vineri, 5 aprilie 2019

Părintele Jean Boboc a pășit la mai deplină viață... Veșnică să-i fie pomenirea!



Părintele Jean Boboc, decanul Centrului Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris, a trecut la cele veșnice joi, 4 aprilie 2019.
La capătul unei lupte lungi, pe care a dus-o însă cu mult curaj și cu nădejde în Dumnezeu, Părintele Jean Boboc, Decanul C.D.S. Paris, a trecut, astă seară, la cele veșnice. Domnul să-i odihnească sufletul în ceata prietenilor Săi, mângâind totodată pe cei dragi din familie, parohie și colaboratori”,
a anunțat joi seară CDS pe pagina oficială de Facebook.[...]

Medic și teolog


Pr. Jean Boboc a obținut titlul de doctor în medicină la Facultatea de Medicină din Paris, fiind specializat în farmacologie și toxicologie. A condus mai multe cercetări atât în Franța cât și în SUA, experiență care i-a determinat preocuparea pentru bioetică și problemele societății de azi.

Diploma de Doctor în teologie a obținut-o la Institutul Saint-Serge. La Centrul „Dumitru Stăniloae” a predat antropologie și bioetică.

Părintele Jean Boboc, discipol al lui Mircea Eliade, a studiat, de asemenea, istoria și teologia religiilor la Institutul Catolic din Paris. A studiat și la Camera de Comerț și Industrie din Paris.

Pregătirea sa multidisciplinară l-a ajutat să aibă o abordare a problemelor de antropologie și bioetică prin prisma transdisciplinarității.


Doxologia: Părintele Jean Boboc a trecut la cele veșnice


[...]Pr. Răzvan Ionescu, responsabil al direcţiei „Teologie şi ştiinţă” în cadrul C.D.S., a transmis un mesaj de condoleanţe în care îşi exprimă regretul pentru dispariţia părintelui profesor:
Grea, grea pierdere pentru Centrul «Dumitru Stăniloae» al cărui decan era. Ce să mai spun pentru Ortodoxia românească unde am pierdut vocea cea mai avizată din bioetică a ultimului deceniu. Medic și teolog. Aici la Paris am pierdut un orator cu o franceză cursivă combatantă și stilată, curtat de presă, cum prea rar am văzut să poată fi oferit cineva dintre români.
Părintele Jean Boboc a trecut la Domnul. Întotdeauna i-am simțit complicitatea caldă, aprecierea exprimată către mine ca o mângâiere, ultima acțiune împreună fiind un Congres teologie - știință în Atena unde am participat împreună. Am luat cina atunci unul lângă altul, prilej de cuvânt de la suflet la suflet. Grea pierdere. Mângâierea este că acest traducător prin excelență al părintelui Stăniloae pentru francezi a pășit la mai deplina viață... Domnul să îi răsplătească tot ce a dăruit către mine. În termeni de viață veșnică”.
***

IN MEMORIAM, Părintele Jean Boboc

Câteva date biografice:


Născut pe 21 ianuarie 1943 la Neuilly sur Seine în Franța, P. Jean Boboc  devine doctor în medicină la Facultatea de Medicină din Paris înainte de a obține un M.B.A. (masterat în administrația afacerilor) în medicină în Statele Unite. Specialist în Farmacologie și Toxicologie clinică, a condus diferite firme farmaceutice în Statele Unite și Canada, familiarizându-se cu diferite probleme etice ale cercetării medicale.

În același timp, părintele Jean Boboc a avut o viață activă în Exilul românilor din Franța și America de Nord, fiind președintele fondator al AFDOR (Asociația Francezilor De Origine Română) și a BRP (Biblioteca Română din Paris). Părintele Jean Boboc a ținut numeroase prelegeri de ambele părți ale Atlanticului despre situația istorică a românilor și în special despre problema teritoriilor Basarabiei și Bucovinei anexate de Uniunea Sovietică. El a scris numeroase articole pe această temă și a participat la lucrări colective care se ocupă de această problemă.

Sub influența lui Mircea Eliade, Părintele Jean, paralel cu studiile sale de medicină, a studiat la ISTR (Institutul de Știință și Teologie a Religiilor) al Institutului Catolic din Paris. 

Co-traducător al lucrărilor teologice ale Părintelui Dumitru Stăniloae, părintele Jean Boboc a fost în principal preocupat de aspectele pnevmatice și eshatologice ale antropologiei ortodoxe și impactul lor asupra științelor vieții, și, prin urmare, de problemele ardente ale bioeticii contemporane. De asemenea a tradus în franceză și o serie de scrieri politice ale lui Mihai Eminescu.

Hirotonit diacon în 2007, susține pe 16 iunie 2008 teza condusă de Protopopul Jean Breck și intitulată: "De Animae Natura, animation et déanimation, perspectives eschatologies". Pe 20 iunie 2008, primește diploma de Master în Teologie Ortodoxă la Institutul Saint Serge din Paris.

Pe 10 mai 2009 este hirotonit preot în biserica "Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail" din Paris de către Înaltpreasfințitul Iosif, când biserica devine și Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridionale, în urma deciziei unanime a comunității românești de a se alătura Mitropoliei și de a pune capăt celor 60 de ani de separare dintre comunitatea românească din exil și Biserica Mamă.
Surse bibliografice 1, 2.

De vazut si: 3 (in fr).
***

Misiune și Comuniune. Medic, profesor universitar și preot (19 08 2015)


Părintele Jean Boboc:
Am trăit alături de Părintele Dumitru Stăniloae și în fiecare zi am găsit la el dragoste, dragostea lui Dumnezeu pentru om. Si asta este un mod de a răspunde la întrebarea dumneavoastră, fiindcă femeilor sau bărbaților care vin la Spovedanie le spun: "Ți-ai dat seama că tu ești iubit de Dumnezeu? Probabil că da, fiindcă ai trecut pragul bisericii. De 30 de ani n-ai mai fost la biserică și acuma ai venit. De ce? Fiindcă ai simțit că ești chemat. Dumnezeu te iubește și, mai mult decât asta, ai să simiți că tu ești cel preferat al lui Dumnezeu. Pentru că fiecare dintre noi este cel preferat de Dumnezeu. In momentul în care simți asa ceva ești salvat, fiindcă ai intrat în dragostea lui Dumnezeu".
Părintele Dumitru Stăniloae spunea: de ce Dumnezeu a făcut omul? Să aibe un partener de dialog. Si, se duce mai departe și spune: Unde se face dialogul? In rugăciune! Unde se face rugăciunea? In inimă! Momentul unde ajungem, și știți mai bine decât mine, probabil, momentul în care ajungem la rugăciunea fără cuvinte, cea pură, când suntem în dialog curat. Si, spune Părintele Stăniloae că în momentul morții acest dialog nu se oprește, nu va fi niciun hiatus între viața pământească și cea cerească dacă suntem în dialog - dialog continuu    
- Avem un cuvânt de spus, avem un viitor...

Părintele Jean Boboc:  
Un viitor? Eshatologic! Dar un viitor pe pământ avem un viitor de preot misionar. De asta sunt convins! Si L-am iertat pe Dumnezeu că sunt aicea [în Franța] fiindcă știu ce am de făcut. Vă aduceți aminte de acel poem al lui Radu Gyr? Cel care este închis vorbește cu Dumnezeu și îi spune: Te-am iertat! Si L-am iertat și eu pe Dumnezeu că m-a lăsat în Franța, când am vrut sa fac și eu ceva pentru Biserică.  

Poze de la hirotonia Părintelui Jean Boboc (10 mai 2009)



UPDATE:

Basilica: O voce inteligentă a Ortodoxiei de astăzi – Părintele Jean Boboc (1943-2019)


Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Jean Boboc, Paris, Franţa, luni, 08 aprilie 2019:

O voce inteligentă a Ortodoxiei de astăzi – Părintele Jean Boboc (1943-2019)

Am primit cu profundă durere vestea trecerii din această viață a Părintelui Jean Boboc, decanul Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” de la Paris, în seara de joi, 4 aprilie 2019.

Doctor în medicină și în teologie, Părintele Jean Boboc s-a născut în localitatea Neuilly-sur-Seine, la 21 ianuarie 1943. Francez, născut din mamă de origine franceză și din tată român, Părintele Jean și-a urmat studiile la Sainte-Croix de Neuilly, înainte de a se îndrepta către studii de medicină, urmând astfel profesia tatălui său.

Pierzându-și tatăl la o vârstă fragedă, Părintele Jean Boboc s-a îndreptat către limba și cultura română, pe care le-a iubit toată viața. El a fost în același timp un sprijin pentru familia sa, fiind primul născut dintre cei trei copii.

Sub influența lui Mircea Eliade, Părintele Jean Boboc a urmat, în paralel cu studiile sale medicale, cursurile de istorie și teologie a religiilor de la „Institutul de Știință și Teologie a Religiilor” (ISTR) din cadrul Institutului Catolic din Paris (ICP).

Îl întâlnește apoi pe Preacucernicul Părinte Vasile Boldeanu și se implică în activitățile de la Biserica „Sfinților Arhangheli” din Paris. Părintele Vasile Boldeanu este cel care, mai târziu, la 19 iulie 1971, l-a cununat cu viitoarea lui soție, Carmen, de origine română, și le-a botezat pe cele două fiice ale sale, Alexandra și Veronica, precum și pe alți membri ai familiei lui.

Doctor în medicină al Facultății de medicină din Paris, specialist în mai multe domenii ale medicinei interne, și în special în cel al Farmacologiei și Toxicologiei clinice, Părintele Jean Boboc și-a împărțit viața profesională între practica medicală și cercetarea aplicată, mai ales în calitate de director de cercetare atât în Franța, cât și în Statele Unite ale Americii.

Deținător al unui MBA în administrația afacerilor, el a condus diferite companii farmaceutice mai ales în SUA, în Canada și în America de Sud, ceea ce l-a familiarizat cu problemele etice ale cercetării medicale, cu chestiunile de bioetică și cu problemele societății zilelor noastre.

În același timp, Părintele Jean Boboc a dus o viață activă în Exilul românesc din Franța și din America de Nord. Președinte fondator al „Asociației Francezilor de Origine Română” (AFDOR) și al „Bibliotecii Române din Paris” (BRP), asociații extrem de utile în timpul Războiului Rece, Părintele Jean Boboc a dat numeroase conferințe pe ambele maluri ale Atlanticului despre situația istorică a românilor și în special despre problema teritoriilor Basarabiei și Bucovinei, anexate de Uniunea Sovietică și încă ocupate sau anexate.

De asemenea, el a scris pe această temă numeroase articole și a contribuit la lucrări colective care tratau aceste chestiuni.

Întors din Statele Unite, el s-a înscris la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge”, unde a absolvit o licență și un master în teologie ortodoxă, și unde a susținut o teză de doctorat despre aspectele eshatologice ale antropologiei ortodoxe.

A fost hirotonit diacon în 2007, și preot la 10 mai 2009, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, în Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Teolog și bioetician, preot iconom stavrofor, Părintele Jean Boboc a fost și primul decan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris, unde a fost profesor de antropologie și de bioetică. A fost de asemenea director al revistei ortodoxe Analecta Dumitriana.

Părintele Jean Boboc s-a preocupat cu precădere de aspectele pnevmatologice și eshatologice ale antropologiei ortodoxe și de impactul lor asupra științelor vieții, așadar de problemele arzătoare ale bioeticii actuale.

Voce sonoră a bioeticii, de o mare justețe teologică, luând poziție pentru apărarea valorilor ortodoxe, Părintele Jean Boboc a reprezentat Patriarhia Română pe lângă Conferința Bisericilor Europene (CEC) în chestiunile bioetice.

Foarte atașat de gândirea teologică a părintelui Dumitru Stăniloae, Părintele Jean Boboc este și unul dintre principalii traducători în limba franceză a operei monumentale a marelui teolog ortodox al secolului al XX-lea, din care a tradus Spiritualitatea ortodoxă. Ascetica şi mistica (La Théologie ascétique et mystique de l’Église Orthodoxe, Cerf, 2011), precum și lucrarea Spiritualitate și comuniune în liturghia ortodoxă (Spiritualité et communion dans la liturgie orthodoxe, Artège/Lethielleux, 2017).

Traducător al unor scrieri politice ale lui Eminescu, conferențiar și autor de numeroase articole și studii asupra unor probleme de mare actualitate, Părintele Jean Boboc a publicat și importante lucrări personale de antropologie ortodoxă, precum: La grande métamorphose/Marea metamorfoză (Ed. Cerf-Alpha, 2014; Ed. Cerf-Patrimoines, 2016), și mai recent Le Transhumanisme décrypté/Transumanismul decriptat (Ed. Apopsix, 2017).

Formarea multidisciplinară a Părintelui Jean Boboc l-a condus la o abordare profundă a problemelor antropologice și bioetice. Vocea sa inteligentă va continua să ne îndrume în apărarea valorilor credinței creștine.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul împreună cu drepții, în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române



LEGATURI :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu