miercuri, 6 iunie 2018

PS Ignatie: "Noi îi iubim pe copii pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au"/"Dacă noi nu reușim să transmitem ce înseamnă voia lui Dumnezeu, să descoperim voia lui Dumnezeu lumii acesteia, care are atâta nevoie de echilibru, care are nevoie de direcție înspre Împărăția lui Dumnezeu, atunci suntem niște proroci falși"


 Episcopia Hușilor: Preasfințitul Ignatie: „Devenim proroci falși atunci când există o discrepanță, o prăpastie enormă, între ceea ce învățăm și ceea ce facem noi ca preoți, ca episcopi”


Marți, 5 iunie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bârlad, cu prilejul întrunirii preoților din protopopiatul Bârlad la conferința semestrială.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre vocația preotului și a creștinului, în general, de a fi vestitor și împlinitor fidel al voii lui Dumnezeu:
Noi toți putem fi profeți sau proroci ai lui Dumnezeu, mai cu seamă noi, cei care suntem chemați la slujirea Lui: episcopii, preoții și diaconii, avem această chemare, de a deveni profeți într-o lume în care toți ignoră voia lui Dumnezeu și nu vor să o cunoască, nu vor să și-o asume. Dacă noi nu reușim să transmitem ce înseamnă voia lui Dumnezeu, să descoperim voia lui Dumnezeu lumii acesteia, care are atâta nevoie de echilibru, care are nevoie de direcție înspre Împărăția lui Dumnezeu, atunci suntem niște proroci falși. Devenim proroci falși atunci când există o neconcordanță, o discrepanță, o prăpastie enormă, între ceea ce învățăm și ceea ce facem noi ca preoți, ca episcopi. Putem avea o trăire mincinoasă, în sensul că noi putem să propovăduim despre iertare, în fața Altarului, dar să nu-l iertăm pe fratele nostru. Putem să vorbim despre dăruire, despre slujirea integrală a lui Hristos, când pe noi de fapt, ne interesează banii.(…)


De asemenea, Preasfințitul Ignatie a atras atenția asupra faptelor de zi cu zi, care oglindesc adevărata atitudine interioară:
Fiecare gând al tău, fiecare simțire a ta să fie brăzdată de prezența lui Dumnezeu. Și în felul acesta, tot ceea ce faci tu nu este altceva decât o exprimare a disponibilității tale pentru Dumnezeu. Cu alte cuvinte nu mai există timpul tău, ci există timpul lui Dumnezeu, în tot ceea ce faci tu. Noi vorbim despre slujirea aceasta, ca preoți, ca episcopi, și nouă ne este greu să-L slujim pe Dumnezeu, ne este greu să venim la Liturghie, ne este greu să ne rugăm puțin mai mult! (…) Acesta este un semn că nu-l iubești pe Dumnezeu, și ai o trăire mincinoasă în tot ceea ce faci tu. Cu alte cuvinte, ești ca unul dintre profeții aceștia mincinoși, falși, despre care vorbește Dumnezeu – Omul, Iisus Hristos, atât de minunat: „După roade îi veți cunoaște”. (…)
Domnul Hristos, în Evanghelia de astăzi, este Cel care ne trage acest semnal de alarmă că poți să fii un lup îmbrăcat în haine de oaie. Este o imagine, o metaforă minunată, pe care numai Dumnezeu o poate folosi. Și dacă noi trăim în chip mincinos, și nu ne rugăm, nu facem bine, nu slujim dezinteresat, atunci devenim și noi toți: episcopii, preoții, niște lupi îmbrăcați în haine de oaie și-i ducem în eroare pe toți credincioșii noștri.
Întâlnirea Ierarhului Hușilor cu preoții din protopopiatul Bârlad a continuat în sala de ședințe a Protopopiatului, unde a fost susținut referatul cu tema „Contribuţia slujitorilor bârlădeni, vasluieni şi huşeni la Marea Unire din 1 decembrie 1918” de către preotul Daniel Martin de la parohia Corodești. În partea a doua a conferinței au fost discutate mai multe aspecte de ordin pastoral și administrativ.

***

 Episcopia Hușilor: Preasfințitul Ignatie: „Un om împăcat cu sine însuși niciodată nu declanșează conflicte în jurul său”


Joi, 07 iunie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din municipiul Huși, în prezența tuturor preoților din protopopiatul Huși, ca prefață a primei conferințe semestriale din anul 2018.

În cuvântul învățătură, Ierarhul Hușilor a explicat semnificațiile  momentului potolirii de către Domnul Hristos, a furtunii de pe mare:
„Noi suntem în viața aceasta ca într-o corabie, mergem pe valurile acestei vieți. Sunt momente în care suntem  copleșiți de griji, de situațiile complicate, și strigăm la Dumnezeu. În toată această agitație, Dumnezeu stă liniștit; cu cât noi oamenii ne agităm, facem mai multă gălăgie, cu cât patimile parcă ne dizlocă, și sunt ca un cutremur al ființei noastre și vor să ne deturneze de pe drumul Împărăției Cerurilor.”(…)
Valurile și furtunile din viața personală sunt generate, de cele mai multe ori de propriile patimi, a arătat Părintele Episcop Ignatie:
Sfântul  Apostol Pavel ne spune că din judecată ne vine osândirea, și din harul lui Dumnezeu ne vine îndreptarea. Când osândești pe cineva, vine și judecata asupra ta, iar judecata este ca și valurile care vin să te înghită, și ai nevoie să ceri harul lui Dumnezeu care să te îndrepte.
Îndreptarea este întoarcerea întregii noastre ființe spre Dumnezeu. Dacă noi generăm osânda celui de lângă noi, prin tot felul de viclenii, vine și judecata lui Dumnezeu, care nu rămâne niciodată fără ca noi să ne trezim, să facă o mică spărtură în ființa noastră, că ceea ce facem nu este bine.
Cu cât nedreptățim pe cineva mai mult, iar acea persoană nu merită acest lucru, cu atât Dumnezeu îngăduie să vină judecata cu mai multă intensitate asupra noastră.
Un om împăcat cu sine însuși niciodată nu declanșează conflicte în jurul său.”
Sunt multe momentele când noi declanșăm cutremurul, în noi înșine întâi, apoi în cei de lângă noi. În primul rând, în tine este o ruptură, o fărâmițare a ființei tale, și aceasta o propagi în jurul tău! Întotdeauna, când văd oamenii care nu reușesc să-și găsească o așezare în lăuntrul lor, și nu-și găsesc un punct de referință, mă întreb ce se întâmplă în universaul lor lăuntric: acolo e viforniță,  sunt probleme nerezolvate, nu reușesc să-și găsească un punct de referință în care să strige la Dumnezeu să-l izbăvească, să liniștească Dumnezeu această vânzoleală generată de păcat, de interese ascunse, meschine.  Cu cât interesele sunt mai murdare, cu atât mai mult ești un om al conflictului, și îți faci o plăcere în a propaga răul și devii o victimă a propriei tale firi. Avem nevoie de Hristos, singurul care ne poate da liniște deplină, atât în sufletele noastre, cât și în jurul nostru.
După oficierea Sfintei Liturghii a urmat, începând cu ora 11.00, conferința semestrială în sala de ședințe a protopopiatului Huși. Părintele Iosif Flavius de la parohia Pogănești a susținut referatul cu tema „Contribuția clericilor hușeni la Marea Unire de la 1918”.
***


Episcopia Hușilor: Preasfințitul Ignatie: Noi îi iubim pe copii pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au” (galerie foto)


Vineri 1 iunie, curtea Catedralei Episcopale din Huși s-a umplut de glasurile vesele ale copiilor veniți să participe la prima ediție a Zilei Copiilor organizată de Episcopia Hușilor, sub genericul „Bun venit, copilărie!”

Programul evenimentului, ce a adunat peste 300 de copii, cu vârsta între 7 și 14 ani, proveniți din familii defavorizate din parohiile județului Vaslui, a debutat la ora 10.00 printr-o scurtă slujbă de mulțumire, oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în fața statuii Sfântului Ștefan cel Mare.

Adresându-se copiilor prezenți, Preasfinția Sa le-a motivat rațiunile pentru care a hotărât organizarea acestui eveniment:  
Voi ne învățați ce înseamnă un zâmbet sincer, o bucurie curată și o bunătate nevicleană. Noi, din acest motiv avem dragoste față de voi, dragoste la care ne îndeamnă Hristos în Evanghelie: „Lăsați copiii să vină la Mine, căci a unora ca aceștia este împărăția Cerurilor”. Dacă noi nu vom reuși să ajungem ca și voi, sinceri, bucuroși și buni, nu vom putea să stăm lângă Dumnezeu. De aceea ne bucurăm că am putut să organizăm această primă ediție legată de copilărie, de nevinovăție și de puritate. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă ajute, ca niciodată, nimeni, să nu vă fure zâmbetul curat, să nu vă pângărească nimeni bucuriile frumoase, și nimeni să nu vă deturneze de la calea aceasta de a fi niște copii foarte buni.
Au luat cuvântul apoi doamna inspector școlar general Gabriela Plăcintă, domnul inginer Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, și domnul Ionel Ștefănică Armeanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, fiecare exprimându-și gândurile de bucurie datorate prezenței acestor copii. Părintele Vladimir Berevoi, consilier economic și social-misionar al Episcopiei Hușilor, coordonatorul evenimentului,  a afirmat că
„Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm și să ne bucurăm de fiecare zi și clipă a vieții, precum cei mici. Să sărbătorim alături de copiii, nepoții, frații sau vecinii noștri și să ne lăsăm inspirați de bucuria lucrurilor simple și să nu uităm copilul din noi.”
Evenimentul a continuat, după intonarea Imnului national, cu desene pe asfalt, joc de șah, cântece ale copilăriei și multă voie bună. Organizatorii au oferit copiilor prezenți tricouri cu însemnele evenimentului și șepci roșii, galbene și albastre, astfel că, la fiecare pas, se putea regăsi tricolorul. De altfel, înainte de plecarea spre masă, toți copiii s-au așezat astfel încât prin culorile purtate, să alcătuiască steagul României [...]




Un comentariu: