IPS Kallistos:
Pentru teologia ortodoxa, pentru spiritualitatea ortodoxa, care este principala problema care se pune in secolul al XXI-lea, care este intrebarea centrala?
Tema dominanta a teologiei ortodoxe in cursul secolului trecut a fost, dupa parerea mea, ecleziologia. Intrebarea principala care se punea era: "De ce Biserica?"
In cursul secolului care se deschide acum pentru noi, care va fi tema dominanta a acestuia? Ecleziologia, fara nici cea mai mica indoiala, va continua sa absoarba atentia noastra. Sunt totusi convins ca interesul prim al cercetarii teologice si spirituale se va deplasa de la ecleziologie la antropologie. Intrebarea centrala nu va mai fi doar: " Ce este biserica?", ci, de asemenea, si mult mai profund: "Ce este persoana umana?", si mai specific: "Ce semnifica a fi o persoana, dupa imaginea lui Dumnezeu, a Sfintei Treimi ?"
Exista cel putin patru motive pentru care aceasta problema a persoanei este vizata acum, pentru secolul la inceputul caruia suntem.
In primul rand, traim la nivel social si politic intr-o epoca care face sa avanseze mereu mai mult organizarea si globalizarea. Individul, in identitatea sa specifica risca sa fie inghitit discret. Este necesar sa se afirme caracterul unic si valoarea infinita a fiecarui fiintei umane asa cum este. Fiecare dintre noi estehttp://www.razbointrucuvant.ro/2010/07/08/cuviosul-sofronie-saharov-despre-razboaie-si-oamenii-zdrobiti-ai-vremii-noastre-scriu-dintr-o-profunda-durere-a-sufletului-meu-si-nu-socoti-lucrul-acesta-a-fi-un-pesimism-nemoderat/ diferit, si in fiecare dintre noi se gaseste o comoara care nu este data niciunei alte persoane.
PAGINI WEB:
http://www.orthodoxie.com/2010/06/-l%C3%A9glise-du-21%C3%A8me-si%C3%A8cle-promesses-et-d%C3%A9fi-extrait-de-la-conf%C3%A9rence-de-mgr-kallistos-ware.html
http://www.orthodoxie.com/2010/06/conf%C3%A9rence-liturgique-%C3%A0-linstitut-saintserge.html
http://www.flickr.com/photos/orthodoxe/sets/72157624376404512/show/
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/07/08/cuviosul-sofronie-saharov-despre-razboaie-si-oamenii-zdrobiti-ai-vremii-noastre-scriu-dintr-o-profunda-durere-a-sufletului-meu-si-nu-socoti-lucrul-acesta-a-fi-un-pesimism-nemoderat/
"Cand statele, ca un intreg, se organizeaza tot mai mult si mai mult rational, atunci ramane din ce in ce mai putin loc pentru nazuintele individuale ale omului. Lucrurile comune le strivesc pe cele individual sa te smulgi din aceasta dependenta ar insemna sa biruiesti lumea"
Persoana va fi vizata in masura in care aceasta foloseste scopului Noii Ordini Mondiale. Cred ca nu va mai exista nici o legatura cu dragostea sau cu iubirea de aproapele.
RăspundețiȘtergere@ Ion de la Chiuiesti
RăspundețiȘtergerePersonal cred ca IPS Kallistos are mare dreptate atribuind secolului XXI intrebarea:
"Ce semnifica a fi o persoana dupa imaginea Sfintei Treimi?"
La aceasta intrebare trebuie sa raspunda in primul rand crestinul, fiind chemat sa se asemene cu Dumnezeu, dar la aceiasi intrebare vor sa raspunda si cei care vor sa distruga aceasta asemanare cu Chipul Treimic. Aici este lupta acestui secol, iar experimente deja s-au facut inca din secolul trecut (numai daca ne gandim la experimentul Pitesti) cand se vroia un "om nou", un om spalat pe creier, si indoctrinat pentru a servi sistemului.
Acum se prefera oameni robotizati, amagiti cu ideea ca sunt liberi, oameni care sunt dezradacinati si care au pierdut reperele unei traditii (nationale si chiar ecleziale), oameni care nu mai stiu sa iubeasca decat in mod egoist, oameni care uita ca sunt chemati sa se asemene cu Dumnezeu, si traiesc in virtutea necesitatilor biologice si psihologice - si prin urmare - devenind neinduhovniciti, rupand legatura cu Creatorul.
Omul modern are avataruri si este in simbioza cu masina, pana acolo unde, ajunge sa si-o bage si sub piele, dar in schimb a pierdut comuniunea cu semenul sau si cu Dumnezeu.
Vizandu-se schimonosirea si chiar distrugerea persoanei umane, se vadeste clar lupta impotriva lui Dumnezeu, caci Hristos intrupandu-Se, " Se face Persoana firii omenesti, fara sa inceteze a fi Persoana firii dumnezeiesti." (P. Dumitru Staniloae)
Biserica deci, cu adevarat trebuie sa lupte acum, si sa puna accentul pe persoana, dar trebuie sa o faca nu numai la nivel teologic, ci si concret, la nivel fiintial.
Doamne ajuta, Corina! ne-am cunoscut acum o saptamana cand ai trecut prin Bacau! :)
RăspundețiȘtergere