Cateva ganduri din "Intoarcerea la Hristos" de Ioan Ianolide
Desi fac parte dintre oamenii care au raspuns din frageda tinerete la apelul de a rezista pericolului ateist-materialist reprezentat de U.R.S.S. si de Internationala comunista, ba chiar pe aceasta cale am dat pret de viata si de sange, totusi privind retrospectiv constiinta mea, am impresia ca nu am sesizat toata gravitatea ce ne ameninta, ca nu am facut exact ce trebuia pentru a salva lumea de acest imens pericol.
Azi ma inchin tuturor sfintilor si martirilor dati de tavalugul revolutiei marxist-leniniste. Azi neamul romanesc este sovietizat si abia acum percep intensitatea absoluta a tragediei. Incerc sa o exprim. Incerc sa-mi fac datoria fata de oameni. Dar ce sanse am?...
Imi amintesc cu durere indiferenta burgheziei imbuibate si ingamfate. Bunul trai ii facea pe oameni inconstienti in fata pericolului comunist. Credeau ca este o sperietoare si nimic mai mult, iar cand au dat ochii cu diavolii, au innebunit de frica si prea putini au avut energia sa lupte. De fapt, cu treizeci si cinci de ani in urma multi romani erau indiferenti si se socoteau scutiti de pericolul marxist, dar astazi regreta ignoranta si greseala de atunci.
Exista in oameni forme subtile de manifestare a egoismului: indiferenta, uitarea, negarea, placerea, neincrederea, speculatia intelectuala, arta formelor fara esente, obisnuinta, inertia, lenea, comoditatea, confuzia, superficialitatea, flecareala, suficienta, automultumirea, ateismul etc.
Oamenii, cand uita raul, uita de satana, isi uita pacatele si uita pericolele ce ii asteapta, si prin aceasta ei uita propiul bine. Altii nu uita, ci neaga raul, il neaga pe satan, neaga pacatul si se complac in voia lor proprie - acestia nu au priceput pericolul comunist si numai cand au vazut iadul si-au amintit de Dumnezeu. In fine, altii se dedau la speculatii intelectuale si cred in ele inainte de a le fi verficat, eliminand astfel cunoasterea prin credinta - acest gen de oameni nu au inteles adevarata fata a ideologiei marxist-leniniste pana ce nu au experimentat-o pe pielea lor. De pilda, un Panait Istrati nu cred ca era de rea-credinta cand profesa marxismul; o facea din generozitate estetica, dar dupa ce a vizitat U.R.S.S.-ul, s-a lepadat de comunism.
Majoritatea oamenilor traiesc intr-o stare de dolce far niente traditionala prin inertia istorica si li se pare totul atat de normal incat nu pot pricepe ca totul poate fi intors pe dos. Acestia, cand au vazut realitatea cu ochii, au simtit ca innebunesc. Altora le este lene sa gandeasca si au refuzat sa gandeasca pana ce gandirea marxista i-a silit sa nu mai fie ei insisi - dar era prea tarziu. O mare categorie de oameni au refuzat sa ia atitudine din comoditate, caci atunci cand viata este dulce - ori chiar amara - dar te-ai obisnuit cu ea, este foare neplacut sa te desparti de ea - si au trebuit sa se desparta rapid si dureros cand a dat revolutia peste ei.
Multi intelectuali au refuzat sa lupte impotriva comunismului din cauza confuziei intre rau si bine in care au fost educati de scoala si societatea burgheza. Cei mai dezolanti insa sunt automultumitii, cei care incapabili de a vedea adevarul dincolo de propia persoana, nu au luat atitudine contra comunismului intrucat au considerat ca totul este bine asa cum e la ei - acestia au avut revelatia realitatii abia cand au fost scuturati de revolutie.
Oamenii sunt insensibili, sunt opaci, sunt refractari la tot ce iese din sfera cotidiana a vietii lor, caci lipseste o reala spiritualitate care sa ii angajeze intr-o comuniune permanenta. Oficinele comunismului cunosc foarte bine omul si lumea actuala si stiu sa speculeze tot ce le poate servi. Lumea nu va fi salvata de comunism prin aceste categorii de oameni, ci prin acei putini care vad, stiu si indraznesc sa dea omenirii forta, spiritualitatea si structura care va elimina definitiv si la toate nivelele spectrul mortii rosii. Acesti oameni puternici, vigurosi si iscusiti vor sti sa desfiinteze comunismul. O mana sacra sufla in istorie si ea va spulbera puterea raului rosu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu