Volumul „Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe” a apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Apariţia editorială are binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
“Viitorul Sinod Panortodox nu va formula dogme noi şi nici canoane noi, ci va dori să reafirme, în comuniune şi coresponsabilitate, lumina sfântă şi vie a credinţei ortodoxe într-o lume aflată în criză spirituală de orientare şi ideal”(Cuvânt Înainte)Autorul cărţii, părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniţă prezintă ultimele trei întruniri ale Comisiei Interortodoxe Speciale pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, a V-a Conferinţă Panortodoxă Presinodală şi Hotărârile Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale din ianuarie 2016.
„Cartea reprezintă o contribuţie la înţelegerea întregului proces de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, reliefând totodată şi contribuţia Bisericii Ortodoxe la întrunirile premergătoare acestui eveniment panortodox”, se arată în nota editorială.Volumul se adresează ierarhilor, preoţilor şi diaconilor, profesorilor de teologie, studenţilor şi elevilor din şcolile teologice, dar şi credincioşilor mireni.
La Capitolul III, pagina 94, se prezintă lista temelor înscrise pe ordinea de zi a Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, propus să aibă loc la Academia Ortodoxă din Creta, între 18-27 iunie 2016:
- Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană.
- Diaspora Ortodoxă;
- Autonomia şi modul ei de proclamare;
- Taina căsătoriei şi impedimentele ei;
- Importanţa postului şi respectarea lui astăzi;
- Relaţiile Bisericilor Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.
Volumul „Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe” îl puteţi cumpăra de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Galeriile Cuvântul Vieţii (Calea Victoriei, Nr.28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro.
LEGATURI:
In sfârșit am putea spune că Patriarhia Romana rupe tăcerea cu privire la acest Sinod care se apropie. Diferența față de alte Biserici, ca de exemplu cea din Grecia sau cea din Rusia, unde s-au organizat și conferințe pe această temă, este că la noi, prin apariția acestui volum, avem impresia că avem de-a face cu un monolog, nu un dialog. Acuma nu putem spune că nu suntem informați, din punct de vedere oficial. Așteptam și volumul doi, probabil după Sinod...
RăspundețiȘtergerePr Mihai Andrei Aldea despre acest sinod:
Ștergerehttp://www.atitudini.com/2016/05/asta-e-dictatura-nu-biserica-parintele-mihai-andrei-aldea-despre-abateri-rataciri-si-erezii-in-regulamentul-asa-zisului-sinod-panortodox-din-creta/
http://www.atitudini.com/2016/05/patriarhia-rusa-recunoaste-ereziile-sinodului-panortodox/
,, Sfantul si Marele sinod'' celelalte 7, au fost numai Sinoade ...pe atunci, nu erau Sfinti...acum sunt...iarta-ma Doamne !
RăspundețiȘtergereCelelalte Sinoade au fost Sfinte si Mari, fara doar si poate.
ȘtergereAcesta deocamdata este un Sinod al Întaistatatorilor cu delegatiile Bisericilor Autocefale, pentru care a priori se u(tili)zeaza denumirea de "Sfant si Mare". Vom vedea daca si a posteriori va ramane tot asa, dupa cum ii merge numele.
O sinaxa exclusivista care nu recunoaste ultimele doua Sinoade si care se intorc impotriva invataturii si traditiei prin modernizari eretice si umflarea sinelui de autoritate lumeasca, administrativa.
ȘtergereDupa cum reiese si din analiza raspunsului dat de Patriarhia Moscovei, facuta de Parintele Mihai-Andrei Aldea, nici nu poate fi vorba de "sinod", nici nu are cum sa fie "mare" si prin ceea ce "ataca" este atac impotriva Ortodoxiei si nicidecum sa fie insusi Ortodox.
... informare mestesugita cu 2 saptamani inainte de adunarea oculta de fapt, asupra manevrelor complice apostatic de peste jumatate de secol... ce sa le mai spui cand ei se duc fara sa asculte de Adevar?
Care este sensul sa se citeasca ceva care darama Invatatura si Traditia? - este ca o pregatire minutioasa a unei sinucideri colective cum s-a petrecut in Guyana cu inselatii lui Jones..
Daca nu sint probleme dogmatice nu este sinod; daca sint probleme dogmatice - sint rezolvate de Sinoadele ne-talharesti, cele 9 si nu 7 si nu are sens, nici reprezentare canonica...
Ce spun eu - mai considera ei Dreptul Canonic a fi intemeiat pe Revelatie???
....
Crestin este Ortodoxul nicidecum papistasul si protestantul (fata de papism, fie el mai vechi ori mai nou).
Ce treaba are contemporaneitaea lumeasca si eternitate Dumnezeiasca? A dat Hristos rol pe etape Apostolilor, cu si fara avioane?, cu si fara televiziune, internet, etc.???
... cu perioade de eliminare a invataturii Sale - intregi capitole!, nu doar o iota .. si interpretare tip da=nu si nu = da ori alba-neagra?
Sa-i lumineze Dumnezeu sa se dezmorteasca din betia mintii, din poftea puterii lumesti si din asocierea cu Satana in fapta...
Nu merita citita - poate sta neatinsa, a fi alaturata altor (prea multor altele] scrieri eretice, ... cu tristete spun fiindca se intelege chiar din descriere ca e apologia ratacirii.
CE NU SE CUNOASTE DIN TAINA CASATORIEI?
Desigur dintre cele accesibile mintii opmenesti si nu nebuniei lui?
Cum sa vorbesti de "ansamblul lumii crestine" cand cei lepadati de Hristos - Apusul cu predilectie - NU MAI SINT CRESTINI ci politicieni cu aspect si filozofie ne-teologica crestina?
Ei L-au respins, L-au caricaturizat si au batjocorit invatatura si iubirea Maicii Sale prin tot felul de scheme vizuale si verbale!
Cum sa consideri Crestin pe cei care nu cred in Cristos-Hristos??
.... nu cred in Revelatie ci in mintea ratacita si slaba a omului...
Nimic nu-i intamplator; nici autorul; pt ca l-am vazut ca indrumator la lucrari ce reflecta dialogul cu ratacitii de la dreapta credinta.
RăspundețiȘtergere