In timpul sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 15 octombrie 2018, la Minsk, a fost adoptată o declarație, în urma intruziunii Patriarhiei Constantinopolului pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Membrii Sfântului Sinod au recunoscut că nu mai este posibil să rămână mai mult în comuniune euharistică cu Patriarhia Constantinopolului.
Declarația precizează :
„Primirea în comuniune a schismaticilor și a unei persoane sub anatema de către o altă Biserică locală, cu toți "episcopii" și "clericii" pe care ea i-a hirotonit, invazia pe teritorii canonice străine, încercarea de a nega propriile decizii și obligații istorice, toate acestea plasează Patriarhia Constantinopolului în afara canoanelor și, spre marele nostru regret, face să fie imposibil să continuăm comuniunea euharistică cu ierarhii, clerul și mirenii săi"
se spune în document.„De acum și până când Patriarhia Constantinopolului dezaprobă deciziile sale anticanonice este imposibil ca toți slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse să slujească împreună cu clerul Bisericii Constantinopolului și mirenii să participe la slujbe în bisericile lor",
Traducere ROF după Orthodoxie.com, «Le Saint-Synode de l’Église orthodoxe russe reconnaît impossible de demeurer plus longtemps en communion avec le Patriarcat de Constantinople»
Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat luni la Minsk ruperea relațiilor
cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaște
o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează AFP, Reuters și
TASS.
„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului”,
a
declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru
Departamentul de relații externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA
Novosti.
„Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoții noștri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol”,
a declarat el.
„A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru",
a mai spus
acesta.
Patriarhia de la Constantinopol
a recunoscut joia trecută, la finalul unui sinod de două zile la
Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, spre indignarea
Bisericii Ruse. De asemenea, Patriarhia Constantinopolului l-a recunoscut
și pe Macarie Maletici drept Mitropolit al Bisericii Ucrainene
Autocefale Ucrainene, entitate înființată prin ruperea de Patriarhia
Moscovei în 1921 și apoi reînființată după 1990.
Poziția Bisericii Ortodoxe Române rămâne necunoscută. Majoritatea etnicilor români din Ucraina se află în Mitropolia condusă de ÎPS Onufrie, de sub autoritatea Moscovei.
Decizia
Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaște autocefalia unei
Biserici unificate a Ucrainei, formată din mai multe entități aflate în
conflict între ele în acest moment, îi afectează grav pe etnicii românii
din țara vecină.
Filaret Denisenko (FOTO), liderul auto-proclamatei Biserici Ortodoxe a
Ucrainei, a spus că după „unificare”, toate slujbele se vor ține în
limba ucraineană. Singura derogare va fi pentru limba slavonă și
predicile în rusă.
„Slujbele religioase trebuiesc oficiate din principiu în limba ucraineană. Și predica preotului – la fel în ucraineană. Totodată vom accepta limba slavonă, cât și predicile în limba rusă. Adică nu vor exista presiuni în ceea ce privește limba liturgică”,
a spus Filaret, informează Libertatea Cuvântului din Cernăuți.
Sursa citată precizează că în regiunea Cernăuți sunt 440 de
parohii ortodoxe, dintre care 126 sunt parohii românești. În regiune mai
sunt și șapte mânăstiri românești. Bisericile românești, aflate sub
autoritatea Mitropoliei Kievului - de sub Patriarhia Moscovei -,
săvârșesc slujbele în limba română.
Lovitura vine după ce în cursul acestui an, etnicii români au fost afectați de noua lege a educației adoptată de Kiev, care afectează dreptul minorităților de a se educa în limba maternă.
***
Patriarhul Kiril depune o coroană de flori
la monumentul Victoriei din Minsk
Pe 14 octombrie/ 1 octombrie 2018, de ziua Acoperământului Maicii Domnului, Patriarhul Kiril a depus o coroană de flori la monumentul Victoriei din Minsk, ridicat în anul 1954 în memoria soldaților armatei sovietice care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, în lupta dusă împotriva Germaniei naziste.
In timpul vizitelor oficiale în Republica Belarus o ceremonie de depunere a coroanelor la Monumentul Victoriei din Minsk este inclusă în mod obligatoriu printre evenimentele protocolului.
LEGATURI:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu