Mai jos veti gasi doar o mica parte din traducerea acestui documentar, care ne-a fost trimisa prin e-mail.
Paolo Mondani (P.M.):
“ O mare parte a patrimoniului imobiliar al bisericii [catolice n.t.] apartine “Propagandei Fide”-ministerul Vaticanului care se ocupa de coordonarea activitatii misionare in lume. Proprietatile sale se ridica la 8 miliarde de euro. Angelo Balducci este cel care gestioneaza de ani de zile aceasta bogatie. In Piazza di Spagna, "Propaganda Fide" detine un domeniu izolat, apoi blocul Gabrielli, care astazi gazduieste casa de moda “Valentino”, apoi toate imobilele din Via Gregoriana, Pontificiul Colegiului San Paolo, Pontificiul Colegiului San Pietro, toata aria Universitatii Urbaniana, Comunitatea misionarilor Cuvantului Divin in care intra: complexul Sat 2000, televiziunea CEI, casele din Via Conciliazzione, situata deasupra cafenelei San Pietro. Toate, de preferinta, inchiriate unor vip-uri precum: Giancarlo Innocenzi dell’Agcom, Bruno Vespa, Augusto Minzollini si Cezara Buonamici, pana la presedintele ENAC, Vito Riggio.
La telefon Vito Riggio, presedintele ENAC:
“ Am devenit chiriasul “Propagandei Fide” nu prin Balducci, ci prin intermediul altor distinsi prieteni de la Vatican, sa spunem…M-a recomandat, la vremea lui, Sodano. Apartamentul e in vecinatatea Vaticanului, deasupra cafenelei San Pietro. Toate apartamentele de aici sunt inchiriate, iar eu am platit pana acum 2 ani pe un apartament mai mic 1600 euro. Acum platesc 3200 lunar pentru un apartament de 120 metri patrati."
P.M: “Massimo Ferrero e un producator cinematografic de succes. L-a lansat pe actorul L. Balducci, fiul lui Angelo Balducci, cel care se ocupa de gestionarea caselor Propaganda Fide. Balducci junior a aparut in cateva filme ale lui Ferrero.
V.R. :Ferrero are o casa frumoasa in Via Gregoriana.
P.M.: Stiu ca Angelo Balducci v-a ajutat sa va gasiti o casa la Propaganda Fide.
Massimo Ferrero-producator de film : Nu stiu la ce va referiti…
P.M (comentariu) : Casa din Via Gregoriana apartine Propagandei Fide. Dar Ferrero spune ca nu are nimic in comun cu proprietarul . Garda Financiara ne spune insa, ca acesta ar fi incasat un milion de euro de la comercialistul Diego Anemone, constructorul arestat impreuna cu Balducci in ancheta cu G8. Ce a facut Ferrero cu acesti bani? El spune ca ar fi facut un film. Garda Financiara il suspecteaza insa si pentru altceva, si il cerceteaza.
Milena Galbanni in studio:Buna seara. "Bijuteriile" Vaticanului sunt: IOR (Institutul Opere Religioase), si Propaganda Fide (ministerul Vaticanului) - adica patrimoniul imobiliar cel mai frumos si mai prestigios din Roma.
Ca sa locuiesti in Piazza di Spagna sau in Piazza San Pietro nu este suficient sa fi bogat, trebuie sa faci parte din clasa directoare si sa ai cel putin un cont bine ridicat. Ca si cum, in schimbul inchirierii trebuie sa demonstrezi merite deosebite. In acest timp, insa, batranii care au intrat in posesia apartamentelor cu ani in urma, acum sunt in pericol sa fie evacuati. Nu ne-ar mira prea mult daca ar fi vorba de un oarecare agent imobiliar, dar preotii si cardinalii nu traiesc admirand pasarile cerului si crinii campului. Iar biserica, pentru a-si desfasura activitatea pastorala, are cheltuieli repartizate in baza propriei organizatii si care este formata din: Conferinta Episcopala (cea italiana se numeste CEI), Statul Vatican (sediul papal cu banca sa), IOR (Institrutul Opere Religioase), Sfantul Scaun (care grupeaza in jurul sau toate locurile extrateritoriale unde isi au sediile nuntiurile din toata lumea) .
Sfantul Scaun are 2700 de angajati, iar veniturile sale, in mare parte, sunt datorate gestionarii patrimoniului imobiliar. Impreuna cu Paolo Mondani incepem incursiunea in istoria acestor averi.
Paolo Mondani (comentariu): Statul Vatican este o monarhie absoluta condusa de papa. Teritoriul sau se intinde pe 44 ha. Numara mai putin de 500 de cetateni. Limba oficiala este latina. Are un steag alb cu galben, un imn, si un mars pontifical. Bate si moneda- euro!- atat de draga colectionarilor. Nu are armata, dar corpul de garda elvetian este o jandarmerie. Statul Vatican are raporturi oficiale cu 178 de state si are observatori ONU si UE. A abolit pedeapsa cu moartea in 1969, si nu a semnat niciodata Declaratia universala a drepturilor omului. Seful guvernului este secretarul statului cardinalul Tarcisio Bertone. Cunoastem ca exista cel putin 3 balante contabile (intrarile): cea de la Sfantul Scaun, cea a Statului Vatican, si cel al Obolului Sfantului Petru.
Incepem de la Sfantul Scaun.
Attilio Nicora-cardinal, presedinte al aministratiei Sfantului Scaun: Exista ceea ce se cheama in mod obisnuit Secretariatul statului care e organul directiv, intr-un anume fel…Exista 25 de centre care urmaresc diverse sectoare pastorale. Ma refer la bilantul din 2007, care este mai exact astazi, si pot sa spun ca toate cheltuielile necesare functionarii Sfantului Scaun au fost de 236.ooo si 236.ooo.ooo, euro, iesirile au fost de 245 si 805, deci o usoara ramanere in urma fata de 9 milioane, in timp ce cu 3 ani inainte bilantul a fost inchis cu un usor avans.
P.M. (comentariu): Am mai citit ca in bilantul din 2008 iesirile au fost mai mari decat intrarile, diferenta e de 911 mii de euro. Altfel se prezinta lucrurile in bilantul Statului Vatican care are 1800 de angajati, si cuprinde si cheltuielile pentru justitie, securitate, muzee si telecomunicatie.
A.N.: E interesant de amintit ca Statul Vatican nu are un sistem tributar, adica cei 500 de locuitori nu platesc taxe.
P.M.: Exista vreo cifra pe care ne-o poate indica Statul Vatican?
A.N.: Nu, nu am reusit sa intru in posesia lor pentru ca mi-au fost date altele, iar celelalte au fost date in 2007 prin comunicat oficial. In acelasi comunicat nu au prezentat datele complexive ale Statului…
P.M.: Si totusi, cautand bine am gasit datele publice prezentate in Stampa Vaticana. In 2007 exista un activ de 6,7 milioane de euro, dar in 2008 suntem in negativ cu 15 milioane de euro. E bine de stiut ca intrarile (incasarile)sunt datorate Muzeelor Vaticanului. Pe urma, mai exista bilantul Obolului Sf. Petru, adica ofertele pe care le primeste papa in persoana in fiecare an. In 2007 au ajuns aici 44 milioane $, in 2008 intrarile au scazut la 75 milioane $. Cum merg incasarile in 2009?
A. N.: Pana anul trecut mergeau bine, apoi, cu un oarecare semn de greutate - depinde mult si de tabloul general.
P.M. (comentariu): In timp ce ofertele voluntare scad, cresc cele legate de declaratia de venit anual. Sa vorbim de acel “8 la mie”. Legea aprobata in 1985, la putin timp dupa semnarea reviziunii concordatului dintre Sfantul Scaun si Statul italian (pe de o parte primul ministru Bettino Craxi, de cealalta secretarul Statului Vatican, Agostino Casaroli). Cei doi barbati care au scris efectiv concordatul si legea au fost cardinalul Sttilio Nicora si profesorul Francesco Margiotta Broglio (presedintele comisiei “8 la mie”).
Francesco Margiotta Broglio-presedintele comisiei “8 la mie”: In timpul tratativelor eu am cerut sa mi se pregateasca o proiectie din care se vedea ca in 2015 clerul italian ar fi ajuns la jumatate din numarul celui din 1983. Intr-o prima faza, biserica a vrut o finantare pe cap de cleric. Statul insa, a adus-o cu picioarele pe pamant. Uitati ca voua, daca va scade numarul de preoti- dupa cum e posibil - sa mentinem un sistem de finantare a clerului. Caci voi in 2015…De fapt, sistemul de finantare apartine bisericii.
P.M.: Pana in 1984, statul platea bisericii “la congrua”, sau mai bine zis un salariu fix pentru preoti. Cu noul sistem insa, intrarile (incasarile) cresc, chiar daca in ultimii 30 de ani numarul preotilor au scazut la jumatate.
FMB: Acest 8 la mie s-a obtinut dintr-un complicat calcul al lui Giulio Tremonti, membrul comiosiei pe care eu o prezidam , cel care a conceput acel anagraf tributar numit Agentia Incasarilor.
[...]
P.M.(comentariu): Asta si pentru faptul ca e greu sa-i vanezi pe bogati pentru ca acestia eludeaza taxele. In timp ce Irpef provine de la 82% din pensii si salarii. In rest, Giulio Tremonti poate fi un mare profesionist, fara indoiala. Sau poate ca o indoiala avea Bettino Craxi.
FMB. : Cand eu si cu Amato i-am purtat primului ministru textul definitiv al concordatului, Craxi, care avea deasupra biroului portretul lui Garibaldi, se intoarse, il privi, apoi ne intreba :“ oare o sa ne-o ierte?”
P.M.(comentariu): Sa fii iertat nu e niciodata simplu. Stie el, papa, ceva dupa ce tocmai a primit critici puternice in descoperirea cazurilor de pedofilie. Astfel ca pe 16 mai 2010, in Piazza San Pietro au avut loc miscarile care s-au hotarat sa-l sustina. Dar inca ne mai aflam in perioada declaratiilor de venit anuale. Cei care au venit in Piazza San Pietro stiu cum foloseste biserica cei 8 la mie?
Interviu in piata: Toti au incredere …
[...]
P.M.: Ce anume au provocat cei 8 la mie in sanul bisericii?
PF, paroh : Au provocat o imbogatire generalizata , iar aceasta a dus la o relaxare a consumului in sanul bisericii. Aceasta e suma care a fost colectata la inmormantarea de astazi, destinata Saracino - circa 1500 de euro. De exemplu, aici noi ajutam persoanele cu microcredite pentru a nu ajunge in mainile camatarilor. Eu cred ca mai important ar fi ca oferta credinciosului, sau a oricarei alte persoane sa fie adusa direct la biserica in cosul ofertelor, decat semnatura pentru 8 la mie din venit. La nivel valoric e altceva.
P.M. ( comentariu): Biserica italiana a incasat in 2009 suma de 1 miliard si 9 milioane de euro. In 1990, incasarile erau de 210 milioane de euro. Celorlalte 5 confesiuni le revine doar putin maruntis. In timp ce statul cumuleaza aproape 10% din suma totala pe care o cheltuie adeseori pentru consevarea bunurilor ecleziale.
Dar ce se intampla cu banii celor care nu-si exprima nici o preferita in declaratiile de venit, (adica doneaza suma, fara sa opteze cui sa o dea : statului sau bisericii) ? Cum sunt cheltuiti ? (spoturi publicitare pt biserica)
PM: (comentariu): Cardinalii Ruini si Bagnasco ar trebui sa recunoasca disproportiile intre asteptarile ce decurg din spotul publicitar si realitate. Biserica italiana cheltuieste pentru publicitate 9 milioane de euro anual. In 2009, pentru victimele cutremurului de la Aquila a destinat 5 milioane, iar in 2010 pentru sinistratii din Haiti doar 2 milioanede euro. Cifrele generale despre cum a fost cheltuit miliardul de euro ar fi justificate pe situl www souvenir.it, dar despre multe cheltuieli nu ne spune nimic sau aproape nimic.
[...]
P.M. (comentariu): In declaratiile de venit, 10% din cetateni ofera 8 la mie din venitul lor statului. Legea spune ca acesti bani trebuie cheltuiti pentru oprirea infometarii in lume si calamitatilor naturale. Insa in 2004 , de exemplu, acesti bani au fost folositi pentru finantarea misiunilor militare din Iraq. In orice caz, acesti bani sunt folositori statului. Atunci, de ce nu-si face si el spot publicitar?
Hotelurile bisericii
Milena Gabanelli-din studio: Or fi scazand ofertele din cauza crizei, dar in timpul crizei mai exista si vocatia…
Creste, in schimb, contributia cu 8 la mie impus prin lege, alaturi de care se adauga avantajele fiscale: in fiecare an o reducere de 500 de milioane de euro prin Ires si Irap, 600 milioane evaziune fiscala, legalizata de turismul catolic, 250 milioane pentru finantarea evenimentelor importante.
Sigur ca e imposibil sa facem socotelile cu buzunarele bisericii, dar e cunoscut faptul ca nici un popor catolic nu plateste un cost atat de inalt pentru religie. Trebuie spus totusi, ca biserica inlocuieste anumite carente ale statului in ajutorarea celor saraci si neajutorati, o functie pe care o desfasoara mai ales parohiile, apoi usor, usor, creste gradul de ajutorare si incepe sa semene cu o afacere.
Anul trecut, Aquila a suferit de pe urma cutremurului: 308 morti, azi 14.500 persoane locuiesc in case noi construite de guvern, 2000 locuiesc inca in module provizorii, 3600 stau inca in hoteluri, si 26.000 imprastiati.
[…]
LEGATURI WEB:
http://www.report.rai.it/R2_HPprogramma/0,,243,00.html
http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-78e33a57-a79a-4ccf-9d0a-35c1eebf4c95.html
http://www.agoravox.it/Report-il-boccone-del-prete.html
Emisiunea pe youtube in limba italiana:
http://www.youtube.com/watch?v=3Kc9QIlEsp0 (1/8)
http://www.youtube.com/watch?v=8Q1r0mQiILY (2/8)
http://www.youtube.com/watch?v=XgplI_JLo_0 (3/8)
http://www.youtube.com/watch?v=6UNQQt5pwiE (4/8)
http://www.youtube.com/watch?v=fyGcWnYPF8A (5/8)
http://www.youtube.com/watch?v=Rx5TF96MKGU(6/8)
http://www.youtube.com/watch?v=olKmm19_Lo0(7/8)
http://www.youtube.com/watch?v=hIthRtGVn80(8/8)
Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
RăspundețiȘtergereMy last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data
backup. Do you have any methods to prevent hackers?
Here is my web-site; http://sitab.pl
No, I haven't any trouble with hackers.
Ștergere