfantul Nicolae, cel care asculta rugaciunile crestinilor din Apus si Rasarti, va iesi inaintea Domnului si va cere unirea celor doua biserici intr-una singura".
Sfantul Nicolae a fost, potrivit istoricilor episcopul unui oras de cultura greaca de pe actualul teritoriu al Turciei in secolul al IV-lea. Moastele sale au fost duse la Bari in 1087, pentru a le proteja in timpul luptelor dintre bizantini si otomani.
Sfantului i se atribuie numeroase minuni. Se crede ca legenda sa a inspirat in Occident figura lui Mos Craciun, in timp ce in Est se crede ca Sfantul le aduce si el copiilor daruri sau nuiele.
Nota noastră :
Știrea de la Antena 1 este prezentată tendențios. Ea duhnește de caracteristicile gândirii progresiste ale noii epoci, în care minciuna este omogenizata științific cu adevărul. Ziditorii noii lumi jubilează, frecându-și palmele la vederea unei astfel de știri, în care se spune că Patriarhul rus "a dorit" să se aducă moaștele Sfântului Nicolae la Moscova, de la Bari, "ca o expresie de apropiere între cele două mari ramuri ale creștinismului", sperând chiar "la uniunea celor două Biserici, despărțite de aproape o mie de ani". Ferice de Patriarhul nostru, căci mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află chiar la București încă din 1599!
Apropo, cum de nu s-a gândit Patriarhul rus să ceară la Moscova pentru vreo două luni moaștele Sfântului Nicolae care se află la vecinii lor ortodocși, mai aproape decât Vestul? O fi crezând mai mult în dărnicia catolicilor, care le împrumută "coasta cea mai apropiată de inimă" a Sfântului dar străpungându-se o alta...
Coasta Sf. Nicolae adusă de la Bari la Moscova In ultimul timp nu se poate să nu remarcam faptul că sfintele moaște au devenit port-stindardul întâlnirilor dintre ortodocși și catolici, a ecumenismului, în cele din urmă. Aici, ne amintim și de dărnicia Mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, care a înmânat Papei o părticică din moaștele Sfântului Serafim de Sarov. Rusii, am putea spune că sunt campioni în această politică cu sfintele moaște. Papa Francisc, după cum se tot amintește, mult se mai bucură de întâlnirile lungi și dese între Biserica Ortodoxă și Vatican. Avem chiar senzația că putem spune: "În sfârșit!", căci de când se tot așteaptă o asemenea apropiere, istorică!
LEGATURI:
Pravoslavie.ru:
Patriarhia.ru:
ROF:
FIGARO:
LUMEA CREDINTEI:
Dupa cum ne spune Parintele Rafail Noica, "Ortodoxia nu este o altă Biserică sau una mai desăvărşită… sau cea mai desăvârşită; este firea omului! Adevărat înţeleasă, Ortodoxia este revenirea acasă". Iar Tainele nu sunt decat in Biserică, conform invataturii Sfintilor Parinti. Iar a spune "Biserică crestin-ortodoxă" e gresit fiindca aceasta e un triplu pleonasm. "Cele trei sunt sinonime: dacă e Biserică, nu poate fi decât creştină; dacă e creştinism, numai ortodox. Tot restul este o deformare."
RăspundețiȘtergereDeci ... despre ce vorbim?
Da ... si asta e adevarat: cu cat repeti mai mult o minciuna, cu timpul ajungi sa crezi in ea. Si de aceea cred ca e foarte importanta cunoasterea si insusirea deplina a dogmei Ortodoxe. Oricum nu ai ce sa unesti ce nu e de unit. Ortodoxia inseamna trezire, venirea Acasa in Imparatia lui Dumnezeu. Nu te raportezi ca la o alta religie sau o alta biserica dintre multe altele. Ea e Biserica.
Dumnezeu sa ne miluiasca!
P.S. Nu am crezut ca e posibil ... dar uite ca se poate (https://www.youtube.com/watch?v=fsC_pKZZtnI).
Off topic:
RăspundețiȘtergereUn frumos Monolog la Înălțare
https://www.youtube.com/watch?v=q2yBxBtdHF8