joi, 9 ianuarie 2014

Discursul Presedintelui Hollande fata de reprezentantii religiilor din Franta, care puncteaza aspecte sensibile


Reprezentantii cultelor din Franta, printre care si presedintele AEOF,  Mitropolitul ortodox Emmanuel,  au fost prezenti pe 7 ianuarie la Palatul Elysée, unde  Presedintele François Hollande a prezentat urarile sale cu aceasta ocazie, care se pot vedea in cele de mai jos.

Urarile adresate Autoritatilor religioase de catre Presedintele Frantei


Domnule ministru, 
Inaltpreasfintite,
Domnule Mitropolit, 
Domnilor Rabini, 
Domnule Presedinte al Consistoriului, 
Domnule Rector al Moscheii, Presedinte al Consiliului francez al Cultului musulman,
Domnule Presedinte de onoare al Consiliului francez al Cultului Musulman,
Domnule Presedinte al Federatiei protestante din Franta,
Doamna Presedinta a Uniunii budiste din Franta,

V-ati adunat din nou aici, in aceasta casa [Palatul Elysée n.n.] care este de asemeni si a voastra, caci este casa tuturor. Este cea a Republicii, care nu recunoaste niciun cult dar care, in acelasi timp, face ca aceste culte sa poata trai din plin, in Franta, in libertate.

Va regasesc la inceputul acestui an, cu ocazia acestei ceremonii care este un pic particulara dar, care, doresc sa o reiterez, caci este, de asemei, un moment de schimburi si de dialog.

Doresc, de asemeni, sa va prezint reflexiile noastre pentru a pregati proiectele care vor fi dezbatute in Parlament, in urmatoarele luni.

Sa revenim la anul 2013. Acesta a fost un an, din mai multe puncte de vedere, exceptional. Mai intai pentru catolici cu alegerea Papei Francisc care, de atunci, a avut un cuvant de fraternitate ce a atins inima compatriotilor nostrii, si nu numai a celor catolici. El a exprimat, de asemeni, pozitii pe plan international care au fost primite de toti carora li s-a adresat.

2013 a fost de asemeni, in Franta, un an de dezbateri pasionante, in special pentru casatoria pentru toti. Ca reprezentanti ai cultelor, ati participat in felul vostru, reliefand pozitiile pe care le aveti in functie de convingerile voastre. Le respect in mod profund.

2013 a fost de asemeni un an de dialog intre religii. S-a inaugurat memorialul pentru Cardinalul Lustinger la manastirea Abou Gosh, care a fost realizat gratie donatorilor evrei si crestini, si care constituie un frumos exemplu. A avut loc si lucrarea pe care o duce Inaltpreasfintitul Pontier pentru a dezvolta in continuare, a ceea ce a intreprins la Marsilia, discutiile cu musulmanii.

Acest dialog este de altfel mai vechi, pentru ca serviciile relatiilor Bisericii Catolice cu musulmanii dateaza de 40 de ani. Dar se intensifica, si stiu ca Domnul Rector al moscheii din Paris, in mod particular este atasat acestora. Este un semn important pe care il dati, caci dovediti ca religiile pot fi o sursa de liniste si de intelegere mutuala. Fie ca acest exemplu sa serveasca de referinta in raport cu alte religii din lume. Voi reveni.

Intoleranta este de asemeni printre noi. Este peste tot. Sa nu credem ca frontierele noastre ar putea sa o inlature. Antisemitismul a luat forme noi, chiar daca este aceasi abjectie care transpare. Au fost agresiuni antimusulmane care s-au multiplicat. Nu voi uita nici actele anticrestine. Le condamn pe toate cu aceeasi fermitate. Ministrul de interior le combate pe toate cu aceasi energie.

Intoleranta se manifesta catre tot: atat fata de persoane cat si fata de bunuri, fata de cei morti pentru a insulta mai mult pe cei vii, si chiar fata de zidurile in spatele carora va retrageti pentru a va ruga. Este obiectul, asa cum am vazut in aceste zile, in aceste ultime ore, a profanarilor sau a inscriptiilor.

Am spus-o, fata de ele, Republica trebuie sa fie intransigenta. Ea va fi peste tot si pentru toti. Ea va combate ura sub toate mastile sale, chiar si cea sub paravanul umorului sau al denuntarii unui sistem. Raspunsul, este sanctiunea - clara si imediata - care poate sa mearga pana la interzicerea spectacolelor cu caracter rasist si antisemit, susceptibile de a provoca dezordine de ordin public. Este sensul circularei care a fost emisa si care va fi aplicata.

Pe internet, anonimatul nu trebuie sa fie o protectie, si libertatea de expresie un alibi. Suntem foarte atasati de libertate. Dar cand in numele libertatii, se pune in cauza valori fundamentale, principii esentiale, trebuie puse limite. Altfel se considera ca orice vointa a puteriilor publice, de a pune un anumit numar de provocari de-o parte, ar putea atenta la libertati.

Eficacitatea acestei represiuni necesita mai intai ca informatiile sa fie cunoscute, ca lucrurile sa fie stabilite. Ea presupune, cand este o agresiune, ca o plangere sa fie depusa. Daca nu este plangere, nu sunt urmari. Ma adresez voua deci: este responsabilitatea voastra sa indrumati pe cei care va sunt fideli pentru a-i incuraja sa nu taca. Cel mai rau este tacerea. Cel mai rau este renuntarea. Cel mai rau este acceptarea in cele din urma a umilirii. Ei trebuie, cand sunt insultati sau amenintati in libertatea lor de cult, sa poata fi acompaniati pentru a purta plangere si sa declanseze actiunea penala.

Raspunsul nu poate fi decat represiv. Raspunsul este de asemeni educativ. Este formarea constiintelor, este accesul la a sti, este amintirea Istoriei. Aici voi contribuiti.

Raspunsul este laicitatea. Laicitatea nu este un punct de clivaj intre noi. Este un punct de adunare. Este regula comuna care ne permite sa traim impreuna. Laicitatea, o repet fara incetare, protejeaza libertatea de credinta si de constiinta. Ea garanteaza de asemenea neutralitatea Statului si a agentilor sai. Ei nu trebuie in exercitiul functiunilor lor sa manifeste o apartenenta religioasa - nu mai mult, ca de altfel, precum o opinie politica.

Aparatorul drepturilor, Domnul Baudis, a sesizat Consiliului de Stat asupra problemei, care s-a discutat despre iesirile scolare. Consiliul de Stat a recomandat sa lase responsabilii sa faca dovada de discernamant. Cred ca este un bun principiu si pentru care ni s-a parut preferabil sa nu schimbam nimic in circulara si sa evitam recursul la lege.

In acest spirit, de asemeni, doresc ca ministrul Educatiei nationale sa poata afisa Charta laicitatii in institutiile scolare. Este de asemei o modalitate pentru elevi sa inteleaga mai bine despre ce e vorba.

Am instalat, in cele din urma, in luna aprilie care a trecut - 6 ani dupa decretul care prevedea crearea sa, dar care nu a fost aplicat - Observatorul national al laicitatii. Stiu care sunt rezervele ce au putut fi emise asupra compozitiei sale. Vreau sa va raspund. Observatorul nu are vocatia sa fie locul reprezentantilor cultelor. El trebuie in schimb sa fie o instanta de dialog permanent cu voi. I-am cerut lui Jean-Louis Bianco, presedintele sau, sa vegheze in mod particular sa va primeasca in mod regulat.  

Aceeasi logica se impune pentru Comitetul consultativ national de etica. Vocatia sa nu este sa faca sa figureze cultele asa cum sunt, dar sa asocieze personalitati care reprezinta diversitatea societatii noastre. Rolul sau este de a trata problemele care survin in mod sensibil si sa aduca contributia sa.

Ma gandesc la subiectul sfarsitului vietii. O misiune a fost incredintata Profesorului Sicard, raportul sau mi-a fost dat la sfarsitul anului 2012 si Comitetul consultativ a organizat o "Conferinta Cetateneasca". Este un panel [grup de persoane reprezentative pentru o populatie n.n.] care a redat o parere. Este o parte dintr-un proces. Comitetul va face un raport de concluzii asupra intregii acestei proceduri. Mai apoi, adica la inceputul lunii februarie, consultatiile cu cultele se pot deschide.

Este vorba de a reflecta impreuna la ameliorarea acompaniamentului persoanelor suferinde la sfarsitul vietii, in respectul demnitatii fiecaruia. Orice persoana majora in faza avansata sau terminala a unei maladii incurabile - este ceea ce am spus in timpul campaniei - ce provoaca o suferinta fizica, psihica, insuportabila, si care nu poate fi linistita, trebuie sa poata cere, in conditii precise, stricte, o asistenta medicalizata pentru a termina viata sa in demnitate. Despre asta este vorba si nimic altceva.

Voi termina discursul meu asupra situatiei internationale.[...]
Documentul integral in franceza aici.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu