miercuri, 19 septembrie 2018

UPDATE. Cuvintele de îndemn ale ierarhilor noștri, care ne cheamă la referendum. IPS Teofan: "Înainte de manifestarea noastră prin participarea la vot este necesară multă rugăciune, este necesar mult post pentru ca Dumnezeu să ne vină în ajutor"


Mesajul Părintelui Mitropolit Teofan cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 




Peste puțin timp vom fi chemați la referendum pentru modificarea unui articol din Constituție. Suntem chemați la vot pentru a schimba cuvintele «căsătoria între soți» cu formularea «căsătoria între un bărbat și o femeie». Importanța acestei modificări este mult mai mare decât ceea ce pare la prima vedere. Este vorba despre lumea de mâine, despre societatea în care dorim să trăim. Dorim o lume creștină sau o lume păgână? Dorim să fim membrii unei societăți fundamentată pe valorile Scripturii, ale cuvintelor lui Dumnezeu, Care nu se înșală niciodată, sau dorim să facem parte dintr-o societate așezată pe idei, concepții, ideologii care nu au nimic de-a face cu normalitatea? - Așa cum ne-au lăsat-o tatăl, mama și tradițiile noastre bune. De aceea, suntem chemați la vot.

Înainte de manifestarea noastră prin participarea la vot este necesară multă rugăciune, este necesar mult post pentru ca Dumnezeu să ne vină în ajutor. Suntem chemați așadar la vot noi și cei care au aceeași viziune, aceeași concepție ca și noi.

În manifestarea noastră în această perioadă, suntem chemați să arătăm un duh de pace, de înțelegere, de iertare față de cei care au, poate, o altă concepție, o altă viziune, neabandonând, în același timp, mărturisirea integrală a adevărului în care credem. Dacă vom fi întâmpinați cu injurii sau ofense, să nu răspundem răului cu rău. Să avem, în același timp, în gând și în inimă, cuvântul Sfântului Apostol Petru care zice: 
«Dacă veți suferi pentru dreptatea voastră, fericiți veți fi. De aceea, nu vă temeți și nu vă tulburați. Sfințiți-L pe Domnul Hristos în inima voastră și să fiți gata a răspunde oricui vă va cere socoteală pentru nădejdea voastră..» (cf. I Petru 3, 14- 15)
 Așadar Il rugăm pe Dumnezeu să fie cu noi și rostim cu toții AMIN- așa să fie. Vino Doamne împreună cu noi!” 

***

PS Ignatie, Episcopul Hușilor




Ni se cere, fiecăruia în parte, să avem curajul să-L mărturisim pe Hristos. Dacă nu avem acest curaj de a-L mărturisi, nici El nu o va face în faţa Tatălui Său. Ce înseamnă să Îl mărturiseşti pe Hristos, să ai curajul de a vorbi despre credinţa ta? Ca să poţi face aceasta trebuie să ai dragoste nemărginită în Hristos! Noi nu putem să mărturisim decât lucrurile pe care le iubim! Despre cele pe care nu le iubim, ne este foarte greu să vorbim. Când iubeşti pe cineva, timpul se suspendă. A iubi înseamnă a converti timpul în veşnicie.

Dacă noi Îl iubim pe Hristos, nu avem altă soluţie decât să Îl mărturisim, chiar şi într-un context ostil, în care parcă îţi este greu să vorbeşti despre El. E posibil ca unii să te ironizeze, sau să deschizi o dezbatere căreia să nu îi poţi face faţă, sau unii să-L batjocorească, iar tu preferi să adopţi atitudinea omului tăcut, ca şi cum nu crezi în Hristos. Ar trebui să ne comportăm şi în afara zidurilor bisericii aşa cum ne comportăm în interiorul ei! Pentru că suntem aceiaşi oameni.

De ce te comporţi în societate, în mediul exterior, ca şi cum nu ai fi creştin? Pentru că nu există încă dragoste desăvârşită faţă de Hristos. Dacă ar exista dragoste desăvârşită şi credinţă puternică vei vorbi oriunde despre Hristos. Şi o vei face cu nobleţe, cu multă gingăşie, fără să epatezi, fără să faci un caz din credinţa ta. Însăşi viaţa ta, modul tău de a te comporta devine o mărturisire despre Cel în care crezi! Atitudinea ta, comportamentul, gândurile, toate să trimită spre Hristos! Atunci credinţa devine viaţă!

Noi, de multe ori, facem cele ce ţin de forma credinţei, dar neglijăm profunzimea ei, faptul că prin credinţă noi trebuie să ne identificăm cu Hristos. Mărturisirea este iubire asumată faţă de Dumnezeu!

Evanghelia ne invită, în lumea aceasta poziţionată greşit din punct de vedere axiologic, al valorilor în care credem, la o asumare mult mai deplină a credinţei pe care noi o mărturisim, cu eleganţă, cu nobleţe, cu multă inteligenţă! Vă îndemn, ca mărturisire publică de credinţă, să participaţi, pe 7 octombrie, la Referendumul pentru modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituţie.

Este prima dată în istoria ţării când 3 milioane de oameni se gândesc că ar trebui modificat articolul din Constituţie privitor la căsătorie. Dumnezeu, la 100 de ani de la Unire, ne cere să facem istorie. Şi putem face istorie mărturisind valorile în care credem: Familie, Biserică, Credinţă! Cine lipseşte, înseamnă că împărtăşeşte alte valori.

Avem deci ocazia, pe 7 octombrie, să mărturisim valorile în care credem, cu nobleţe şi cu foarte multă demnitate.

*** Fragment din omilia rostită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, la biserica ortodoxă „Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfântul Macarie cel Mare” din Leeds, Marea Britanie.


***

Părintele Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Europei de Nord


Dumnezeu și-a desăvârșit creația după ce a făcut omul, după ce a făcut „bărbat și femeie” (Facerea 1, 27). Teologul contemporan John Behr arată că „a fi bărbat și femeie este ceva propriu și unic făpturii numită om.”

Această de Dumnezeu binecuvântată și creată binaritate a genului stă la baza căsătoriei, care face parte din planul Lui pentru mântuirea întregului Adam. „Creșteți și vă înmulțiți” este doar o parte din acest plan, căci taina căsătoriei „mare este” (Efeseni 5, 32), într-atât de mare, încât cei doi care se însoțesc devin „un trup” (Matei 19, 6). De aceea, Mântuitorul Însuși ne spune că „ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19, 6).

Binaritatea genului și căsătoria sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru noi, însă sunt și izvor de datorii sfinte. Cine se luptă să despartă și să desființeze această binaritate care constituie omul și această mare taină care este căsătoria, se face luptător împotriva planului lui Dumnezeu pentru noi. Desființând binaritatea genului și căsătoria, desființăm omul!

De aceea, cu dragoste și nădejde, îndemn pe toți cei care prețuiesc ce este mai bun și mai înalt în om, să vină la referendum și să voteze pentru clarificarea definiției căsătoriei în Constituție. Consider că avem această datorie sfântă de a ne prezenta și de a ne declara identitatea, de a ne mărturisi credința, de a ne exprima și apăra valorile. Prin acest vot nu apărăm ceva abstract! Apărăm însuși faptul de a fi om! Apărăm însăși putința de a fi om, prin zămislire și naștere! Apărăm copiii, salvându-le puritatea, inocența!

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, socotesc că decizia privind organizarea referendumului s-a luat în zilele în care noi, în Biserică, cinstim Sfânta Cruce în mod deosebit. De aceea, consider nu doar că e o datorie sfântă pentru noi de a vota la referendum, ci și un mare test pentru noi, ca popor. Iată, ne aflăm înaintea Crucii lui Hristos. Ce vom face? Lua-vom, oare, Crucea Sa, pentru a urma drumul Evangheliei? Sau, (să nu fie, Doamne!) vom întoarce spatele Crucii Sale pentru a ne înhăma la jugul celui care dintru început a fost „ucigător de oameni”? (Ioan 8, 44). Ce răspundere uriașă avem față de moșii și strămoșii noștri, care s-au jertfit și au murit pentru noi, față de părinții care ne-au zămislit, născut și crescut, față de chipul lui Dumnezeu din noi înșine și din copiii noștri!

Îmi îndrept gândul bun și către tinerii noștri de pretutindeni. Dacă referendumul va fi organizat pe 7 octombrie, după cum s-a spus, atunci ziua votului va fi în Duminica Învierii tânărului din Nain. Tinerii noștri se află și ei în moment de cumpănă. Se află înaintea unei alegeri între o cultură a vieții, a afirmării și a jertfei față de celălalt și o cultură a morții, a negării și a folosirii celuilalt prin silnicie și manipulare. „Tinere, zic ție, scoală-te!”, răsună Cuvântul Vieții. Deschide-ți urechile, iubite tinere, și auzi-L pe Domnul care te cheamă și te ridică din moarte la viață!

† Părintele Episcop Macarie Drăgoi, al Episcopiei Europei de Nord

***

IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului



La 16 septembrie 2018, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre mărturisirea creștină, ocazie cu care ca precizat:
Luna viitoare, pe data de 7, se organizează un referendum. Și nu trebuie să-l legăm de politică. Ci să-l legăm de mărturisirea credinței noastre. Referendumul respectiv este pentru familia tradițională, pentru viitorul nostru creștinesc.

Fără să avem nicio reținere și nicio răutate împotriva nimănui. Nu avem nimic cu nimeni. Fiecare să trăiască așa cum îi dictează conștiința.

Dar, cel ce are o credință mărturisitoare trebuie să meargă și să zică „da” pentru familia tradițională, pentru copilașii noștri, pentru viitorul nostru, pentru neamul nostru.
 ***

Mesajul Părintelui Mitropolit Laurențiu 

cu privire la Referendumul din 6-7 octombrie 2018



Mesajul nostru este unul foarte responsabil, o chemare sfântă de a ne împlini o obligaţie. Suntem obligaţi [moral -n.n.] ca să răspundem acestei chemări. Şi sunt sigur că acest mare examen, este cel mai mare examen pe care credincioşii creştini - nu numai cei ortodocşi, ci toţi credincioşii creştini din ţară - sunt obligaţi să-l treacă, acest examen. Dacă l-om trece, va fi bine pentru noi şi pentru urmaşii noştri. Dacă vom cădea la acest examen, vom suporta mai departe, toate consecinţele.

Şi s-a mediatizat, s-au făcut cunoscute urmările în ţările mari, în ţările în care libertatea aceasta exagerată, este dusă la rangul de lege. Vor fi pedepsiţi cei care nu vor accepta ceea ce este de fapt o excepţie. Şi dacă este o excepţie, să rămână excepţie, iar noi toţi cei care suntem credincioşi, care ne închinăm Mântuitorului Iisus Hristos, să ne amintim că însuşi Hristos a binecuvântat Nunta din Cana Galileii, l-a binecuvântat pe mire și a binecuvântat-o pe mireasă.

Să rămână deci în legile fundamentale, în legea fundamentală a ţării noastre, în Constituţie, această menţiune că familia este compusă din bărbat şi femeie, în cadrul căreia vor creşte copiii, şi părinţii au obligaţia de a se îngriji de creşterea şi educarea copiilor lor”.

*
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului recomandă post, Sfânta Liturghie și Paraclisul Maicii Domnului zilnic în toate bisericile din Eparhie în săptămâna 1-7 octombrie 2018 „pentru ocrotirea familiei creștine și a viitorului copiilor noștri”.

Înaltpreasfinția Sa spune în îndemnul pastoral transmis că Referendumul nu aparține vreunui partid politic ci este al poporului.
Prin acest referendum pe care îl susținem NU discriminăm pe nimeni, NU condamnăm și NU judecăm opțiunile sau faptele altora.
Ne apărăm pozitiv, prin vot, doar valorile morale ale vieții și sufletul poporului român, pentru care moșii și strămoșii noștri au plătit jertfe spirituale și materiale uriașe".
Ierarhul vorbește și despre textul întrebării de pe buletinul de vot și-i asigură pe credincioși că „nu se votează decât exclusiv definirea familiei, nimic altceva ascuns”.
Am ajuns, iată, vremea în care trebuie să reconfirmăm normalitatea și firescul familiei, scrie Părintele Mitropolit.
Mitropolitul Laurențiu constată că „trecem acum printr-o perioadă de luptă duhovnicească” și că „potrivnicii familiei creștine caută să ne înșele semănând multă suspiciune și neîncredere”, dar a evidențiat și susținătorii Referendumului din 6-7 octombrie:
Ne bucurăm că sunt alături de noi toate celelalte confesiuni creștine, oameni de cultură și știință și, mai ales, Academia Română”, a spus IPS Laurențiu.
El a amintit că cel mai înalt for de știință, cultură și educație al României 
în urmă cu aproximativ 2 luni a respins cu maximă fermitate «ipotezele educaţionale aşa-zis moderniste» din cercetările ONG-urilor străine, solicitând Ministerului Învățământului să păstreze principiile educației centrate pe specificul naţional românesc, care să dezvolte copilul în spiritul familiei tradiţionale – ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale a românilor și cu implicaţii creştine milenare”.
Nădejdea rămâne la Dumnezeu și Maica Domnului concluzionează Mitropolitul Ardealului:
Dincolo de toate aceste strădanii omenești ale noastre, de trezire și responsabilizare a conștiințelor credincioșilor, nădejdea cea mare o punem, în primul rând, în milostivirea cea nemărginită a Preabunului Dumnezeu și în ocrotirea cea plină de iubire a Maicii Domnului pentru poporul nostru”.
***

 PS Calinic Botoșăneanul




 Într-o lungă epistolă adresată tinerilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, i-a chemat pe tineri să se implice în campania pentru referendum și să meargă la vot ca să apere familia naturală, cea întemeiată pe precepte biblice și binecuvântată de Hristos în Cana Galileei:
Misiunea voastră, iubiți tineri, (…) este de a face din lumea noastră o lume contemporană cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cu Maica Domnului și cu toți Sfinții Lui. Și, chiar, dacă trăim într-o epocă de mare progres tehnologic, aceasta nu ne dă dreptul să admitem degra­darea spirituală și morală a societății, ci, dim­potrivă, să ne unim în cuget și simțire pentru ca, împreună, să spunem Da Familiei, așa cum a fost creată de Dumnezeu, și, astfel, să pu­tem învia această lume ce se clatină din toate încheieturile.
Ierarhul i-a îndemnat pe tineri să își aleagă prieteni care au aceleași afinități spirituale și anturaje sănătoase și să-și păstreze curăția trupului, ca garanție a curăției minții și sănătății sociale și spirituale.
Nu se poate vorbi despre o tinerețe birui­toare fără o viață trăită în Hristos, în con­lu­crare cu harul lui Dumnezeu”, 
le-a scris arhipăstorul, citându-i pe Eminescu și Caragiale, marile spirite ale culturii române.

Redăm câteva extrase din epistola care se poate citi pe Doxologia.ro:
„Biserica noastră Ortodoxă s-a dovedit în istorie cea mai redutabilă structură de rezis­tență a națiunii române. „Cine combate Biserica şi ritualele ei – spunea Eminescu – poate fi cos­mopolit, socialist, nihilist, republican univer­sal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu este”. De aceea, Ortodoxia trebuie văzută în plinătatea ei, cu amândoi ochii, nu doar cu unul, pentru că, spune Sfântul Mare Mucenic Ciprian al Cartaginei (†258), „în afara Bise­ricii nu este mântuire” (extra Ecclesiam nulla salus). Iată de ce este necesar ca, împreună cu noi, voi tinerii „să apărați cu râvnă Ortodoxia și acest pământ de Sfinți și de Eroi” (Radu Gyr). 
VI 
Spre deosebire de unii tineri din zilele noastre, care vor autonomie spirituală și de­plină libertate de mișcare – a se citi libertinaj –, spitale și nu catedrale, tinerii secolului trecut cereau capele în universități și îndepărtarea profesorilor atei de la catedră, deoarece aceş­tia insultau credința în numele lui Ernst Haeckel (†1919), părintele darwinismului socialist și al rasismului, demers surprins magistral de I.L. Caragiale în articolul „Noi și Biserica”: „ei în­vață o religie omenească ce predică nu mila şi îngăduința, nu blândețea şi omenia; o religie aspră, care predică omului: eşti o fiară! Ghea­rele tale şi colții tăi sunt deşteptăciunea şi şi­re­tenia; fii perfid, crud, neîngăduitor cu se­menii tăi! Nu te uita o clipă în sus spre cer; aici, în jos, pe pământ, uită-te cu ochii-n patru, ca şi cum ai avea patru picioare; aici pe pă­mânt se isprăveşte tot pentru tine. Eşti fiară, fii fiară. Fiarele n-au biserică, fiarele nu se-nchină, fiarele n-au Dumnezeu! (I.L. Caragiale, „Noi și Biserica”, în Universul, 7 ianuarie 1900). 
(…)Tinerețea este revoluționară și idealistă, prin temperament; numai că, spre deosebire de tinerii generațiilor trecute, care s-au născut în bubuitul tunurilor și a căror tinerețe a fost aruncată între zidurile pușcăriilor, ei neavând parte de copilărie, unii tineri ai generației prezente poartă uneori în suflete doliul nenu­măratelor încercări, dezamăgirile și mirajul unor tronuri teosofice prăbușite și belșugul dis­creționar de materiale stricătoare de suflet ‒ stupefiante zilnice – pe care le prețuiesc și le cultivă mult mai mult decât pe darurile pri­mite de la Dumnezeu. În umbra acestora răsar automulțumirea, blazarea, dorința de bravadă, care de cele mai multe ori duc la irecupe­rabile tulburări de comportament. Și așa cum spune Iisus Hristos, fiecare pom se cunoaște după roadele lui (Luca 6, 44). În acest sens, Isus, fiul lui Sirah, cheamă părinții la prive­ghere, zicând: „nu-l lăsa în voia lui la tinerețe și nu trece cu vederea greșelile lui” (Eccle­sias­ticul 30, 11). 
Însă, dincolo de aceste aspecte, izolate, tinerețea este forța de înnoire perma­nentă a neamurilor și a istoriei, înnoire prin ideal și înnoire prin jertfă. Un tânăr conștient de darul credinței, libertății și unității în Iisus Hristos înțelege mult mai bine menirea și ros­tul său în Biserică (…). 
Și, de felul cum va adera tineretul la idealurile spirituale ale veșniciei depinde vii­torul acestui neam. Atâta timp cât omenirea se va îndepărta de Hristos, nu se va putea vorbi de o înnoire a istoriei. Să nu fie! (…)”

UPDATE 23 sept. 2018

IPS Serafim Joantă



Mitropolia Ortodoxa Romana a Germaniei, Europei Centrale și de Nord:  Mitropolitul Serafim: îndemn pentru participarea la Referendumul din 6-7 octombrie 2018


Dragi părinţi,

fraţi şi surori întru Domnul,

Mă adresez pe această cale tuturor cu îndemnul şi rugămintea fierbinte de a participa la Referendumul din 6-7 octombrie pentru modificarea Constituției. În articolul 48 din Constituția actuală se spune că familia este unirea între soți, ceea ce poate da naștere la confuzii. Însă, prin votul nostru, Legea fundamentală a României va preciza că familia este unirea între un bărbat și o femeie.

Nicăieri în Sfânta Scriptură nu se vorbește de soți, ci numai de bărbat și de femeie. Cartea Facerii ne spune că Dumnezeu a făcut pe om, bărbat și femeie (1,27). De asemenea toate textele din Sfânta Scriptură care se referă la familie vorbesc de bărbat și de femeie, nu de soți. Cererea de precizare că familia este compusă din bărbat și femeie este pentru creștini o problemă de conștiință izvorâtă din Cuvântul lui Dumnezeu, dar și din ordinea naturală a lucrurilor. De fapt, Sfânta Scriptură întărește ordinea naturală pusă de Dumnezeu în firea lucrurilor.

Precizarea în Constituție că familia este unirea dintre un bărbat și o femeie este de o extremă importanță pentru fiecare dintre noi cei ce votăm, dar mai ales pentru copiii noștri care vor fi feriți să alunece pe căi greșite în ce privește căsătoria și familia. Ca și creștini, vrem să respectăm legile lui Dumnezeu și legile firii și să-i învățăm și pe copiii noștri să le respecte. Dumnezeu în nemărginita Sa bunătate ne iartă atunci când greșim, însă natura nu iartă niciodată, pe nimeni.

Votând pentru familia naturală, compusă dintr-un bărbat și o femeie, așa cum a lăsat-o Dumnezeu dintru început, vrem să-i apărăm pe semenii noștri de suferința care vine din nesocotirea legilor firii. Biserica și creștinii nu au voie să condamne pe nimeni; noi condamnăm păcatul și nu pe păcătos. Dar suntem datori în fața lui Dumnezeu să-i învățăm pe oameni să se ferească de păcat și să lupte împotriva lui până la sânge. „În lupta voastră cu păcatul, nu v-ați împotrivit încă până la sânge” (Evrei 12, 4). Numai luptându-ne, cu ajutorul lui Dumnezeu, să biruim păcatul ne vom putea bucura de o viață armonioasă și fericită.

Astăzi în Diaspora se află un sfert din cetăţenii români cu drept de vot. De aceea votul nostru este extrem de important. În nădejdea că veți face pentru Dumnezeu cât mai mulți efortul de a merge la vot în zilele de 6 și 7 octombrie, chem binecuvântarea Domnului peste toți.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți!“ Amin.

Mitropolitul Serafim

***

IPS Ioan



Mitropolia Banatului:

Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, cu privire la Referendumul din 6 și 7 octombrie

 Iubiţi credincioşi

Dumnezeu l-a creat pe om liber, dar și responsabil. Libertatea a fost unul din darurile primite de om, pe care acesta l-a gestionat, poate, cel mai greu. Acest dar îl duce pe om la asemănarea cu Creatorul său, dar folosindu-l fără înțelepciune, îl pune într-o altă ipostază, aceea de potrivnic iubirii Sale.

Realitatea nu are timp, ea transcende timpul, iar prin Hristos și omului i se dă această posibilitatea de a transcende timpul și de a urca în corabia veșniciei lui Hristos. Azi asistăm parcă la o implozie a istoriei și fără să ne dăm seama ne îndreptăm spre o sclavie a păcatului și a depărtării de Hristos Domnul, Cel ce ne-a cercetat prin Întrupare. 

Noi cei botezați în numele Sfintei Treimi mărturisim că aparținem culturii și civilizației hristice. Principiile de viaţă şi cuvintele semănate de Hristos Domnul sunt hrana minții noastre. Ce fel de idei și gânduri semănăm azi în mintea copiilor? Spre ce fel de civilizație ne îndreptăm: spre cea a luminii sau spre cea a întunericului? 

Comitetul de Inițiativă Cetățenească, susținut de Coaliția pentru Familie și de Platforma civică pentru drepturi și libertăți, împreună, au inițiat procesul de modificare a art. 48, alin. 1 din Constituția României, în sensul în care ,,Căsătoria trebuie definită drept uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Această dorință este susținută de peste 3 milioane de cetăţeni care au semnat în favoarea acestei cauze. 

Cele 3 milioane de semnături vor produce consecinţele dorite, numai dacă 6 milioane de cetăţeni se vor prezenta la Referendumul din 6 şi 7 octombrie pentru revizuirea Constituţiei și vor vota în apărarea familiei, așa cum a binecuvântat-o Dumnezeu.

Familia este pentru noi un proiect de ţară, pe care nu-l putem abandona. 

Familia este o instituţie sacră, un templu sacru, în care nu putem să intrăm fără să privim în ochii părinţilor noştri, mamă şi tată.

Vă îndemnăm, iubiţi credincioşi, să susţineţi activ acest demers şi să daţi curs solicitării noastre de a participa la referendumul pentru familie! 

Rămâneți statornici în credința strămoşească, votând ,,Da”, pentru apărarea familiei şi copiilor României!

†   IOAN
Mitropolitul Banatului
***




Basilica:


Mitropolitul Olteniei: Căsătoria este o realitate divino-umană


Într-un mesaj transmis către Agenția de știri Basilica, Mitropolitul Irineu al Olteniei a spus că „taina căsătoriei este o realitate divino-umană şi de aceea numai în familie copilul poate să aibă o identitate, un viitor şi o educaţie”.

Înaltpreasfinția Sa a precizat că familia nu este un subiect pe care să îl tratăm cu indiferenţă sau cu neputinţă.

Trebuie aşadar să luptăm cu toţii pentru a înscrie în Constituţia noastră menţiunea clară şi explicită că familia este formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”, a subliniat Mitropolitul Irineu al Olteniei.

Ierarhul a explicat că prin acest demers al Referendumului, „ne gândim clar asupra viitorului nostru şi nu dorim să înfierăm sau să acuzăm pe nimeni”, ci „dorim mai cu seamă să arătăm că suntem oameni responsabili faţă de prezentul şi viitorul nostru”.

Mitropolitul Irineu a spus că „prin participarea la actul naşterii, mama devine prelungirea Mâinii Creatorului, care colaborează cu ea şi o poartă în grijă”.

Venirea pe lume a unui prunc este o binecuvântare şi în acelaşi timp o speranţă pentru noi, căci s-a născut încă un luptător, încă un om în care Dumnezeu a aşezat darurile Sale”, a evidențiat ierarhul.

Este important să înţelegem cât de valoroasă este familia creştină pentru societatea noastră.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a subliniat că „dincolo de toate, în Biserica Ortodoxă, Căsătoria este o Taină şi nici pe departe un contract social, un acord între parteneri”.

***


Mitropolia Ortodoxa Romana a Celor Doua Americi:

Îndemn de participare la Referendumul din 6-7 octombrie 2018


21 septembrie 2018

Preacucernici Părinți,
Iubiți frați și surori întru Domnul,

Vă adresez acest îndemn părintesc să participați la Referendumul organizat în 6-7 octombrie 2018 pentru modificarea Articolului 48 din Constituția României. Vă amintesc că am discutat acest subiect anul trecut cu prilejul Adunărilor de Protopopiat ale Arhiepiscopiei noastre din Statele Unite ale Americii.

Formularea propusă pentru Art. 48 pct. 1 din Constituția României este următoarea: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinţilor de a asigura creșterea, educaţia și instruirea copiilor.Se înlocuiește astfel formularea echivocă ”între soți” cu precizarea ”între un bărbat și o femeie”.

Familia este cea mai veche şi mai sfântă instituţie pe care o cunoaşte omenirea. În Cartea Facerii descoperim modul personal al zidirii omului: ”a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: Creşteţi şi vă înmulţiţi, umpleţi pământul şi-l supuneţi” (Facere 1, 26-28). Se precizează şi se întăreşte prin repetare că „a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; a făcut bărbat şi femeie”. Dintru început bărbatul şi femeia au fost creaţi spre comuniune de viaţă şi dragoste. Împlinirea creaţiei bărbatului şi a femeii a fost binecuvântarea de a creşte şi a se înmulţi. Copilul este rodul dragostei dintre bărbat şi femeie şi numai această dragoste aduce viaţa.

Formularea propusă pentru Art. 48 pct. 1 din Constituția României respectă familia așa cum a creat-o Dumnezeu și oferă șansa apărării viitorului copiilor și familiilor noastre. În acest sens, un număr de 14 state din Europa au adoptat reglementări constituționale prin care căsătoria este în mod explicit recunoscută ca uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. România se poate alătura, prin votul cetățenilor ei, acestor state pentru a apăra valorile creștine ale Europei și rânduiala creației dumnezeiești.

Cetățenii români din America (credincioși ai parohiilor noastre, alți români creștini, toți românii cărora le pasă de țara în care s-au născut) trebuie să contribuie la apărarea viitorului României prin votul DA la referendum.

Vă îndemn așadar pe toți, preoți și credincioși, să participați la referendumul organizat în Consulatele României și alte centre de votare, să explicați importanța acestui vot fraților români pe care îi întâlniți și să îi îndemnați și pe ei să voteze DA.

Îl rugăm pe Domnul să ne binecuvinteze și să ne întărească pe toți în această dorință de a ne apăra viitorul pe pământ și mântuirea în ceruri!

† Mitropolit Nicolae
al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi

***

Patriarhul Daniel




Atunci când afirmă, apără şi promovează familia binecuvântată bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, care poate da naştere la copii, Biserica de fapt aduce mulţumire, mărturisire şi slavă lui Dumnezeu Creatorul”, a spus duminică Patriarhul Daniel în contextul sărbătoririi Zămislirii Sf. Proroc Ioan Botezătorul.

Această zi de pomenire ne arată că Dumnezeu a creat familia încă de la crearea lumii când l-a făcut pe om bărbat şi femeie cu scopul de a contribui la înmulţirea şi continuitatea neamului omenesc”.

Când noi cinstim familia binecuvântată formată din bărbat şi femeie cu scopul de a da naştere copiilor dăm slavă lui Dumnezeu Creatorul Universului şi al neamului omenesc”.

Îndemnăm clerul şi credincioşii noştri ca atunci când trebuie să afirme, să apere, să promoveze familia binecuvântată, care dă naştere copiilor, formată din bărbat şi femeie, să fie mărturisitori ai lui Dumnezeu Creatorul Cerului şi al pământului şi al familiei umane”.

Din această perspectivă noi considerăm că aducem slavă lui Dumnezeu, aducem binefacere pentru Biserică şi popor şi păstrăm cu fidelitate darul sfânt al vieţii”, a explicat Preafericirea Sa în cuvântul rostit la finalul slujbei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.

Alături de Patriarhul României a slujit în Duminica a 18-a după Rusalii şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Părintele Patriarh a explicat în omilia sa că „prin naştere de prunci omul devine împreună lucrător cu Dumnezeu Care dăruieşte viaţă oamenilor şi care doreşte ca în Împărăţia iubirii veşnice a Preaiubitului Său Fiu Iisus Hristos să fie cât mai mulţi oameni care să participe la bucuria şi slava Preasfintei Treimi”.

În continuare, a făcut referire la copiii care au crescut în familiile lor şi au devenit sfinţi, oferind ca exemplu „familia Sfântului Vasile cel Mare care a dat Bisericii şase sfinţi trecuţi în calendar”.

De aceea, „naşterea de prunci şi creşterea şi educarea lor în credinţă este o lucrare sfântă, o lucrare făcută împreună cu Dumnezeu Creatorul, Sfinţitorul şi Mântuitorul nostru”, a mai evidenţiat Patriarhul.
Potrivit Preafericirii Sale, „un popor este binecuvântat de Dumnezeu atunci când are familii care nasc copii şi care educă pe copii în credinţă, în dragoste de Dumnezeu, de ţară şi dragoste de semeni”.[...]

UPDATE 25 sept. 2018:

IPS Teodosie



UPDATE 3 octombire 2018:


Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu!

În aceste zile trăim un moment în care societatea, frații noștri, fiii neamului nostru, au nevoie de mărturia noastră cu privire la felul în care Constituția României definește căsătoria și familia. De aceea, în zilele de 6 și 7 Octombrie, se așteaptă din partea noastră a creștinilor un DA, răspicat și așezat, la întrebarea dacă dorim ca, de acum înainte, definiția căsătoriei în Constituția României să specifice că aceasta este “unirea dintre un bărbat și o femeie”.

Răspunsul nostru la Referendumul din 6-7 Octombrie nu are conotație politică și nu este unul contrar cuiva sau rău-voitor către cineva, ci unul care este conform cu credința noastră și cu conștiința noastră de creștini care credem și mărturisim că Dumnezeu l-a creat pe om “bărbat și femeie” (Facere, 1, 27). Aceasta e temelia Familiei în care, din iubirea firească dintre bărbat și femeie, se nasc copii cărora bărbatul le devine tată, iar femeia le devine mamă, cei doi fiind responsabili de creșterea și de educația copiilor lor. Acesta este cadrul firesc în care copiii pot primi iubirea maternă și paternă, devenind apoi ei înșiși părinți și aducându-și propriii copii la bunicii lor, pentru a se bucura și de iubirea unică din partea acestora și a le aduce bunicilor lor, în calitate de nepoți, o bucurie unică.

Vă îndemnăm, așadar, pe toți creștinii de bună credință trăitori în cuprinsul Arhiepiscopiei Europei Occidentale, a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, eparhiile care alcătuiesc Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale, să dați mărturia cea bună, în calitatea dumneavoastră de copii, nepoți sau fini, de părinți, bunici sau nași, pentru a garanta copiilor, nepoților și finilor dumneavoastră, precum și întreg neamului nostru, o temelie solidă pentru viitor. Dar, mai ales, vă îndemnăm să vă rugați ca tot omul să înțeleagă că ieșirea din gândul lui Dumnezeu, Creatorul omului și al lumii, și îmbrățișarea altor căi de viețuire, lăturalnice, nu poate duce decât la nefericire și la neîmplinire, fiind pusă în joc însăși viața noastră în veșnicie.

Cu părintească și frățească binecuvântare, membri Sinodului Mitropolitan
† Mitropolitul IOSIF
al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale
† Episcopul SILUAN
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
† Episcopul TIMOTEI
al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei
† Episcopul Vicar MARC NEMŢEANUL
al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale
† Arhiereul Vicar ATANASIE DE BOGDANIA
al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
† Arhiereul Vicar TEOFIL DE IBERIA
al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei
30 Septembrie 2018

LEGATURI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu