miercuri, 24 octombrie 2018

Patriarhul Kiril și-a redus vizita de la 4 la 2 zile în Moldova. Noi tensiuni pe baza conflictului dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhia Ecumenică


Împotriva Patriarhului Kiril al Moscovei ar fi prevăzute provocări

în timpul apropiatei sale vizite în Republica Moldova


În contextul actualei dispute cu Patriarhia Ecumenică în ceea ce privește Ucraina, apropiata vizită a Patriarhului Kiril în Moldova a fost redusă de la patru la două zile, iar slujba programată în Catedrala din Chișinău a fost anulată, potrivit Agenției rusă Ria-Novosti.


Inițial vizita în Moldova a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse a fost planificată între 25 și 28 octombrie, dar acum s-a decis să fie limitată între 27 și 28 octombrie. Acest lucru a fost anunțat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu câteva zile în urmă:
 "Inițial, a fost planificat ca vizita să dureze patru zile. Cu două zile în urmă era posibil ca Patriarhul să nu mai vină deloc, dar am vorbit cu el și l-am convins pe Preafericirea Sa să vină pe 27 și 28 octombrie; el va fi în Republica Moldova pentru două zile",
a declarat președintele Dodon la televiziunea moldovenească. 
El a propus recent organizarea unui Sinod Panortodox în Moldova - unde 97-98% dintre locuitori se identifică drept ortodocși-, pentru a aborda problema Ucrainei. 

În timp ce Patriarhul Kirill a vizitat mai înainte Moldova de două ori, în 2011 și 2013, aceasta va fi prima lui vizită în Episcopia Cahul-Comrat, unde sâmbătă va oficiată o slujbă de mijlocire în piața centrală a capitalei Găgăuze și unde se va întâlni cu credincioșii, și, de asemenea, în eparhia de Bălți-Fălești, unde va sluji Sfânta Liturghie duminică, și se va întâlni cu credincioșii - potrivit informațiilor Ria Novosti.

În timp ce calendarul actualizat nu mai prevede slujba în Catedrala din Chișinău, este posibil să slujească acolo la cererea Președintelui Dodon. 

Potrivit lui Dmitri Pakhomov, director al Fundației Internaționale „Solidaritatea Creștină“ surse credibile raportează că unele forțe se vor angaja în incitare publică în timpul vizitei patriarhului, fiind destinate să creeze o opinie negativă, cu privire la Patriarhul Kirill și față de Biserica Ortodoxă Rusă, în societatea moldovenească. 

Pakhomov a raportat unele informații foarte cutremurătoare conform cărora, pe 25 noiembrie, în timpul vizitei Patriarhului Bartolomeu la București, cu ocazia sfințirii noii catedrale, cei doi Întâistătători, și anume Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Daniel, ar putea face o declarație comună privind ilegalitatea cedării Bisericii din Moldova Bisericii Ortodoxe Ruse (în 1940, n. tr. fr.) și necesitatea urgentă de a diviza teritoriul eclezial al Moldovei între Patriarhia Română și Patriarhia Constantinopolului, cu cedarea regiunii autonome Găgăuzia Constantinopolului. 

În prezent, există două jurisdicții canonice în Moldova: Biserica Ortodoxă din Moldova, care depinde de Biserica Ortodoxă Rusă, și are mai mult de o mie de parohii și Mitropolia Basarabiei, care aparține de Biserica Ortodoxă Române, și are 84 de parohii în Moldova, precum și în regiunea Odessa din Ucraina și regiunea Ciuvaș în Rusia, în Ural. 

Din 1791 până în 1812, teritoriul Moldovei făcea parte din Exarhatul Moldovlah al Constantinopolului. Din 1812 până în 1918, a fost o eparhie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Din 1918 până în 1940, teritoriul face parte din Mitropolia Basarabiei în timpul existenței României Mari. Din 1940-1992, teritoriul constituie Mitropolia Chișinăului și Moldovei a Bisericii Ruse, primind autonomia acesteia în octombrie 1992. Actuala Mitropolie Basarabeană a Bisericii Ortodoxe Române a fost înființată în anul 1992 de către episcopul Petru Păduraru din Bălți care a părăsit Patriarhia Moscovei.

În timp ce continuă conflictul dintre cele două Biserici, Mitropolitul Vladimir, Primatul Bisericii Moldovei (Patriarhia Moscovei) a propus Mitropoliei romanești să încurajeze un dialog și o cooperare mai largă, în numele credinței lor comune, la care Mitropolia aparținând BOR a răspuns pozitiv. 

 LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu