Papa Francisc a primit sambata dimineata o delegatie a Patriarhiei Constantinopolului, prezenta la Roma cu ocazia sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel, pe care Biserica ii sarbatoreste in aceasta duminica. Aceasta delegatie este condusa de Mitropolitul Ioan de Pergam, co-presedinte al Comisiei Mixte internationale pentru dialog intre catolici si ortodocsi. Cu aceasta ocazie, Papa a revenit asupra recentelor intalniri cu Patriarhul Bartolomeu, pentru a saluta mai bine calea parcursa impreuna."Recentele intalniri pe care le-am avut cu iubitul frate Bartolomeu sunt inca vii in mintea si inima mea" a subliniat Papa primind cu caldura delegatia. Francisc a revenit de fapt asupra intalnirii de la Ierusalim cu Patrairhul Constantinopolului, pentru a comemora imbratisarea istorica a predecesorilor lor, Paul al VI-lea si Athenagoras, cincizeci de ani mai devreme.
"Acest gest profetic a dat un impuls decisiv unei cai care, slava Domnului!, nu s-a oprit niciodata" a continuat Papa, care a evocat acest dar special al Domnului, care este de a se fi putut ruga impreuna si uniti, pe locul Sfantului Mormant al lui Hristos, "acolo unde putem sa atingem cu mana fundamentul nadejdii noastre".Dragostea lui Hristos care uneste
Aceasta bucurie a intalnirii a urmat langa mormantul Sfantului Petru, in timpul invocarii pacii in Tara Sfanta, in gradinile Vaticanului, in prezenta presedintilor israelian si palestinian. "Domnul ne-a data aceste ocazii de intalnire frateasca, in care am avut posibilitatea de a manifesta atat unul cat si altul dragostea lui Hristos care ne leaga, si de a reinnoi dorinta comuna de a continua sa mergem impreuna pe calea spre deplina unitate" a explicat Papa.Si a explicat ca daca noi invatam sa ne privim mereu unii pe altii in Dumnezeu, "calea noastra va fi mult mai rapida si colaborarea noastra mult mai eficienta in numeroase aspecte ale vietii cotidiene care ne leaga deja, cu bucurie"."Teologia facuta in genunchi"
Aceast punct de vedere teologic se hraneste din credinta, nadejde si dragoste si este capabil sa ajunga la o teologie autentica care participa la felul in care priveste Dumnezeu asupra Siesi si a noastra - a continuat Francisc; o reflectie care nu poate decat sa ne apropie unii de altii pe calea unitatii, chiar daca noi plecam din orizonturi diferite.Papa s-a rugat astfel, pentru ca Comisia Mixta internationala intre catolici si ortodocsi sa poata fi expresia acestei intelegeri profunde, a acestei "teologii facuta in genunchi". Astfel, a precizat el: "toate reflectiile asupra comuniunii in Biserica, a sinodalitatii, a ministerului episcopului Romei nu vor mai fi astfel doar un exercitiu academic, nici o simpla disputa intre pozitii ireconciliabile"."Noi avem toti nevoie - a concluzionat Suveranul Pontif - de a ne deschide cu curaj si incredere la actiunea Sfantului Duh, de a ne lasa atinsi de privirea lui Hristos asupra Bisericii, Miresei Sale, intariti de martiriul atator frati de-ai nostri care au realizat ecumenismul sangelui".
"Calea unitatii este posibila plecand de la o teologie facuta in genunchi, semn al unei vointe de intelegere profunda. Este ceea ce a repetat Papa primind delegatia Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, venita la Vatican pentru sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel. Papa Francisc a evocat intalnirile sale recente cu Patriarhul Bartolomeu in timpul pelerinajului sau in Tara Sfanta, si mai apoi la Roma, la inceputul lunii iunie, cu ocazia rugaciunii pentru pace in Orientul Mijlociu. In ceea ce priveste calea ecumenica, Papa a explicat din nou ca, fiind animati de o vointa de intelegere profunda, putem reflecta asupra conceptelor de primat si sinodalitate, asupra comuniunii Bisericii Universale, asupra ministerului Episcopului Romei, dincolo de exercitiul academic si disputele intre pozitii ireconciliabile. Toti avem nevoie sa ne deschidem cu curaj si incredere la actiunea Sfantului Duh, de a ne lasa atinsi de privirea lui Hristos asupra Bisericii, Miresei Sale, pe calea aceasta a ecumenismului spiritual intarita de martiriul atator frati ai nostrii care, marturisind pe Hristos, Domnul nostru, au realizat ecumenismul sangelui."
PAGINI WEB:
Cateva reflectii in urma intalnirii dintre Patriarhul Bartolomeu si Papa Francisc la Ierusalim
Declarația comună a Papei Franscisc și a Patriarhului Bartolomeu semnata la Ierusalim pe 25 mai 2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu