marți, 6 aprilie 2010

Ce cantam de Paste: "Hristos a inviat" sau "Oh happy day" ?


Orthodoxie.com :
Intre 4000 si 5000 de crestini de diferite confesiuni au anuntat impreuna Invierea Domnului in dimineata de Pasti, la Defense (Paris). IPS Iosif [Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale] si Arhiepiscopul Gabriel [al parohiilor rusesesti din Europa Occidentala, Exarh al Patriarhiei Ecumenice, Rector al Institutului Teologic Saint Serge din Paris] au participat alaturi de alti preoti ortodocsi din diferite jurisdictii.

O intrunire similara a avut loc si la Bordeaux, unde in jur de 1500 de crestini de diferite confesiuini s-au intalnit de dimineata in zori. PS Marc [episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane] de asemeni a participat la aceasta intalnire.

La-croix : Crestinii la unison de Paste:
"Cu cat vom avea mai mult obiceiul a face lucruri impreuna, cu atat ne va parea dificil sa le facem separat" ne spune Christine Roberge, delegata pentru ecumenism pentru dioceza de la Nanterre si coordonatoarea operatiunii.
« Plus on prendra l’habitude de faire des choses ensemble, plus il nous apparaîtra difficile de les faire séparément »raconte Christine Roberge, déléguée à l’œcuménisme pour le diocèse de Nanterre et coordinatrice de l’opération.

Si chiar daca crestinii nu pot sa celebreze [slujeasca] "totul" impreuna - in special impartasania ramane o sursa de dezacord-, nimic nu ii impiedica sa cultive ceea ce "ii uneste [din punct de vedere ] teologic" a remarcat ea.
Et même si les chrétiens ne peuvent pas « tout » célébrer ensemble – l’eucharistie, notamment, reste source de désaccord –, rien ne les empêche de cultiver « ce qui les unit théologiquement », remarque-t-elle.

Astfel credinta comuna in Inviere, apare ca legatura de unire cea mai evidenta intre Bisericile crestine de traditii cateodata foarte indepartate. O maniera, fara discutie, de a strange randurile in fata unei societati din ce in ce mai secularizate, si a da impreuna un semn de unitate.
Ainsi la foi commune en la Résurrection apparaît-elle comme le trait d’union le plus évident entre des Églises chrétiennes aux traditions parfois très éloignées. Une manière, sans doute aussi, de resserrer les rangs face à une société de plus en plus sécularisée, et de donner ensemble un signe d’unité.

La Defence pentru a "anunta impreuna Invierea", Christine Roberge si echipa sa propun participantilor sa spuna intr-un singur glas marturisirea de credinta de tip baptisimal -cel care celebreaza va pune intrebarea "Credeti...", la care adunarea va raspunde prin "noi credem"- respectand particularitatile fiecarei confesiuni.
à la Défense, pour « annoncer ensemble la Résurrection », Christine Roberge et son équipe proposeront aux participants de reprendre d’une seule voix une profession de foi de type baptismale – le célébrant pose la question « croyez-vous… », à laquelle l’assemblée répond par « nous croyons » –, respectueuse des particularités de chaque confession.

Cei din Bordeaux si-au dat si ei intalnire in zori, la ora "7.08", foarte precis, la pasarela Quinconces, in plin centru orasului. Comunitatile adventiste, anglicane, catolice, evangheliste, ortodoxe si reformate din toata regiunea Gironde au fost invitate. O "corala ecumenica" s-a improvizat chiar, pentru aceasta ocazie. Cu grija ca, la fiecare intrunire sa intareasca legaturile.
Les Bordelais, eux aussi, se sont donné rendez-vous au lever du jour : à « 7h08 », très précisément, passerelle des Quinconces, en plein centre de la ville. Les communautés adventiste, anglicane, baptiste, catholique, évangélique, orthodoxe et réformée de toute la Gironde ont été conviées. Une « chorale œcuménique » s’est même improvisée pour l’occasion. Avec le souci, comme dans chaque rassemblement, de renforcer les liens.

A se vedea si:
http://corortodox.blogspot.com/2010/04/pastele-deja-o-sarbatoare-ecumenica.html


PARIS





http://picasaweb.google.com/phroberge/Paques2010LaDefense?authkey=Gv1sRgCJqr05XBwPrO1wE#
Obs. Datorita unei pane de transmisie la France Télécom, Radio Notre Dame nu a putut transmite in direct desfasurarea Intrunirii Ecumenice de Paste de la Paris. Asadar nu avem toata inregistrarea, ci doar cateva fragmente gasite pe web.


Pâques 2010 à la Défense

"Paste 2010 este intalnirea tuturor crestinilor din Ile de France pentru a proclama impreuna Invierea lui Hristos. Este o intrunire ecumenica. Sunt anglicani, episcopalieni, armenieni, catolici, luterieni, reformati,copti, ortodocsi, in general crestinii care vor sa anunte ca Hristos a inviat. Este mereu stimulant sa ne intalnim cu totii intr-un moment festiv. Nu trebuie sa uitam ca de trei ani bisericile, diferitele comunitati, merg unele spre celelalte, se intalnesc, iar acum este cireasa pe tort" (Christine Roberge, Coordonatoare pentru "Paste 2010")




http://www.youtube.com/watch?v=basCrN-cxBs



Pâques 2010 à la Défense
envoyé par aldin216. - L'info video en direct.

ARTICOLE in franceza:
24actu : Stirea prezentata pe France 3 : (Video in care il vedem si pe IPS Iosif cum distribuie ouale rosii de Paste.):
Prezentatoarea: "Pastele este marcat de binecuvantarea "Urbi et orbi" a Papei Bendeict al XVI-lea. Umanitatea are nevoie de o convertire morala si spirituala pentru a iesi din aceasta criza, a estimat Papa Bendeict."
"In acest an toti crestinii sarbatoresc Pastele la aceiasi data, si numeroase ceremonii ecumenice au avut loc, ca aceasta, foarte de dimineata, in cartierul de afaceri La Defence. Sunt 4000 a canta "Hristos a inviat". Catolici, ortodocsi, protestanti, sau evanghelisti, in piata de la Defense, templul capitalismului, au venit sa isi exprime credinta. "
Cardinalul André Vingt-Trois: "Odata la 3-4 ani, sau depinde de ritm, sarbatorim Pastele in aceiasi zi, si pentru a marca aceasta convergenta, ei bine, facem o intrunire ecumenica pentru a da impreuna marturia comuna ca Hristos a inviat. "

Radio Notre Dame : Emisiunea din 31 martie 2010
Participanti:
*Parintele Serge Sollogoub,preot al bisericii ortodoxe ruse,preot praroh al parohiei St-Jean-le-Théologien,la Meudon (92).
*Parintele Emmanuel Gougaud, delegat al diocezei din Versailles pentru Unitatea Crestinilor, vicar la Chatou (78).
*Pastorul Stéphane Hervé, al bisericii reformate, la Montrouge (92).

UPDATE: O marturie (in franceza) a unui participant ortodox publicata in revista mensuala a Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe ruse in Europa Occidentala O parte din aceasta marturie va fi redata mai jos:

"In aceasta dimineata de Paste 2010, Fericit Paste, Mare Paste, mergem spre Defense, sa intalnim alti crestini, catolici, protestanti, care, ca noi ortodocsii sarbatoresc Invierea lui Hristos.
Mai devreme, in timpul saptamanii, in Miercurea Sfanta, trei responsabili ai bisericilor crestine, organizatori ai intrunirii de Paste au vorbit la radio Notre Dame de acest eveniment.
La intrebarea:" Ce ar putea motiva crestinii sa se scoale asa de dimineata intr-o zi de sarbatoare? (intrunirea era prevazuta la 7.30 duminica 4 aprilie) , parintele Emmanuel Gougaud, delegat al diocezei din Versailles pentru Unitatea Crestinilor, vicar la Chatou, a raspuns:
"Aceasta intrunire de Paste 2010 pentru toti crestinii din Ile de France este o mare slava, o mare sansa, si o mare provocare pe care Dumnezeu ne-o da. Timp de secole crestinii au aratat spectacolul dezastruos al diviziunii lor, al divergentei lor, si acum, cu adevarat ei au ocazia sa arate in fata lui Dumnezeu, in fata oamenilor, spectacolul unitatii lor. Ei au ocazia sa dea marturie, ca, cel care ii uneste, Hristos este mult mai tare decat tot ce ar putea sa ii separe. Ceea ce ne va face sa ne urnim dupa slujbele din Saptamana Mare si dupa Slujba de Inviere este tocmai Invierea lui Hristos, care este ca un motor puternic, ca un puternic ceas desteptator, pentru ca noi sa convergem in numar cat mai mare spre piata de la Defence."

La intrebarea :"Credeti?", parintele Serge Sollogoub, al parohiei Sfantul Ioan Teologul din Meudon raspunde:
"Bineinteles, trebuie sa credem, si este foarte important pentru inima Credintei noastre. Avem poate diferente, dar suntem siguri ca inima credintei noastre este Hristos care a Inviat, si care este mai tare decat moartea. Este un mesaj pe care trebuie sa-l adresam de asemeni lumii intregi si in societatea care ne inconjoarea, si care are nevoie de un mesaj de speranta. Avem posibilitatea sa purtam marturie toti impreuna, o marturie gratuita a Credintei noastre. (...). Crestinii marturisesc credinta lor si aceasta are ecou. Trebuie profitat de toate aceste ocazii care ne sunt date pentru a o exprima. Partea "un pic devreme" a intrunirii este de asemeni pentru a relua Evanghelia: femeile mironosite care au venit la mormant inainte de zori. (...). Este si un fel de a arata ca crestinii sunt un pic cam nebuni. Au acest mesaj : nebunia de a crede intr-un Hristos care a murit si care a inviat pentru noi. Iata, aceasta ora matinala participa la acest mesaj nebunesc!"

La intrebarea :"Sunteti atat de motivati precum confratii vostri?", pastorul Stephan Hervé, al bisericii reformate la Montrouge raspunde:
"In 2007 o actiune similara a avut loc, dar privea decat pe cei din Hautes de Seine, si aceasta deja a avut un succes sigur. Acum noi jucam cartea la nivelul regiunii pariziene. Asteptam multa lume si credem intr-o experienta reusita. Este pentru noi un demers important pentru ca in acest ultim timp am putut avea impresia ca ecumenismul era un pic in punctul mort si noi vrem prin acest bie sa aratam ca pe plan local in orice caz, ca nu ne resemnam la acest demers pozitiv intre toate bisericile, inceput de mai multi ani, si acum vrem sa-l afirmam."

La Defense, mare centru al puterii economice, al Fortelor de Munca, al lumii afacerilor este pe de o parte loc de viata, de frumusete arhitecturala dar si loc de suferinta. In aceasta Duminica in care turnurile care ne inconjoara sunt vide, noi crestinii adunati toti impreuna venim sa strigam: O viata renaste, O Alta!
Din fundul pietii, venind dinspre Biserica Notre Dame de Pentecôte, reprezentantii Bisericilor Catolice, Ortodoxe si Protestante ni s-au alaturat in timp ce corala intona impreuna cu multimea: "Adevarat a inviat" si "Slava lui Dumnezeu, Inalt Domn".

Soarele rasare la Defense. Vocea Pastorului Marie France Robert, vocea unei femei, se inalta si proclama Evanghelia (Ioan 20, 1-18). Adunarea se reculege si asculta. Urmeaza predica pastorului Jean-Charles Tenreiro, marturisirea de credinta spusa de Pastorul Stuart Ludbrook.

La intrebarea "Credeti voi in Dumnezeu, Tatal Atotputernicul, creatorul cerului si al pamantului?", intreaga adunare raspunde intr-o singura si aceiasi voce: "Noi credem". Este o marturisire de credinta comuna pe care Parintii nostrii au elaborat-o, o credinta trinitara Tatal, Fiul si Sfantul Duh, in care noi am fost botezati, si pe care o marturisim impreuna intr-o singura voce.

Alt moment forte a fost cand fiecare reprezentatnt al bisericii binecuvinteaza cele patru puncte cardinale aratand astfel ca Hristos a inviat pentru lumea intreaga.
Arhiepiscopul ortodox Gabriel de Comane incepe, intorcandu-se spre est, spre Paris:
"De la cer si de la pamant, de la miazazi la miazanoapte, de la mari si continente, prin tot universul se ridica lumina lui Hristos cel Inviat. In aceasta dimineata de Paste te binecuvantam pamant al oamenilor, in numele Mantuitorului Iisus, Fiul lui Dumnezeu facut om, Iisus fratele nostru si Domnul nostru, Iisus Primul nascut dintre morti si primit in Slava Tatalui."
Pe urma toti impreuna am cantat:
"Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si imbracat, aleluia!"
Ne-am intors astfel spre apus, spre Sud si spre nord.
Traiam o Liturghie a Cuvantului.
Apoi a venit momentul partajului: am schimbat oua. Oul, simbolul Vietii! fiecare este chemat sa spuna "Hristos a inviat. Adevarata inviat!", in timp ce ofera un ou vecinului sau.
[...]
A venit randul Cardinalului André Vingt-trois sa vorbeasca.
Celebrarea [La célébration in fr. are si inteles si de slujire n.t.] se sfarseste. Ne separam cantand "Oh, happy day, when Jesus washed..."
Impreuna cu fiul meu Nicolas, intindem mainile spre cer, urmand ritmul muzicii si cantand. Nu este cu adevarat o practica a Bisericii Ortodoxe dar suntem fericiti sa cantam acest Gospel si sa facem precum vecinii nostrii.
In diferente gasim bogatia. Cum as putea altfel sa rezum ceea ce s-a intamplat aici.

Am rasfoit brosura de pregatire a acestui eveniment (care se gaseste la http://paques2010.blogspot.com ) ce bogatie putem sa gasim in aceasta!
Pentru fiecare din cele 6 saptamani care au precedat Pastele acesta propune: o intalnire cu Hristos prin Evanghelia de la Ioan, o meditatie asupra acestui text (ultima meditatie propusa este scrisa de Parintele Cyrille Argenti si poarta titlul Hristos este Viata), un canava pentru a continua reflectia, singur sau in grup, o rugaciune reiesita dintr-o traditie crestina, o marturie de la Cimade (Comitet de intrajutorare fata de cei Evacuati -serviciul ecumenic de intr-ajutoarare) asupra intalnirii Celuilalt de astazi.

Mai tarziu ne-am intalnit la biserica Notre Dame de Pentecôte. Acolo era IPS Gabriel, Parintele Serge Sollogoub si alti parohieni. Am intalnit si alti reprezentanti ai altor biserici. Cateva camere video, cateva fotografii, adulti, tineri, copii.
Atmosfera este linistita, bucuria pascala este prezenta.

[...]Mai tarziu cand a revenit calmul, am recitit aceasta rugaciune recopiata si aranjata in portofelul meu, langa ultima predica a Parintelui Alexandre Schmemann, cea in care spunea: "Doamne, ce bine este aici! Amin" (Noiembrie 1983).
Rugaciunea pe care am recopiat-o este cea a Patriarhului Athenagoras:
"In fiecare noapte ma rog pentru unitatea crestinilor,
Fiecare noapte, cateodata la miezul noptii,
Cateodata la ora patru de dimineata
Cobor in gradina
Ma duc in pridvorul bisericii
Aprind lumanari
In fata icoanei Maicii Domnului
Si ma rog pentru unitate
Cand se va face ea?
Intrebat asupra sfarsitului lumii
Hristos marturiseste ignoranta sa ca om:
"Singur numai Tatal stie
el cunoaste clipa si timpul"
La fel este si pentru Unitate
Viitorul este in Dumnezeu
Sarcina noastra este sa coacem timpul
Uniunea va veni, va fi un miracol
Un nou miracol in istorie
Cand? Trebuie sa ne pregatim pentru el
Caci un miracol este ca Dumnezeu: Mereu iminent."

Ziua nu s-a terminat, sarbatoarea continua.
Duminica seara, in parohia noastra la Sfantul Ioan Teologul, in prezenta episcopului [catolic n.t.] Daucourt, episcop de Nanterre, si a comunitatilor Surioarele de la Ierusalim si a Fratilor din Nazaret, am slujit vecernia pascala.
Cat de dificil a fost sa ne separam dupa ce am partajat agapa!
Anul viitor, Pastele va fi din nou sarbatorit la aceiasi data de toti crestinii. Vom veni mult mai numerosi la Defense!
Hristos a inviat!
Sonia Chatain, din parohia Sfantul Ioan Teologul (92)




Actu Reunion: Paste: 4000 catolici, protestanti si ortodocsi reuniti la Defence(Video)
Les Echos si Le Figaro:
Incepand cu ora 7.30, sub un cer amenintator, fidelii au inlantuit rugaciuni, dirijati succesiv de episcopi, preoti sau pastori barbati sau femei, si acompaniati de corala evanghelica de Clamart.
Dès 07H30, sous un ciel menaçant, les fidèles ont enchaîné les prières, dirigés successivement par des évêques, des prêtres ou des pasteurs hommes et femmes, et accompagnés par la chorale évangélique de Clamart.

http://www.youtube.com/watch?v=basCrN-cxBs
Blogul intalnirii ecumenice de Paste 2010
Afp: 4000 catolici, protestanti si ortodocsi reuniti la Defence
Le Parisien
Dieu et moi : Reuniune in numele lui Hristos
Biserica catolica :Chipuri si marturii despre Paste 2010
Defense: Noutati
Catolici-Paris: Paste 2010 - O celebrare
http://catholique-nanterre.cef.fr/Paques-2010-reportage

BORDEAUX


Rcf : Intrunirea crestinilor pentru Paste 2010 (emisiune radio in franceza)
Invitati:
* PS Marc, Episcop ortodox al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala (PS M)
*Pastorul Emmanuel Alvarez, pastor Protestant (EmA)
* Parintele Serge Ricaut, preot catolic, delegat cu ecumenismul in dioceza de la Bordeaux (SR)
http://corortodox.blogspot.com/2010/04/interviu-cu-ps-marc-la-radio-rcf.html

http://picasaweb.google.fr/catholique33/Dimanche4Avril2010PaquesOecumeniqueSurLaPasserelleEventoABordeaux?feat=directlink#










STRASBOURG
http://alsace.france3.fr/info/strasbourg-celebration-oecumenique-de-paques-62305016.html

Alte articole pe aceiasi tema:

http://www.protestinfo.ch/201003315282/paques-commun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu