luni, 15 octombrie 2018

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului. Patriarhul Kiril depune o coroană de flori la monumentul Victoriei din Minsk


In timpul sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 15 octombrie 2018, la Minsk, a fost adoptată o declarație, în urma intruziunii Patriarhiei Constantinopolului pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Membrii Sfântului Sinod au recunoscut că nu mai este posibil să rămână mai mult în comuniune euharistică cu Patriarhia Constantinopolului.

Declarația precizează :
Primirea în comuniune a schismaticilor și a unei persoane sub anatema de către o altă Biserică locală, cu toți "episcopii" și "clericii" pe care ea i-a hirotonit, invazia pe teritorii canonice străine, încercarea de a nega propriile decizii și obligații istorice, toate acestea plasează Patriarhia Constantinopolului în afara canoanelor și, spre marele nostru regret, face să fie imposibil să continuăm comuniunea euharistică cu ierarhii, clerul și mirenii săi"
De acum și până când Patriarhia Constantinopolului dezaprobă deciziile sale anticanonice este imposibil ca toți slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse să slujească împreună cu clerul Bisericii Constantinopolului și mirenii să participe la slujbe în bisericile lor", 
se spune în document.
Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat luni la Minsk ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaște o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează AFP, Reuters și TASS.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului”, 
a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relații externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA Novosti.
Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoții noștri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol”, 
a declarat el.
A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru", 
a mai spus acesta.


Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joia trecută, la finalul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, spre indignarea Bisericii Ruse. De asemenea, Patriarhia Constantinopolului l-a recunoscut și pe Macarie Maletici drept Mitropolit al Bisericii Ucrainene Autocefale Ucrainene, entitate înființată prin ruperea de Patriarhia Moscovei în 1921 și apoi reînființată după 1990.

Poziția Bisericii Ortodoxe Române rămâne necunoscută. Majoritatea etnicilor români din Ucraina se află în Mitropolia condusă de ÎPS Onufrie, de sub autoritatea Moscovei.


Decizia Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaște autocefalia unei Biserici unificate a Ucrainei, formată din mai multe entități aflate în conflict între ele în acest moment, îi afectează grav pe etnicii românii din țara vecină.

Filaret Denisenko (FOTO), liderul auto-proclamatei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, a spus că după „unificare”, toate slujbele se vor ține în limba ucraineană. Singura derogare va fi pentru limba slavonă și predicile în rusă.
Slujbele religioase trebuiesc oficiate din principiu în limba ucraineană. Și predica preotului – la fel în ucraineană. Totodată vom accepta limba slavonă, cât și predicile în limba rusă. Adică nu vor exista presiuni în ceea ce privește limba liturgică”
a spus Filaret, informează Libertatea Cuvântului din Cernăuți.

Sursa citată precizează că  în regiunea Cernăuți sunt 440 de parohii ortodoxe, dintre care 126 sunt parohii românești. În regiune mai sunt și șapte mânăstiri românești. Bisericile românești, aflate sub autoritatea Mitropoliei Kievului - de sub Patriarhia Moscovei -, săvârșesc slujbele în limba română.

Lovitura vine după ce în cursul acestui an, etnicii români au fost afectați de noua lege a educației adoptată de Kiev, care afectează dreptul minorităților de a se educa în limba maternă.


***

 Patriarhul Kiril depune o coroană de flori 

la monumentul Victoriei din Minsk


Pe 14 octombrie/ 1 octombrie 2018, de ziua Acoperământului Maicii Domnului, Patriarhul Kiril a depus o coroană de flori la monumentul Victoriei din Minsk, ridicat în anul 1954 în memoria soldaților armatei sovietice care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, în lupta dusă împotriva Germaniei naziste.

In timpul vizitelor oficiale în Republica Belarus o ceremonie de depunere a coroanelor la Monumentul Victoriei din Minsk este inclusă în mod obligatoriu printre evenimentele protocolului.LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu