joi, 14 mai 2009

Le monde selon Monsanto


FILM VIDEO

- In franceza:
Le monde selon Monsanto



- In engleza:



Cateva extrase din film in romaneste:


Monsanto se prezinta ca o companie agricola care ajuta taranii sa aibe o productie mai mare, reducand riscurile asupra mediului. Este liderul mondial in biotehnologii. 90 % din OGM (organisme modificate genetic) cultivate in lume ii apartin.

Soia roundup ready contine o proteina care este introdusa in planta (modificata genetic) si care o face rezistenta ierbicidului Roundup.

Creata in 1901 in statul Missouri a fost una din cele mai mari companii chimice ale secolului. Este totusi una din companiile cele mai controversate ale erei industruiale. Agent orange, aspartam, hormoni de crestere, PCB (uleiuri chimice utilizate in transformatoarele electrice - se numeste aroclor in SUA, pyralene in Franta si clophen in Germania - pana la interdictia lor in 1980.) toate au fost promovate de Monsanto.

Monsanto a ascuns poluarea cu PCB (Whasington Post 2002) timp de decenii.

Monsanto a avut autorizatia de a ingropa PCB-urile langa orasului Huston, dar aceasta a dus la moartea locuitorilor din apropiere datorita cancerului precum si a altor maladii legate de aceasta. PCB-ul determina intoxicarea organismului si eruptii cutantate de tip acnee.

- 1961 dupa ruptura unui tub continand PCB, 2 muncitori au dezvoltat simptoame caracteristice hepatitei.

- 1966 pestii au murit dupa trei minute dupa ce au fost introdusi intr-un loc cu PCB de catre oameni de stiinta.

Prof. David Carpenter spune ca toata planeta este contaminata de PCB. Cea mai cunoscuta boala determinata de PCB este cancerul. Femeile contaminate de PCB dau nastere unor copii care au un QI redus. PCB-urile reduc functionarea tiroidei. PCB-urile perturba hormonii sexuali.

In 2001, 20.000 de locuitori ai orasului Hudson au depus plangere impotriva companiei Monsanto. Compania trebuie sa plateasca 7 mil. de dolari pentru a indemniza victimile, pentru a construi un spital pentru victime si a depolua site-ul, dar niciun sef al companiei nu a fost acuzat.

*

Roundup este numele comercial dat de Monsanto pentru "glifozat", un ierbicid considerat biodegradabil si bun pentru mediu. Firma a fost condamnata de doua ori pentru publicitate mincinoasa. Prima data a fost in 1996 la New York si a doua oara in Franta. Numeroase studii stiintifice dovedesc ca Roundup este foarte toxic. El provoaca disfunctii ale diviziunii celulare, conform unui studiu al prof. Robert Bellé, care munceste pentru CNRS si Inst. Pierre et Marie Curie. Prof. Robert Bellé spune ca celulele, initial nu sunt canceroase, dar incepand cu un anumit moment apar modificari in ele, iar modificarea principala este de a deveni instabila d.p.d.v. genetic si aceasta prima dereglare a fost observata in prezenta ierbicidului Roundup care induce aceste prime etape ce conduc la cancer. Dar cancerele le vom vedea in 30-40 de ani. Deci trebuie sa alarmam opinia publica asupra subiectului. Concluzia este ca am ascuns toxicitatea ierbicidului Roundup pentru a promova dezvoltarea OGM-urilor.

Dupa Monsanto cultura cu soia modificata genetic a fost autorizata prima data in SUA in 1996.

Cum se face ca soia modificata genetic este rezistenta la Roundup? Cercetatorii au selectat o gena provenind dintr-o bacterie care a fost fixata pe particule microscopice si cu care au fost bombardate celulele de soia. Gena penetreaza ADN-ul si fabrica o proteina care permite plantei sa fie rezistenta la Roundup. Cand ierbicidul e pulverizat el omoara toate buruienile in afara de soia.

Dan Glickman, ministru agriculturii in timpul lui Bill Clinton spune ca daca n-ar fi admis aceasta tehnologie putea fi considerat impotriva progresului, si ar fi putut fi sanctionat chiar de membrii guvernului.

Food and Drog Administration (FDA), agentia care se ocupa cu securitatea alimentara si a medicamentelor spune ca alimentele obtinute prin modificare genetica sunt supuse acelorasi principii precum alimentele traditionale. James Maryanski, responsabil cu biotehnologiile intre 1985-2006 spune ca nu a fost nevoie sa creeze noi legi cu privire la OGM. Aceasta a fost o decizie politica si nu stiintifica. FDA considera ca o planta modificata genetic este echivalenta cu una care nu este. Motivul a fost ca genele introduse in plante prin biotehnologie produc proteine asemanatoare cu cele care sunt consumate de secole. FDA spune ca daca introducem o gena intr-o planata, aceasta este ADN, si cum acesta se consuma de mult timp putem conclude ca aceasta planta este sigura.

*

Hormonul de crestere bovina, produs de Monsanto, este un hormon transgenetic injectat vacilor pentru a creste cu 20% productia de lapte. Acest hormon ameninta sanatatea noastra. El este comercializat de Monsanto sub numele de Posilac din 1994. Richard Burroughs a declarat ca date stiintifice au fost manipulate cu privire la acest hormon. Maladii precum infectia ugerului la vaci au fost ascunse.

In 1990 prof. Samuel Epstein a publicat un studiu stiintific cu privire la acesta. Schimbarile fiziologice ale animalelor care au primit hormonul sunt catastrofale. De exemplu ovarul drept care a primit hormonul este marit cu 42-44% ceea ce dovedeste ca sunt probleme grave in cee ce priveste reproducerea. Cum vacile sufera des de mamita (infectia ugerului) exista puroi in lapte. In plus datorita tratamentului bolii se observa antibiotic in compozitia laptelui. Constatam de altfel si o crestere importanta a factorului insulinic de crestere (IGF1). Prin urmare hormonul a fost interzis in Europa si Canada.

Un prim aditif alimentar care a fost pe piata a provocat o mare epidemie. L-triptofan (un acid aminat) in 1989 a omorat zeci de persoane (37) si a facut sute de bolnavi (mai mult de 1000 de handicapati), provocand o boala EMS. Arpad Pusztai, un om de stiinta ce muncea in Scotia, entuziasmat de aparitia OGM-urilor in Marea Britanie a facut studii asupra leptinei, o proteina cu functii insecticide ce protejeaza plantele impotriva puricilor. Astfel s-au creat cartofi care rezista acestor insecte prin introducerea unei gene provenind din ghiocel, si care fabrice leptina. Acesti cartofi au fost testati pe soareci. S-au constatat 2 efecte:
-primul o proliferare a celulelor in stomac, si aceasta nu este bine (faciliteaza dezvoltatea tumorilor cauzate de produse chimice)
-sistemul imunitar al stomacului era "supraexcitat"

Astfel au considerat ca tehnica de insertie a genei era de vina si nu modificare in sine.

Cum aceste studii a interesat Monsanto si profesorul a fost dat afara imediat dupa publicarea lor a ajuns la concluzia ca studiile stiintifice nu sunt deloc independente de politica. Biroul lui Tony Blayer a facut presiuni asupra directorului.

10 ani dupa ce a fost scoasa pe piata Soia roundup ready reprezinta 90% din productia de soia americana si 70 % din produsele americane contin OGM-uri, o consecinta a echivelentei alimentelor (OGM cu non-OGM).

*

Monsanto a falsificat studii cu privire la efectul cancerigen al dioxinei. Istoria incepe in Nitro, o uzina a companiei Monsanto din Virginia care fabrica un ierbicid puternic 2,4,5,T, si unde a avut loc o explozie in 1949. Ca urmare 228 muncitorii prezentau o boala desfiguranta: cloracneia, datorata dioxinei un subprodus al ierbicidului in cauza. 2,4,5 T este componenta principala al "agentului orange" folosit de armata americana in timpul razboiului din Vietnam. In anii 1960 au fost imprastiati 40 mil. de litri de produs in sudul tarii, sau 400 Kg de dioxina pura, fiind contaminati 3 milioane de oameni dintre care mii de soldati americani. Dioxina provoaca cancer si grave disfunctii genetice. In 1978 soldati americani veterani au purtat plangere impotriva celor care au fabricat "agentul orange", dar studiile au fost falsificate spunand ca pentru om nu este cancerigena.

In 1996 Monsanto publica un studiu cu privire la soarecii hraniti cu soia OGM, stiind foarte bine sa disimuleze problema, foslosind soareci in varsta, si dand date foarte putine.

 *

In America de Nord si cea de Sud precum si in Asia si Australia OGM-urile au invadat culturile, in 10 ani acestea intinzandu-se pe 100 de milioane de ha.
70 % sunt rezistente la Roundup si 30% au fost manipulate sa fabrice un insecticid numit BT.
Compania are brevete, numite si drepturi de propietate intelectuale pe care si le apara cu ferocitate.

In America de Nord fiecare fermier care cumpara seminte OGM trebuie sa semneze un contract cu firma prin care se angajeaza sa respecte brevetele asupra genei modificate. Astfel nu au dreptul sa pastreze seminte pentru anul urmator. Monsanto promite ca daca gaseste seminte in campurile unor fermieri (modificate genetic) vor ajunge la un acord profitabil pentru fermier si Monsanto. In realitate nu este asa.

Troy Roush a fost atacat in justitie de Monsanto pentru ca avea pe campul sau soia roundup ready. El a fost victima a ceea ce se numeste in SUA "politia genei". Agricultorii au ajuns sa le fie frica de vecini, de teama sa nu fie denuntati de ei firmei Monsanto, care vor sa controleze samanta si sa posede viata astfel.

Monsanto a cumpartat intre 1995 si 2005 cca 50 de firme in intreaga lume care produceau soia, bumbac, porumb, grau, cartofi, rosii. Devine ingrijorator acest monopol din ce in ce mai mare care este interesat in special de tarile pe cale de dezvoltare, precum India.
India este cel de-al treilea mare producator de bumbac din lume. Monsanto a cumparat in 1999 Maico, cea mai mare companie producatoare de bumbac in tara. Doi ani mai tarziu guvernul autorizeaza culturile BT (numit bollgard) care contin un ierbicid impotriva viermelui american, un parazit al bumbacului.

In 2006 in culturile de bumbac BT s-a observat o boala "rizotomia", in care tija plantei este "filandroasa". Cu timpul aceasta boala s-a observat si in culturile de plante nemodificate genetic.
Pe piata a inceput sa fie foarte dificil pentru a gasi seminte non-BT. Azi in India Monsanto controleaza aproape in totalitate semintele de bumbac. O maniera de a impune aceste seminte modificate genetic care se vand de 4 ori mai scump decat cele nemodificate. Pentru a le procura taranii sunt obligati sa se imprumute, iar caz ca recolta nu este buna se vad intrati intr-o spirala infernala. Au fost oameni care s-au sinucis, band litri de insecticid si incercand sa protesteze astfel situatiei. Este un dezastru complet. Taranii nu numai ca sunt obligati sa cumpere samanta mai scumpa dar trebuie sa cumpere si ingrasaminte si insecticide a caror cantitate nu este neglijabila.

Monsanto testeaza cca 20 de plante in care a introdus gena BT: mustarul, vinata, conopida precum si altele.

*

Contaminarea transgenetica este un alt subiect fierbinte pentru Monsanto. Comparand astfel porumbul din SUA (transgenetic) si cel din Mexic (cel mai natural) s-a observat ca acesta din urma deja contine ADN provenind din cel modificat genetic. Porumbul american ameninta astfel pe cel mexican, taranii fiind obligati sa cumpere ingrasamintele si ierbicidele de care acest porumb modificat genetic are nevoie, si fara de care recolta este amenintata. Cercetatorii au observat ca florile plantelor modificate genetic devin aberante. Avand in vedere ca polenizarea plantelor se face de maniera necontrolata este clar ca plantele modificate genetic se pot incrucisa cu cele care nu sunt modificate genetic. Taranii observand plante monstruase au trimis probe laboratoarelor si au constatat ca de vina erau incrucisarile cu plantele modificate genetic.

In Paraguay culturile de soia transgenetice distrug biodiversitatea de la tara. Taranii se confrunta cu ceea ce numesc "desertul verde". Ierbicidele determina boli la oameni si s-au observat si animale care mor, venind in contact cu aceste campuri. Gainile, vacile din Europa sunt hranite cu acesta soia transgenetica.

In acest timp actiunile Monsanto nu se opresc din crestere.

SI ALTE PAGINI WEB:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu