miercuri, 11 ianuarie 2012

Polieleul - Cateva expicatii si diferite interpretari

POLIELEUL (πολυέλεος - polieleos = mult milostiv) este o cantare de lauda, din slujba Utreniei, care la praznicele Mantuitorului si sarbatori ale sfintilor (cu polieleu), inlocuieste Binecuvantarile Invierii de duminica

La sarbatorile Mantuitorului si ale sfintilor, polieleul este alcatuit din versete alese din Psalmii 134 ("Laudati numele Domnului...") si 135 ("Laudati pe Domnul ca este bun..."), psalmi care preamaresc in chip deosebit si lauda milostivirea lui Dumnezeu.

Dupa fiecare  verset al Ps. 135, se repeta refrenul "Ca in veac este mila Lui". Acest refren a dat si numele cantarii "Polieleu" adica "Mult milostiv, multa mila".

La sarbatorile Sfintei Fecioare, Polieleul este format din versete ale Psalmului 44 ("Cuvant bun raspuns-a inima mea..."), dupa care se repeta un fel de refren (pripeala), care incepe cu "Bucura-te..." si care reprezinta franturi din diferite imne si rugaciuni pentru Maica Domnului. 

In trei din duminicile Triodului (duminica "Fiului risipitor", a "Lasatului sec de carne" si a "Lasatului sec de branza") se adauga la Polieleul obisnuit al sarbatorilor (adica la Psalmii 134 si 135) si Psalmul 136 ("La raul Babilonului..."), care exprima plangerea si nostalgia poporului evreu dupa Tara Sfanta, atunci cand se afla in robia babiloniana, iar la crestini simbolizeaza plangerea pentru raiul pierdut

Un Polieleu, datand din sec. XV si pastrat in copii, in are ca autor pe Filotei monahul, fost mare logofat la curtea lui Mircea cel Batran (sec. XIV-XV).

Sursa: Dictionar enciclopedic de cunostinte religioase, Pr. Prof. Dr. Ene Braniste si Prof. Ecaterina Braniste



Psalmul 135 - Manastirea Putna


Robii Domnului - Glasul V, Mihail Buca


Polieleul - Cantat de Mihail Buca si obstea Manastirii Schitul Lacu


Psalmul 135 - Manastirea Simonos Petras


Psalmul 135 - Manastirea Hilandar


Psalmul 135 - Cantat de Prof. de muzica bizantina George Papanikolaos din Samos, Greece (1st, Pl.4th, Pl.2nd, Grave Tone)


Psalm 135 - In sarba


Psalm 135 -In slavona



ALTE LEGATURI LA CANTARI PSALTICE (pe YouTube):
- Polieleu eh. V compus de Petre Lambadariu - Theodoros Vasilikos
- Psalmul 136 (La raul Babilonului)
- Cuvant bun - Byzantion
- Cuvant bun - Schitul Lacu (I); (II)
- Cuvant Bun - Simonos Petra; Gl. V
- Psalmul 135 - In araba

PAGINI WEB:

- Orthodoxwiki: Polieleu
- ROF: Muzica bizantina in franceza
- ROF: Adaptarea cantarii bizantine pentru limbile Bisericilor Ortodoxe Locale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu