vineri, 27 mai 2016

Arhiepiscopul Atenei și a întregii Elade, Ieronim, in Adunarea Extraordinară a Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Greciei, despre Sinodul din Creta. "Rugăciunea noastră principală să fie cuvântul Arhanghelului: "Să stam bine, sa stam cu frică!"

 
Adunarea Extraordinară a Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Greciei și-a început lucrările pe 24 mai, sub președinția Arhiepiscopul Atenei și a întregii Elade, Ieronim. Înaintea Adunării a fost slujită Sfânta Liturghie în biserica Mănăstiri Petraki, a Sfinților Arhangheli, din Atena, de către mitropolitul de Karpenision, Gheorghe. Apoi, s-a oficiat slujba pentru începutul lucrărilor ierarhiei, după care s-a făcut lista cu ierarhii prezenți și absenți - scuzați fiind mitropoliții Antim de Salonic, Ierotei de Lemnos și Sfântul Eustratie și Iacob de Mytilene, Eressos și Plomari.

Comisia de Presă a fost constituită de Mitropoliții Hieroteos de Nafpaktos și Sfântul Vlasie și Hrisostom de Patras. 

Preafericitul Părinte, Arhiepiscopul Atenei și a întregii Elade, Ieronim, a mulțumit apoi ierarhilor pentru că au venit la această Adunare. Cu privire la subiectul Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii, care este convocat  între 17 și 26 iunie anul acesta, în Creta, Arhiepiscopul a menționat că 
"suntem chemați să slujim un mare eveniment eclezial istoric, care presupune și necesită iluminarea de la Duhul Sfânt, vocea noastră dezinteresată și mărturia noastră jertfitoare
Chemând ierarhii să se roage cu tărie, astfel încât mesajul lor să unească,  să ilumineze și să întărească poporul credincios, care așteaptă acum concluziile și deciziile Adunării, Întâistătătorul a spus că, în timpul acestor două zile ale Adunării, ierarhi vor avea posibilitatea să discute în mod exhaustiv toți parametrii Sfântului și Marelui Sinod

Continuând, Preafericirea Sa a spus în această privință: 
"V-aș ruga să ne mișcăm într-un spirit de iubire întru Hristos și respect pentru fiecare punct de vedere diferit, poziția dominantă fiind cea a majorității. Avem datoria de a ajunge la propuneri concrete luate, dacă este cazul, în majoritate, pentru a facilita lucrarea Secretariatului pregătitor Panortodox, dar, de asemenea, pentru a clarifica orice umbră, îndoială și nedumerire". 
Și, încheind astfel discursul său: 
"Sinodul din Creta este un eveniment eclezial istoric și, în același timp, decisiv. Lumea întreagă așteaptă de la noi mărturia unității noastre. Potirul comun, Trupul și Sângele Domnului nostru, va fi întotdeauna ceea ce ne unește sau ne desparte. Nu este loc pentru negocieri în ceea ce privește chestiunile dogmatice. Biserica noastră este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și nevoia este imperativă cu privire la mărturia sa misionară, poziționarea sa contemporană în raport cu problemele timpului nostru, cât și continuarea  operei sale sfințitoare pentru mântuirea noastră a tuturor. Nu este loc pentru ambiții personale și pretenții egoiste antiecleziale. Provocările timpului fac să fim uniți. Schismele și facțiunile sunt lucrarea celui Rău, care vrea să ne despartă de Potirul comun. Fie ca harul lui Dumnezeu să covârșească propriile noastre neajunsuri, care sunt numeroase. Să fie mare și cu putere rugăciunea noastră, credința noastră, nădejdea noastră în iluminarea Duhului Sfânt, Care îndrumă, în ciuda păcatelor noastre, lucrarea Bisericii lui Hristos de două milenii. Vremurile pe care le trăim se pretează mai mult ca niciodată egoismului și ambițiilor. Să nu le permitem, iar rugăciunea noastră principală să fie cuvântul Arhanghelului: "Să stam bine, sa stam cu frică!"
Apoi, conform ordinii de zi, Mitropolitul Gherman de Elida a citit raportul său privind "Observațiile Preasfințiților Mitropoliți cu privire la textele Sfântului și Marelui Sinod". 

Mitropolitul Gherman a făcut în prealabil o prezentare detaliată a pregătirii Sfântului și Marelui Sinod și a acțiunilor specifice ale Sfântului Sinod Permanent al Bisericii Greciei pentru a pune în aplicare deciziile necesare pentru pregătirea participării Bisericii Greciei la lucrările Sfântului și Marelui Sinod. El a abordat mai apoi subiectele acestei Adunări a ierarhiei, care constau în propunerile Sfântului Sinod Permanent, supuse votării, cât și sistemul de vot. 

După pauza au avut loc discuții detaliate despre raport. 

Lucrările ierarhilor vor continua până pe 25 mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu