În timpul reuniunii clerului din Moscova, din 22 Decembrie 2016, Patriarhul Kirill a spus următoarele despre Sinodul din Creta:
"De două ori Sfântul Sinod s-a întâlnit în sesiunea specială pentru a examina situația legată de Sinodul din Creta (...). În cursul anului care se va încheia, tema pregătirii Sinodului panortodox a fost deosebit de importantă în domeniul relațiilor inter-ortodoxe. În luna ianuarie a acestui an am participat la Reuniunea Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Chambésy. În luna februarie, problemele legate de procesul presinodal au fost discutate în Adunarea Episcopilor [a Bisericii Ortodoxe Ruse, n.tr.fr.]. Poziția Bisericii Ruse a fost simplă și deschisă: suntem gata să lucrăm la pregătirea Sinodului ca o mărturie vizibilă a unității Bisericii Ortodoxe. Suntem gata cu toată puterea noastră să cooperăm la rezolvarea problemelor care au rămas nesoluționate și ar putea împiedica desfășurarea Sinodului. Era vorba despre lipsa comuniunii între cele două Patriarhii vechi [Patriarhia Antiohiei și a Ierusalim, n.tr.fr.], lacune în conținutul proiectelor documentelor sinodale, deficiențe pe partea organizării. Nu este vina noastră dacă aceste probleme, din păcate, nu au putut fi rezolvate între timp. Am atras atenția în mai multe rânduri asupra ineficacității mecanismului procesului presinodal. După cum se știe, Bisericile din Bulgaria, Georgia, și Antiohia au refuzat să participe la Sinod în termenul prevăzut și au solicitat amânarea ținerii sale (inițial, Biserica Sârbă a solicitat, de asemenea, același lucru). Deoarece toate deciziile trebuie luate la Sinod prin consensul tuturor Bisericilor locale, este evident că realizarea acestuia, în circumstanțele actuale, s-au dovedit nepotrivită. Cu toate acestea, Sinodul a avut loc în Creta între 18 și 26 iunie la care au participat reprezentanții a zece Biserici locale. Din moment ce acest Sinod nu exprimă opinia unanimă a tuturor Sfintelor Biserici ale lui Dumnezeu, nu poate fi recunoscut ca Panortodox, la fel cum și deciziile sale nu pot fi absolut obligatorii pentru toate Bisericile Ortodoxe. Sfântul Sinod a încredințat Comisiei Sinodale Biblice și Teologice sarcina de a studia cu atenție documentele Sinodului din Creta. Pe baza rezultatelor acestui studiu, Sinodul [Bisericii Ortodoxe Ruse], anul viitor, și apoi, cred că, Adunarea Episcopilor, va examina chestiunea atitudinii noastre față de documentele adoptate în Creta.
Traducere de Român Ortodox în Franța după Orthodoxie.com, Au cours de la réunion annuelle du clergé de Moscou, le patriarche Cyrille a abordé la question du Concile de Crète
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu