luni, 1 octombrie 2018

UPDATE: Conferința Familia Românească la Răscruce de vremi cu av. Ana Corina Săcrieru. Referendumul îngrădit de manifestări totalitare


Conferința Familia Românească la Răscruce de vremi -

avocat Ana Corina Săcrieru***

Un operator la Televiziunea Națională, TVR1 întrerupe o emisiune despre Referendum, folosind un limbaj licențios


Vineri, 28 septembrie, la o oră de maximă audiență, în timpul emisiunii „Pulsul zilei”, difuzată pe TVR 1, în timpul discuţiilor, un membru al echipei tehnice a folosit, în direct, un limbaj licențios care a condus la întreruperea emisiunii. Operatorul şi-a pierdut controlul în timp ce vorbea Mihai Gheorghiu, preşedintele Comitetului de Iniţiativă Cetăţenească şi al Coaliției pentru Familie despre referendumul din 6-7 octombrie 2018.


***

INTERZICEREA DE CĂTRE AUTORITĂȚI A DREPTULUI CETĂȚENILOR ROMÂNI LA CAMPANIE PENTRU REFERENDUM


 ***

Conferinţă extraordinară de presă – 

Coaliţia pentru Familie -27 Septembrie 2018
***

Comitetul de Inițiativă Cetățenească, Coaliția pentru Familie și Platforma civică ÎMPREUNĂ reclamă și condamnă interzicerea de către autorități a dreptului cetățenilor români la campanie pentru Referendumul din 6 – 7 Octombrie 2018, la sesizările nelegale ale unor agenți propagandistici anti-referendum. Într-un comunicat postat pe pagina de Facebook, CpF arată că în țară există birouri electorale județene care au interzis accesul liber al cetățenilor și organizațiilor acestora la serviciile de radiodifuziune și televiziune pentru campania pentru Referendum.
La Brăila, aseară, un echipaj de poliție a intervenit în curtea unei Biserici și a dat jos un banner, sancționându-l pe preotul paroh. Este fără precedent după 1989 ca poliția să acționeze discreționar în incinta unei biserici, fără temei legal, intervenind în viața unei comunități creștine, interzicând libera expresie și libera manifestare în cadrul campaniei pentru Referendumul național.

La București s-a dispus îndepărtarea materialelor de campanie pentru Referendum amplasate de cetățeni prin Comitetul de Inițiativă Cetățenească și prin Coaliția pentru Familie, cu motivarea nelegală că cetățenilor și organizațiilor acestora li s-ar aplica prevederile Legii 208/2015 și ale Legii 334/2006. De asemenea, cetățenilor români li se interzice folosirea culorilor drapelului național în campania pentru Referendum, măsură, la rândul ei, nelegală.

În țară există birouri electorale județene care au interzis accesul liber al cetățenilor și organizațiilor acestora la serviciile de radiodifuziune și televiziune pentru campania pentru Referendum, cu aceeași motivare nelegală.

Aceste situații atestă încercarea generalizată de interzicere a dreptului cetățenilor români și organizațiilor civice ale acestora la desfășurarea unei campanii în mod liber și fără a fi discriminate, cu motivarea nelegală că această campanie pentru referendum este una electorală, având ca actori doar partidele politice.

Denunțăm excluderea de către autorități a cetățenilor și organizațiilor civice ale acestora din campania pentru Referendumul din 6-7 Octombrie care nu este o campanie electorală, atrăgând atenția că această campanie nu cade sub incidența Legii 208/2015 pentru că nu se desfășoară simultan cu niciun tip de alegeri politice (art 15/1/ din Legea 3/2000) și nici a Legii 334/2006 întrucât si cetățenii – nu doar partidele politice – au dreptul la campanie potrivit art 30 din Legea 3/2000.

***


Asimilarea campaniei pentru referendum cu o companie electorală este ilegală. Campania pentru referendum nu cade sub incidența legii partidelor politice și nici sub cea a alegerilor parlamentare (pentru că nu există simultaneitatea invocată de art. 15 indice 1 din legea 3 /2000). Campania se desfășoară conform dispozițiilor legii 3/2000, a art. 30 din această lege. Hotărârea de mai jos este, de altfel, lovită de nulitate, fiind dată cu încălcarea legii.


***


LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu