marți, 15 octombrie 2024

Părintele Rafail Noica: "să devenim oameni primitori de dragoste ca să nu rănim pe cel care ne iubește", "pentru că mândria împiedică dragostea"


Iubirea adevărată, iubirea smerită, care este dulceaţa Împărăţiei lui Dumnezeu, dulceaţa Raiului, în lumea asta este suferinţa cea mai cumplită. De ce? Fiindcă dragostea de la sine cere reciprocitate.


      
 

Dacă ai dragoste, povara lui Hristos este uşoară. Şi mă rog ca Domnul să vă dea, să ne dea acea dragoste ca să ne fie uşoară povara lui Hristos şi jugul Lui să fie plăcut. De ce? Cum să nu fie plăcut? Cine nu caută dragostea, iubirea? Da, dar iubirea adevărată, iubirea smerită, care este dulceaţa Împărăţiei lui Dumnezeu, dulceaţa Raiului, în lumea asta este suferinţa cea mai cumplităDe ce? Fiindcă dragostea de la sine cere reciprocitate. Şi dacă nu o ai, ce se întâmplă? Dragostea este crucea care, în veşnicie, este biruinţă şi este dulceaţă, este încrucişarea a două vieţi. În lumea asta crucea este ştiţi foarte bine ce. De ce? Pentru că, dacă te dăruieşti smerit în dragoste, dragostea aia lumea asta nu o primeşteFiţi cu luare aminte, fraţi şi surori creştini, să devenim oameni primitori de dragoste ca să nu rănim pe cel care ne iubeşte. Poate că ne iubeşte aiurea, în feluri care nu ne folosesc, dar iată, Părintele Sofronie ştia de multe ori să primească iubire care, de multe ori, era exprimată în feluri lumeşti, pământeşti, câteodată ne dădeau daruri cu care nu ştiam ce să facem, dar, cum zicea şi de Sf. Siluannu rănea vreun suflet.


Mare singură este smerenia! Pentru că mândria împiedică dragostea.[...] Smerenia este unul din aspectele dragostei, una din faţetele dragostei, dacă vreţi, ca un diamant cu multe faţete. Nu e ceva aparte; face parte din dragoste. Şi este elementul cel mai important, care este uşa deschisă dragostei. Dragoste mândră nu este dragoste. Dragoste poftitoare nu este încă dragoste. Doar dragostea smerită! 

Extrase din: 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu