joi, 26 octombrie 2017

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Albania protestează împotriva slujirii messei romano-catolice în biserică ortodoxă din Labovë - un faimos monument bizantin. Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei la București, cu prilejul anului omagial 2017


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Albania a publicat o declarație cu privire la un incident care s-a petrecut sâmbătă, 21 octombrie 2017, în satul Labovë, din sudul Albaniei. 

Asa cum ierarhii acestei Biserici au aflat printr-un mesaj de pe Facebook, Ministerul albanez al culturii a permis unui grup de preoți romano-catolici slujească Liturghia catolică acolo. 
Cu uimire și regret, am văzut pe pagina Institutului Monumentelor Culturale, de pe Facebook, că trei preoți catolici veniți din Italia cu un grup de turiști italieni au slujit «prima messă» în biserică ortodoxă din Labovë, un faimos monument bizantin", 
se spune în declarația Sfântului Sinod. 

Dedicată Adormirii Maicii Domnului, biserica din acest sat a fost fondată în secolul al VI-lea, când împăratul Iustinian a construit-o în memoria mamei sale. Este unul dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectură bizantină din Albania. Actuala biserică datează din secolul al X-lea sau al XIII-lea. Lucrările de restaurare sunt în desfășurare. 

Directorul Institutului de Monumente Culturale, Arta Dollani și alte personalități au participat la messa catolică. Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei nu a fost informată în prealabil cu privire la această slujbă, și protestează împotriva încălcării legii federale, care prevede că 
Statul nu poate folosi un obiect de cult decât pentru nevoi de interes major și numai după ce a primit consimțământul Bisericii Ortodoxe Autocefale din Albania".
"Astfel de inițiative iresponsabile constituie o încălcare flagrantă a libertății religioase și subminează coexistența pașnică a comunităților religioase din Albania", 
după cum deplânge Sfântul Sinod. 

Traducere ROF după Orthodoxie. com,  Protestation de l’Église orthodoxe d’Albanie

***



Basilica: PF Anastasie: Restauratorul Ortodoxiei în Albania



Actualul primat al Bisericii Ortodoxe din Albania a reînființat practic instituția pe care o conduce. Aceasta a fost distrusă de regimul comunist timp de 23 ani, regim care declarase Albania stat ateist.

Preafericirea Sa va fi prezent la sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, cu prilejul anului omagial 2017, în care Patriarhia Română îl comemorează pe Patriarhul Justinian Marina și pe apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului.

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, s-a născut în 4 noiembrie 1929 în Piraeus, Grecia.

Arhiepiscopul Anastasie (Yannoulatos), profesor emerit al Universității Naționale și Capodistriene din Atena, a fost în perioada 1972-1992 profesor de Istoria Religiilor și apoi decan al Facultății de Teologie din cadrul universității ateniene.

Actualul primat al Bisericii Ortodoxe a Albaniei a fost hirotonit diacon în anul 1960, apoi Arhimandrit în 1964, Episcop de Androussa în 1972, Locum tenens de Arhiepiscop al Mitropoliei de Irinopolis din Estul Africii (1981-1990), Mitropolit de Androussa și Exarh patriarhal în Albania (1991-1992) iar din iunie 1992 este Arhiepiscop de Tirana și al Întregii Albanii.

În special până la întronizarea ca Arhiepiscop al Albaniei, a jucat un rol de pionierat în reaprinderea interesului ortodox față de misiunea în străinătate.

A fost secretar general al Comitetului Executiv pentru Misiunea în Străinătate din cadrul Syndesmos – Organizația Tineretului Panortodox în perioada 1958-1961, Vicepreședinte al Syndesmos și președinte fondator al Centrului de Misiune Inter-ortodoxă Porefthentes din 1961. A fost membru al Comitetului Internațional pentru Studii Misionare al Consiliului Mondial al Bisericilor(CMB) între anii 1963-1969 și Secretar pentru Cercetare Misionară și Relații cu Bisericile Ortodoxe în cadrul CMB (1969-1971).

A organizat și condus Centrul pentru Studii Misionare al Universității din Atena (1971-1974) și Centrul Inter-ortodox al Atenei pentru Biserica Greciei (1971-1974).

Ca Director General al Apostoliki Diakonia, Institutul Misionar al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a promovat diverse programe teologice, educaționale și editoriale; în mod special a dezvoltat sectorul de misiune în străinătate.

În Africa de Est (Kenya, Uganda, Tanzania) a întreprins organizarea și dezvoltarea Misiunilor Ortodoxe. Este recunoscut drept Marele Binefăcător al Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi.

Ca Arhiepiscop al Albaniei, din anul 1992, a restaurat în circumstanțe foarte dificile și a dezvoltat în continuare Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei, care fusese pe deplin desființată timp de 23 ani.

Începutul anilor ’90 a fost o perioadă dramatică pentru credincioşii ortodocşi albanezi. În urma prigoanei comuniste începute în 1967, s-a ajuns în situaţia disperată în care nu mai era niciun candidat potrivit pentru rangul de arhiereu.

Singura autoritate care a avut responsabilitatea și capacitatea de a întreprinde inițiative ale restaurării Bisericii Ortodoxe din Albania a fost Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. Pentru a lua cunoștință de situația și nevoile Bisericii Albaniei, Patriarhia a trimis în Albania una dintre cele mai pregătite persoane, recunoscută atât în lumea ortodoxă cât şi dincolo de graniţele acesteia.

La sosirea sa în Albania, Arhiepiscopul Anastasie s-a confruntat cu vidul spiritual şi material lăsat în urmă de ateism. Şi-a promis să schimbe situaţia şi a început prin deschiderea unui seminar teologic destinat pregătirii viitorilor slujitori ai Bisericii. A urmat restaurarea şi construirea de biserici. După aceste acţiuni ale sale ortodocşii albanezi au fost convinşi de puterea sa de sacrificiu şi au solicitat în mod oficial Patriarhiei Ecumenice ca Arhiepiscopul să le fie conducător spiritual.

Odată cu lucrarea de revitalizare a Bisericii Ortodoxe au fost dezvoltate programe inovative în domeniile sănătății, a bunăstării, educației, dezvoltarea agriculturii, cultură și ecologie. De asemenea, a militat pentru încetarea tensiunilor din Balcani.

Este autor a 24 volume (studii asupra religiilor africane, eseuri în teologie și Istoria Misiunilor, predici ș.a.). A publicat peste 200 eseuri și articole pe teme pastorale și teologice. Lucrările sale au fost traduse în peste 17 limbi străine.

A fost distins cu 27 medalii și premii din partea mai multor Biserici Ortodoxe și din diferite țări. Contribuția sa semnificativă în misiunea creștină, teologie și coexistența pașnică a oamenilor și comunităților religioase a fost recunoscută la nivel internațional.

Arhiepiscopul Anastasie a participat împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe din Albania în perioada 18-26 iunie 2016 la lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu