marți, 15 mai 2012

Nou calendar Maya descoperit: Apocalipsa conform maya prevazuta pentru 2012 amanata

Arheologii au pus mana pe cel mai vechi calendar maya care a fost descoperit vre-o data. 

Acesta merge cu mult mai mult de 12.12.2012


Ces peintures ont été découverte sur le site archéologique maya de Xultun, au Guatemala.
Aceste picturi au fost descoperite in situl arheologic maya din Xultun, in Guatemala © William A. Saturno

Este o descoperire care vine la fix. Ea va contribui, poate, sa se evite un val de sinucideri colectiv si chiar alte investitii hazardate de ultim minut, in buncarele din Bugarach, acest sat din Aude, unde se aduna cei care cred in sfarsitul lumii din 2012.

Intr-o padure deasa din departamentul Peten, in nordul Guatemalei, o echipa de arheologi americani condusa de William Saturno a scos la lumina zilei cel mai vechi calendar maya repertoriat, incepand cu secolul al IX-lea.

Sub un damb de pamant, in celebrul sit Xultun, descoperit la inceputul secolului trecut, oamenii de stiinta au degajat o camera unde trei ziduri din patru sunt acoperiti de picturi si inscriptii gravate in piatra. Conform cercetarilor lor, publicate in revista Science si care vor aparea in luna iunie in National Geographic  este vorba de camera de lucru a unui scrib, paznic al memoriei comunitatii, si care ar utilizat acesti pereti precum o tabla de scris.

Pe zidul  din nord, intr-o nisa excentrata, arheologii au identificat un rege maya, asezat si imbracat in pene albastre. In stanga sa, un om pictat in portocaliu aprins, tine in mana un stilex. Aceasta unelta face sa se gandeasca ca este vorba de un scrib, poate propietar al locurilor. O inscriptie imediat alaturata o invaluie intr-o misterioasa denumire: "tanar frate obsidian". Cei care le-au descoperit sunt convinsi ca el a fost membru al familiei regale, poate un frate tanar sau chiar fiul regelui. Putin mai departe, patru siruri lungi de numere evoca ciclurile astronomice. 

Ciclurile astronomice

Pe zidul vestic, putem distinge de asemenea trei oameni in negru, asezati, avand un sortulet deschis la culoare, puratand toti acelasi medalion si purtand pe cap o bentita cu o pana. Totul evoca o uniforma, care nu a mai fost descrisa mai inainte. Unul dintre acesti indivizi, in mod particular robust, este identificat precum "frate batran obsidian". Alte personaje similare orneaza in mod egal zidul estic, dar sunt, cu exceptia unuia singur, aproape in totalitate stersi. Acest ultim zid are in schimb, numeroase semne rosii si negre: bare, puncte si alte simboluri numerice care n-au mai fost observate pana acum decat in codexul de  la Dresda, un manuscris maya de 78 de pagini in hartie de amat (fibre vegetale) cu mult mai recent, si care a fost redactat intre 1200 si 1250.

Dupa specialisti, aceste inscriptii cifrate ar fi o serie de calcule legate de calendarul maya. Coloanele ar corespunde ciclurilor solare, ale lui Marte, Mercur si Venus, in timp ce altele se ataseaza la previziunea diferitelor faze ale lunii, cat si a eclipselor sale. Toate aceste lucruri servesc la organizarea ritualurilor sacre ale comunitatii la momentul oportun. Dar, dupa arheologi, nimic nu ar indica sfarsitul lumii pentru 2012, cum il pretind cei care cred intr-un cataclism apropiat. Ba din contra! Tablele calendaristice din Xultun, datate din secolul al IX-lea, sunt proiectate in realitate pentru mai bine de 6000 de ani. Apocalipsa conform maya, nu este deci pentru maine!


Traducere din Le Point

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu