[...]Muzica este, fara indoiala, una dintre minunile lumii, fara de care orice suflet ar simti ca ii lipseste ceva, fara de care o inima s-ar sufoca. Muzica este un dar al lui Dumnezeu. Muzica vine firesc, nascuta ca urmare a nevoii omului de a exprima cat mai penetrant si convingator ritmul trairii sale. Originea si pricina cantarii se afla in mare masura in slavirea lui Dumnezeu.
Dumnezeu ne-a alcatuit intr-o fascinanta dualitate: minte si inima. Amandoua sunt parte din fiinta noasta si amandoua sunt la fel de importante. Anticii sustineau ca mintea trebuie pusa la dreapta omului, inar inima la stanga. Mana dreapta este pentru domnie, pentru purtarea sceptrului. Ea simbloizeaza intelepciunea. Mintea este responsabila cu ratiunea, cu gandirea, cu intelegerea lucrurilor. Ea ne permite sa intelegem relatia dintre cauza si efect. Cu ea analizam realitatea inconjuratoare si tot cu ea cautam sa gasim solutii rationale la problemele pe care le intampinam. Mintea are si ea nevoie de ceasuri de bucurie si de destindere. In astfel de clipe, mintea creeaza ceea ce noi numim poezie. Poezia este muzica mintii. Ea are si rima riguroasa, si ritm, si cadenta.
Pe de alta parte, avem inima. Inima este sediul sentimentelor. Inima isi are trairile ei si limbajul ei specific. Cand inima reuseste sa se reculeaga si sa se disciplineze intr-o anumita directie, ea creeaza Muzica! Muzica este maximul de disciplinare, maximul de rigurozitate, maximul de concentrare a inimii! Daca vreti un joc de cuvinte, muzica este poezia inimii, tot asa cum poezia este muzica mintii.
Muzica bizantina este si ea muzica, insa cu o destinatie cu totul si cu totul aparte. Este o muzica ce serveste unui scop foarte bine definit, anume acela de a-l pune pe om in starea cea mai potrivita de rugaciune inaintea lui Dumnezeu. Ea este o muzica nascuta in Biserica, din intalnirea omului cu Dumnezeu.
Ceea ce am incercat sa oferim, prin vocea si maiestria invitatului nostru [Arhim. Nikodimos Kabarnos], este tocmai aceasta experienta pe care omul trebuie sa o aiba in cadrul eclezial, in biserica. Experienta intalnirii lui cu Dumnezeu. Si unde este aceasta intalnire mai desavarsita, daca nu in Sfanta Liturghie? De aceea, concertul organizat in comunitatea noastra [Parohia ortodoxa romana "Sfantul Nectarie" Coslada] a cuprins cantari din Sfanta Liturghie.[...]
Sursa: Revista Apostolia nr. 69/Pr. George Cimpoca, Concert de muzica bizantina in Parohia Coslada, Spania
Arhimandritul Nikodimos Kabarnos
Arhimandritul Nikodimos Kabarnos este un caz rar întâlnit de preot foarte tânăr care a valorificat prin cel mai bun mod prețiosul talant al vocii și deja s-a făcut cunoscut în Ortodoxie ca unul dintre cei mai importanți protopsalți și profesori ai muzicii bizantine. (P. Panagiotis Kapodistrias)
Arhimandritul Nikodimos Kabarnos (cu numele de laic Panagiotis) s-a născut în Mitilene (14 mai 1980), în insula Lesvos. Acolo și-a petrecut copilăria şi primii ani de şcoală până la liceu.
Fiind fascinat de studiu, a mers la Atena, unde și-a luat diploma la Școala Superioară Bisericească și la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Naționale Kapodistria. Ulterior, s-a înscris la Școala Tehnică din Kefalonia (Lixuri), pentru studiul tehnologiei sunetului și instrumentelor muzicale, însușindu-și cunoştințe legate de sunet şi de instrumente muzicale. Obţine diploma de regizor pentru cinematografie şi televiziune. Ca regizor și ajutor de regizor a colaborat în multe producții de film în Grecia, la cunoscute canale private, între care şi la studiourile de televiziune Skai.
S-a ocupat de la o vârstă fragedă de studiul muzicii bizantine, având ca prim dascăl (îndrumător) pe protopsaltul Georgios Mihalleli, apoi pe Dionisios Iliopulos, Spiridon Pavlaki, p. Panagiotis Ioachim şi alții.
A obținut diploma de ieropsalt cu calificativul „Excepţional’’. A studiat muzica bizantină, obţinând diploma de licenţiat în muzică, cu calificativul „Excepţional’’. Are cunoştințe de armonie, pian și compoziție.
De la vârsta de 12 ani cântă la strană. A fost protopsalt la Biserica “Sfântului Antonie” Trigona (Mitilene), la Biserica “Schimbării la Faţă” Megalohori (Lesvos), protopsalt la Biserica “Sfântul Simeon” care se află în apropiere de Catedrala mitropolitană a Sfintei Mitropolii din Mitilene, la locul de Pelerinaj Naţional Panagia Agiasou, pe o perioada de 12 ani, la Sfântul Nicolae Plomariou, la Panagitsa Tavrou, la Sfânta Ecaterina Plakas, Sfântul Dimitrie Ambelokipon (unde a cântat vrednicul de pomenire Thrasivulos Stanițas, protopsaltul Patriarhiei Ecumenice) și la biserica “Schimbării la Faţă” din regiunea Moshato, Atena. A fost tuns în monahism, hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009 şi ieromonah la 2 februarie 2009, în aceeași zi fiind ridicat la rangul de arhimandrit. În prezent, slujește ca preot al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei.
Predă muzica elevilor care frecventează cursuri de muzică bizantină. Are un grup psaltic numeros, alcătuit în majoritate din elevii lui.
În perioada 2003-2011 a avut o strânsă colaborare cu Televiziunea de Stat şi diverse televiziuni particulare, pentru programe speciale dedicate Săptămânii Patimilor, Învierii Domnului, Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei, Adormirii Maicii Domnului, cu scopul promovării muzicii bizantine și a imnologiei bisericești din Biserica Răsăriteană.
Din anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Arhiepiscop al Atenei, Ieronim, urmează cursuri doctorale la Universitatea Pontificio Università Gregoriana din Roma, în cadrul Departamentului Comunicări Sociale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu