joi, 19 mai 2016

Conferință pe tema Sfântului și Marelui Sinod Panortodox la Bucuresti. Pr. prof. dr. Viorel Ioniță: "acest Sinod sperăm să adopte niște texte cu caracter pastoral, profunde, bogate în sens teologic"



Profesorii și studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul s-au întâlnit joi, 19 mai 2016, în Amfiteatrul Centrului pentru Formare continuă Dumitru Stăniloae din Bucureşti în cadrul unei conferințe despre pregătirea și tematica Sfântului și Marelui Sinod Panortodox, după cum ne-a precizat Marius Gheorghe, Reporter TRINITAS TV.

Invitat la eveniment a fost Pr. prof. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Consilier patriarhal onorific, care a subliniat că textele supuse aprobării Sfântului și Marelui Sinod Panortodox nu au menirea de a schimba ceva din punct de vedere dogmatic, ci prin acestea se dorește afirmarea sinodalității și unitatea Bisericii Ortodoxe universale.
Acest sinod nu trebuie imaginat ca un sinod ecumenic ce ar urma să fixeze niște dogme, ci, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, acest Sinod sperăm să adopte niște texte cu caracter pastoral, profunde, bogate în sens teologic și care să fie utile pentru credincioșii de astăzi, pentru păstorii de astăzi. Totodată, sperăm ca astfel să putem răspunde din punct de vedere misionar, pastoral și chiar din punct de vedere al discuțiilor cu alte religii pe o bază panortodoxă și nu după părerea noastră, ci supusă unor linii, unor criterii stabilite de întreaga Biserică Ortodoxă”,
a precizat Pr. Viorel Ioniţă. Decanul Facultăţii de Teologie, Pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, a evidenţiat că Sinodul Panortodox din acest an exprimă vocea unitară a Bisericii, dar într-o modalitate sinodală.
Ortodoxia este nu numai diversă – avem diversitatea Bisericilor locale – dar este una și unitară. Acest sinod exprimă vocea unitară, dar de o manieră sinodală și de aici învățăm că în ortodoxie toți suntem co-responsabili. Sigur că ultimul cuvânt îl va avea întreaga Biserică Ortodoxă care va recepta ceea ce se va discuta și se va hotărî la Sfântul și Marele Sinod din Creta
a arătat Pr. Ştefan Buchiu.

Sfântul şi Marele Sinod Panortodox va avea loc la Academia din Creta în perioada 16 – 27 iunie 2016.

LEGATURI:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu