joi, 14 iulie 2016

Președintele Vladimir Putin s-a împărtășit în timpul Sfintei Liturghii la Mănăstirea Valaam


Președintele rus, Vladimir Putin, a vizitat mănăstirea Valaam, în ziua pomenirii Sfinților Serghie și Gherman [11 iulie 2016 n.n.]. Conform tradiției, acești doi sfinți au fost ieromonahi greci care au venit la Novgorod cu primii misionari ortodocși. Ei au fondat viata monahală la Valaam, care a devenit o mănăstire celebră din Rusia, și unde trăiesc în prezent 200 de călugări și novici.

Patriarhul Kirill, care a slujit Sfânta Liturghie a spus președintelui:
"Suntem foarte bucuroși să vă vedem și să ne rugam cu dumneavoastră. Apreciem tot ceea ce faceți pentru țara noastră și pentru noi toți".
Zilnic rugăciuni se spun în toate bisericile ortodoxe pentru "conducătorii, armata și poporul" țării, a adăugat patriarhul, menționând că "foarte mulți creștini ortodocși se roagă pentru dumneavoastră chiar acum".

Președintele s-a împărtășit în timpul Sfintei Liturghii. 

Într-o scurtă alocuțiune, președintele a cerut rugăciunile pentru minerii care au murit într-un accident recent și cât și pentru cei doi aviatori ruși decedați, al căror elicopter a fost doborât recent în Siria.

Nici o restricție nu a fost impusă numeroșilor credincioși în ciuda prezenței președintelui la Liturghie. Ca urmare a acestui fapt, președintele a participat la agapă cu clerul și credincioșii.

Traducere de Român Ortodox în Franța după Orthodoxie.com, Le président Poutine a communié au monastère de Valaam







LEGATURI:

3 comentarii:

  1. Mda, sugestiv. In presa greaca am citit o scurta cugetare: un Putin (aluzie la Rasputin) a divizat ortodoxia (rusa), un alt Putin o va reuni. (Interpreare din memorie.)
    carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu el a divizat-o. Au divizat-o odinioară bolșevicii, a mai divizat-o Petru cel Mare și Patriarhul Nikon și alții. Președintele țării nu conduce Biserica, dar, în acest caz fericit și unic în istorie, o susține. Și astfel, cu această și cu celelalte susțineri, prin lucrarea Duhului Sfânt, BORU se consolidează și nu se divide. Ziaristul pe care l-ați citat și cei de la care s-a inspirat (că nu e original deloc) încearcă să dividă. Încearcă, dar nu va și conduce.

      Ștergere
  2. Schitul Oituz, primul asezamant monahal din Romania, care intrerupe pomenirea unui episcop (Ioachim Bacauanul)datorita ereziei ecumenismului (sursa: http://psaltirea.ro/files/Scrisoare%20de%20intrerupere%20a%20pomenirii.pdf)

    RăspundețiȘtergere