miercuri, 2 decembrie 2009

Valeriu Gafencu despre pace, cu Ioan Ianolide


- Valeriu ce este pacea?

- Pacea este o taina si nu se afla decat in Hristos, prin Hristos si pentru Hristos.

- Pacea e in suflete ori in lume, in istorie ori in vesnicie?

- Fiind in Hristos, ea e in toate si prin toate.

- Poate exista o falsa pace launtrica?

- Patimile duc la o stre de impatimire care devine permanenta, dar nu e pace; greselile duc si ele la o ratacire ce se crede atotstiutoare, dar vine o clipa a adevarului si o astfel de stare dovedeste o falsa pace; duhul rau poate sa-l indraceasca pe om pana la orbire, dar asta nu e pace, ci robie; eul, orgoliul, tendinta de dominare tind sa ne insele printr-o pace personala, lipsita de Dumnezeu, dar omul va afla neaparat ca e creatura si nu poate afla pacea decat la Dumnezeu.

-Poate exista pacea launtrica fara razboiul nevazut?

- Cine nu lupta si nu invinge patimile si ignoranta, acela nu cunoaste pacea.

- Ce este de fapt razboiul nevazut?

- Intoarce-te in tine insuti si vei vedea!

- Poate exista pace launtrica fara pace cu oamenii?

- Atata vreme cat esti vinovat fata de oameni, cu voie si fara voie, cu stiinta si fara stiinta, prin omisiune ori prin actiune, nu poti fi impacat nici cu Dumnezeu si nici cu tine insusti.

- Ce este pacea launtrica in Hristos?

- Este trairea in Duhul Adevarului, imparatia Duhului Sfant in om. Ea necesita discernerea duhurilor si capacitatea de statornicire in Adevar.

- Mi se pare greu de delimitat binele de rau.

- De aceea e omul om, om liber, om-imparat, ca sa deosebeasca duhurile. Daca n-avem discernamant, nu suntem vrednici a fi oameni. Oamenii trebuie sa fie sfinti.

- Pacea e in Lege ori in Har?

- In Har!

- Pacea, atat in inimile oamenilor, cat si in lume, pare cu totul instabila!

Pacea oamenilor depinde de masura in care ei se gasesc in Duhul Adevarului, este deci inainte de toate o problema spirituala, chiar daca ea se manifestea pe plan politic, social, economic, cultural, educativ ori moral. Toate problemele oamenilor sunt probleme de constiinta, iar constiinta nu-si afla pacea decat in domeniul religiosului. Religiosul este fundamental in istorie.

- Valeriu , pacea este detrminata de constiinta ori de putere?

- Este o greseala a accepta pacea puterii fara adevar. Nu se poate accepta pacea robiei! Nu se poate accepta pacea raului! Satana iti ofera puterea lui daca i te inchini, dar toata puterea, in cer si pe pamant, I-a fost data lui Hristos, deci crestinii nu pot primi pacea ispititioare a lui satan.

- Valeriu, pacea e lupta?

- Pacea izvoraste din biruinta binelui asupra raului, fie la nivelul constiintei, fie la nivelul istoriei. Aici se afla si sensul razboiului nevazut al ascetilor, si sensul apocaliptic al istoriei.

- Deci pacea trebuie sa fie in necontenita ofensiva?

- Pacea trebuie sa fie in ofensiva si mereu vigilenta. Pacea lui Dumnezeu a coborat prin "ofensiva" intruparii Domnului Hristos si prin "ofensiva" Duhului Sfanat, ce va lucra in lume pana la a doua venire a Lui. Crestinismul este afirmare, cautare, cutezanta, staruinta, munca, lupta, putere, jertfa. Crestinii nu vor accepta decat pacea lui Hristos, oricat de multe sacrificii li se vor cere.

- Pacea trebuie aparata?

- Unii apara pacea lui Dumnezeu, altii apara pacea satanei. Dar puterea fiarei apocaliptice va fi nimicita de puterea Mielului.

- Care sunt metodele de lupta crestine?

- In lupta de afirmare crestinismul este spiritual si deci liber, in aparare crestinii sunt obligati adesea sa raspunda agresorului cu armele lui: David a trebuit sa-l ucida pe Goliat, Sfantul Nestor l-a aruncat in sulite pe Lie si a primit mucenicia.

- Suntem pentru pace ori pentru razboi?

- Exista o pace mai nimicitoare decat orice razboi si exista un razboi aducator de pace. Cercetati duhul care naste evenimentele si finalitatea pe care o urmaresc ele, si asa veti sti ce bine este de facut.

- Auzim mereu vorbindu-se despre pace!

Fiecare putere propune pacea ei, dar toti sunt ipocriti, mascand sub notiunea vaga a pacii propria lor dominatie.

- Ce-i lipseste lumii crestine de azi: credinta, adevarul ori puterea?

- In primul rand e o criza de credinta; pe fondul ei lumea se situeaza in afara de adevar si din aceasta cauza Dumnezeu a luat puterea din mainile crestinilor.

- Cum sa interpretam puterea satanica a secolului nostru?

- Dincolo de explicatii istorice, sunt altele de structura si in ultima instanta sunt cele spirituale. Structurile lumii acesteia sunt materialist-ateiste, fortele nascute din Est tind sa sfarame planeta. Oamenii sunt atat de posedati de putere, de materie si de placere, incat se trieste halucinant. Dezastrul este iminent, fie pe cale pasnica, fie pe cale militara, din cauza duhului rau care stapaneste modul de viata al lumii moderne. Lumea are nevoie de suferinta pentru a se putea reorienta spiritual. Dumnezeu are caile Sale de interventie in istorie. Noi nu participam la acest dezastru, ci suntem trecuti pe sub tavalugul lui nimicitor, caci noi marturisim oamenilor Adevarul. Dar oamenii de azi nu-l pot primi, caci din nou sunt fii ai satanei.

Extrase din cartea "Intoarcerea la Hristos " de Ioan Ianolide 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu