Copiii zilelor nostre sunt expusi excesiv la tehnologie, inca din primii ani de viata. Un stiudiu citat de publicatia Daily Mail arata ca tinerii care utilizeaza in exces internetul, retelele de socializare, sau tehnologia touch-screen sunt afectati psihologic esential pe termne lung. Demonstratiile cercetatorilor arata ca viata sociala a viitorilor adulti, utilizatori ferventi ai mediului internautic este alterat. Urmare a izolarii in universurile virtuale, stima de sine a individului scade, iar raportarea la persoana umana isi pierde esenta.
Intrebat ce parere are despre rezultatele studiului Virgiliu Gheorghe raspunde:
Intrebat ce parere are despre rezultatele studiului Virgiliu Gheorghe raspunde:
Efectul este major, tinand cont de faptul ca deja a aprut sindromul de dementa digitala si care intra tot mai mult in discutiile oamenilor de stiinta din occident.
In primul rand, ca factori, cred ca cele mai periculoase sunt jocurile video. Si sunt periculoase pentru ca conditioneaza raspunsurile automate si-l priveaza pe copil de posibilitatea de a deveni subiectul propiilor sale acte, ii inculca diverse scenarii, si in principal scenariile violentei, si, pe termen lung, produce deteriorari masive ale scoartei cerebrale.
Timpul petrecut de tanar in fata computerului si in contact permanent cu gadget-uri de tot felul, tablete, telefoane inteligente, ii dau dependenta rapida si il fac nervos, irascibil, si uneori violent. Acesta nu mai poate intampina cu luciditate viata, cu diversele ei provocari. Scade respectul de sine, se instaleaza stressul si frica de socializare. Se innabuse tot mai mult capacitatea lui creatoare. Folosirea in exces a internetului depersonalizeaza si intr-un fel il face pe tanar sa nu mai aibe o viziune corecta asupra realitatii.
La baieti, pentru ca baietii sunt cel mai mult prinsi de jocurile pe calculator, mai este pornografia, care vine din spate si da o dependenta rapida si conduce copilul pe un drum care nu are finalitate, un drum inchis pentru viata sa atat din punct de vedere al vietii de familie cat si relatiilor de comunicare. El submineaza capacitatea de a te adresa celuilalt ca unui subiect [persoana n.n.] in sensul ca deprecizeaza, biolgizeaza relatiile dintre oameni.Pe urma, daca e sa ne gandim la fete, este vorba de obiectificarea sexulala a trupului in sensul ca modelele mediatice care vin in intimpinarea lor sunt femei sexualizate sau hipersexualizate si ii creaza fetitei, de mica, din primii ani de viata, pana la adolescenta, ideea ca ea va avea succes social daca este dezirabila din punct sexual, in sensul ca orienteaza intregul ei [metahumans?] in promovarea propiului ei trup ca un instrument de satisfacere a placerii barbatilor.
Vizualul obscen face ca valoarea cuvantului sa-si piarda semnificatia reala, iar lectura pe ecran si intelegerea unui text este cu 30% mai redusa ca viteza, sustin cercetatorii. Tot cercetatorii spun ca indeltnicirea adolescentului cu tot felul de aplicatii ale internetului nu are sustinere din punct de vedere pedagogic, ii limiteaza vocabularul incat tanarul va fi incapabil sa invete si sa inteleaga anumiti termeni si expresii ale limbii. Dependenta de computer produce probleme emotionale, tinerii suferind de o amputare afectiva, probleme de atentie si hiperactivitate, si nu doar atat, [ci] limiteaza orizontul spiritual al omului in formare.
Ce este de facut? Cum poate fi cultivat in randul lor un duh de buna cuviinta, de firesc, de normalitate?
Copiii nostrii sunt eminamente ceea ce au fost crescuti sau educati sa fie, deci mai putin este important datul genetic cat formarea pe care au avut-o in viata. Este importanta o educatie axata pe valorile traditionale, o educatie fundamentata pe ceea ce a insemnat cultura de-a lungul vremii - pentru ca nu descoperim astazi aproape nimic in plus sau foarte putin-, si cu atat mai mult o educatie crestina prin care se promoveaza infranarea. Si infranarea duce la controlul comportamentelor, dezvolta cortexul prefrontal. Se promoveaza credinta si nadejdea, ceea ce duce la intarirea sistemului motiviational.
In genere, se poate observa faptul ca copiii care sunt crescuti in familii religioase - in cercetarile occidentale lucrul acesta se vede foarte clar - au un mult mai bun succes, un succes crescut in scoala, si riscuri mai mici de comoprtamente cum ar fi consumul de alcool, consumul de droguri, infractionalitate.
Deci educatia crestina este o garantie a unei sanatati mentale si a unui comportament echilibrat in viata, macar daca o luam la nivelul acesta, si cred ca este foarte, foarte importanta mai ales intr-o tara in care totusi exista un ethos crestin, am avut un ethos crestin care poate fi reactivat oricand in familia oricaruia.
Asadar o mai mare atentie a parintilor. Activitati precum sportul, muzica, o limba straina, il pot indeparta pe tanarul in formare de dependenta de ecran si-i dau acestuia un comportament echilibrat in viata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu