joi, 24 noiembrie 2016

Declarațiile incendiare ale Patriarhului Kirill cu privire la Sinodul din Creta. Fără consens este "o dezbinare programată în Ortodoxie"


Biserica Ortodoxă Rusă s-a abținut în ultimul moment, în luna iulie a acestui an, de a participa la Sinodul din Creta, pentru a nu provoca o nouă schismă. Acest lucru a fost comunicat jurnaliștilor de către Patriarhului Moscovei, Kirill, în timpul unui interviu în ajunul aniversarii sale de 70 de ani. 
"În istorie, dezbinări au avut loc după aproape fiecare Sinod. Dezbinări s-au produs chiar după Sinoadele Ecumenice și, de asemenea, în timpul nostru, nu ar trebui să riscăm apariția unor noi schisme. Tocmai de aceea ne-am pus de acord să adoptăm toate deciziile prin consens, dar s-a dovedit, deja din timpul reuniunii Întâistătătorilor de la Geneva, că cele două Biserici - din Antiohia și Georgia - nu au semnat documente foarte importante, și atunci n-a mai fost consens"
a spus Patriarhul.
"Apoi, Biserica Sârbă a declarat că ea consideră necesară amânarea Sinodului. Biserica Georgiei, de asemenea, a spus că ea nu va merge la Sinod, iar Biserica din Bulgaria a refuzat de asemenea să meargă", 
a mai spus patriarhul. 
"Astfel, când am primit această informație, am trimis o scrisoare la Constantinopol, propunând convocarea de urgență a unei Conferințe pan-ortodoxe, pentru a defini acțiunile noastre și a decide care ar trebui să fie abordarea noastră față de Sinod, pentru că fără consens nu ar trebui să se convoace un Sinod".
Un acord fundamental între Întâistătători, prevedea că adoptarea documentelor nu se va face decât printr-un vot unanim. Acest lucru ar permite să se excludă disputele, și să nu se provoace dezbinări. 
"Am spus încă o dată că documentele, așa cum trebuiau să fie trimise Sinodului, nu ne convin și am avea modificări serioase de adus. Am primit un răspuns foarte nepoliticos, în care se spunea: Sinodul va avea loc, asta e tot"
a continuat Patriarhul Kirill. 
"Dacă Sinodul are loc în absența consensului, aceasta înseamnă că renunțăm la principiile care le-am convenit împreună", 
a clarificat el. 
"Mai mult decât atât, aceasta însemnă pentru noi, pur și simplu, o dezbinare programată în Ortodoxie
Patriarhul a amintit că reprezentanții unor Biserici au mers totuși în Creta și au luat parte la Sinod, în timp ce alții au refuzat, ceea ce prin urmare, se neagă acestuia statutul de "panortodox". 
"Într-o astfel de situație, Biserica noastră a luat decizia să nu meargă la Sinod"
a declarat Patriarhul. 
"Dar avem o atitudine respectuoasă față de ceea ce s-a întâmplat în Creta. Avem, desigur, rezervele noastre și amendamentele noastre. Comisia noastră biblică și teologică a studiat deja aceste documente, și formulat amendamentele sale", 
a spus Patriarhul, care a anunțat că, la următoarea Adunare a Episcopilor [Bisericii Ortodoxe Ruse, n.tr.], aceste modificări vor fi examinate cu atenție și că "vor fi făcute unele sugestii".
"Considerăm acest Sinod din Creta, ca o parte din procesul sinodal. Până în prezent, în absența unui număr de Biserici, dar nu trebuie să dramatizam. Suntem pe calea acestui Sinod [panortodox, n.tr.fr.] care va fi convocat după toate regulile și care va prezenta Bisericii Ortodoxe și lumii întregi documentele ortodoxe acceptate în mod comun", 
a asigurat Patriarhul Kirill. 



3 comentarii:

  1. JE NE COMPRENDS PAS VRAIMENT LE ROUMAIN, MAIS IL ME SEMBLE QUE LE MOTS/ INCEDIARE EST UN TERME UN PEU FORT ET QUI, IL ME SEMBLE NE REFLÈTE PAS VRAIMENT LA RÉALITÉ.
    . PERE GONTRAN GRASSE.FRANCE En attendant, votre blog est intéressant, que Dieu bénisse.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci pour votre commentaire et pour que vous vous intéressez de ce blog. Nous avons utilisé en sens figuré le mot "incendiar" pour attire l'attention sur le fait que le Patriarche Kirill ne voit pas que les consensus a été atteint, tandis ce que ceux qui ont participé au Concile parle toujours de consensus. Mais, peut-être que vous avez raison, pour certains le terme semble fort...

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci, pour votre réponse. Que Dieu aide! p. Gontran

    RăspundețiȘtergere